ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:437/988)

Ciabatta z rodzynkami i słonecznikiem oraz "Świąteczne marzenie" 189

środek z charakterystycznymi dziurami powstałymi podczas wyrastania ciasta w fazie wzrostu i fazie wypiekania (mnie takie nie wyszły, ale może to i dobrze, bo wolę zwarte pieczywo). W tej chwili ciabatty wypieka się z przeróżnymi dodatkami. W styczniowej piekarni Amber, w której tym razem nie mogłam wziąć udziału, blogerzy wypiekali ciabattę z orzechami włoskimi i rodzynkami. Ze względu na alergię(...)zakwasu Połączyć składniki i pozostawić na noc w temp. pokojowej. Ciasto 770 g mąki pszennej chlebowej (typ 650 – 850) 50 g zarodków pszennych, prażonych (użyłam mąki pszennej typu 1850) 560 g wody 20 g soli 5 g drożdży instant 210 g levain 160 g orzechów włoskich, prażonych (u mnie uprażony słonecznik) 160 g rodzynek Mieszamy wszystkie składniki oprócz bakalii

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasto jogurtowe z jabłkami i rodzynkami 155

torebki cukru cynamonowego -po 5 dag rodzynek i orzechów laskowych Przygotowanie Jabłka pokroić na cienkie plasterki. wymieszać z cukrem cynamonowym, posiekanymi orzechami i rodzynkami. Mąkę zagnieść z jogurtem, masłem, jajkiem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować, wyłożyć dno i brzeg formy. Posypać wiórkami kokosowymi, rozłożyć nadzienie. Rozwałkować drugie ciastko, przykryć placek. Posmarować roztrzepanym

Zielona Kuchnia
Ciasto szpinakowe z bakaliami 235

kolor warzywa. Po prostu wyjmuję z torebki tyle szpinaku ile potrzebuję a resztę mogę dalej przechowywać bez obawy, że zwiędnie. Zielone ciasto świetnie smakowało w postaci tarty z truskawkami a teraz jego jesienna wersja, z orzechami, też nas uwiodła. Jeśli jeszcze ktoś ma wątpliwości to podpowiem, że w wypieku nie czuć szpinaku więc nawet osoby, które go nie lubią chętnie

Smaczna Pyza
Dacquoise 273

Dacquoise to tort, w którym zakochałem się od pierwszego kęsa. Słodka beza, słodki krem z daktylami i chrupiącymi orzechami. Po prostu niebo w gębie. A za

Jacob Tastes
Ciasto kawowe z gruszkami 224

cytryny. Nadmiar powstałego syropu odsączyć na sicie, odstawić do ostygnięcia. Orzeszki i żurawiny posiekać. Połączyć ze sobą wszystkie suche składniki ( oprócz orzechów i żurawiny) dokładnie mieszając. Dodać jajka i olej, za pomocą miksera, na najniższych obrotach wymieszać ciasto. Na koniec dodać orzeszki, żurawiny i gruszki pokrojone w kostkę, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na równomiernie

Lubię to gotuję
Drożdżowa gwiazda betlejemska z makiem 127

Polska Trudność: Średnie Ilość 16 porcji Przygotowanie 1 godz.  Pieczenie 30 min. Kalorie 190 kcal Drożdżowa makówka w kształcie świątecznej gwiazdy betlejemskiej. Bożonarodzeniowe ciasto z masą makową, miodem i bakaliami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: CIASTO DROŻDŻOWE 250 ml letniego mleka 50 g białego cukru 20 g świeżych drożdży 500 g mąki pszennej 1 jajko z chowu ściółkowego(...)wyrób ciasto, pod koniec zagniatania dodaj wystudzone masło. Z ciasta uformuj 1 wielką kulę, misę okryj ścierką. Odstaw na 60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyruszane drożdżowe ciasto podziel na 4 części, każdą rozwałkuj na blacie podsypanym mąką w kształt okręgu o średnicy 25 cm. Dużą blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niech pierwszy okręć ciasta drożdżowego

