Orzechowiec bez pieczenia 189orzechowiec bez pieczenia – ciasto, które umili Wam zimowe wieczory i poprawi humor Orzechowiec bez pieczenia SPÓD: 100 g daktyli 30 g śliwek suszonych 100 g mąki kokosowej 4 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki miodu MASA: 1/2 szklanki kaszy jaglanej pół szklanki mleka kokosowego 100 g orzeszków ziemnych 3 łyżki masła z orzechów 2 łyżki ksylitolu 3 łyżki mąki kokosowej(...)Orzechy włóż do miseczki, zalej je ciepłą wodą i odstaw na 30 minut. Do misy blendera przełóż kaszę jaglaną, namoczone i odcedzone orzechy, masło orzechowe, ksylitol oraz olej kokosowy. Całość zmiksuj dokładnie. Gotową masę przełóż na spód ciasta, wyrównaj wierzch. Ciasto wstaw do lodówki. POLEWA: W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z dodatkiem oleju kokosowego. Gotową polewą polej ciasto i ponownie
365 dni dookoła kuchni
Sałatka makaronowa z mango i kurczakiem 249Właśnie teraz mango ma najlepszy smak. Ten słodki, aromatyczny owoc można wykorzystać zarówno w kuchni, jak i kosmetyce. Lubię mango w ciastach i koktajlach, jednak dzisiaj wykorzystam je do jednej z wielu wersji sałatek. mango kilka orzechów brazylijskich makaron z soczewicy czerwonej 1 nieduża pierś z kurczaka cząber, sol, pieprz, cumin oliwa z oliwek Ugotować makaron z soczewicy
Humanistka w kuchni
JAGODOWA KOSTKA Z MICHAŁKAMI 193sobie poradzi. Zapewniam, że na jednej kostce ciasta się nie skończy. Oczywiście ciasto można przygotować w sezonie, kiedy mamy świeże jagody. SKŁADNIKI Ciasto( forma 26x22 cm) 4 jajka, 3/4 szkl. mąki, 1/2 szkl. cukru, 1/4 szkl. zmielonych orzechów włoskich, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem jagodowy: 500 ml serka waniliowego 1/2 szkl. jagód(...)końcu mąkę, kakao i orzechy. Przekładamy do formy wysmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą. Piec ok. 20-25 min. w rozgrzanym piekarniku w temp. 170 stopni. Po wystudzeniu przekrawamy na 2 placki, nasączamy likierem. Krem jagodowy: żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl. wrzątku. Serek miksujemy z jagodami, następnie dodajemy wystudzoną żelatynę. Wylewamy na ciasto, przykrywamy 2 plackiem Krem michałkowy: cukierki rozdrabniamy
słodki bratek
Świąteczna babka z żurawiną, orzechami i czekoladą! 200solą - żurawinę umyj i osusz - orzechy włoskie przelej wrzątkiem - do mąki dodaj masę z rondelka i połącz ze wszystkimi pozostałymi składnikami, za pomocą łyżki - do wysmarowanej olejem formy do babki, przełóż masę - babkę pieczemy przez 45 minut w temp. 180 stopni C, ostatnie 10 minut z termoobiegiem Po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu lukrujemy ciasto. Lukier królewski: 1 białko
SMYKWKUCHNI
Czekoladowe ciasto z kaszy jaglanej ( jaglane brownie ) 1741kaszy jaglanej. I choć nie jest to klasyczne ciasto czekoladowe, na bazie jaj i masła, zapewniam, że śmiało może z nim konkurować. A pojedynek w dziecinie "ZDROWE" - wygra miażdżąca przewagą. Składniki : ( na małą blachę ) * 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej ( na wodzie lub napoju sojowym czekoladowym ) * 1 szklanka mielonych orzechów włoskich lub laskowych * 1/2 szklanki masła orzechowego * 90 g gorzkiej czekolady(...)orzechowe - połączyć składniki. Mąkę kukurydzianą, skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia - wymieszać. Czekoladę zmiksować z kaszą jaglaną i cukrem, dodać zmielone orzechy, obie mąki z proszkiem do pieczenia oraz napój czekoladowy. Miksować, aż składniki dokładnie się połączą. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Piec w 180 stopniach C przez około 40 minut. Smacznego
kolorowotorcikowo
Mega czekoladowy tort bezglutenowy 205jest to niskokaloryczny tort, bo węglowodanów i oleju w nim nie brakuje Ale powiem, że jest to chyba najzdrowsza wersja wegańskiego czekoladowego ciasta, dodatkowo bardzo przyjazna dla alergików. Nie ma w nim glutenu, mąki, orzechów i oczywiście żadnych zwierzęcych produktów, a bazą dla “biszkoptów” jest komosa ryżowa (ang. quinoa). Tak, tak, to bezglutenowe pseudo-zboże będące źródłem pełnowartościowego białka, witamin(...)Smarujemy spód o boku olejem kokosowym, a na spód kładziemy papier do pieczenia w rozmiarze spodu tortownicy. Ugotowana komosa ryżowa powinna być już przestudzona, zatem można przystąpić do przygotowywania ciasta Do miksera wlewamy mleko, mus jabłkowy, syrop z agawy, wanilę i miksujemy przez około pół minuty. Następnie dodajemy ugotowaną komosę i olej kokosowy i miksujemy przez około minutę. W większym
Lamarida.pl
