ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:428/988)

Sernik z musem śliwkowym 128

Składniki : Spód • 100 g obranych orzechów laskowych • 100 g suszonych daktyli lub śliwek Masa serowa • 1 kg zmielonego twarogu sernikowego • 1 szklanka cukru • 1 budyń śmietankowy

KUCHNIA POLSKA
KLUSKI ŚLĄSKIE 263

Dodajemy jajko i wyjęte wcześniej ziemniaki. Dokładnie mieszamy, łącząc składniki w gładkie i śliskie ciasto  (w razie potrzeby podsypujemy mąki ziemniaczaną).  Odrywamy porcje ciasta i z każdej formujemy w dłoniach kulkę wielkości orzecha włoskiego. Końcem drewnianej łyżki oprószonej mąką lub palcem, na środku każdej kulki robimy wgłębienie. Odkładamy na bok. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Zmniejszamy ogień

cool and minty
Owsiane ciasteczka kokosowe 157

gorącą wodą opłukuję łyżkę po miodzie. Mieszam składniki ze sobą. Składniki z małej miseczki przelewam do dużej miski i bardzo dokładnie mieszam. Ciasto jest lekko sypkie, ale kleiste. Formuję kuleczki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczam je w dłoniach do grubości około 0,5cm i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w rozgrzanym

Gotuj Się Kto Może
Ciasteczka z melasą w cukrowej skorupce 120

Makę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą, oraz przyprawami. Przesiej suche składniki. Do suchych składników dodaj mokre. Wymieszaj. A pod koniec zagnieć miękkie ciasto. Ciasto nabieraj łyżką odmierzając porcję, formuj w kulki (wielkości orzecha włoskiego). Obtocz w cukrze lekko dociskając. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lekko je rozpłaszczając.   Piecz w temp. 180 C przez

greenscarf
Ciasteczka HOBNOB'S 146

Ucieramy masło z cukrem (mikserem). Dodajemy miód i dalej ucieramy. Zmniejszamy prędkość miksera i dodajemy płatki owsiane, mąkę, sodę, proszek i sól.  Miksujemy, ciasto powinno być lekko klejące.  Odrywamy małe kulki (wielkości orzecha włoskiego) i rozpłaszczamy w dłoniach. Powinny mieć ok. 3-4 cm średnicy.  Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Musimy pamiętać o zachowaniu

bistro mama
Warzywna zupa z kurczakiem i kluseczkami 204

listki laurowe. Wywar gotować ok 40 minut. W tym czasie pokroić resztę marchewek i selera naciowego w kosteczkę, Por w półplasterki, czosnek posiekać. Z ciasta na kluski uformować małe kuleczki ( trochę mniejsze niż orzech włoski) - odstawić do lodówki. W drugim garnku rozgrzać tłuszcz, dodać pokrojone warzywa, smażyć ok 10-15 minut aż się zarumienią. Do warzyw dodać mąkę i mieszając

Cooking for Emily
Gnocchi jaglane z palonym masłem – bez jajka i bez glutenu 172

zagniatamy je dłońmi do połączenia – na stolnicy silikonowej nie potrzebuje już ani grama mąki więcej, na drewnianej będzie potrzeba je lekko podsypać. Odrywamy małe porcje ciasta i toczymy z nich w dłoniach kulki wielkości orzechów laskowych. W dużym garnku zagotowujemy wodę osoloną do smaku, wrzucamy partiami po 15-20 sztuk jaglanych kulek, mieszamy i gotujemy na małym ogniu do momentu

Karo in the Kitchen
Gryczane ciasteczka z masłem sezamowym 115

orzeszków arachidowych) -opcjonalnie: cukier puder Przygotowanie Masło sezamowe utrzeć z cukrem i cukrem pudrem. Ucierając wbijać po jajku. Masę wymieszać z mąkami, proszkiem do pieczenia, orzechami (i/lub rodzynkami). Wyrobić mikserem, schładzać 30 minut. Z ciasta formować kulki i lekko je spłaszczać. Można obtoczyć w sezamie. Piec na blasze wyłożonej pergaminem przez ok 15 minut w temp. 180st. Ostudzone można porypać

Zielona Kuchnia
Proste ciasto z konfiturą jagodową 273

okrągłej formy o powierzchni mniejszej niż moja forma prostokątna, ciasto może wymagać dłuższego czasu pieczenia). Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż na pół, posmarować konfiturą, ponownie złożyć. Ciasto można posypać cukrem pudrem lub polewą czekoladową, udekorować orzechami, owocami lub wiórkami kokosowymi

Zasmakuj Kuchni
Cantuccini piernikowe 139

jajka, po jednym. Mąkę wymieszać z przyprawą korzenną, solą i proszkiem do pieczenia. Dodać do masy maślanej i dobrze wymieszać. Dodać świeży i kandyzowany imbir, orzechy i wymieszać. Rozgrzać piekarnik do 165 st. C. Ciasto podzielić na pół, każdą część uformować w długi wałek o wymiarach mniej więcej 35x5cm i ułożyć na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec

Słodkie inspiracje
Babeczki marchewkowe 200

mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i sól. W drugiej - roztrzepane jajka i olej. Zawartość obu naczyń połączyć, dodać jabłko, marchewkę i orzechy, delikatnie wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nakładać ciasto do wysokości papierowej foremki. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Wystudzić. Krem z serka : 150 g kremowego serka 25 g masła

Domowa cukiernia Ewy
Sernik z orzechami 109

Sernik na cieście z dodatkiem masła orzechowego, polany polewą toffi z orzechami ziemnymi. Polewa toffi z orzechami jest naprawdę pyszna. Na pewno wykorzystam ją jeszcze przy innych deserach. Spód sernika: 1 paczka ciasteczek zbożowych z czekoladą 5 łyżek masła orzechowego niesolonego 2 łyżki masła Masa serowa: 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego 500 g sera mascarpone 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Bullio
Kleryżki 126

proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym wsyp do miski lub na stolnicę. Dodaj jajka i schłodzone i pokrojone masło. Całość posiekaj nożem. Następnie zagnieć ciasto. Rwij na małe kawałeczki i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każda kulkę lekko spłaszcz i kciukiem zrób wgłębienie na dowolny owoc lub dżem. Dżemem lub powidłami lepiej

Pysznie & Pięknie
Cake pops 134

kremu. Można zamiast masła albo kremu dodać rozpuszczoną czekoladę(pół małej tabliczki 50 g). Ciasto wyrabiamy dokładnie ręką. Gdy składniki dobrze się połączą i ciasto będzie przypominać konsystencją plastelinę lepimy kulki wielkości małego orzecha włoskiego i układamy je na papierze do pieczenia. Wkładamy do lodówki na jakieś pół godziny. W czasie gdy kulki się chłodzą rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej

Pysznie & Pięknie