ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:466/988)

Ekspresowy deser czekoladowy 180

ciasto przy pomocy mikrofali, z tradycyjnych składników. Musze przyznać, że byłam bardzo mile zaskoczona jego smakiem. Co prawda nie jest to żadne wyszukane ciasto, przypomina klasycznego wilgotnego murzynka, jest naprawde smaczne. Można wzbogacić jego smak, orzechami, żurawiną, czy suszonymi śliwkami, do tego dodać gałkę lodów śmietankowych i już mamy szybki i pyszny deser, co prawda nie w minutę(...)miseczce wymieszać suche składniki ( mąka, cukier, kakao, proszek do pieczenia), w drugiej miseczce skłądniki mokre ( mleko, olej, jajko). Następnie wymieszać suche składniki z morkymi ( nie trzeba miksować). Do ciasta dodać żurawinę razem z syropem. Wymieszać. Nałożyć do szklanek, tak aby ciasto sięgało maksymalnie do 1/2 wysokości. Wstawić do mikrofali na 3-5 minut ( trzeba wyczuć swoją mikrofalę). Lekko wystudzić. Nałożyć

DefinicjaSmaku
Jogurtowe ciasto z truskawkami 96

Szybkie ciasto pełnoziarniste z truskawkami. Dzięki jogurtowi ciasto jest wilgotne i delikatniejsze w smaku.  Przygotowanie: 25 minut Koszt: Tanie Uwielbiam ciasta i desery ze świeżymi sezonowymi owocami. Sezon na truskawki już się zaczął i możemy dostać je w sklepach czy targach. Ja sama kupuje tylko na targu u znajomych handlarzy, bo mam pewność, że to są ich owoce, prosto(...)zawiodłam się na jakości i smaku. Tak samo, jak ich wielkość jest dość naciągana, bo normalna truskaweczka jest wielkości małego orzecha włoskiego a te duże .. no cóż, wielkości filiżanki do espresso.  😱😂 Oczywiście do ciasta możecie użyć  mrożone  lub całkiem inne ulubione owoce. Moje ciasto wyszło dość ciemne, a to dlatego, że dodałam mąki

zdrowo i aktywnie
Jogurtowe ciasto z truskawkami 178

Szybkie ciasto pełnoziarniste z truskawkami. Dzięki jogurtowi ciasto jest wilgotne i delikatniejsze w smaku.  Przygotowanie: 25 minut Koszt: Tanie Uwielbiam ciasta i desery ze świeżymi sezonowymi owocami. Sezon na truskawki już się zaczął i możemy dostać je w sklepach czy targach. Ja sama kupuje tylko na targu u znajomych handlarzy, bo mam pewność, że to są ich owoce, prosto(...)zawiodłam się na jakości i smaku. Tak samo, jak ich wielkość jest dość naciągana, bo normalna truskaweczka jest wielkości małego orzecha włoskiego a te duże .. no cóż, wielkości filiżanki do espresso.  😱😂 Oczywiście do ciasta możecie użyć  mrożone  lub całkiem inne ulubione owoce. Moje ciasto wyszło dość ciemne, a to dlatego, że dodałam mąki

Zdrowie i pysznie na talerzu
Ciasteczka kasztanowe 131

kasztany to zupełny przypadek. Piekąc rogale Marcińskie w trakcie zorientowałam się że nie mam orzechów, bo Miśka się do nich dobrała, a że jakiś czas wcześniej kupiłam kasztany, bo nigdy wcześniej ich nie jadłam poza formą masła kasztanowego, które smakowało trochę jak klej z tubki (no co, jako dzieci kleju nie próbowaliście ?;-) to je szybko upiekłam w piekarniku (20 minut(...)kasztanową Wyrób ciasto, jest dosyć miękkie dlatego zawiń je w folię spożywczą i włóż na minimum 30 minut do lodówki. Ciasto po schłodzeniu podziel na mniejsze części, co znacznie ułatwi Ci formowanie w miarę równych kulek. Kukli wielkości orzecha włoskiego spłaszcz dłonią. Piecz w temp. 180 C nie dłużej niż 15 minut! Ciacha po upieczeniu zbajeruj albo wciągaj takie jakie

