koniec zimy i nadejście wiosny. Ucztowanie opierało się na jedzeniu tłustych mięs oraz innych tłustych potraw i oczywiście przepijanie tego wszystkie hektolitrami wina. Za przekąskę służyły „pączki” z ciasta chlebowego nadziewanego słoniną. Rzymianie, od których na dobrą sprawę wszystko się zaczęło nazywali ten dzień tłustym dniem . Jednak Małopolska, jak zwykle musiała być oryginalna, i ten dzień nazywany był Combrowym Czwartkiem(...)sadłem ze skwarkami. Wersja słodka pojawiła się dopiero w okolicach XIX wieku, a i tak nie było w niej konfitury różanej, a migdał lub orzech. Trafienie na takiego „szczęśliwego pampucha” gwarantowało szczęście na nadchodzący rok. Ciasto na pączki zresztą też było nieco inne. Przede wszystkim bez drożdży, więc było zbite i znacznie twardsze. Oprócz opychania się pampuchami jadano również pierogi
Kate's KitchenWitajcie w Nowym Roku:) Dziś coś dla amatorów mazistych, smakowych serników. Z całą pewnością nie jest on tak delikatny jak serniki tradycyjne, ale ja właśnie takie
Smaki Na Talerzuszczypta soli • 1 cukier waniliowy • olej • szczypta cynamonu (opcjonalnie) Sos śliwkowy: • 6 dużych śliwek • 1 łyżka brązowego cukru • 1 łyżeczka masła • kilka połówek orzechów włoskich Dodatkowo: • serek homogenizowany waniliowy Sposób przygotowania: 1. Z podanych składników przygotować ciasto naleśnikowe: połączyć trzepaczką 2 jajka, 2 szklanki mleka, wodę i szczyptę soli. Dodać cukier waniliowy (uwaga: cukier dodajemy tylko w słodkiej wersji naleśników(...)oliwy cienką warstwę ciasta. 3. Naleśniki odkładać jeden na drugi. Ja kładę je na odwrócony talerz i przykrywam drugim – dzięki temu naleśniki nie będą wysychały, będą mięciutkie i delikatne. 4. Na patelnię położyć masło, śliwki pokrojone w paseczki, podgrzać, mieszając drewnianą łopatką. 5. Kiedy śliwki puszczą sok, dodać łyżkę brązowego cukru. Wymieszać. 6. Dodać pokruszone orzechy włoskie. Podsmażyć. 7. Naleśniki
W mojej kuchnisoli i chwilę ubijamy za pomocą miksera ręcznego. Cały czas mieszając, stopniowo dodajemy gęstą masę z fasoli i bananów. Dalej dodajemy pozostałe składniki: cukier trzcinowy, kakao, kawa. Tak przygotowane ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy ok. 23 cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i lekko natłuszczonej. Pieczemy przez ok. 20-30 minut. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piernika, a następnie(...)zmiękną i się zezłocą. Wyłączamy gaz i odstawiamy gruszki. Na upieczonym spodzie brownie rozsmarowujemy równo migdałowy krem, a na samym wierzchu układamy gruszki. Posypujemy orzechami lub (jak ja) siemieniem lnianym. Przed podaniem najlepiej jest schłodzić ciasto przez minimum godzinę w lodówce. Smacznego! 🌟 ✩✩✩ Instagram | Facebook | YouTube
Kuchnia EllieKolejna nasza propozycja na mazurka, tym razem bez konieczności pieczenia. Przy robieniu czekoladowo-orzechowego mazurka przyda się umiejętność ubijania jajek na parze, co wbrew obawom mniej
