upieczenia. Składniki: Ciasto 1 szk letniego mleka 30 g drożdży świeżych 3 żółtka 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego 3,5 szk mąki pszennej 3 łyżki cukru sól szczypta 3 łyżki masła 200 g masła do wałkowania Nadzienie 350 g białego maku 100 g masy marcepanowej 3/4 szk cukru pudru 150 g orzechów włoskich 100 g płatków migdałów Kresto(...)każdym razem obracając ciasto i chłodząc je między wałkowaniami przez godzinę. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze zawinąć w folię i włożyć do lodówki na na całą noc. Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików. Nadzienie: Mak, figi i orzechy sparzyć gorącą wodą . Zostawić na 30 minut, odcedzić i dobrze odsączyć . Mak, orzechy, figi, daktyle i migdały
Ala piecze i gotujemarchewka. To moje bardzo subiektywne zdanie ponieważ nie lubię smaku marchewki (poza pieczoną i drobinkami w surówce) ot co! Owsiane ciasto marchewkowe 100 g mąki owsianej, bezglutenowej 120 g płatków owsianych, bezglutenowych 40 g posiekanych orzechów włoskich 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej po 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu i soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutnowego) 200 g startej
Dzieje kuchennej Wiewióryukładu krwionośnego. Cynamonem możemy doprawiać różne potrawy: mięsa, warzywa, ryby, ciasta, desery, koktajle, grzane wino lub piwo. Można go wykorzystywać w marynatach, dodawać do kawy. Użycie małej ilości cynamonu do przyprawienia ryb sprawia, iż znika ich nieprzyjemny zapach. U Nas dzisiaj ucierana babka cynamonowa, oblana gorzką czekoladą i obsypana orzechami. W sam raz do popołudniowej kawy. Polecam(...)sztywną pianę, łączymy delikatnie z utartą masą. Formę na babkę natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą. Przekładamy ciasto. Babkę pieczemy około 50 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Czekoladę rozpuszczamy z olejem w kąpieli wodnej, polewamy wystudzoną babkę i dekorujemy posiekanymi orzechami. SMACZNEGO! Źródło: babka
Smak mojej kuchniPrince Polo 10 dag mielonych orzechów włoskich 3 łyżki kremu czekoladowego do nasączenia biszkoptu 150 ml mocnej kawy 50 ml rumu polewa 100 g czekolady mlecznej 2 łyżki masła Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną piane dodając cukier i żółtka. Mąkę mieszamy z kakaem, łączymy z ubitą masą. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto. Biszkopt pieczemy w nagrzanym piekarniku(...)łyżce budyniu i kremu czekoladowego. Do zmiksowanej masy wsypujemy zmielone orzechy włoskie oraz pokrojone drobniutko batony. Delikatnie łączymy wszystkie składniki. Biszkopt przekrawamy na 2 blaty, nasączamy kawą wymieszaną z rumem. Na dolną część biszkoptu wykładamy masę przykrywamy drugą częścią. Czekoladę rozpuszczamy z masłem, polewamy wierzch ciasta, wstawiamy do lodówki. Smacznego
kgwjanczewołyżki oleju Mąkę przesiewamy, dodajemy olej. Wyrabiamy elastyczne ciasto, stopniowo dodając wodę. Cienko rozwałkowujemy. Wycinamy kółka za pomocą szklanki. Składniki na farsz : - 250 g mrożonego szpinaku -250 g białego półtłustego sera -2 ząbki czosnku -1 łyżka masła -sól, pieprz Dodatki: -masło do polania -posiekane orzechy włoskie do posypania -kiełki rzodkiewki Szpinak rozmrozić. Masło roztopić na patelni, zeszklić(...)kółka z ciasta, zlepiać dokładnie brzegi, uważając, aby farsz nie dostał się między ciasto. Wrzucamy partiami do garnka z gotującą się wodą, delikatnie przemieszać drewnianą łyżką i po wypłynięciu na wierzch gotować jeszcze 2 minuty. Wyciągać na talerz łyżką cedzakową. Polać roztopionym masłem, posypać posiekanymi orzechami włoskimi i kiełkami rzodkiewki. (function
Kulinarne przemysleniaCałość wspaniale współgra i cieszy zarówno oczy słonecznymi barwami ,jak i podniebienie cytrusowym smakiem. Marchewka dodaje jedynie koloru i słodyczy , nie dominuje smakiem. Ciasto : 3 jajka 3/4 szklanki cukru 200 g utartej marchwi 150 g zmielonych orzechów (włoskie bądź laskowe) 1/3 szklanki soku typu "Kubuś" marchewkowo - pomarańczowego 1/3 szklanki oleju 1 szklanka mąki 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia(...)wodą jeśli wyparuje.Zmiksować . Wlać znów na patelnię i dodać sok wymieszany z mąką Chwilka pogotować doprawić cukrem do smaku i ew sokiem z cytryny Wystudzić , wyłożyć na ciasto. (część zostawić do udekorowania) Ubić 300 ml śmietany 30% z jednym śmietan-fixem wyłożyć na mus. Udekorować skórką , cząstkami pomarańczy i pozostałym musem Smacznego :) Polecam
