ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:443/988)

Razowe ciasto ze ślwkami i kruszonką 147

życiu jadłam.  Składniki  Czas przygotowania: 60 min Wierzch    1 kg śliwek węgierek 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżeczka cynamonu Ciasto  150 g mąki pszennej razowej 100 g mielonych migdałów lub orzechów  2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka kardamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 100 g masła w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki miodu(...)stopni, formę o średnicy ok 23 cm wykładamy papierem do pieczenia 2. Śliwki przekrawamy na pół i pozbywamy pestek, zasypujemy brązowym cukrem i cynamonem 3. Wszystkie suche składniki ciasta przesypujemy do miski 4. W mikserze kielichowym blendujemy masło i miód, jeśli nie posiadamy miksera kielichowego, można zastąpić zwykłym uposażonym w trzepaczkę do ubijania piany, kiedy masło z miodem się połączą

Słodki Kompromis
Cynamonowe serduszka 154

puszce... pod warunkiem, że je dobrze ukryjemy przed domownikami :)   Z mąki, orzechów, cukru pudru, skórki pomarańczowej, 1/3 łyżeczki cynamonu, kardamonu, żółtka i masła zagnieść szybko kruche cisto. Zagniatać tylko do połączenia się składników. Owinąć folią i schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować (lekko podsypując mąką) na placek o grubości

Świat Ciasta
Ciasto imprezowe 214

koniec wsypujemy wiórki i delikatnie mieszamy. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (tej samej w której piekliśmy ciasto kruche) i pieczemy ok 25 minut w 170 st. C Beza orzechowa: 5 białek  szklanka cukru 150 g mielonych orzechów (u mnie pół na pół laskowe i włoskie, ale mogą być też np migdały) 2 łyżeczki bułki tartej(...)szczypta soli Białka ubijamy z solą, a gdy piana będzie gęsta dodajemy stopniowo cukier i dalej ubijamy. Pod koniec wsypujemy orzechy i bułkę tartą, całość delikatnie mieszamy. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (tej samej w której piekliśmy ciasto kruche) i pieczemy ok 25 minut w 170 st. C Krem budyniowy: 500 ml mleka 5 żółtek 1 szklanka cukru

Cynamonowe szczęście
Orzechowiec 113

temp 170 stopni. Masa : • 250 g orzechów włoskich • 200 g cukru • 1 kostka masła • 1 szklanka wrzącego mleka Zmielone orzechy zalewamy gotującym mlekiem. Dodajemy masło i cukier - dobrze mieszamy. Po ostudzeniu smarujemy wszystkie placki. Układamy warstwami, lekko dociskamy. Ciasto podajemy następnego dnia

KUCHNIA POLSKA
Korzenne pancakes z miodem, orzechami i czekoladą 149

zmiksować, tak, aby ciasto podwoiło swoją objętość. Dodać mąkę , cukry, sól, przyprawy, miód oraz proszek do pieczenia, całość zmiksować. Gotowe ciasto smażyć na patelni na średnim ogniu z dwóch stron. Gotowe pancakes przełożyć czekoladą nutellą, wierzch posmarowany czekoladą posypać orzechami i polać polewą

Kuchenne aromaty
Marcepanowe kulki 152

kokosa Wykonanie: orzechy laskowe z odrobiną masła podprażyć na  rozgrzanej patelni .Wyłożyć na papierowy ręcznik ,odsączyć i pozbawić orzechy skórki puder cukier przesiać i razem z masą marcepanową,migdałami i sokiem z pomarańczy zagnieść na jednolitą masę ciasto podzielić na 28 kawałeczków.Z każdego kawałka uformować w dłoniach kulkę,palcem pośrodku zrobić wgłębienie.W każdym dołku umieścić orzecha laskowego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sero makowiec z frużeliną wiśniową w tarcie 145

