Polski Cukier pół łyżki proszku do pieczenia szczypta soli garść posiekanych orzechów włoskich i tyle samo do dekoracji w większych kawałkach 4 jajka 150 g jogurtu naturalnego 2/3 szklanki oleju 6 czubatych łyżek kajmaku (mała puszka masy krówkowej) keksowka wysmarowana masłem i podsypana mąką Przepis na ciasto jogurtowe z kajmakiem i bananami Banany kroimy na kilkucentymetrowe plasterki i podsmażamy(...)delikatnie mieszamy, żeby kajmak został w całości. Do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką keksówki przelewamy ciasto.Górę dekorujemy orzechami. Pieczemy w 180 stopniach (góra, dół) ok. 45 minut. Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie ! Artykuł Ciasto jogurtowe z kajmakiem i bananami pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane
Ugotowane pozamiatanetortownice – 15 cm czy 16 cm (nawet nie planuję takiej kupić). Oczywiście mocno generalizuję, może dlatego, że sama ciągle szukam czegoś, co mnie zachwyci. Ostatnio zapamiętałam na dłużej ciasto o nazwie “wegański snickers” – słodycz karmelu, orzeszki ziemne, jaglana masa – połączenie to wyjątkowo mi smakowało. Niestety kawiarnia, w której go serwowano, zaczęła modyfikować recepturę – karmel(...)Namoczone nerkowce odlewamy i miksujemy w malakserze/blenderze (można dodać 2 łyżki ugotowanej kaszy, aby łatwiej się zmiksowały). Zmielone orzechy dodajemy do kaszy i blendujemy całość dodając w trakcie syrop z agawy i sok z cytryny. Zblendowaną masę wlewamy na spód ciasta. Gdy się przestudzi, wstawiamy do lodówki. Karmel daktylowy: Do śmietanki kokosowej z rondelka dodajemy łyżkę masła orzechowego i pokrojone
Poezja smakuMazurek jest jednym z najbardziej lubianych i tradycyjnych wypieków, które goszczą na wielkanocnych stołach. Oprócz serników i babek cieszy się ogromną popularnością. To niziutkie ciasto jest
Oryginalny smakpieczenia i kakao i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. Upieczony studzimy i przekrawamy na dwa krążki. 2. Krem orzechowy: Mleko zagotowujemy i zalewamy nim zielone orzechy, przykrywamy talerzykiem i odstawiamy na kilka minut(...)wchłonęły całego mleka, należy odsączyć je na gęstym sicie. Masło lub margarynę ucieramy na puszystość, dodajemy cukier puder i ponownie ucieramy, dajemy orzechy i całość dokładnie ucieramy. 3. Orzeszki i ciasteczka: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę chłodzimy w lodówce około pół godziny. Następnie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną z części ciasta wycinamy różnej wielkości
Izabelawkuchnisłodkie w sam raz i pełne bakalii. Pyszne! Strucla makowa Składniki: ciasto: 350g mąki 15g drożdży 2 łyżki cukru 2 jajka 180ml mleka 50g masła 1 łyżka oleju nadzienie: 200g mielonego maku 1 szklanka mleka 0,5 szklanki cukru 1/3 szklanki rodzynków 1/3 szklanki orzechów włoskich 1/3 szklanki żurawiny (u mnie żurawina z sokiem z granatu Bakalland(...)rozpuszczone masło. Z ciasta uformować kulę, posmarować olejem, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce (ciasto powinno co najmniej podwoić objętość). W międzyczasie przygotować nadzienie. Mak zalać gorącym mlekiem, odstawić, żeby napęczniał i wchłonął mleko. Dodać cukier, rodzynki, rozdrobnione orzechy, pokrojone w drobną kostkę morele i żurawinę, skórkę pomarańczową, esencję migdałową. Wymieszać na jednolitą masę. Białka ubić