greenscarf
Obłędny bakaliowiec czyli mało pracy, duży efekt 113

Jeśli macie ochotę przywitać Nowy Rok pysznym ciastem, a przy okazji nie przemęczyć się przygotowaniami to ciasto jest dla Was idealne.  Składniki: duża paczka krakersów, puszka mleka skondensowanego słodzonego, kostka masła, 200 g suszonych moreli, 300 g suszonej żurawiny/rodzynek, 300 g orzechów włoskich, tabliczka gorzkiej(...)czekolady, wiórki kokosowe. Krakersy pokruszyć, zalać rozpuszczonym masłem, wymieszać i przełożyć na spód brytfanny, dokładnie dociskając.  Morele, czekoladę, orzechy pokroić na mniejsze kawałki,  wymieszać z żurawiną/rodzynkami. Ja dodaję żurawinę, którą uwielbiam, a poza tym z rodzynkami ciasto wyszłoby zbyt słodkie. Przygotowaną mieszankę wyłożyć na krakersy, zalać mlekiem skondensowanym, posypać wiórkami kokosowymi. Wstawić na pół godziny do piekarnika

Moja kraina smaków
Muffinki z jabłkiem i orzechową kruszonką 128

blendera i zmiksować przez chwilkę do lekkiego pokruszenia*. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Wlać olej oraz miód i uformować kruszonkę. Ciasto nakładać do 3/4 wysokości foremek na muffinki (najlepiej silikonowe). Na to wsypać łyżkę kruszonki. Piec 20-25 minut. *Orzechy można pokroić ręcznie, a zamiast zwykłych płatków owsianych można użyć błyskawicznych, które są drobniejsze

Healthy food explorer
Ciasto z jabłkami i orzechami 115

kogo: dla mających jabłka "na zbyciu" dla lubiących wilgotne ciasta dla lubiących proste ciasta Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki cukru 0,25 szklanki oleju 1 szklanka posiekanych na kawałki orzechów włoskich 3 jajka łyżeczka sody oczyszczonej łyżeczka proszku do pieczenia 6 pokrojonych w kostkę jabłek Wykonanie: Wszystkie składniki wymieszać łyżką (tak by jabłka obkleiły się ciastem). Blaszkę

Mania Wypiekania
WIŚNIOWY SERNIK Z KRUCHYM CIASTEM KOKOSOWYM I KRUSZONKĄ /bezglutenowy. 191

minutach, nakładamy bezę i kruszonkę.  /STUDZENIE: Studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. MĄKA KOKOSOWA: Coś niesamowitego! To jest miłość od pierwszego "upieczenia". Smak, zapach - wszystko rewelacyjne. Ciasto zrobione z tej mąki nabiera zupełnie innego wymiaru. Jest delikatne, a przy tym bardzo kruchutkie. Nie tylko podczas pieczenia unosi się ta bajeczna woń po domu. Jeszcze długo później można się cieszyć(...)trudno jest się obejść smakiem. Opis mąki w sklepie: "Ekologiczna mąka kokosowa BIO to bezglutenowa, całkowicie naturalna mąka kokosowa ze zmielonego miąższu orzecha kokosowego. Skład: mąka kokosowa* 100% (*produkt rolnictwa ekologicznego). Zastosowanie: do pieczenia ciast, babeczek, naleśników oraz pieczywa. Stosowana jako zagęszczacz do zup i sosów lub jako posypka do lodów, deserów, sałatek. W połączeniu z mlekiem lub sokiem może

Wypisz Wymaluj
Prosty tort orzechowo - ciasteczkowy 116

łyżki konfitury z czarnej porzeczki  5-6 batoników marki Lusette  o smaku Capuccino oraz o smaku czekoladowym  garść orzechów włoskich don dekoracji tortu Składniki na biszkopt miksujemy do uzyskania gładkiej jednolitej masy. Nie należy miksować ciasta zbyt długo, jedynie do połączenia składników, aby nie powstał zakalec. Gotowe ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy(...)tych o smaku czekoladowym do dekoracji tortu.  Jeden z biszkoptów umieszczamy na talerzu. Ciasto smarujemy obficie konfiturą z czarnej porzeczki, następnie posypujemy całą powierzchnię pokrojonymi batonikami o smaku Capuccino. Nakładamy 3/4 kremu orzechowego i przykrywamy całość drugim biszkoptem. Nakładamy pozostały krem. Tort dekorujemy posiekanymi orzechami włoskimi oraz czekoladowymi batonikami  Lusette . Przed podaniem tort należy schłodzić przez