Jaglany makowiec z pomarańczą polany czekoladą 194Witam Was serdecznie szerokim uśmiechem!😀 Dzisiaj jest mój dzień bo obchodzę urodziny 😜 A taki dzień bez ciasta nie może się obejść. Jako, że torów się ostatnio narobiłam i najadłam wystarczająco, na swoje święto przygotowałam mniej okazjonalne ciacho jakim jest makowiec. Powiem Wam, że to ciacho będzie w mojej pierwszej 5 najlepszych i najsmaczniejszych 😍 Szczerze, brałam co miałam pod ręką(...)miksujemy do połączenia składników. Następnie dodajemy banana, jajka i miksujemy. Potem wiórki kokosowe, pokruszone orzechy, skórkę oraz sok z pomarańczy, rodzynki i wszystko dokładnie miksujemy. 6. Przelewamy masę do formy wyłożonej papierem i pieczemy 80 min 180 stopni. 7. Czekoladę rozpuszczamy i polewamy na ostygnięte ciasto i posypujemy kokosem
Zdrowie i pysznie na talerzu
Warzywa korzeniowe w akcji – dni otwarte Bejo Zaden Poland 252kolorowe koktajle, sałatkę z pęczakiem, warzywami i serem owczym, szaszłyki z warzywami i boczusiem i pyszne coolwrapy z twarożkiem, suszonymi pomidorami i oliwkami. A na koniec podawaliśmy słodkości: ciasto marchewkowe i brownie z buraczkami, które były hitem wśród dorosłych a szczególnie wśród dzieci Wszystkie przepisy przedstawiam poniżej. KOKTAJL Z BOTWINKĄ Składniki: – 1 l soku jabłkowego – pęczek botwinki – 500 gramów malin(...)liście kapusty zawińcie nadzienie, sposób zawijania jest identyczny jak przy wrapach czy gołąbkach. Podawajcie od razu lub po schłodzeniu coolwrapów w lodówce. CIASTO MARCHEWKOWE Składniki: – 1 szklanka mąki pszennej – 2 szklanki startej marchewki – 2 jajka – szklanka zmielonych orzechów nerkowca lub włoskich – pół szklanki brązowego cukru – ¼ szklanki oliwy – 1 łyżeczka sody oczyszczonej – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 1 łyżeczka cynamonu
karmelowy
Rogale Świętomarcińskie 262szkl cukru pudru 90 g masy marcepanowej 50 g orzechów włoskich 8-9 daktyli 3 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki gęstej śmietany 1 białko 3 - 4 podłużne, pokruszone drobno biszkopty dodatkowo : 1 roztrzepane jajko z łyżeczką mleka lukier posiekane migdały lub orzeszki Przygotowanie : Ciasto : Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto - oprócz 200 g masła ! Na początek dajcie(...)łącznie 3 razy, pamiętając o chłodzeniu ciasta. Po trzecim wałkowaniu ciasto w misce szczelnie zawijamy folią i wkładamy do lodówki, tym razem na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc. Nadzienie : Mak zalewamy gorącą wodą, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 30 min. To samo robimy z orzechami i daktylami, tylko że w oddzielnym naczyniu. Wszystko odcedzić i zmielić
charlotte gotuje
Składniki ciasta – ściśle odtajnione. 125sukcesy w naszych cukierniczych zmaganiach, musimy zacząć naukę od podstaw. Należy poznać strukturę ciasta i ich cechy charakterystyczne. Moją analizę przedstawię na podstawie składników ciasta drożdżowego , jednak śledząc opis składników dowiecie się, jakie są różnice pomiędzy innymi rodzajami ciast. Ciasto drożdżowe Ciasto drożdżowe jest to ciasto Typu glutenowego , ponieważ pod wpływem wilgoci i zagniatania, białka budujące gluten łączą się, tworząc(...)produktu końcowego. W ciastach na naturalnym fermencie stanowi dodatkową pożywkę dla drożdży, tym samym przyspieszając proces spulchniania. Ciemne dosładzacze – a więc miód, słód, melasa, karmel – nadają także ciastu ciemniejszego odcienia. Pamiętajmy jednak, że w wielu przypadkach cukier to też element budulcowy ciasta oraz pożywka dla drożdży. Dlatego, aby ciasto dobrze urosło NIE odchudzajmy ciasta! W przypadku ciasta drożdżowego cukru
SmartBake.pl
Makowiec zawijany z ciasta półkruchego 1908cukru (lub do smaku) 2 małe jajka (M) 120-150g bakalii (u mnie orzechy włoskie, rodzynki i morele suszone) aromat lub ekstrakt migdałowy do smaku (lub inny ulubiony) LUKIER 150-200g cukru pudru 3-4 łyżki gorącej wody białko do posmarowania ciasta suchy mak do dekoracji Wykonanie: CIASTO - składniki na ciasto powinny być zimne - mąkę przesiać z proszkiem(...)odpowiednio przygotować (rodzynki i owoce suszone sparzyć, orzechy podprażyć), pokroić na dość małe kawałki, dodać do masy - żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać do masy makowej, wymieszać - białka ubić na sztywno, dodać do masy makowej, delikatnie wymieszać MAKOWIEC ZAWIJANY - piekarnik rozgrzać do temperatury około 180 stopni - ciasto wyjąć z lodówki, jeśli jest zbyt twarde, pozostawić
Smakołyki Bereniki
Mini serniczki z masłem orzechowym 205szkl śmietanki 30% 1 śmietan fix 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka masła orzechowego 30-40 g czekolady mlecznej garść orzechów ziemnych 1. Masło rozpuścić. Ciastka włożyć do woreczka i rozmiażdżyć je wałkiem do ciasta, dodać masło i wymieszać. Wyłożyć do foremek na muffinki i ugnieść łyżką. 2. Jajka zmiksować z cukrem. Dodać twaróg sernikowy, mascarpone i masło orzechowe
Kto ugości moich gości?