masa makowa: 200 g maku 1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej 1 żółtko 3 białka 1 łyżka miodu 1 łyżka masła 1/2 szklanki orzechów włoskich 2 łyżki rodzynek 500 ml mleka 2 łyżki cukru trzcinowego dekoracja: czekolada gorzka Ciasto kruche: Do miski przesiewam mąkę, dodaję pokrojone masło, żółtka(...)sól, cukier i ciasto kroję nożem a potem zagniatam krótko rękoma. Ciasto rozwałkowuję na papierze do pieczenia przez drugi arkusz papieru, zapobiega to przyklejaniu się ciasta i nie trzeba go podsypywać mąką co powoduje jego twardnienie. Ciasto przekładam do formy tarta o średnicy 26 cm, ugniatam boki i odcinam resztę ciasta z którego zrobię gwiazdki. Na ciasto wykładam arkusz papieru

wesoła kuchnia
Drożdżowa gwiazda z nadzieniem jak do Rogali Marcińskich 161

masy marcepanowej 3/4 szklanki cukru 150 g orzechów włoskich 100 g płatków migdałów 70 g suszonych fig 70 g suszonych daktyli 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki śmietany 2 białka 4 podłużne biszkopty, mama użyła 8 okrągłych bo są mniejsze Po za tym: cukier puder do posypania gwiazdy Przygotowanie ciasta: Na początek przygotować zaczyn. 1 łyżeczkę cukru, wymieszać(...)składników i wyrabiamy.  Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto pieczemy około 30 - 40 min. w tem. u nas 170 stopni. Upieczoną gwiazdę posypujemy cukrem pudrem. Przygotowanie masy: Najpierw musimy przygotować oddzielne miski dla maku, fig, orzechów i daktyli i gorącą wodę. Każdy z tych składników parzymy około 30 minut w oddzielnym naczyniu

Lili w kuchni
Rożki cappucino -orzechowo-migdałowe 158

Mini rożki ...troszkę koślawe, ale smaczne...ja z części ciasta formowałam wałeczki, a z części ciasta zrobiłam rożki ze specjalnej blaszki..Przepis  gdzieś z netu.. 300 g mąki 100 g cukru pudru 50 g zmielonych migdałów 50 g zmielonych orzechów 180 g masła 4 łyżki(...)cappuccino w proszku  50 ml gorącej wody szczypta soli Cappuccino wymieszać z 50 ml gorącej wody,ostudzić. Mąkę wymieszać z orzechami, migdałami, solą i cukrem. Dodać  zimne masła i posiekać. Dodać ostudzone cappuccino i zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię np. Gosia i schłodzić w lodówce przez ok. 1-2 godz.Z ciasta formować wałeczki o grubości

Moje domowe kucharzenie
Stefanka 160

mazurka. Można zrezygnować z piany z białek i mamy tradycyjnego   mazurka, który na pewno zrobi wrażenie na wielkanocnym stole. STEFANKA             Składniki:   Ciasto kruche: ·        300g mąki pszennej ·        150g zimnego masła ·        70g cukru(...)się składniki połączyły. Dodać jajka i śmietanę. Zagnieść ciasto. Gotowe ciasto włożyć do zamrażarki na około 15 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto podzielić na 2 części. Rozwałkować na dwie blaszki o wymiarach 24 x 24 cm. Orzechy posiekać drobno. Ubić pianę z białek. Kiedy będzie już praktycznie ubita dodać cukier puder. Miksować, aż piana będzie błyszcząca. Blaty posmarować dokładnie

Mania Gotowania
Ciasteczka praskie 172

cukru pudru Dodatkowo bakalie : rodzynki, żurawina i inne. 1 -2 łyżki płatków migdałowych, mogą być tez orzechy (dobrze by było , żeby były obrane). Sposób wykonania : Żółtka oddzielić od białek. Z mąki, żółtek, margaryny, proszku do  pieczenia i cukru zagnieść dokładnie ciasto.  Gotowe ciasto zawinąć w folię w schłodzić przez 30 minut w lodówce. Przed wyjęciem ciasta z lodówki(...)nich rozwałkować na grubość ok. 2 – 3  milimetrów.  Z rozwałkowanego ciasta wykrawać większymi foremkami ciastka.   Wycięte ciasteczka układać na wyłożonej papierem  do pieczenia blaszce a następnie nakładać na nie łyżką lub szprycą gotową bezę,  udekorować wierzch płatkami migdałowymi, żurawiną, rodzynkami, orzechami.  ( Ponieważ zostało mi dużo bezy dodałam do niej kakao i upiekłam bezy

