ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:420/988)

Tarta a'la Ferrero Rocher (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańskie) 116

obtoczenia pralin) KRUCHY KAKAOWY SPÓD 1. Skrobię, mąki, orzechy, kakao i proszek wymieszać razem. 2. Olej, ksylitol i napój roślinny podgrzać w garnuszku. 3. Gdy całość będzie gorąca, zdjąć z palnika garnek i dodać babkę jajowatą mieszając i odstawić na 3 minuty. 4. Wlać mokre składniki do suchych i ciasto dokładnie wymieszać. 5. Ciasto włożyć do lodówki na kilkanaście minut(...)tych miejscach mogą powstać szczeliny). 7. Piec w 170’C ok 15 -20 minut (po dotknięciu tarta ma być upieczona ale ciasto jeszcze miękkie). Zostawić do wystudzenia. 8. Gdy tarta ostygnie i lekko stwardnieje, dno posmarować masłem z orzechów laskowych i włożyć tak tarte do zamrażarki na 2-3 godziny aż masło zastygnie i będzie można na nie wylać gorący

Candy Pandas
GRUZIŃSKIE CIASTO HERBACIANE Z KORZENNYM CZAJEM I BAKALIAMI. 155

krążący, rdzenny przepis na "gruzińskie ciasto" (bo przecież my musimy życie komplikować) i wyszło CUDO! Cudo z małą dedykacją :) SKŁADNIKI: - jajko, - 1/3 szklanki trzcinowego cukru - bakalie: 3 figi , 1 duże pomelo , rodzynki królewskie, rodzynki korynckie, papaja, mango , aronia, czarna porzeczka suszona , 3 śliwki suszone , 3 mandarynki suszone , jagody inkaskie, - 3 kostki czekolady mlecznej, - orzechy, garść - 3 łyżki oleju kokosowego, - otarta(...)skórkę pomarańczy i... oczywiście zamieniając zwykłą herbatę na czaj korzenny z Ziarenkowa. No i oczywiście MĄKA (!) w naszym wykonaniu ciasto jest owsiane - bezglutenowe. //Jeśli podwoimy ilość składników, powinno nam wyjść wysokie ciacho w keksówce 12x33 cm //Bakalii (nie licząc orzechów) wyszło nam około 1,5 szklanki WYKONANIE: Parzymy "CZAJ" i odstawiamy do ostygnięcia. Jajko ucieramy z cukrem na puch

Wypisz Wymaluj
Prosty i pyszny piernik wileński- na mące żytniej 183

czubate łyżki * kakao- 1 czubata łyżka * proszek do pieczenia- 1 czubata łyżeczka * szczypta soli Dodatkowo: * masa marcepanowa- 400 g * powidła śliwkowe- cały słoiczek *  polewa czekoladowa do piernika * posiekane orzechy Przygotowanie: Mąkę lekko zrumienić na suchej patelni (trzeba cały czas mieszać i uważać, żeby jej nie spalić. Powinna mieć kolor kawy z mlekiem) i przesypać do dużej miski. Do całkowicie(...)powidłami. Składać w kolejności: spód piernikowy -> powidła śliwkowe (2 czubate łyżki) -> masa marcepanowa -> powidła śliwkowe (2 czubate łyżki) -> ponownie ciasto piernikowe itd., a na koniec polewa czekoladowa -> posiekane orzechy włoskie. * inspiracją był przepis z bloga  Przy Dużym Stole

Kraina Miodem Płynąca
Święto "małej czarnej" w Trójmieście - KAWA FESTIVAL - Alternatywnie 2016 i Espresso 2015 203

suszonych owoców pokryte nugatowym toffee . Od razu przyznaję, że wiadro kawy jakie mi podano by ł o świetnego smaku i jakości - zdecydowanie słuszna porcja trunku :) Ciasto domowe jak od mamy :) Nadziane tyloma pysznymi dodatkami orzechów i bakalii - z w łaszcza daktyle wybijały się apetycznie spośród reszty . No i ten orzechowy karmel na wierzchu - wprost eksplozja smaku na języku! Niby prosta(...)festiwalowym widniała jako tarta owocowa...) Piszą o sobie: "Istny raj dla duszy i podniebienia…" [źród ło : Lavenda Cafe ]. Ale to chyba nie w takim zestawieniu... Wybaczcie nagą szczerość, ale ciasto było po prostu pomyłką . Kruchy podkład faktur ą przypominał beton - uważam, że równie trudno by się go gryz ło. C zekoladowe wypełnienie p ł ywało niemal po talerzu. Całość miała

