ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:414/988)

Muffinki bananowo-orzechowe 138

Muffinki przeważnie goszczą u nas w połowie tygodnia, gdy po niedzielnym cieście nie ma już śladu, a do weekendu jeszcze daleko. Ogromnym ich atutem jest to, że są mało absorbujące czasowo i pyszne. Dziś jedne z ulubionych moich córek, bananowo-orzechowe z karmelową nutą za sprawą dodania brązowego cukru. Cudownie aromatyczne, miękkie i idelanie wilgotne... Boskie! Muffinki bananowo-orzechowe Składniki(...)naczyniu mieszamy roztrzepane jajko z oliwą, jogurtem i bananami. Wlewamy suche do mokrych, na końcu dodajemy rozdrobnione orzechy(zostawiamy 2 łyżki orzechów i cukru do posypania). Szybko mieszamy, aby się składniki połączyły. Formę do muffinek wykładamy papilotkami, wlewamy ciasto do wysokosci ¾ formy. Pieczemy ok. 25 minut w nagrzanym do 200° piekarniku, do tzw suchego patyczka. Studzimy na kratce

Mia Cucina Sofieta
TOFUNANA PIE Z POLEWĄ DAKTYLOWĄ 116

tofu (po 180 g) 1 łyżka białka konopnego 1/2 łyżeczki chlorelli 2 banany (dojrzałe) 5 łyżek rozpuszczonej żelatyny (według przepisu na opakowaniu) * 1 szklanka suszonych daktyli po kilka sztuk orzechów nerkowca i laskowych - do dekoracji * Dla wegan można zastąpić agarem Płatki owsiane chwilę zmielić, tak aby pozostały drobne kawałki (NIE na mąkę). Przesypać do miski, dodać masło orzechowe i dobrze(...)stopniowo dodawać wodę po moczeniu daktyli (około 1/2 szklanki - ilość zależy od konsystencji, powinna być gładka i smarowna a nie rzadka). Gotową polewą posmarować wierzch ciasta i dobrze wygładzić brzegi i wierzch szpatułką. Udekorować orzechami według uznania.  Smacznego

Banana Smiles
Pizza z dynią i feta 207

piekę, staje się moją ulubioną. Kluczem do sukcesu jest odpowiednio przygotowane ciasto i smaczne nadzienie. Kiedy piszę nadzienie to wierzcie mi, pizzę można zrobić ze wszystkiego! Pizza z dynią i feta jest tego przykładem. Bardzo smaczna pizza nieco w świątecznym tonie. Cienkie kawałeczki dyni, suszona żurawina i włoskie orzechy…Takie nadzienie jest warte grzechu. Dynia i feta, słodkie(...)smaku 2 łyżki oliwy ¼ łyżeczki chili płatków 100 g feta 2 łyżki pomidorowego sosu 1 łyżka suszonej żurawiny 10 połówek włoskich orzechów garść rukoli Rozpuść drożdże w wodzie. Dodaj oliwę, mąkę, tymianek i sól. Zagnieć gładkie ciasto, przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Obierz dynię ze skórki, oczyść z pestek i gniazda. Pokrój na cienkie plastry. Nastaw

codojedzenia
Hucułka 102

białka i 3 białka) -2 łyżeczki proszku do pieczenia -1 szkl. cukru pudru -4 łyżki cukru -2 op. orzechów włoskich -powidła śliwkowe -1 puszka mleka skondensowanego słodzonego Przygotowanie Mąkę, margarynę, śmietanę, żółtka, proszek do pieczenia i cukier zagnieść razem. Ciasto podzielić na 2 części i zostawić trochę(...)kruszonkę. Kruszonkę włożyć do lodówki. Ubić pianę z białek (2 porcje po 3 białka + 2 łyżki cukru) Jedną część ciasta wyłożyć na blachę (placek). Posmarować powidłem śliwkowym (lub agrestowym) i pianą z 3 białek. Pozypać pokrojonymi drobno orzechami i kruszonką. Piec około 40 minut. Drugi placek zrobić w ten sam sposób. Mleka skondendowane ugotować w puszcze przez 2 godziny (można

Zielona Kuchnia
Pani Walewska 208

stołu w mgnieniu oka. Składniki: Ciasto kruche: 500 gram mąki pszennej 0,5 szklanki cukru pudru 6 żółtek 200 gram masła 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Beza: 6 białek 1,5 szklanki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 1 słoik powideł śliwkowych 100 gram płatków migdałowych 100 gram posiekanych orzechów włoskich Krem: 0,5 litra mleka 3 żółtka(...)ucierając wsypujemy przesiany cukier puder z mąką ziemniaczaną. Jedną część ciasta wałkujemy, układamy na dnie formy (25x40cm.) wyłożonej papierem do pieczenia.   Ciasto smarujemy połową powideł. Wykładamy połowę piany z białek i posypujemy połową płatków migdałowych i orzechów. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut. Z drugim plackiem postępujemy w ten sam sposób.   Jedną