ProstePesto.pl
MAKOWIEC Z SEREM I BRZOSKWINIAMI 163

gotowa masa makowa z bakaliami łyżka cukru 2 łyżki miodu garść pokrojonych orzechów 3 łyżki kaszy manny SER: 1 kg zmielonego sera szklanka cukru 2 jajka 25 dag masła 2 budynie waniliowe sok z połowy cytryny lub ulubiony aromat ORAZ: 2 galaretki brzoskwiniowe puszka brzoskwiń WYKONANIE: CIASTO: Składniki na ciasto siekamy i zarabiamy, jeśli nie możemy zagnieść ciasta wlewamy troszkę(...)orzechy, mannę miód, olejek i dobrze mieszamy. Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Wylewamy na kruchy spód.  SER: Masło rozpuszczamy i studzimy. Wszystkie składniki na sernik przekładamy do miski i mieszamy rózgą. Na końcu wlewamy zimne masło. Dokładnie mieszamy i wylewamy na mak. Równo rozprowadzamy. Pieczemy ok 50 - 60 minut.  Sernik odstawiamy aż przestygnie. WIERZCH CIASTA: Galaretki

Pani na deser
Rogale marcińskie 137

czytaj nadzieniem. Nie ma nic lepszego jak zrobione przez siebie  rogaliki z prawdziwą masą z białego maku, marcepanu i orzechów. Rogale są przepyszne choć pracochłonne.Czy warto...bez dwóch zdań...Zapraszam. (przepis zaciągnięty z Moich Wypieków) Składniki na ciasto drożdżowo - francuskie (12 dużych rogali): 1 szklanka ciepłego mleka 1 łyżka suchych drożdży (12 g) lub 24 g drożdży świeżych(...)minut. Po  ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc. Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików. Nadzienie: 300 g białego maku 100 g masy marcepanowej 3/4 szklanki cukru pudru 100 g orzechów włoskich 100 g zblanszowanych migdałów 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Kubki smaku
Nie taki stary piernik z niego ... 192

ponieważ jest wilgotny i mocno czekoladowy. nawet jeśli troszkę sobie pofolgowaliśmy w święta to pamiętajmy, że świąteczne wypieki są bardzo wartościowe. Zawierają w sobie miód, bakalie, cytrusy, orzechy. Ten piernik będę powtarzać nawet w ciągu roku. Szybko się go robi i można go efektownie udekorować bakaliami. Koniecznie musi być z powidłami ze śliwek węgierskich. Aby jeszcze bardziej uszlachetnić tradycyjny, polski(...)jajka 2 łyżki naturalnego miodu 2 łyżki przyprawy do piernika 3 łyżki kakao 1 szklanka powideł śliwkowych (do ciasta + do przełożenia) 2 szklanki mąki tortowej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 5 dag orzechów włoskich 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczy 5 dag suszonej żurawiny polewa: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 2 łyżki śmietanki

Bon Appetit Małgorzaty
Tort „Naked” jabłkowo – orzechowy z musem morelowym 259

łyżki cukru pudru Do nasączenia: około 200ml likieru orzechowego (orzechówki; można zstąpić posłodzoną wodą z dodatkiem 2 łyżek soku z cytryny lub dodatkiem ekstraktu z wanilii) Dodatkowo: połówki orzechów do ozdoby około 60g marcepanu zielony barwnik spożywczy całe goździki cynamon do posypania Biszkopt: 1. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). 2. Białka ubić(...)przesiać ją na wierzch jajecznej masy. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką lub szpatułką. 4. Dwie tortownice o średnicy 20-21cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do jednej przełożyć 1/3 ciasta, a do drugiej przełożyć resztę ciasta, wyrównać. Blaszki wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 5. Ostygnięte biszkopty wyjąć

