ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:409/988)

Makowiec 248

ciasta ciężkie, i wilgotne- i taki jest właśnie przepis na makowiec, zwany makowcem japońskim. Dużo maku, mnóstwo bakalii , prosty w wykonaniu i niezwykle smaczny. Polecam! Składniki: 70 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g masła 30 g cukru pudru 4 jajka 4 jabłka (najlepiej kwaśne) 80 g kaszy manny 850 g masy makowej 100 g orzechów włoskich(...)migdałowych) szczypta soli lukier: sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 1 białko jajka cukier puder do ozdobienia ciasta: dowolne bakalie (ja użyłam garści żurawiny, skórki pomarańczowej i płatków migdałowych Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia. Jajka rozbijamy, oddzielamy białka od żółtek. Orzechy siekamy (niezbyt drobno). Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Lekko odciskamy nadmiar soku. Masło

Pobite gary Barbary
Chałka z pesto szpinakowo-czosnkowym 173

cieście, ale jak widać, nie wyszło. Wyszły natomiast pyszne, aromatyczne buły, które uatrakcyjniły nasze śniadanie :) Składniki na 2 chałki Ciasto drożdżowe: 500g mąki pszennej 150ml mleka 50g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 2 jajka 1 żółtko 100g miękkiego masła (82%) 1 łyżeczka soli Pesto z czosnku niedźwiedziego i szpinaku: 50g czosnku niedźwiedziego 50g świeżego szpinaku Garść orzechów włoskich 30g parmezanu(...)minut. Mąkę przesiewamy, dodajemy jajka+ żółtko, miękkie masło, sól oraz zaczyn. Wyrabiamy na gładkie ciasto (nie powinno się kleić do rąk- jeśli jest inaczej dosypujemy odrobinę mąki i ponownie wyrabiamy). Odstawiamy pod przykryciem na 1 godzinę. Pesto z czosnku niedźwiedziego: Orzechy prażymy na suchej, gorącej patelni. Przekładamy wraz z pozostałymi składnikami (prócz oliwy) do pojemnika miksującego i rozdrabniamy kilkanaście sekund

Kuchnia w czekoladzie
Masa śliwkowo-orzechowa do ciast i tortów 192

Bardzo ciekawe nadzienie, które można wykorzystać do przełożenia piernika lub jako dodatek do ciast i tortów. U mnie masa ta zagościła w świątecznej roladzie biszkoptowej. Przepis na nią znajdziecie ---> TUTAJ . SKŁADNIKI 500 g śliwek (waga bez pestek) 100 g cukru 150 g orzechów włoskich (waga bez łupin) WYKONANIE Śliwki umyć, przeciąć na pół, wyciągnąć pestki i przełożyć do garnuszka(...)rozpadać. Wtedy nadal podgrzewać mieszając, tak aby sok zgęstniał. Do gorących śliwek wsypać obrane z łupin orzechy, wymieszać i całość zmiksować blenderem ręcznym. Powinna Wam wyjść gęsta masa jak na zdjęciu powyżej. Gotową masę śliwkowo-orzechową ostudzić i przełożyć nią wedle uznania ciasto

Passions hobbies life
Piernik z masą orzechową i powidłami śliwkowymi 130

kremówki 2 łyżki spirytusu Dodatkowo: 300 g powideł śliwkowych Instrukcje CIASTO: Jajka miksujemy z cukrem na jasną puszystą masę, dodajemy masło chwilę miksujemy, a następnie przesianą mąkę z sodą, oraz przyprawę na przemian z olejem. Dodajemy miód i zimną herbatę, miksujemy. Ciasto będzie dość rzadkie, ale takie ma być. Ciasto dzielimy na trzy części. Blachę o wymiarach(...)część, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 C z termoobiegiem i pieczemy około 25-30minut. Upieczone ciasto wyjmujemy z blaszki i odkładamy do wystudzenia, pieczemy pozostałe dwie części. MASA: Masło rozpuszczamy w garnku razem z cukrem i śmietanką, dodajemy zmielone orzechy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, do zimnej masy dodajemy 2 łyżki spirytusu. Jeden wystudzony placek smarujemy

