ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:439/988)

Bakaliowa Odyseja 513

ciasto bakaliowe z masą chałwową. Bakaliowa Odyseja to ciasto dla prawdziwych smakoszy. Ucieszy niejedno podniebienie. Z filiżanką dobrej kawy smakuje nieziemsko.  SKŁADNIKI: Ciasto bakaliowe: 8 białek, 2 żółtka, 1 szklanka cukru, 150g drobno posiekanych orzechów włoskich, 150g wiórków kokosowych, 200g rodzynek BIO MAKAR , 2 łyżki mąki, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, Masa chałwowa: 300g masła, 750ml mleka

Tradycyjna kuchnia Kasi
Tartaletki z nadzieniem czekoladowo-orzechowym 148

umiar w jedzeniu tych tartaletek, bo ciasto, w którym jest olej + masło orzechowe + czekolada daje nam bardzo tłustą przekąskę. Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki krupczatki 1/3 szklanki oleju 10 łyżek wody 4 szczypty solli Nadzienie: 100g gorzkiej czekolady z orzechami laskowymi 2 łyżki mleka ryżowego lub innego roślinnego masło orzechowe z kawałkami orzeszków ziemnych Ewentualnie: wafelki/andruty/ciastka/musli  Przygotowanie: Na początku(...)czasie ugniatamy je ponownie, niedługo. Rozwałkowujemy je kilka razy, przez co powinno stać się bardziej elastyczne. Dzielimy je na "kulki" które cienko rozwałkowujemy, po czym umieszczamy je w foremkach (ciasto jest tłuste, więc nie powinno być problemu z oderwaniem go po upieczeniu od blaszanych foremek, jeśli takich używamy). Pieczemy w 180 stopniach przez ok. pół godziny. W tym czasie można

Weganizm infantylny
Rogaliki a’la marcińskie 132

rozpuszczenia się masła. Następnie wyrośnięty zaczyn dodaj do miski z mąką. Przełóż do niej także roztopione masło z mlekiem i jajko. Ciasto zagniataj, tak aby było gładkie i elastyczne. Powinno dobrze odchodzić od rąk. Gotowe ciasto przełóż do miski i wstaw do lodówki na ok. 60 minut. Sposób wykonania – masa makowa: Mak przesyp do garnka, zalej go mlekiem oraz(...)minut. Mieszaj od czasu do czasu. Gotowy mak odsącz na sitku o drobnych oczkach i odstaw do przestygnięcia. Orzechy pokrój bardzo drobno (możesz je również zmiksować w blenderze). W dużym rondlu rozpuść 50 g masła z cukrem. Dodaj posiekane lub zmielone orzechy i smaż całość ok. 3 minut, cały czas mieszając. Następnie dodaj mak, aromat migdałowy i całość podsmażaj jeszcze

365 dni dookoła kuchni
Rolowane drożdżówki z makiem, orzechami włoskimi i pomarańczami 97

spodu. Dzięki temu zabezpieczymy ewentualne wyciekanie farszu. Składniki CIASTO 500 g mąki 250 mleka 100 g masła 2 jaja 25 g świeżych drożdży 60 g cukru MASA MAKOWA 250 g suchego maku sok i otarta skórka z 1 pomarańczy (bez białego albedo) 100 g kandyzowanej, krojonej skórki pomarańczowej 50 g posiekanych orzechów włoskich 100 g miodu 40 g cukru DODATKOWO(...)odsączamy idwukrotnie mielimy w maszynce do mięsa z drobnym sitem. Do zmielonego maku dodajemy posiekane orzechy włoskie, namoczone skórki pomarańczowe razem z sokiem i otartą skórką pomarańczy, miód i cukier. Jeżeli masa jest za rzadka możemy ją lekko podgrzać, aby zredukować płyny. CIASTO Mleko podgrzewamy lekko razem z masłem. W dużej misce drożdże zasypujemy cukrem, następnie dodajemy letnią mieszaninę mleka