Mała Cukierenka
Piernik Staropolski Część II - Pieczenie I Składanie 176

przed świętami. Składniki potrzebne do upieczenia i złożenia piernika: papier do pieczenia twarda marmolada lub powidła śliwkowe płatki migdałów lub drobno pokrojone orzechy polewa czekoladowa: 60 g masła 1 i 1/2 tabliczki czekolady mlecznej lub deserowej 1. Ciasto na piernik wyjmuje wcześniej tak 2-3 godziny aby się ogrzało i zmiękło. 2. Następnie lekko podsypując stolnice i wałek, wałkuje

Gotowanie...to proste !
Rogale Marcińskie 188

jest pewne przygotowanie rogalików od postaw jest wyzwaniem, ale smakują wybornie. Polecam wykonie ciasta na macie silikonowej, ułatwi to Wam pracę. prze pis z nale ziony tutaj Składniki - nadzienie: 250 g białego maku 240 g biszkoptów, zmielonych na drobne okruszki 1/2 szklanka cukru 120 g orzechów arachidowych 120 g rodzynek 300 g masła 1 aromat migdałowy 120 g skórki pomarańczowej(...)niewielkim ogniu stale mieszając. Ważne by uważać, aby mak się nie przypalił. Następnie do ciepłej masy dodajemy rodzynki, orzechy arachidowe  oraz esencję migdałową i całość mieszamy. Gotowa masę przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce do wystudzenia. Składniki - ciasto (18 sztuk): 4,5 szklanki mąki pszennej (typ 500 ) 2 jajka 1/2 kostki drożdży 1/2 szklanki cukru

Delicious Titbits
C'est du Nanan... a to gratka dla łasuchów! 139

ciągle jeszcze jedną nogą był w PRL-u. Nie licząc kilku dobrych knajp, które mogą się pochwalić niezłymi deserami, nasze miasto było królestwem WuZetek, eklerów, serników agarowych i innych ciast, których lata świetności dawno się skończyły wraz ze zmianą ustroju. Dotychczas ubolewałem, że żeby zjeść dobre modernistyczne ciastko musiałem wybierać się do warszawskich Odette , czy Deseo . Na szczęście Justyna(...)wariacja na ich temat, która odświeżyła ich nieco podstarzałą już formę. Eklery w wydaniu Justyny to zamknięte podłużne ciastka przygotowane tradycyjnie z ciasta parzonego i wypełnione  crème pâtissière , oblane lukrem lub czekoladą i posypane karmelizowanymi orzechami. Zabawa formą, a także mnogość smaków oraz tekstur tutaj zachwyca — miękkie, delikatne ciastko z aksamitnym kremem i chrupiącą otoczką to zupełnie nowy wymiar

Food Square
BABECZKI DROŻDŻOWE – PONCZOWE Z KOKOSEM I ORZECHAMI 169

Dziś mam dla Was przepis na przepyszne ponczowe babeczki. Babeczki / muffinki z ciasta drożdżowego , nasączone orzeźwiającym ponczem i obsypane dużą ilością moich ulubionych , chrupiących bakalii i kokosem. Mamy tu orzechy laskowe , nerkowce oraz prażony kokos. Do szczęścia potrzeba jeszcze tylko kubka ulubionej , pachnącej kawy. Spróbujcie! Polecam! SKŁADNIKI: * mąka pszenna – 125 g * drożdże suszone – 1 łyżeczka * cukier(...)szczyptą soli. Masło podgrzewamy z mlekiem, studzimy, a następnie łączymy z jajkiem oraz suchymi składnikami. Wszystko dokładnie miksujemy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Foremki natłuszczamy, napełniamy ciastem, i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 20-25 minut. Wodę gotujemy z cukrem i skórką cytrynową, studzimy, dodajemy rum. Babeczki zanurzamy w syropie i posypujemy podprażonymi bakaliami

Ostra na Słodko