To co lubię - gotuję i polecam
bożonarodzeniowy piernik 248

piernik  Korzenne przyprawy, miód, orzechy i czekoladowa polewa. To właśnie z tym kojarzy mi się świąteczny piernik. A jeżeli dodamy do ciasta suszonych moreli to smak gotowego wyrobu będzie wręcz niezrównany. składniki 2,5 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1/2 szklanki miodu 100 ml oleju 100 g orzechów włoskich 150 g suszonych moreli 1 kieliszek koniaku 1 tabliczka czekolady(...)jajka 1 łyżeczka sody 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki przyprawy do pierników ( ja użyłem   przyprawy domowej ) sposób przygotowania Orzechy i posiekane morele wkładamy do miski, zalewamy koniakiem, mieszamy i odstawiamy na pół godziny. Do jednej misy dodajemy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do pierników, wszystkie składniki ze sobą mieszamy. W drugiej misie ubijamy rozbite jajka

Miód i pieprz
CIASTO KRÓLIKA BUGSA 164

Ciasta z dodatkiem warzywa wzbudzają wiele pytań, ale tez zainteresowania. Nie dziwię się. Są pyszne i niezwykle soczyste. Przygotowałam z moimi małymi pomocnikami fajne ciacho marchewkowe, które z talerza zniknęło szybciej niż się pojawiło.  Składniki: 1 1/2 szklanki startej na tarce na małych oczkach marchewki 1 1/3 szklanki  mąki 4 jajka 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego(...)biały puch. Dolewamy olej, nadal miksujemy. Mąkę mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia, solą. Stopniowo dodajemy do miksowanej masy, dodajemy też cynamon. Dokładamy orzechy i marchewkę. Dno prodiża wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, pieczemy ok 35 minut , do suchego patyczka

Z Majeczką w kuchni
Ciasto makowo-jabłkowe 251

białek ubijamy pianę - odstawiamy. Mak, przestudzone masło, żółtka, kaszę manną, proszek do pieczenia, cukry, rodzynki, orzechy, starte jabłka i olejek migdałowy dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Blachę smarujemy masłem i podsypujemy bułką tartą. Wykładamy do niej ciasto i wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy w temperaturze 200 stopni ok 60 minut (do suchego patyczka jednak ciasto musi(...)rozpuszczamy - 37 temp. / 2 min Mak, przestudzone masło, żółtka, kaszę manną, proszek do pieczenia, cukry, rodzynki, orzechy, starte jabłka i olejek migdałowy dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Blachę smarujemy masłem i podsypujemy bułką tartą. Wykładamy do niej ciasto i wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy w temperaturze 200 stopni ok 60 minut (do suchego patyczka jednak ciasto

peggiwkuchni
Proste ciasto z jabłkami i migdałami 146

Proste ciasto z jabłkami i migdałami – do kawy pasuje idealnie, zwłaszcza teraz, kiedy mamy wysyp jabłek. Jeśli nie lubicie cynamonu, to możecie śmiało zastąpić go

Kulinarne Przeboje
Pierogi z makiem i sosem pomarańczowym 239

współgra ze sobą połączenie ciasta maku i sosu pomarańczowego, cud miód! Składniki Ciasto: 30 dag mąki pszennej+ do podsypania 1 jajko ciepła woda szczypta soli Farsz makowy: 20 dag suchego maku 1 szklanka mleka 1,5 łyżeczki masła 1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej 1 łyżka zmielonych orzechów włoskich 1 łyżka cukru pudru 1 jajko 1 łyżka miodu naturalnego Sos pomarańczowy(...)odcedzić na sicie, wystudzić i zmielić trzykrotnie w maszynce do mięsa. W rondelku rozpuścić masło wrzucić zmielony mak dodać cukier skórkę pomarańczową oraz orzechy chwilę przesmażyć, wystudzić masę, wbić jajko dodać miód i wymieszać. 2. Ciasto: Mąkę pszenną przesiać na stolnicę, wbić jajko wlewać stopniowo tyle ciepłej wody aby otrzymać masę o konsystencji ciasta pierogowego, dobrze zagnieść, odłożyć