Tajemnice Smaku
Kluski leniwe – najlepszy przepis 128

lubię je z palonym masłem i orzechami. Przygotowanie klusek leniwych jest banalnie proste i wyjdzie każdemu. Potrzebujemy: 500 g sera białego, półtłustego 2 jajka około 1 szklanki mąki, może wejść więcej 3 łyżki domowego cukru waniliowego – tutaj znajdziecie przepis. Ser widelcem rozdrabniamy w misce. Dodajemy jajka i cukier, mieszamy. Partiami zaczynamy wsypywać mąkę. Ciasto ma się zbić w miękką(...)kroimy na kawałki. Wrzucamy do gotującej się, lekko osolonej wody. Ja swoje kluski leniwe polałam z sosem owocowym i posypałam posiekanymi orzechami. Możecie podać z ulubionymi, słodkimi owocami. UWAGA : jeśli chcecie leniwe na wytrawnie, nie dodawajcie cukru do ciasta, dajcie sól, świeże zioła i podajcie z sosem serowym lub mięsnym, jogurtem z czosnkiem czy też skwarkami i cebulką. Post Kluski

ladykitchen
Pancakes z masłem orzechowym i bananem 280

masłem orzechowym i bananem Składniki: Ciasto: 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko 1 i 1/4 szklanki mleka lub maślanki 60 g masła 3 łyżki cukru ½ laski wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego szczypta soli Dodatki: 1 duży banan masło orzechowe zmielone orzechy laskowe Przygotowanie: Mąkę przesiewamy. Masło rozpuszczamy(...)solą. Jajka roztrzepujemy widelcem, mieszamy z mlekiem, wanilią i roztopionym masłem. Na koniec dodajemy suche składniki i mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Smażymy na suchej patelni. Gotowe placuszki smarujemy masłem orzechowym, na nie nakładamy plastry banana i posypujemy orzechami

Mania Gotowania
Brzdąc poznański 369

Tradycyjne poznańskie ciasto dostępne chyba w każdej cukierni w stolicy Wielkopolski. Oryginalnie ciasto nie jest nasączanie ponczem, nie jest dekorowane posypkami czy orzechami a także nie ma dodatków w postaci innych warstw, owoców czy polew. Mimo to jest absolutnie przepyszne. Brzdąc poznański Składniki: Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 110g mąki ziemniaczanej 60g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Masę kakaową z miksować bardzo dokładnie, aż będzie przypominać bardzo miękkie, prawie płynne masło. Dodać w2ystudzoną żelatynę. Masę brzdącowi rozsmarowywać na przekrojonym biszkopcie, a następnie przykryć drugą połową ciasta, wyłożyć 1/3 masy. Pozostała masę brzdącowi umieścić w rękawie cukierniczym i wyciskać na wierzchu ciasta rozetki

Pyry na Gaz
Orzechowy mazurek 148

pszennej szymanowskiej - 75 g masła - 50 g cukru - 2 żółtka - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia - łyżeczka lodowatej wody Szybko zagnieść ciasto, wstawić do lodówki na 30 minut. Składniki na mniejszą tortownicę, lub formę tarta. MASA ORZECHOWA: - szklanka obranych orzechów włoskich i laskowych - 4 łyżki passion friut & lime curd (to taki odpowiednik lemon curd tyle że z marakui i limonki(...)można też użyć lemon curd (produkt do kupienia w Marks & Spencer) - 50 g margaryny - 2 białka Wykonanie: Orzechy zalej wrzątkiem i odstaw na 30 minut. Dzięki temu pozbędziemy się goryczki. Wodę odlej. Całość zmiksuj za pomocą blendera. Ciastem wylep formę, wylej masę, wierzch udekoruj. Pieczemy w piekarniku przez 45 minut w temp 16 stopni C. Smacznego! Jak się

SMYKWKUCHNI
Tort orzechowo-kakaowy z kremem mascarpone – przepis krok po kroku 142

się mogło wydawać To co, gotowi na kolejne kulinarne wyzwanie? Tort orzechowo-kakaowy z kremem mascarpone Do przygotowania 3 biszkoptów do tortu będziecie potrzebować: 12 jajek 30 dkg orzechów włoskich 30 dkg cukru trzcinowego (kryształu) 1 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia (ja używam bezglutenowego) 2 płaskich łyżek mąki ryżowej 2 łyżeczek kakao Potrzebny będzie również poncz do nasączenia biszkoptów(...)Będziemy potrzebować także formy do pieczenia, którą uprzednio smarujemy tłuszczem. Ja piekę tort w tortownicy o średnicy 26 cm. Wykonanie krok po kroku: Przygotowywanie ciasta: 1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni bez termoobiegu. 2. Połowę orzechów siekamy drobno nożem, a drugą połowę mielimy w maszynce do orzechów. 3. Orzechy łączymy z proszkiem do pieczenie oraz mąką i dzielimy

