Ostatnio trochę znudziły mi się letnie ciasta, galaretki i pianki. Ciągnie mnie już w stronę jesiennych smaków- jabłek, orzechów, cynamonu. Nie mogę się doczekać długich jesiennych wieczorów, ponurych deszczowych dni i spadających liści. A wtedy taki kawałek jabłecznika z kremem i czekoladą będzie jak znalazł:) *foremka 23*28 cm Składniki: 1,5 dużej paczki herbatników kakaowych 1 kg jabłek(...)sztywno, zmiksować z serkami mascarpone a na końcu z żelatyną. Masę rozsmarować na ciastkach. Resztę herbatników ułożyć na wierzchu. Czekoladę rozpuścić z mlekiem nad parą i polać herbatniki. Ciasto kroić najlepiej następnego dnia
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamiodu cynamon do smaku 1 szczypta soli dodatkowo: tłuszcz do smażenia cukier puder do podania wykonanie: Jabłka mieszamy z żółtkami, serem, mąką, orzechami, miodem, solą oraz cynamonem. W osobnym naczyniu ubijamy białka i dodajemy je do ciasta. Mieszamy do połączenia się składników. Następnie smażymy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy oprószone cukrem pudrem
Domowy Smak JedzeniaJednak, żeby go odchudzić, zniwelowałem ilość tłuszczu do mimimum, zastępując masło olejem kokosowym, zaś zamiast cukru użyłem ksylitolu. Ten przepis to idealna alternatywa dla tych, którzy cenią sobie zdrowe ciasta bez glutenu, bez cukru i bez nabiału i nie chcą w Święta rezygnować z tradycyjnych wypieków. Gorąco polecam upiec ten sernik z kaszy jaglanej zarówno na Wielkanoc(...)ksylitolu lub erytrytolu 1 cytryna 1 pomarańcza 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub ziarenka wybrane z 1 laski) 2 łyżki skrobii, np. ziemniaczanej 100 g rodzynek 100 g orzechów włoskich 50 g żurawiny 50 g migdałów * PRZYGOTOWANIE Kaszę jaglaną przepłucz wrzątkiem (pozbywamy się w ten sposób gorzkiego smaku), a następnie przesyp do garnka, wlej 400 ml wody i przykryj pokrywką
Food Squarewiększe lub 4 mniejsze podpłomyki): Ciasto: 100 gram mąki pszennej 100 gram mąki pszennej 30 gram świeżych drożdży szczypta soli 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta cukru 1/2 szklanki ciepłego mleka Dodatki: świeże gałązki rozmarynu 4-5 niewielkich brzoskwiń 100 gram sera pleśniowego np. camembert lub brie niewielka garść orzechów włoskich świeżo zmielony pieprz Drożdże ucieram z cukrem(...)godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie ciasto dzielę na 2 lub 4 części, w zależności od tego jakiej wielkości podpłomyki chcę uzyskać. Każdą część delikatnie wałkuję na cienki placek. Na sam spód placka układam część sera pleśniowego, następnie pokrojone na mniejsze części brzoskwinie. Całość posypuję posiekanymi orzechami i listkami rozmarynu. Podpłomyki piekę w piekarniku nagrzanym
Mango Papajasmażenia jajek, umieściłam ją na okrągłej formie silikonowej. Piekłam każdy blat 1 minutę. Gotowe blaty przełożyć dowolnym kremem/serkiem i udekorować dżemem oraz orzechami. Smacznego! * Nie bójcie się pieczenia w mikrofali. Warto za pierwszym razem obserwować ciasto. Jeśli rośnie a potem szybko opada, ma na spodzie warstwę surowego ciasta z proszkiem. Ciasto jest gotowe, gdy nie zmienia swojego położenia ;) zawsze
Chocolate Muffin Blogzupełnie różne). Zawsze mnie zastanawiało jak można zrobić ser z orzechów? Okazało się,że jest to możliwe,choć może nie jest to ser jaki wszyscy znamy, ale masa bardzo go przypominająca, to dziwić może niewielka ilości nerkowców potrzeba do zrobienia tego sernika. Całość ciasta wieńczy persymona, znana pod nazwą kaki, sharon, chińska śliwka,hebanowiec...itd.(wybierzcie sami(...)około 30-40 minut. Po tym czasie odciskamy i miksujemy blenderem. Do zmiksowanych daktyli dodajemy amarantus , mieszamy i całość wykładamy na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. masa serowa: Orzechy nerkowca moczymy przez noc w wodzie. Namoczone orzechy miksujemy blenderem dolewają c mleko kokosowe , olej kokosowy i syrop z agawy oraz sok z cytryny . Miksujemy a ż masa będzie