Na słodko lub wytrawnie
Keks bakaliowy. Wesołych Świąt Bożego Narodzenia! ;) 138

pomarańczową i cytrynową. Dziś mój świąteczny keks. Pachnący delikatnym ciastem z cynamonem, bakaliami, w domu pięknie pachnie! Keks zwiastuje nadchodzące święta. Jest magicznie i już. Składniki: 12,5 dag mąki pszennej tortowej 12,5 dag cukru 3 jaja 1 paczka proszku do pieczenia 6 dag migdałów 12,5 dag orzechów laskowych, macadamia, włoskich – połączyłam 3 rodzaje orzechów 3 łyżki(...)aromat migdałowy, arakowy lub pomarańczowy lukier: szklanka cukru pudru + 3 łyżki mleka, wymieszać, polać przestudzony keks dowolne bakalie do dekoracji Przygotowanie: Nie obrane migdały i figi pokroić w kostkę orzechy w ćwiartki, morele w kostkę. Rodzynki chwilę namoczyć, odsączyć. Jaja z cukrem utrzeć do białości i wymieszać z bakaliami oraz mąką zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Włożyć do dobrze natłuszczonej formy

Zasmakuj Kuchni
Strudel z białym makiem 115

Przepis na ciasto makowe, w którym wykorzystaliśmy biały mak od Skworcu, a zamiast rodzynek suszone daktyle oraz orzechy pekan.   http://www.skworcu.com.pl/pl_przyprawy,41.html Składniki 250 g mąki 2 jajka sól 1 cytryna 80 g masła 300 g maku białego 1 l mleka  40 g orzechów pekan 40 g suszonych daktyli 150 g cukru 50 ml słodkiej śmietany(...)drobnej tarce starłem skórkę, a sok wycisnąłem. Mak połączyłem ze śmietaną, cukrem, opłukanymi orzechami pekan, opłukanymi daktylami oraz skórką z cytryny. W mące zrobiłem wgłębienie , wbiłem w nie jajka, wsypałem szczyptę soli, wlałem 150 ml wody, łyżkę soku z cytryny. Zagniotłem ciasto i odstawiłem na pół godziny do lodówki. Następie rozwałkowałem ciasto na grubość 2 mm na oprószonej mąką stolnicy

R'n'G Kitchen
Strudel z białym makiem 156

Przepis na ciasto makowe, w którym wykorzystaliśmy biały mak od Skworcu, a zamiast rodzynek suszone daktyle oraz orzechy pekan.   http://www.skworcu.com.pl/pl_przyprawy,41.html Składniki 250 g mąki 2 jajka sól 1 cytryna 80 g masła 300 g maku białego 1 l mleka  40 g orzechów pekan 40 g suszonych daktyli 150 g cukru 50 ml słodkiej śmietany(...)drobnej tarce starłem skórkę, a sok wycisnąłem. Mak połączyłem ze śmietaną, cukrem, opłukanymi orzechami pekan, opłukanymi daktylami oraz skórką z cytryny. W mące zrobiłem wgłębienie , wbiłem w nie jajka, wsypałem szczyptę soli, wlałem 150 ml wody, łyżkę soku z cytryny. Zagniotłem ciasto i odstawiłem na pół godziny do lodówki. Następie rozwałkowałem ciasto na grubość 2 mm na oprószonej mąką stolnicy

R'n'G Kitchen
Ravioli z semoliny z kaszanką oraz karmelizowanym jabłkiem 227

każdy kawałek osobno wałkuję  - czynność tą kończę na pozycji 4  - na wywałkowanym płacie układam kulki z kaszanki w wielkości orzecha włoskiego w równych odległościach  - smaruje dookoła kaszanki wodą i na to nakładam płat wywałkowanego ciasta, dociskam pozbywając się powietrza i wycinam radełkiem kwadraty.  Gotowe ravioli wrzucam do gotującej osolonej wody i gotuje ok 5-7 minut

Basia w kuchni