Okiem Blondynki by McBlondi
Smażony kalafior w cieście. Pomysł na kalafiora! 808

siemie lniane jadłam dopiero w tym roku i pamiętam moje mega zdziwienie, kiedy okazało się, że smakuje bardzo dobrze, a w smaku przypomina orzechy. I kompletnie nie przypomina smaku standardowych brązowych ziarenek. Kalafior smażony w takim cieście, okazał się strzałem w dziesiątkę. Jest po prostu pyszny! Podałam go z sosem jogutoro-majonezowym z dodatkiem chrzanu wasabi i pietruszki

SMYKWKUCHNI
Tarta jabłkowa- Rose 140

ogóle nie dajemy cukru, a połowę potrzebnego masła możemy zastąpić smalcem. Mąkę (i ewentualnie zmielone orzechy) mieszamy z cukrem, dodajemy zmrożone masło starte na tarce o grubych oczkach i 3 żółtka, mieszamy składniki siekając je ze sobą nożem i szybko zagniatamy ciasto. Jeśli się bardzo rozsypuje możecie dodać łyżkę, dwie, lodowato zimnej wody. Formujemy dwa szerokie wałki, zawijamy(...)sprawdzajcie. Studzimy w formie. Po wystudzeniu, przed podaniem, chłodzimy w lodówce minimum 2 godziny. To ciasto jest pyszne – nieskomplikowane i jednocześnie widowiskowe. Taka „angielska róża” do popołudniowej herbatki. SKŁADNIKI 300g mąki – krupczatka lub pszenna tortowa (pół szklanki mąki można zastąpić zmielonymi orzechami – włoskimi, laskowymi, migdałami) 100g cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków 200g zmrożonego masła 3 żółtka jaj rozmiaru

Karo in the Kitchen
Murzynek królweski 283

przełożony pysznym kremem i dżemem taki jest ten murzynek. Spróbujcie, a gwarantuję, że nie poprzestaniecie na jednym kawałku Ciasto: 6 jajek 150 g czekolady ( użyłam pół na pół mleczną i gorzką) 220 g masła 2/3 szklanki cukru pudru 250 g zmielonych orzechów (użyłam włoskich ale możecie dodać trochę migdałów, czy orzechów laskowych) 75 g bułki tartej 1 łyżeczka proszku(...)kąpieli wodnej. Następnie miękkie masło ucieramy na puch dodając stopniowo cukier, a później kolejno żółtka. Wsypujemy orzechy, bułkę tartą i proszek do pieczenia oraz rozpuszczoną czekoladę, dokładnie mieszamy. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, a następnie ostrożnie mieszamy z ciastem. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (23x33 cm) i pieczemy ok 40 minut w 170 st. C. Upieczone

Cynamonowe szczęście
Ciasto drożdżowe, które samo się robi! 108

drożdżowe, którego nie trzeba wyrabiać, wystarczy warstwami ułożyć składniki, odstawić do wyrośnięcia, wymieszać i upiec. Rewelacyjnie proste, łatwe i pyszne! Ciasto wychodzi wilgotne, puszyste i wysokie. Możemy do niego użyć dowolnych owoców (w większych kawałkach, nie tartych), albo rodzynek, orzechów lub suszoną żurawinę. W smaku przypomina wiejski, babciny placek. Polecam! Przepis pochodzi ze strony „Zjem

Blog z Apetytem
Jabłecznik z kokosem i bezą na kruchym cieście 1185

bezą. Na kruchym cieście z jabłkami zagęszczonymi budyniem. Ciasto pięknie pachnie i apetycznie się prezentuje. Z przepisu otrzymamy dużą blaszkę ciasta, więc powinno coś jeszcze zostać na drugi dzień:). Do masy jabłkowej możemy dodać około 100g ulubionych bakalii, polecam orzechy włoskie lub rodzynki. Jabłecznik nie należy do szybkich w przygotowaniu, ale uważam, że warto go upiec. Smacznego!     Składniki

Mała Cukierenka
Jabłecznik z kokosem i bezą na kruchym cieście 565

bezą. Na kruchym cieście z jabłkami zagęszczonymi budyniem. Ciasto pięknie pachnie i apetycznie się prezentuje. Z przepisu otrzymamy dużą blaszkę ciasta, więc powinno coś jeszcze zostać na drugi dzień:). Do masy jabłkowej możemy dodać około 100g ulubionych bakalii, polecam orzechy włoskie lub rodzynki. Jabłecznik nie należy do szybkich w przygotowaniu, ale uważam, że warto go upiec. Smacznego!     Składniki

Mała Cukierenka