Ciasteczka kocie języczki 168dodawać po jednym jajku, po łyżce cukru i na koniec kilka kropli aromatu cytrynowego i mąkę. Gdy ciasto będzie zupełnie gładkie kłaść łyżką na przygotowaną wyłożoną papierem do pieczenia formę podłużne ciasteczka. Na każdym ułożyć paseczek skórki z cytryny i posypać orzechami. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni i piec około 15 minut. Gotowe ciasteczka przełożyć do puszki i podawać
Tradycyjna Kuchnia
Jadalne prezenty: Świąteczne biscotti piernikowe 188cukru trzcinowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 czubata łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 laska wanilii 40 g orzechów włoskich 40 g całych migdałów 50 g suszonej żurawiny * Dynię (u mnie piżmowa, ale może być inna) pokrój na kawałki, następnie upiecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C aż będzie miękka(...)tępą stroną noża wyskrob nasionka, dodaj je do suchych składników. Dodaj mokre składniki do suchych i z grubsza wymieszaj. Dodaj orzechy włoskie, migdały oraz suszoną żurawinę i wszystko wymieszaj. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C. Ciasto wyłóż na blat podsypany mąką i uformuj z niego dwa wałeczki. Gdyby ciasto było zbyt lepie, dodaj do niego więcej mąki. Przenieś
Chilli Czosnek i Oliwa
wegańskie ciasto gryczane z nektarynkową galaretką 201najszybsze skonsumowanie. Zblendowałam go z moimi (ostatnio) ulubionymi otrębami gryczanymi- co skutkowało powstaniem spodu do ciasta. Musiałam jedynie wspomóc się nasionami chia- które nadały całości odpowiednią konsystencję. SKŁADNIKI: 4 łyżki otrębów gryczanych 2 łyżki nasion chia banan łyżeczka cynamonu garść orzechów nerkowca łyżeczka agaru 2 łyżki ksylitolu 1/2 szklanki wody nektarynka WYKONANIE: banana blendujemy razem z nerkowcami i otrębami
healthy dreams
Budyniowiec czekoladowo-orzechowy (bez pieczenia) 149Pyszne, warstwowe ciasto budyniowe o smaku czekoladowo-orzechowym, przygotowane na herbatnikach - bez pieczenia. Składa się ono z herbatników przełożonych czekoladową masą budyniową z orzechami laskowymi oraz bitą śmietaną na wierzchu. Masa budyniowa wykonana została z gotowych budyni czekoladowych, na maśle, z dodatkiem kwaśnej śmietany. Poza tym, znajdziemy w niej również prawdziwą czekoladę gorzką oraz mleczną i dużą
Kuchnia MagdaLeny
ciasto euforia 4329wystudzenia. Ciasto przekrawamy na dwa blaty. (Ciasto najlepiej ubiec dzień przed przekrawaniem). składniki na ciasto makowe: 150 g maku mielonego 70 g cukru pudru 4 łyżki cukru kryształu drobnego 4 jajka (białka oddzielone od żółtek) 100 g masła w temperaturze pokojowej 100 g orzechów, posiekanych wykonanie: Mak zalewamy gorąca wodą i gotujemy(...)woda odparuje i odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy stopniowo żółtka. Następnie dodajemy wystudzony mak oraz orzechy. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka z cukrem kryształem. Ubite dodajemy do masy makowej i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 22×32 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, samo dno). Pieczemy w 170-180 st. C przez
Domowy Smak Jedzenia
Kruche rogaliki dyniowe 217tahini z kakao 100 g orzechów włoskich uprażonych na suchej patelni brązowy cukier puder do smaku 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Orzechy zmielić na pastę, wymieszać z tahini. Dodać ekstrakt waniliowy, cukier do smaku, wymieszać.Wstawić na chwilę do lodówki. Ciasto podzielić na 4-5 porcji. Każdą porcję rozwałkować na cienki okrągły placek. Podzielić na 8 części. Na każdy trójkąt nakładać
Pełny talerz