niecodziennikparykusząco, jest prosty w przygotowaniu i szybki. Na pewno dodam nam dużo dobrych kalorii na cały dzień. Polecam… (przepis ze strony asaucykitchen.com ) Ciasto wegańskie z masłem orzechowym bez cukru, bez glutenu Składniki: Spód: 200g suszonych daktyli 100g orzechów włoskich Nadzienie: 290g orzechów nerkowca zalane wodą i moczone przez około 4-5 godzin (można je moczyć przez całą noc) 120g mleczka(...)mieszając, aż składniki się roztopią i połączą, zdjąć z ognia. Nadzienie: 3. Orzechy nerkowca osączyć i przełożyć do blendera, dodać pozostałe składniki na nadzienie i zmiksować najlepiej na mus. Nadzienie przełożyć do blaszki, na wierzch wylać połowę orzechowego karmelu i nożem przemieszać masy, robiąc esy – floresy. Ciasto wstawić do zamrażarki na około 2-3 godziny. Jeśli za bardzo się zmrozi
Mała Cukierenkałyżeczki proszku do pieczenia 20 g kakao pół łyżeczki cynamonu duża szczypta soli 100 g posiekanej gorzkiej czekolady 50 g rozgniecionego banana lub puree dyniowego 100 g drobno posiekanych orzechów pekan 100 g cukru pudru, do obtoczenia Masło i cukier ucieramy w misie miksera by powstała jasna i puszysta masa. Dodajemy jajko i dalej ucieramy, do połączenia. Jeśli masa się(...)wkładamy do zamrazarki na 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i formujemy z niego nieduże kulki, tak by powstało ok 30 ciasteczek. Ciasto będzie lepkie, warto więc kilka razy podczas formowania umyć dłonie. Posiekane orzechy wsypujemy do miseczki. Obtaczamy w nich kulki i układamy na talerzu (powinien mieścic sie w naszej lodówce). Chłodzimy ciastka w lodówce przez minimum
Dzieje kuchennej Wiewiórykoniec zimy i nadejście wiosny. Ucztowanie opierało się na jedzeniu tłustych mięs oraz innych tłustych potraw i oczywiście przepijanie tego wszystkie hektolitrami wina. Za przekąskę służyły „pączki” z ciasta chlebowego nadziewanego słoniną. Rzymianie, od których na dobrą sprawę wszystko się zaczęło nazywali ten dzień tłustym dniem . „Od tłustego czwartku do Zmartwychwstania – ścisły post się kłania” Jednak Małopolska(...)sadłem ze skwarkami. Wersja słodka pojawiła się dopiero w okolicach XIX wieku, a i tak nie było w niej konfitury różanej, a migdał lub orzech. Trafienie na takiego „szczęśliwego pampucha” gwarantowało szczęście na nadchodzący rok. Ciasto na pączki zresztą też było nieco inne. Przede wszystkim bez drożdży, więc było zbite i znacznie twardsze. „Kto w tłusty czwartek
Kate's Kitchenkoniec zimy i nadejście wiosny. Ucztowanie opierało się na jedzeniu tłustych mięs oraz innych tłustych potraw i oczywiście przepijanie tego wszystkie hektolitrami wina. Za przekąskę służyły „pączki” z ciasta chlebowego nadziewanego słoniną. Rzymianie, od których na dobrą sprawę wszystko się zaczęło nazywali ten dzień tłustym dniem . “Od tłustego czwartku do Zmartwychwstania – ścisły post się kłania” Jednak Małopolska, jak zwykle musiała(...)sadłem ze skwarkami. Wersja słodka pojawiła się dopiero w okolicach XIX wieku, a i tak nie było w niej konfitury różanej, a migdał lub orzech. Trafienie na takiego „szczęśliwego pampucha” gwarantowało szczęście na nadchodzący rok. Ciasto na pączki zresztą też było nieco inne. Przede wszystkim bez drożdży, więc było zbite i znacznie twardsze. “Kto w tłusty czwartek nie zje pączków