Obiad gotowyPrzepis na te ciastka znalazłam kilka lat temu w gazetce mojej mamy pt. "Najlepsze ciasta" z 2009 r. Zapowiadał się ciekawie przez to, że jednym z podstawowych składników ciasteczek były płatki kukurydziane typu corn flakes, które uwielbiam. Zrobiłam i przepadłam, od tamtej pory robię je co jakiś czas, bo są przepyszne. Bawię się również w dodawanie do ciastek różnych rodzajów(...)ostudzoną margarynę. Na koniec wsypać połamane na drobniejsze kawałki płatki, posiekane orzechy oraz posiekaną czekoladę (jak wspominałam wyżej można dodać różne inne bakalie, orzechy czy owoce). Wszystko razem wymieszać, najlepiej rękoma. Z ciasta formować nieduże kule, lekko spłaszczać i kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, dobrze jest robić odstępy między ciastka, ponieważ podczas pieczenia się rozrosną. Piec
Simply FoodCiasto zrobione na wzór popularnego deseru mleczno-czekoladowego. Tak samo jak on lekkie, puszyste i delikatne. Jest bardzo proste do zrobienia, składa się z biszkopta, mlecznego kremu z białą czekoladą i czekoladowej pianki. Wykończone orzechami. Wcale nie jest przesłodzone więc bez problemu można wciągnąć większy kawałek. Zresztą jest tak smaczne, że ręka sama sięga po dokładkę. *blaszka(...)deserową połamać do miseczki i rozpuścić nad parą. Kremówkę ubić a następnie zmiksować z czekoladą. Powstałą w ten sposób masę rozsmarować na warstwie kremu. Orzechy posiekać, uprażyć na suchej patelni i wystudzić. Posypać nimi wierzch ciasta. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamnie w domu to ciasto zawsze figurowało pod nazwą Pychotka. Mama zawsze sypała wierzch zmielonymi orzechami włoskimi i tak jak teraz to piszę do masy dodawała ananasa. Mamy nie ma już kilka lat, przepisu nie znalazłam, więc posiłkowałam się przepisem Doroty Świątkowskiej . Choć wszyscy naokoło powtarzali mi, że to pracochłonne ciasto, upiekłam je na święta. I wiecie co? Jakoś
Blondynka Gotujeudało się! Brownie nie jest twarde – jest bardzo wilgotne i rozpływa się w ustach! Jest bez orzechów, glutenu, nabiału – szczególnie zależało mi na czymś bez orzechów, by mogli się nim rozkoszować także alergicy. PS. Ciasto możecie posypać ostrą papryczką dodając mu odrobinę pikanterii! Składniki: Masa: 250g upieczonego/ugotowanego i obranego buraka 5 łyżek mąki kokosowej 1 łyżka mąki kasztanowej 80g kakao
Fill The Bowl200g) 250g masła w temp pokojowej/margaryny (ja użyłam Kasi) 3 szkl mąki ok 400g twardej marmolady Orzech cukier puder do oprószenia 1. Masło/margarynę zmiksować ze śmietaną. 2. Dodać mąkę i ręcznie wyrobić ciasto. 3. Stolnicę podsypać mąką, ciasto porcjami wałkować na ok 3 mm, wycinać kwadraty (o boku ok 8 cm), nakładać marmoladę i zawijać rurki. Uwaga
Kto ugości moich gości?którego osobiście uwielbiam :) Ciasto: 440 – 500g herbatników prostokątnych (ok. 2 duże paczki) 400g masy krówkowej 150ml wody (przegotowanej lub mineralnej niegazowanej) Krem budyniowy: 4 budynie waniliowe (bez cukru) 1400ml mleka ½ szklanki cukru 250g miękkiego masła 82% Polewa: 100g czekolady np. deserowej 70ml mleka Dekoracja (którą można, ale nie trzeba robić): ok. 2 łyżki uprażonych siekanych orzechów laskowych Odlewamy około szklankę(...)krem będzie gładki i jednolity. Gotowy krem przekładamy na ciasto i równomiernie rozsmarowujemy, po czym układamy na nim warstwę herbatników (nie nasączamy wodą). Ciasto odstawiamy na około godzinę w zimne miejsce, by krem lekko stwardniał. Siekane orzechy laskowe wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy na wolnym ogniu, stale mieszając, aż się lekko zrumienią. Następnie przesypujemy na talerzyk (zostawione na patelni
