Chrupiące ciastka orzechowe 219łyżeczki soli szczypta zmielonych goźdżików szczypta gałki muszkatołowej Masło utrzeć z cukrem Mąkę pszenną i kukurydzianą wymieszać wraz z gożdzikami, gałką muszkatołową, posiekanymi orzechami i solą. Wszystko wsypać do utartego masła i wyrobić na jednolite ciasto. Ciasto podzielić na dwie części i każdą część lekko ugnieść i zawinąć w folię. Schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie
O kuchni z uczuciem
MÓJ KURS CUKIERNICZY 2 188Od 22.06. do 24.06 prowadziłam kolejny Kurs Cukierniczy w Krakowskiej Szkole Restauratorów. I tym razem znów towarzyszyła mi cudowna ekipa kursantów! Oby więcej takich! Zakochanych w
Ostra na Słodko
Wegańskie mocno kakaowe ciasto z czekoladową lawą (wegańskie, bez glutenu, białego cukru, laktozy) 183podgrzewać w kąpieli wodnej mieszając. Można dodać więcej czekolady lub więcej śmietanki do uzyskania pożądanej konsystencji. Blat posmarować czekoladą i na niego ułożyć ciasto w formie wieńca. Do środka wlać resztę czekolady. Można boki posypać orzechami laskowymi
Candy Pandas
Batoniki z masłem orzechowym i orzeszkami, bez pieczenia, bez glutenu 341Składniki połączą się w jednolitą masę i masło zrobi się gęste. Masło ściągamy z ognia. 2. Do masła orzechowego dodać mąkę kokosową, posiekane orzechy i wymieszać łyżką lub rękoma ( patrz FILM ). Powstanie gęsta, elastyczna masa. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 18x18cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i mocno docisnąć. Blaszkę wstawić do lodówki na 20 minut. 3. Deser
Mała Cukierenka
Ciasteczka z orzechami 171szczypta soli oraz - 1 jajko - gruby cukier Przygotowanie: Masło miksujemy z cukrem, dodajemy stopniowo jajka, mąkę, sól, proszek, śmietanę oraz orzechy i skórkę pomarańczową. Całość zagniatamy, przekładamy na stolnicę i wałkujemy. Z ciasta wykrawamy foremkami różne kształty, smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Ciasteczka pieczemy około 20 minut
Zainspirowana w kuchni
Ciasteczka pełnoziarniste ze słonecznikiem 328mniejsze kawałki zimne masło oraz cukier, wszystko posiekać nożem - dodać śmietanę, wymieszać, zagnieść ciasto - ciasto schłodzić przez 1 godzinę w lodówce - schłodzone ciasto podzielić na 30-32 małe kawałki, z każdego uformować kulkę wielkości orzecha włoskiego, którą następnie spłaszczyć w dłoniach - tak przygotowane ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępach od siebie - wstawić do piekarnika nagrzanego
Smakołyki Bereniki
Mazurek chałwowy z malinami 229Na wielu blogach wielkanocne przepisy rozpychają się po głównych stronach już od pewnego czasu. U mnie ten cykl rozpoczyna dziś jedna z pysznych wielkanocnych słodkości - Mazurek
Kuchnia w Słońcu Skąpana
Batony owsiane 185Batony owsiane z orzechami i żurawiną Dziś pomysł na smaczne i zdrowe batony owsiane z dodatkiem żurawiny i orzechów ziemnych. Batony owsiane świetnie sprawdzą się jako
Kuchenne innowacje
Tort Reese's z masłem orzechowym na 4. urodziny bloga 286C o roku głowię się nad wyjątkowym tortem dla Was i co roku chcę, aby kolejny był lepszy niż poprzedni. W końcu urodziny, to ważny dzień
Food Square
PIECZEŃ Z BURAKÓW 243Pieczone buraki są według mnie tak pyszne, że nawet bez żadnych dodatków można je jeść ze smakiem. W mojej lodówce od dawna zalegało opakowanie ciasta francuskiego
Kasia Sarna
Sernik z czekoladą i żurawiną 230Przepyszny sernik na kruchym cieście. Delikatny, pyszny, wilgotny, polecam wypróbować. Ja serniki uwielbiam i piekę ich całe mnóstwo, zapraszam zobaczcie jakie, jest ich ponad setka, coś
Moje Małe Czarowanie
KRUCHE ROGALIKI ORZECHOWE 276mielonych orzechów ( użyłam laskowe) 2 łyżeczki cukru waniliowego 20 dag masła 3 żółtka Wykonanie: wszystkie składniki czyli mąkę, cukier puder, mielone orzechy, cukier waniliowy, masło i żółtka wkładamy do miski i zagniatamy gładkie ciasto z którego następnie formujemy niewielkie rogaliki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rogaliki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C około 10 minut
Słodkie zapomnienie
Piernik z nerkowcami 190Piernik pachnący mocno nadchodzącymi Świętami. W domu unosi się zapach cynamonu i goździków, zapach kakaowy. Piernik przygotowałam z posiekanymi nerkowcami. Jest lekko wilgotny z dodatkiem powideł
Zasmakuj Kuchni
Mega czekoladowe ciasto z fasoli 230Dobrze przeczytaliście, to ciasto jest z fasoli czerwonej albo białej, takiej z puszki albo świeżo ugotowanej, to jest obojętne. Jest mega pyszne, mega czekoladowe, rozpływa się
Moje Małe Czarowanie
Ciasteczka ryżowo-kokosowe 196dodajemy po 1 jajku, miksujemy po dodaniu każdego. Do powstałej masy dodajemy pozostałe składniki i miksujemy do połączenia. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki z ciasta delikatnie rozpłaszczamy i robimy w nich wgłębienia. Pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 180 st. C. Po wystudzeniu wgłębienia w ciasteczkach wypełniamy dżemem
Smakowity Blog Kulinarny