Bajeczna Kuchnia
Ciasto Pani Walewska z orzechami 294

Pyszne, kruche ciasto przełożone masą budyniową. Słodycz przełamuje warstwa kwaskowatego dżemu a wykończenie stanowi wierzch z dodatkiem chrupiącej bezy i orzechów :) Składniki: - 300 g mąki pszennej - 200 g margaryny - 100 g cukru pudru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 słoiczek dżemu porzeczkowego - 250 g orzechów włoskich - 4 jajka - 1 kostka masła masa budyniowa - 2 szklanki mleka(...)zagniatamy. Ciasto wstawiamy na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części. Każdą z nich rozwałkowujemy i wykładamy formy o wymiarach 25 cm x 35 cm. Wierzch blatów smarujemy porcją dżemu. Białka ubijamy na sztywną pianę i wykładamy ją na posmarowane blaty a wierzch posypujemy drobno posiekanymi orzechami. Blaty pieczemy w 180 C przez około 20 minut

Zainspirowana w kuchni
Tort "Kinder Bueno" 218

niego połowę kremu, przykryć środkowym blatem, wyłożyć drugą połowę kremu, całość nakryć górnym blatem biszkopta. Zdjąć obręcz tortownicy i boki oraz wierzch ciasta dokładnie posmarować pozostawionym do dekoracji kremem. Boki tortu obsypać równomiernie zmielonymi orzechami włoskimi. Gorzką czekoladę rozpuścić wraz z masłem i mlekiem w kąpieli wodnej, gdy przestygnie rozsmarować ją na wierzchu tortu i przystroić np. złotymi kuleczkami. Chłodzić

Simply Food
Ciasto makowe z bakaliami 390

się skusi na kawałeczek? CIASTO MAKOWE z BAKALIAMI Składniki: 350 g maku 220 g mąki 330 g cukru 120 g masła 300 g śmietany 18% 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego skórka otarta z 1 pomarańczy 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej 70 g drobno posiekanych orzechów 1 szczypta soli lukier: 1 szklanka(...)cukrem dodajemy żółtka i mieszamy. Następnie dodajemy roztopione ostudzone masło, mąkę z proszkiem do pieczenia,śmietanę, ekstrakt waniliowy. Na końcu wsypujemy skórkę pomarańczową oraz orzechy. Mieszamy i przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w 170 stopniach przez około 50 minut (do suchego patyczka) Przestudzone ciasto polewamy lukrem  zrobionym z utartego z sokiem pomarańczowym cukrem pudrem

Bon appetit mon amie
Christmas Mince Pie z Angli 136

pomieszane sułtanki, koryntki i kalifornijskie) 300 g cukru trzcinowego 250 g jabłek 125 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g orzechów włoskich 100 ml brandy ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej ½ łyżeczki zmielonych goździków ½ łyżeczki imbiru sok i skórka otarta z 1 cytryny ciasto: 900 g mąki pszennej razowej 200 g masła 200 g smalcu ½ łyżeczki soli 12 łyżek zimnej wody Wykonanie: Przygotować(...)gniazda nasienne a następnie pokroić w drobną kostkę. Orzechy posiekać. Wszystkie składniki nadzienia wymieszać, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin. Następnie nadzienie jeszcze raz wymieszać, przełożyć do wysterylizowanych słoików, szczelnie zakręcić i wstawić do lodówki na 4 tygodnie. Przed użyciem nadzienie jeszcze raz wymieszać. Przygotować ciasto: Mąkę wymieszać z solą. Masło i smalec posiekać

Mama Gotuje
Figowiec wg Siostry Anastazji 209

pochodzi z książki 100 nowych ciast siostry Anastazji. Składniki: biszkopt kakaowy 6 jajek szklanki cukru szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao ciasto bakaliowe 20 dag pokrojonych fig 20 dag rodzynek 10 dag orzechów zmielonych 10 dag orzechów krojonych 2 łyżki mąki pszennej 6 białek 6 łyżek cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia krem 12 żółtek

Pychotkaaa
Tort czekoladowo-orzechowy 77

intensywnym kakaowym smaku do przygotowania tortu. Lekki krem przygotowałam z bitej śmietany, serka mascarpone i czekoladowego kremu orzechowego. Do kremu dodałam prażone orzechy laskowe, którymi udekorowałam również wierzch tortu. Całość smakuje fantastycznie i każdy, kto lubi orzechy i czekoladę będzie w siódmym niebie! Przygotowanie tortu jak zawsze można rozłożyć sobie na dwa dni. Po pierwsze trzeba upiec biszkopt, który(...)orzechami, pyszny! Course Desery Cuisine Polska Keyword kakao, orzechy Servings 12 Author Anna Ingredients Składniki na biszkopt 120 g mąki pszennej tortowej 150 g cukru pudru 30 g kakao gorzkiego 5 dużych jajek w temperaturze pokojowej Składniki na krem 500 g serka mascarpone 300 g śmietany 30% schłodzona 8 łyżek kremu czekoladowego 50 g gorzkiej czekolady 60 g orzechów laskowych