Grunt to przepis!
Orzeszki 371

cukru waniliowego 2 jajka pół łyżeczki proszku do pieczenia pół kostki margaryny łyżka smalcu ewentualnie łyżka śmietany Masa: 1 szkl zmielonych orzechów włoskich 3 łyżki cukru 1/2 szkl mleka pół kostki masła cukier puder do posypania nutella Ciasto: Mąkę cukry, proszek do pieczenia posiekać z margaryną i smalcem. Dodać jajka i ewentualnie łyżkę śmietany gdyby ciasto ciężko się zagniatało. Zagnieść(...)Formę na orzeszki dokładnie natłuścić margaryną i rozgrzać. Kuleczki ciasta wkładać w otworki, zamknąć formę i piec na złotobrązowy kolor z obu stron po kilka minut. Długość pieczenia ciastek zależy od Waszej formy jak i od wielkości ognia na palniku. Po upieczeniu ciasteczek przyciąć brzegi jeśli jest taka potrzeba. Masa: orzechy mleko i cukier prażyć chwilę do odparowania płynu, ostudzić

Smakołyki Asi
Chałka królewska - trzy smaki 218

łyżki rumu lub amaretto 50 g pistacji orzechowe: 120 g mielonych orzechów laskowych 1 bio- pomarańcza 50 g cukru/miodu 1 białko dodatkowo: 1 żółtko+2 łyżki mleka do posmarowania 20 g płatków migdałowych 25 g cukru perłowego   Wykonanie: mleko podgrzać w rodelku z masłem. Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe umieścić w misie robota i hakiem zagnieść błyszczące, nieklejące się(...)tłuszczu (lub użyć kupnych podprażonych), ostudzić. Z pomarańczy zesterem ściąć skórkę, następnie wycisnąć sok. Orzechy wymieszać z posiekaną skórką pomarańczową, sokiem z połowy pomarańczy i miodem. Jeśli używasz cukru, podgrzej go do rozpuszczenia w soku pomarańczowym. Na koniec wmieszać pianę ubitą z 1 białka wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść, następnie podzielić na 2 równe części. Każdą część z osobna rozwałkowć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bananowy chlebek na śniadanie 90

posiekanych orzechów  Przygotowanie: W misce ubij jajka i dodaj cukier, następnie rozpuszczone i ostudzone masło, na koniec dodaj 3 banany wcześniej zmiksowane. W osobnej misce wymieszaj mąkę z przyprawą korzenną, proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną i szczyptą soli. Połącz obie mieszanki na gładką masę i dodaj orzechy. Masę przelej do keksówki, wyłożonej papierem pergaminowym, na górze ciasto udekoruj

Niezły Młynek
Bananowy chlebek na śniadanie 185

osobnej misce wymieszaj mąkę z przyprawą korzenną, proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną i szczyptą soli. Połącz obie mieszanki na gładką masę i dodaj orzechy. Masę przelej do keksówki, wyłożonej papierem pergaminowym, na górze ciasto udekoruj połówkami banana.  Ciasto piecze w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez ok 60 minut. Smacznego

Niezły Młynek
Rogaliki czekoladowo- budyniowe 335

żółtek, cukru i mąki. Polecam, są pyszne i szybko znikają ;)   Składniki: Na ok 28 sztuk: 2 duże płaty ciasta francuskiego 1 opakowanie budyniu waniliowego 350ml mleka + 1 łyżka 2 łyżki cukru 1 mleczna czekolada 1 żółtko 50g włoskich orzechów Sposób przygotowania: 300ml mleka gotujemy, w 50ml rozpuszczamy proszek budyniowy oraz cukier i wlewamy do gotującej się reszty. Tabliczkę czekolady(...)rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Platy ciasta francuskiego kroimy na pół wzdłuż dłuższego boku, a następnie na trójkąty. Każdy trójkąt smarujemy rozpuszczoną czekoladą a na krótszy bok dajemy łyżeczkę budyniu. Zwijamy w rogalik. Smarujemy żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka i posypujemy posiekanymi orzechami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200st C przez ok 15 minut

Kuchnia w czekoladzie
Szarlotka z truskawkami- ekspresowa 103

białek, 17 dag cukru, 5 łyżek dżemu truskawkowego, 75 dag jabłek, ½ kg truskawek, 1 galaretka cytrynowa, 5 dag orzechów włoskich, tłuszcz do formy, wiórki do formy. Wykonanie: Z masła, śmietany, smalcu, mąki, żółtek i proszku do pieczenia zagęścić ciasto, rozwałkować i przenieść do formy natłuszczonej i wysypanej wiórkami kokosowymi. Następnie podpiec w piekarniku około 15 minut. Jabłka obrać, zetrzeć(...)przysmażyć z sypką galaretką.  Upieczone ciasto posmarować dżemem truskawkowym, nałożyć pokrojone truskawki,  na wierzch usmażone jabłka, następnie ubitą pianę z cukrem.  Placek posypać pokrojonymi orzechami i piec ponownie w temperaturze 180 stopni około 20 minut na dolnej płycie piekarnika

