Świetne ciasto połączenie masy a'la bounty i słodkiego karmelu oraz orzechów. Ważne aby masę kokosową robić w większym garnku najlepiej z podwójnym dnem ponieważ łatwo ją przypalić. Robiłam w formie o wymiarach 35 cm x 23 cm. Czytaj więcej
Pychotkaaałyżeczki * chili – 1 szczypta * masło min. 82% – 80 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Do mąki dodajemy drobno staty ser Gouda, zmielone ( nie na pył! ) orzechy, sól, chili, białko oraz posiekane masło – wyrabiamy elastyczne, gładkie ciasto, zawijamy w folię wstawiamy na ok. 1 godzinę do lodówki, Schłodzone rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy, wycinamy okręgi, w każdym robimy ozdobne otwory. Pieczemy
Ostra na SłodkoKarnawał trwa, a zatem i na blogu nie może zabraknąć pysznych inspiracji na ten czas szalonych zabaw. Ostatnimi czasy wodzę widelcem po bliskowschodniej części mapy, która
Kuchnia w Słońcu Skąpanamiksując wlać olej, a następnie dodać banany. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, wsypać do mokrych składników. Zmiksować do połączenia się składników. Dodać wiórki, orzechy i czekoladę, wymieszać. Keksówkę (10x25cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do keksówki, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 45-50 minut w temp. 180st C do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto pozostawić
Obiad gotowySkładniki ciasto: 2 szklanki mąki pół szklanki cukru pudru cukier waniliowy 1 łyżka proszku do pieczenia 250 g masła 4 żółtka 3 łyżki śmietany bezy: 4
czarrna od kuchniCoraz częściej jestem leniwa i coraz częściej wybieram ciasta bez pieczenia. Robi się je błyskawicznie, nie wymagają dużej i skomplikowanej ilości składników, nie trzeba czekać aż
Bernika - moj kulinarny pamietnikPodsumowując. Czy polecam? Zdecydowanie tak. Jakość w każdym calu. Poniżej znajdziecie kilka przykładowych przepisów, które wykonałam z pomocą Magmixa. Shake truskawkowy Orzechowo-czekoladowa babka na orzechach laskowych Pomarańczowo-limonkowy napój gazowany Krem (baza) do ciast i tortów Pomarańczowe gofry Szybka młoda kapusta z bazylią Gęsty domowy majonez
Słodkie okruszkidodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło oraz masę krówkową - wszystko posiekać nożem, zagnieść ciasto - ciasto zafoliować, schłodzić przez 1 godzinę w lodówce - schłodzone ciasto podzielić na części - z każdego kawałka uformować kulkę wielkości orzecha włoskiego, którą następnie rozpłaszczyć dłonią, tworząc dość grube ciastko - ciasteczka ułożyć w odstępach od siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - piec
Smakołyki BerenikiTak na Majówkę serniczek zrobiłam. Lubicie desery na zimno? Miałam jeszcze sporo mrożonych owoców: borówki i wiśnie, figi zakupione gdzieś w kuchniach świata a zapomniałam dodać
Moje Małe Czarowaniemąkę, cukier, wyrośnięte drożdże, ciepłe mleko i roztopione masło. Wyrobić ciasto, ugniatając dłońmi aż ciasto stanie się sprężyste i gładkie. Włożyć ciasto do lekko naoliwionej miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia. Przygotowanie masy orzechowej – orzechy drobno utłuc lub zmiksować malakserem. Tylko nie zmiksujcie na mąkę. Na patelni roztopić masło, dodać cukier, mleko i orzechy. Chwilkę smażyć mieszając(...)miksującego dodać masło, cukier i mleko, zmiksować obroty 7, czas 5 sek dodać orzechy, smażyć temp 100 C, czas 3 minuty, obroty 1, wsteczne Wykonanie kruszonki – masło, mąkę, cukier za pomocą dłoni szybko ugnieść produkty. Zagnieść i formować kruszonkę. Odstawić. Formowanie wianka – wyjąć ciasto z miski na stolnicę obsypaną mąką. Ponownie delikatnie zagnieść ciasto. Przełożyć ciasto na papier
Kuchnia PokoleńPrzepis na tą dyniową kostkę znalazłam na Instagramie, na profilu Ally i bardzo mnie zainspirował. Zrobiłam , pożarliśmy i z całą odpowiedzialnością mówię że jest pyszna
Moje Małe CzarowanieNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Składniki (forma np. 25x25cm ) : Ciasto marcepanowe: 200g marcepanu 50g miękkiego masła 4 łyżki mąki pszennej
Słodkie zapomnienieJak spróbujecie tego sernika nigdy już nie będziecie chcieli innego ha ha, a tak poważnie to dawno nie jadłam takiej petardy. Jest delikatny i kremowy, jest
Moje Małe Czarowaniewierzchu piernika znajduje się motyw chłopca i dziewczynki. Dokładnie odwzorowane detale sprawiają, że wypieki można efektownie ozdabiać lukrem, cukrowymi posypkami, czekoladą czy orzechami. Forma została wykonana z kutego aluminium, które sprawia, że ciasto piecze się równomiernie. Nieprzywieralna powłoka ułatwia wyjmowania wypieku i czyszczenie formy. Cena: 145,99 zł Gdzie kupić? www.mniammniam.com Garnek rzymski VITOS KERAMIA Potrawy
My Chcemy JeśćPrzepis na batoniki czekoladowe, a dokładnie na domowe ‘Michałki’ dostałam od przyjaciółki tuż przed pierwszymi urodzinami Kacperka. Nie
Słodki Pomysł