SprawdzonaKuchnia.pl
Drożdżówki z Nutellą, Orzechami Laskowymi i Cynamonem 240

dzisiaj. Gdy je ujrzałam zwyczajnie się w nich zakochałam Były pierwsze na liście do zrobienia. Zanim odebrałam Gabriela ze szkoły przygotowałam sobie ciasto, podrosło, po powrocie dokończyliśmy resztę. Pyszne drożdżóweczki zawitały u nas na podwieczorek. Z nutellą, orzechami laskowymi i cynamonem. Brzmią iście jesiennie. Wyszły bardzooo smaczne i ku mojej uciesze nie za słodkie, na co mogłoby wskazywać „nutellowe(...)suchych drożdży Mleko podgrzewamy. Do ciepłego dodajemy cukier, masło i mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy jajko, sól, mąkę i drożdże. Całość zagniatamy i odstawiamy pod przykryciem do podwojenia objętości. Gdy ciasto podwoi objętość zagniatamy je ponownie, delikatnie podsypując mąką. Dzielimy na 11 kawałków. Każdy kawałek rozwałkowujemy na prostokąt, smarujemy nadzieniem , zostawiając boki wolne. Zwijamy w rulon, rozcinamy wzdłuż (nie przecinając jednej

Made By Mom And Son
Orzechowo kokosowe ciasto z kaszą bez pieczenia 87

moje jedne z ulubionych. Nie wiele osób wie, że nadaję się ona do tworzenia takich słodkości i że użycie żelatyny tak jak w przypadkach serników jest zbędne. Kawałek tego ciasta napełni Wasze brzuchy na full, dzięki czemu raz, że spożyjecie jedną z najcenniejszych kasz, to jest w towarzystwie innych zdrowych składników. Wtedy i sumienie będzie spokojniejsze, że za przeproszeniem(...)był w promocji. :) Daktyle mają za zadanie tutaj maksymalnie osłodzić deser, a w połączeniu z orzechami i kokosem sprawia, że kubki smakowe oszaleją na tym punkcie. Może i ma trochę więcej kalorii, ale można przymknąć na to oko ze względu na wartości odżywcze tego ciasta. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartość odżywcza 1 porcji (12): 251 kcal

zdrowo i aktywnie
Orzechowo kokosowe ciasto z kaszą bez pieczenia 109

moje jedne z ulubionych. Nie wiele osób wie, że nadaję się ona do tworzenia takich słodkości i że użycie żelatyny tak jak w przypadkach serników jest zbędne. Kawałek tego ciasta napełni Wasze brzuchy na full, dzięki czemu raz, że spożyjecie jedną z najcenniejszych kasz, to jest w towarzystwie innych zdrowych składników. Wtedy i sumienie będzie spokojniejsze, że za przeproszeniem(...)był w promocji. :) Daktyle mają za zadanie tutaj maksymalnie osłodzić deser, a w połączeniu z orzechami i kokosem sprawia, że kubki smakowe oszaleją na tym punkcie. Może i ma trochę więcej kalorii, ale można przymknąć na to oko ze względu na wartości odżywcze tego ciasta. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartość odżywcza 1 porcji (12): 251 kcal

Zdrowie i pysznie na talerzu
Popapraniec 10549

jego wykonania...bo czegóż tu nie ma, kakao, mak, wiórki kokosowe, budyń, alkohol, dżem, orzechy, i to wszystko polane polewą...ktoś by mógł powiedzieć 'mydło i powidło', ale smak jest wyborny, powiedziałabym nawet nieziemski, na pewno zaskoczy Was swoim smakiem. Składniki: na ciasto: 5 jaj 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1/4 szklanki oleju 1/2 szklanki wiórek kokosowych 1 łyżeczka(...)stopniowo dodawać go do margaryny. Utrzeć na jednolitą masę. Wystudzone ciasto przekroić na 2 placki. Spód skropić dowolnym alkoholem, ja użyłam nalewki z czarnej porzeczki. Na placek nałożyć większą połowę masy, przykryć drugim plackiem. Na wierzch wyłożyć pozostałą masę. Na masę wyłożyć kupkami dżem z czarnej porzeczki, następnie posiekane orzechy, następnie polać nierównomiernie polewą czekoladową i na koniec posypać wiórkami

na moim stole...