Smakowy RajMiodownik to jedno z moich ulubionych ciast w takim świąteczno-zimowym okresie. Przepyszne blaty miodowego ciasta przełożone kremową masą budyniową i obłędnie słodkim kajmakiem tworzą mega kaloryczną i nieziemsko pyszną całość, której nikt się nie oprze! To ciasto kojarzy mi się z domem babci. Tak samo jak szarlotka na półkruchym cieście. Miodownik, ciasto czeskie i właśnie szarlotka gościły(...)świątecznym stole! Ps. do przygotowania miodowych blatów użyłam rantu cukierniczego o wielkości 25×25 cm i wysokości 10 cm – TEGO! W przypadku takich ciast, gdzie wymagane są równe blaty ciasta sprawdza się znakomicie! Ciasto jest idealnie równe, nie rozjeżdża się na boki, jak w przypadku klasycznych blach i łatwo je wyciągnąć. Idealna forma na miodownik? Zdecydowanie TAK! Polecam! Ps. Przypominam
Ostra na Słodkoszybkie w wykonanie, czyli po prostu ideał! :) Czas przygotowania: 40 minut Ilość p o rcji: Średnia blacha Składniki: Ciasto: 2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 kostka masła 100 g mąki 300 g cukru 6 jaj 50 g łuskanych orzechów włoskich Polewa: Tabliczka mlecznej czekolady ok 40g masła W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło wraz z pokruszoną czekoladą. By przyśpieszyć proces można(...)misce ubijamy całe jajka mikserem na wysokich obrotach, stopniowo dodając cukier i mąkę. Do gotowej masy jajecznej dodajemy przestudzoną czekoladę i pokruszone orzechy włoskie. Wszystko mieszamy mikserem na małych obrotach. Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem, wlewamy nasze ciasto i pieczemy ok 18 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza. Po wyjęciu i ostudzeniu ciasta, możemy dla dodatkowego efektu smakowego
Kolizje Smakówprzyjazny klimat w domu. Oprócz ulubionych świeczek, grubego koca i ciepłej herbaty, dobrym pomysłem na ogrzanie atmosfery jest....włączenie piekarnika z ciastem marchewkowo-jabłkowym. Te pyszne i mięciutkie babeczki, które Ci dzisiaj proponuję zawierają jabłko, marchewkę, rodzynki, orzechy, cynamon, a nawet płatki kokosowe! Wspaniały sposób na rozpoczęcie dnia. Muffinki świetnie sprawdzą się na drugie śniadanie czy podwieczorek. Taka słodka przekąska(...)wyciskarce - wyszedł gęsty sok i później dolałam odrobinę wody, bo ciasto wydawało mi się za gęste) 1/2 szklanki oleju kokosowego (płynny) 1 jabłko (starte na grubych oczkach) 2 garście marchewki (starte na grubych oczkach) coś do osłodzenia (ja dałam 2 łyżki cukru nierafinowanego) opcjonalnie: rodzynki orzechy płatki kokosowe 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru Kilka słów o składnikach Przepis jest elastyczny
lady-och-mistrzyni.blogspot.comwięcej, do smaku) 1 opakowanie cukru waniliowego (lub ziarenka z 1 laski wanilii) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 żółtka Dodatkowo: 180 g suszonej żurawiny [ mielone orzechy] 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułeczek Wieczór wcześniej (lub przynajmniej kilka godzin wcześniej) serek ricotta wyłożyć na gęste sito, obciążyć talerzykiem i pozostawić do odsączenia(...)równych części (około 80 g każda). Każdą część rozwałkować jak naleśnika, o średnicy około 17 cm. Posmarować nadzieniem, posypać żurawiną [ mielonymi orzechami] , zwinąć.O strym nożem przeciąć go w połowie, pozostawiając nieprzecięte 2 cm od góry. Rozłożyć ciasto na boki, by powstała bułeczka w kształcie łódki. Identycznie postąpić z pozostałym ciastem. Powstałe bułeczki ułożyć na blaszce, w sporych odległościach
Moje domowe kucharzenie