Malinowa Kawiarenkarozdrobnić widelcem lub w rękach. Suche składniki (mąkę, cukier, przyprawy, sodę i proszek) wymieszać, Jajka rozbić dodać rozpuszczoną margarynę , suche składniki orzechy i startą dynię, dobrze wymieszać. 2 foremki keksówki nasmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką. Wyłożyć ciasto i wstawić do piekarnika na ok 1 godzinę temp ok 180 st. Sprawdzać patyczkiem. W razie potrzeby dopiec
Gotowanie jest łatwelubię robić kruchego ciasta), lecz warte zachodu. Kruche ciasto, dżem, masa i owoce, cóż chcieć więcej? Chyba już nic Składniki: 4 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru pudru 1 jajko 2 żółtka 1 masło 1 szklanka kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki mielonych orzechów 1 słoik powideł śliwkowych Krem: 3 jajka(...)dodajemy miękkie masło, następnie jajko, żółtka i śmietanę. Zagniatamy elastyczne ciasto i schładzamy. Gotowe dzielimy na cztery części. Jedną część rozwałkowujemy na blachę i pieczemy ok 20 min w 200-220'C. pozostałe trzy części również rozwałkowujemy, każdą z nich smarujemy powidłami, posypujemy orzechami i zawijamy rolady. Rolady przekładamy do piekarnika nagrzanego
Ciasteczkowy Potwórmalinowego 80 g rodzynek 80 g suszonej moreli 1/2 szklanki suszonej żurawiny 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/2 szklanki orzechów laskowych ciemna i biała czekolada do dekoracji Przygotowanie : Mąkę przesiać dodać proszek do pieczenia. Masło posiekać i dodać do mąki, wbić żółtka, zagnieść ciasto, w razie potrzeby dodać odrobinę śmietany. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć(...)piany odrobinę olejku zapachowego. Ciasto rozwałkować na dwa kwadraty o wymiarach 25 x 25 cm, rozwałkowane placki ułożyć na papierze do pieczenia. Każdy placek posmarować dżemem. Następnie, ubitą pianę podzielić na dwie części, rozsmarować na plackach.. Rodzynki odcedzić i osuszyć. Wszystkie bakalie podzielić na dwie części, posypać nimi placki, kończąc orzechami. Tak przygotowane placki piec
KUCHNIA POLSKAPasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Pieczone kasztany Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pierniczkowy koktajl z egzotycznymi owocami Pierożki z kurczakiem(...)cebulą i balsamico Sałatka z pomidorków ze szczypiorkiem Sałatka z paprykowym kurczakiem i kuskusem Sałatka z rukoli z brzoskwinią i wędzonym kurczakiem Sałatka z rukoli z gruszką, serem pleśniowym i orzechami Sałatka z rukoli, z gruszką, figami i camembertem Sałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkami Sałatka z rukoli z kiełbasą krakowską Sałatka z soczewicy i cukinii Sałatka
Moja smaczna kuchniaszklanka mąki pszennej • 4/5 szklanki mleka • 1 jajko • 1 łyżka cukru • 1 łyżka oliwy • 1 łyżeczka skórki z cytryny Dodatkowo: • miód • orzechy włoskie prażone • jogurt grecki • olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Do miski włożyć wszystkie składniki na ciasto. 2. Dokładnie je wymieszać rózgą tak, aby nie było grudek. 3. Odstawić ciasto na 15 minut, aby odpoczęło pod przykryciem
W mojej kuchniMasa makowa 1 puszka masy makowej słodkiej 6 białek 4 żółtka 10 dag margaryny 4 łyżki mąki 1 duże jabłko Rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa Kruszonka ½ szklanki cukru ½ kostki margaryny 1 1/3 szklanki mąki Z podanych składników na kruche ciasto szybko zarobić ciasto, wstawić do lodówki na godzinę, potem rozwałkować i wyłożyć dno blaszki. Białka ubić na sztywno. Z margaryny
Jadło i czytadłoSKŁADNIKI NA CIASTO: ILOŚĆ: ok. 2 blaszki 450g-2,5 szklanki mąki tortowej 7 g drożdży suchych lub 14 g świeżych 1/2 szklanki mleka, ciepłego 65 g masła, roztopionego 2 żółtka szczypta soli(...)SKŁADNIKI NA NADZIENIE: 100 g zmielonych orzechów laskowych bez skórki 100g cukru szczypta kardamonu mielonego DODATKOWO: ok. 4 łyżek masła, roztopionego do posmarowania ciasta cukier puder do oprószenia WYKONANIE Mielone migdały, cukier ,kardamon mieszamy razem, do uzyskania gęstego nadzienia =Drożdże wymieszać z odrobiną cukru i zalać ciepłym mlekiem, wymieszać i odstawić aż drożdże zaczną pracować. Do miski robota
w mojej kuchni