Wanilia i Kardamon
Smakowite ciasto czekoladowo-kokosowe bez pieczenia 475

ciasto dedykuję wszystkim, którzy uwielbiają kokosy i czekoladę. Ciasto genialnie smakuje, a do tego nie wymaga pieczenia. SKŁADNIKI (na formę 28cm) 40 ml śmietany kremówki oraz 50 g czekolady (lub  1/2 opakowania gotowego czekoladowego kremu do tortu) herbatniki biszkopty (opcjonalnie) niesolone orzeszki ziemne (opcjonalnie) Masa kokosowa: 300 ml mleka 40 g masła 4 łyżki kaszy manny 4 łyżki cukru(...)wrzucamy czekoladę. Całość mieszamy, aż czekolada się rozpuści.  Odstawiamy krem na jakiś czas i gdy zaczyna tężeć, wykładamy na biszkopty.  Dekorujemy orzechami i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Znacie to ciasto? Jak Wam się podoba

Zofiana
Sernik z musem mandarynkowym 203

dałam cytrynowe Sposób przygotowania 1. Margarynę zmiksować z cukrem i jajkami. Przesiać mąkę z proszkiem i kakao, dodać śmietanę i zagnieść.Połową ciasta wylepić blaszkę wyłożoną papierem do piecz. Z reszty zrobić małe kulki, wielkości orzecha włoskiego. 2. Żółtka utrzeć z cukrem, potem serem.Przesiać do tego budynie i zmiksować. Białka ubić z cukrem waniliowym i wkręcić do masy serowej.Mas

Sama słodycz i szczypta chili
Rogale "marcińskie" 253

masłem i mąką. Dodać rozpuszczone w mleku drożdże. Wyrabiać ciasto powoli i dodać resztę mleka. Gdy zaczną pojawiać się pęcherzyki, ciasto przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, by wyrosło. [ ja wyręczyłam się automatem do chleba] .Migdały, orzechy i mak zalać wrzątkiem, po 30 minutach odcedzić, osączyć, zemleć. [ u mnie bez mielenia - użyłam już mielonego maku i migdałów] Utrzeć

Moje domowe kucharzenie
Ciasto bananowe z goją i żurawiną- idealne i zdrowe na Święta 151

ciasto pokochacie na pewno! Jest syte, wyjątkowo zdrowiem nadziane.Jak je zobaczyłam na blogu  Gotuj Zdrowo  to postanowiłam od razu zadziałać! Składniki na formę o średnicy 27 cm 4 dojrzałe banany półtorej szklanki maślanki 3 jaja od kurki wolnej 450 g mąki orkiszowej lub pszennej,ale może być nawet kokosowa czy jaglana. 1 płaska łyżeczka kurkumy 1 płaska łyżeczka(...)tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 35 minut w temperaturze 180 stopni , jeśli potrzeba więcej piecz kolejne 10 minut. Sprawdz wykałaczką czy ciasto jest dobrze wypieczone. Zrób polewę jeśli chcesz i udekoruj siekanymi orzechami i chipsami bananowymi. Na zdrówko

Z Kuchni Do Kuchni
Ciasto z Nutellą i migdałami 172

genialne. Ciasto z Nutellą i migdałami to połączenie, które po prostu nie może nie smakować. Możecie przygotować je także przy użyciu orzechów laskowych lub połączyć je razem. Każda wersja będzie równie udana. Całość świetnie dopełnią sezonowe owoce. Ciasto z Nutellą i migdałami Składniki: Ciasto: 5 jajek 120 g masła (w temperaturze pokojowej) 3 łyżki Nutelli 100 g cukru

PatiGotuje
Naleśniki a'la Gundel 236

pomysłowe jak przystawki i dania główne. Składniki: 150g mąki 2 jajka 1 żółtko 1 1/4 szklanki mleka (310ml) 1,5% tłuszczu 1 łyżeczka cukru pudru szczypta soli 150g mielonych orzechów laskowych 1/4 szklanki mleka (60ml) 2 łyżki rumu 125g cukru 2-3 łyżki rodzynek szczypta startej skórki z cytryny 1 łyżka soku z cytryny 50g roztopionego masła   Sos czekoladowy(...)mleko z mąką. Dodajemy jajko oraz żółtko i znowu mieszamy. W razie potrzeby  masę  przecieramy przez sitko, aby nie było grudek. Z ciasta smażymy bez tłuszczu na teflonowej patelni 12 cieniutkich naleśników. Orzechy mieszamy z mlekiem, cukrem, rumem, sokiem z cytryny, skórką z cytryny i rodzynkami. Tym nadzieniem smarujemy cienko każdy naleśnik, zawijamy i układamy obok siebie

Smakowity Blog Kulinarny