Mango Papaja
Babka z bakaliami wg Aleex 173

tortowej • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 25 dag cukru • 3 jajka • 0,5 szklanki mleka • 10 dag masła • bakalie(śliwki suszone, żurawina, orzechy) Sposób przygotowania: 1. Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, jajka i mleko. 2. Do ciasta wlać rozpuszczone przestudzone masło. 3. Dodać bakalie. 4. Ponownie wymieszać. 5. Przełożyć do średniej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, któy lekko smarujemy

W mojej kuchni
Ciasteczka brzoskwinie 104

łyżkami mąki. Wszystko wymieszać  i odstawić na godzinę . Po upływie tego czasu dodać pozostałą mąkę i zmiksować na gładko. Ciasto jest klejące, ale takie ma być. Ręce natrzeć mąką i formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Blaszkę  wyłożyć papierem do pieczenia i układać na niej ciasteczka w sporych odstepach. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około

O kuchni z uczuciem
Flammkuchen – Alzacka „pizza“ 102

cebula 1 rolka sera koziego 150 g półtustego twarogu lub śmietany 150 g crème fraîche 1 gruszka garść orzechów włoskich świeży rozmaryn miód sól, pieprz Flammkuchen – Przygotowanie Łączymy mąkę ze szczyptą soli i olejem. Stopniowo dodajemy wodę. Ugniatamy wyrabiając gładkie ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na 2 części, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut(...)Rozwałkowane ciasto kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.  Na cieście rozsmarowujemy twaróg i crème fraîche, układamy krążki cebuli, gruszki, ser kozi. Całość posypujemy listkami rozmarynu. Pieczemy przez ok. 10−12 minut w rozgrzanym piekarniku, na najniższym poziomie. Gotowy flammkuchen skrapiamy miodem i posypujemy orzechami włoskimi. Voilà! Flammkuchen z boczkiem i cebulą W klasycznej wersji flammkuchen

helloforest.pl
TRDELNIK ( Kürtőskalács , kürtős kalács )- słowackie ciasto kominowe 171

kürtős kalács i oznacza „ciastko z paleniska”. Zwane są również ciastem kominowym, gdyż po zdjęciu z wałka mocno parują, wręcz bucha z nich para ! Świeżutkie Trdelniki są miękkie i bardzo delikatne w środku, a chrupiące z zewnątrz. Niesamowicie pachną cynamonem! Możecie je dodatkowo obsypać posiekanymi orzechami, migdałami … albo po upieczeniu oblać pyszną mleczną czekoladą ;) Polecam! Warto spróbować(...)odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Pozostałe składniki ( oprócz masła ) mieszamy ze sobą, dodajemy wyrośnięte drożdże , a na koniec roztopione masło – wszystko razem bardzo dokładnie wyrabiamy. ( Ciasto jest klejące – takie ma być ). Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 60 minut. Po wyrośnięciu wałkujemy i tniemy na ok. 4 cm paski. Każdy

Ostra na Słodko
Domowe pieguski 63

pieczenia. Następnie dodajemy także jajko i zagniatamy ciasto na gładką masę. To jest najtrudniejsza część zadania, ale później już będzie z górki Do zagniecionego ciastka na koniec dodajemy także drobno pokrojoną czekoladę. Mają to być małe kawałki. Ponownie zagniatamy ciasto, tym razem już z dodatkiem czekolady. Rękoma formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, a następnie je spłaszczamy. Tak przygotowane ciasteczka wykładamy

Natka Pietruszki
Kakaowe ciasteczka tłuczone 84

Kupiec 100 g masła łyżka kakao prawdziwego łyżka mąki krupczatki (opcjonalnie, bez niej tez wyjdą) 1 jajko. Robimy! Wszystkie składniki zagniatamy na jednolite ciasto (masło wyjmijcie wcześniej, aby było miękkie). Formujemy kuleczki jak mały orzech włoski i układamy na blaszce wyściełanej papierem do pieczenia. Ja zrobiłam 4 rzędy po 6 kulek – czyli 24 ciasteczka Bierzemy tłuczek do mięsa, lekko

Latosiowydom