Kate's Kitchenzakończyć zjedzeniem pozostałej reszty. Tajemnicą chinkali jest dodanie wody do mięsnego farszu z pietruszką lub kolendrą, podczas gotowania naturalne soki z mięsa łączą się z wodą tworząc bulion. Ciasto jest bardziej elastyczne niż na pierogi. Wykrawa się z niego ok. 7-8 cm krążki, kładzie na środku kulkę z mięsa i zawija do góry, tworząc zakładki na górze tzw. czubek(...)doprawić mięso na farsz. Na koniec do farszu dodajemy natkę pietruszki w ilości jakiej lubimy i dokładnie mieszamy farsz, następnie formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Z mąki, ciepłej wody i rozpuszczonego masła przygotowujemy elastyczne ciasto. Najlepiej zagnieść hakiem robota, a po wyrobieniu odstawiamy na ok. 20 minut aby ciasto odpoczęło. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy duże krążki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmatulki - ciasto jest szybkie, pyszne, wilgotne, proste i wyjątkowe! Polecam! Składniki: 2 i 1/2 szklanki + 1 łyżka mąki (osobno) 2 szklanki cukru (dałam 1 i 1/2) 1 i 1/3 szklanki oleju roślinnego 3 duże jaja 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki sody 1 łyżeczka soli 1 szklanka rodzynek 1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich(...)jasno żółty. Dodajemy ekstrakt waniliowy i mieszamy. W misce mieszamy mąkę, cynamon, sodę i sól. Do suchych składników dodajemy mokre. Rodzynki i orzechy obtaczamy w łyżce mąki mieszamy z marchewką i ananasem i dodajemy do ciasta. Przekładamy do formy i pieczemy ok. 1 godziny (najlepiej do suchego patyczka). Do serka dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy
Na moim talerzumatulki - ciasto jest szybkie, pyszne, wilgotne, proste i wyjątkowe! Polecam! Składniki: 2 i 1/2 szklanki + 1 łyżka mąki (osobno) 2 szklanki cukru (dałam 1 i 1/2) 1 i 1/3 szklanki oleju roślinnego 3 duże jaja 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki sody 1 łyżeczka soli 1 szklanka rodzynek 1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich(...)jasno żółty. Dodajemy ekstrakt waniliowy i mieszamy. W misce mieszamy mąkę, cynamon, sodę i sól. Do suchych składników dodajemy mokre. Rodzynki i orzechy obtaczamy w łyżce mąki mieszamy z marchewką i ananasem i dodajemy do ciasta. Przekładamy do formy i pieczemy ok. 1 godziny (najlepiej do suchego patyczka). Do serka dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy
NA MOIM TALERZUbrzoskwinie 300 ml mleka 2 żółtka 1 jajko 2 łyżki cukru 1 budyń waniliowy Przygotowanie; Mąkę przesiewamy do miski, orzechy mielimy, także dodajemy do mąki razem z pozostałymi składnikami i zagniatamy ciasto. Zawijamy w folie i chłodzimy około 1 godz. Brzoskwinie jeśli z puszki odcedzamy i kroimy w plasterki. Jeśli są świeże to zdejmujemy skórkę i również
Radość kipiąca uśmiechem.istniał deser o nazwie Łeb Murzyna...;) Obejrzyjcie koniecznie film, a dowiecie się, o czym mówię! SŁODKI MURZYNEK- CIASTO CZEKOLADOWE Składniki: 200 g masła 3/4 szklanki cukru 125 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jaj 150 g czekolady gorzkiej (opcjonalnie)200g orzechów włoskich, posiekanych Przygotowanie: Utrzyj masło z cukrem. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i jeszcze chwilę ucieraj(...)żółtek i zmiksuj wszystko. Czekoladę zetrzyj na tarce lub drobno posiekaj- dodaj do masy, delikatnie mieszając. (Jeśli dodajesz orzechy, wmieszaj je z czekoladą). W oddzielnej miseczce zmiksuj białka na puszystą pianę i ostrożnie wmieszaj je w ciasto, najlepiej drewnianą łyżką. Przelej masę do natłuszczonej i posypanej mąką keksówki. Piecz przez ok.godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Smacznego! Paulina
Gotowanie to kochanie