Tradycyjna Kuchnia
Tarta z borówkami na spodzie z orzechów 208

Tarta z borówkami – bez pieczenia, bez grama cukru i tłuszczu. Za to z migdałami i orzechami na spodzie I kokosowo-limonkowym aromatem. Smakuje jak delikatne lody na chrupkim spodzie. Pycha! Ze wszystkich serników robionych na zimno i ciast bez pieczenia, to jest najzdrowsze i najlepsze. Spód nie jest zrobiony z pokruszonych, pełnych cukru herbatników, na dodatek sklejonych masłem(...)roli „ciasta” występują drobno zmielone migdały, a spoiwem jest miód. Zamiast sernika jest ubite mleko kokosowe. Możecie zastąpić je gęstym jogurtem greckim. Albo w wersji rozpasanej – śmietaną. Jeśli chodzi o owoce to macie absolutnie wolną rękę, aczkolwiek najlepsze są owoce kwaskowe, które dobrze smakują ze słodkim nadzieniem i spodem. Śmietana z mleka kokosowego Tartę możecie zrobić „na poczekaniu”, czyli

Niedzielny kucharz
Czekoladowe ciasto z cukinią 113

bazę, to receptura na cukiniowe muffinki z Cake Bible autorstwa  Rose Levy Beranbaum. Jej muffinki, to tylko szkic, na podstawie którego powstało to ciasto odejmując i dodając to i owo. Tu nie ma orzechów, rodzynek i przypraw korzennych. Jest za to kakao, którego z kolei nie dodała Rose :). Polecam! Szczególnie teraz, kiedy sezon na cukinie w ogrodach wciąż trwa(...)się skończy. U nas na działce zerwałam dzisiaj 4 sztuki. Zostało jeszcze kilka malutkich, mam nadzieję, że zdążą urosnąć do 20 cm . Takie właśnie zrywam. Takie lubimy najbardziej. Czekoladowe ciasto z cukinią tortownica 23 cm 1 i 1/4 szkl. mąki 1/4 szkl. kakao do wypieków (używam niezmiennie od lat kakao z wiatraczkiem;) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody

Posadzone i zjedzone
BROWNIE CZEKOLADOWE KLASYCZNE - NAJLEPSZE 126

kawałka. Mówię to z obserwacji osób spożywających to właśnie ciasto J Prawdziwe brownie nie zawiera w sobie proszku do pieczenia, jest w środku lepkie, mokre, a czekolada można powiedzieć, że miejscami wręcz wypływa. Odrobina soli wskazana, by podkreślić jeszcze bardziej czekoladowy smak deseru. Ja brownie uwielbiam, szczególnie z dodatkiem orzechów włoskich i gałką lodów waniliowych. Mam do tego deseru szczególny(...)wymieszaj obie masy – na wolnych obrotach miksera, albo ręcznie łyżką. Dodaj przesianą mąkę razem z solą i starannie wymieszaj. W tym momencie dodaj posiekane orzechy, jeśli używasz. Przygotowaną foremkę wyłóż papierem do pieczenia i napełnij ciastem. Najlepiej spisuje się tu foremka o wymiarach 20x20 cm, gdyż ciasto ma wtedy grubość tradycyjnego Brownie. Piecz ciasto ok. 35 minut w nagrzanym

Calzonella.com
Ekologiczne naleśniki kasztanowe z ricottą i karmelizowanymi orzechami 162

znudzą. Ciasto zrobiłam wg przepisu na włoskie Ciacci czyli małe naleśniki z mąki kasztanowej podawane z ricottą. Od siebie dodałam orzechy karmelizowane w syropie z agawy, co okazało się strzałem w dziesiatkę, bo fajnie podkreśliły słodko-gorzki smak ciasta naleśnikowego (tak, tak, mąka ta ma wyraźny smak kasztanów, jest słodka i jednocześnie lekko gorzka! W dodatku ma piękny, lekko brązowy(...)gazowanej 1 łyżka oliwy z oliwek + ew. do natłuszczenia patelni pół łyżeczki soli Wszystkie sładniki łączymy w jednym naczyniu, mieszamy za pomocą rózgi lub miksera, aż powstanie jednolite, rzadkie ciasto bez grudek. Niewielkie porcje cista rozprowadzamy na rozgrzanej i lekko natłuszczonej patelni i smażymy ok 1,5-2 minut. Naleśniki z mąki kasztanowej są bardzo kruche i delikatne, więc bardzo

Zawsze głodna!