Bon appetit mon amiepiekę to ciasto zapach unosi się w całym mieszkaniu. Jest tak przyjemnie, ciepło i słodko. Ciasto jest zawsze puszyste, chociaż na samych białkach. Składniki: 8 białek 300 g brązowego drobnego cukru 400 g mąki 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych 1 szklanka oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Białka ubijamy na sztywną pianę powoli dodając brązowy cukier. Suche(...)składniki (zmielone orzechy, mąkę, proszek do pieczenia, kakao) mieszamy i dodajemy do ubitej piany. Na koniec wlewamy olej. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni, Smacznego
Salonik smakówMuffinki jabłkowo-cynamonowe z orzechami to pyszny, szybki deser na brzydką pogodę Idealny zarówno w sezonie jesiennym, jak i w zimowym. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe
Bardzo Gruby SmokKulki orzechowe to świetna opcja, kiedy nachodzi nas ochota na coś małego, na jeden kęs. Kulki w tej odsłonie są chrupiące, orzechowe i bez cukru, zatem
Słodki sentymentKoktajl mleczny o smaku czekoladowo-orzechowym przypominający nutellę. Przygotowany jest na bazie mleka zagęszczonego niesłodzonego z dodatkiem pieczonych orzechów laskowych oraz gorzkiej czekolady. Osoby lubiące słodkie
Kuchnia MagdaLenyMiękkie ciasteczka z marchewką to idealna propozycja dla najmłodszych :). Jeśli szukasz ciastek, które bez obaw możesz podać małemu dziecku, to ten przepis
Słodki Pomysłmąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wsypywać porcjami do ubitych białek i powoli połączyć ze sobą. Na sam koniec wlać olej. Orzechy i czekoladę dodać do masy i wymieszać. Papierem do pieczenia wyłożyć keksówkę i przelać ciasto. Nastawić piekarnik na 180 stopni i piec przez 50 - 60 minut, do złotego koloru. Przepis dodaję do akcji
pink envelopekarpia pół litra bulionu warzywnego pół cytryny 1 listek laurowy 4 łyżki oliwy z oliwek 4 cebule 100 g orzechów włoskich 100 g płatków migdałowych 1 łyżka drobno pokrojonej natki 1 kromka białego chleba szafran sól pieprz Ciasto: 500 g mąki 250 gorącej wody 100 g mas masła Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4(...)czarnym pieprzem, polewamy oliwą. Zapiekamy 30 min w temperaturze 170°C. Orzechy oraz płatki migdałów zmiksowałem razem z chlebem, sokiem, kawałkiem skórki cytryny i szafranem. Płaty karpia oddzielamy od ości, dodajemy masę orzechowo-migdałową, dodajemy zapiekane cebule. Wszystko mielimy na jednolitą masę, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto: W misce usypujemy kopczyk z mąki, robimy dołek i wlewamy gorącą
R'n'G Kitchentego kto nie wyobraża sobie świąt Bożego Narodzenia bez domowego, własnoręcznie przygotowanego, upieczonego i cudownie pachnącego piernika to ostatni dzwonek na jego nastawienie;) Ciasto mieszamy na 6 tygodni a pieczemy tydzień przed świętami. Jego wielką zaletą jest to, że możemy go przełożyć dowolnym powidłem bądź masą- z każdym nadzieniem komponuje się idealnie:) Polecam bardzo;) Składniki: 500 gramów naturalnego miodu(...)masy dodajemy przesianą mąkę, jajka, sól, przyprawę do pierników, sodę oraz mleko. Na sam koniec dodajemy ubite orzechy. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia kamionkowego bądź garnka emaliowanego. Dokładnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do lodówki na około 5-6 tygodni. Ciasto będzie bardzo luźne ale podczas leżakowania w lodówce stężeje i po podanym czasie uda się go rozwałkować
Krakowskie smaki Ani