ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:463/988)

Babeczki orzechowo - jabłkowe z kruszonką 122

pokroić w drobna kostke a orzechy posiekać. Płynne składniki należy dodac do sypkich i wymieszać delikatnie łyzka. Na końcu dodac jabłko i orzechy. Wymieszac. Wszystkie składniki na kruszonkę włozyc do miski, najpierw zagnieść a potem pokruszyć. Ciastem napełniac papitoltki do 3/4 wysokości a na wierzchu posypać kruszonka. Włozyc do  nagrzanego piekarnika  do 180 C na około

Radość kipiąca uśmiechem.
Kruche babeczki z pastą migdałową i bitą śmietaną 165

Gór Sudeckich. Wspaniałe produkty najlepszej jakości! Wyborne pasty – arachidowa, z migdałów, z nerkowców. Do tego pyszne delikatnie prażone orzechy migdałowca i inne wspaniałe naturalne produkty. Polecam! P.s. Na początek warto zamówić promocyjny zestaw podarunkowy past orzechowych 3x330g Składniki: Na ciasto – na około 30 babeczek, część możecie przygotować z innym nadzieniem lub schować do metalowej puszki: 300 g mąki(...)orzechy migdałowca z Karkonoska Tłocznia śmietana kremówka + cukier puder do smaku Rada: Jeśli babeczki mają wytrzymać dłużej do ubitej kremówki warto dodać fix do śmietany lub zrobić wersję kremu z mascarpone. U mnie dziś część babeczek w takiej formie, reszta z owocami i kawałkami migdałów. Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier puder, posiekane masło i całe jajko. Zagniatamy ciasto

Słodkie okruszki
Makowiec na czekoladowym spodzie, z dodatkiem kandyzowanej skórki cytrusowej i orzechów 176

temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Na tak podpieczone ciasto wylać masę makową. masa makowa: 200 g maku (użyłam mielonego BackMit) 1/2 szklanki brązowego cukru 100 g masła 1 szklanka mleka 100 g kandyzowanej skórki (użyłam mieszanki GoldPack) 3 białka jaj 1/2 szklanki orzechów  W garnuszku zagotować mleko wraz z połową cukru(...)cukrem. Wystudzić.) Do maku dodać skórkę kandyzowaną oraz posiekane lekko i podprażone na suchej patelni orzechy. Na końcu ubić białka z pozostałą ilością cukru i połączyć z masa makową.  Mak wylać na podpieczone ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i piec przez około 50 minut. Po upieczeniu pozostawić

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kruche ciasteczka bez jajek 237

kształty za pomocą foremek lub uformować ręcznie różne kształty. Ja nie bawiłam się w wykrawanie tylko uformowałam kulki wielkości średniego orzecha włoskiego i spłaszczyłam lekko widelcem i tak uzyskałam na nich wzorek. Następnie gotowe ciastka schłodzić dobrze w lodówce, ciasto musi być sztywne "jak kamień" bo inaczej ciastka po prostu rozpłyną się w piekarniku i stracą swój kształt. Dobrze schłodzone

Monia miesza i gotuje
trufelki orzechowe 153

biszkopty zmielić blenderem na proszek. Masło utrzeć z cukrem pudrem i kremem czekoladowym. Dodać pozostałe składniki i wymieszać dokładnie. Wstawić ciasto na pół godziny do lodówki żeby było twardsze, wtedy lepiej będzie się formować. Wilgotnymi rękami formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć w orzechach

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Makowa Gwiazda Betlejemska 551

cukru 60 g masła 80 g świeżych drożdży Masa makowa: 5 łyżki miodu 100 g cukru   bakalie( rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa, migdały) ilość według upodobania 50 g masła  300 g maku zmielonego 1/2 szklanki mleka Sposób wykonania ciasta: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mleko podgrzać tak aby było letnie. Drożdże i 2 łyżeczkę cukru rozpuścić

kgwjanczewo
Śliwki i odgrzebane przepisy :-) 216

córka stwierdziła, że zapachniało świętami. Do knedli przyrządziłam polewę z masła stopionego na patelni, do którego dodałam 1 łyżkę mielonych orzechów laskowych i pó ł łyżeczki cukru . Podgrzałam jeszcze przez 2 minuty i polałam tym knedle. Inne śliwkowe propozycje: ciasto ze śliwkami klik i  mój niezawodny i najlepszy na świecie maślankowiec klik oraz przetwory śliwkowe klik

Przysmaki Karolki
Tarta makowa 155

dostatek i szczęście. Zamiast tradycyjnego, ale ciężkiego makowca proponuję lekką tartę z makiem na zimno. Składniki Spód: resztki ciasta z  piernikowych gwiazdek lub 1 małe opakowanie herbatników  Krem: 60 g maku 1 opakowanie sera ricotta light 10 sztuk orzechów macadamia 25 ml rumu (1 kieliszek do wódki) 3 łyżki cukru trzcinowego garść płatków migdałowych 1 szklanka oraz(...)mielimy. Resztki ciasta z  piernikowych gwiazdek  rozkruszamy i odstawiamy na noc, aby się wysuszyły. W wersji z herbatnikami bardzo drobno je rozkruszamy.   Płatki migdałowe prażymy na patelni i odstawiamy do wystygnięcia. 50 ml mleka mieszamy z rumem i zalewamy okruchy lub herbatniki. Za pomocą łyżki mieszamy na jednolitą masę, którą wykładamy formę do tarty. Orzechy macadamia obieramy

My Chcemy Jeść
Mocno czekoladowe brownie 134

odchudzić ciasto” zamiast nutelli daję rozpuszczoną gorzką czekoladę albo zdrowy zamiennik nutelli (to nie jest wpis sponsorowany, ale polecam Wam Krukamelle od Krukam). Mocno czekoladowe brownie przepis na keksówkę o długości 16 cm Składniki: 3 jajka 100 g nutelli 100 g ricotty 160 g mąki pszennej 120 g drobnego cukru 2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia orzechy Sposób wykonania(...)czas aż składniki dobrze się połączą. Następnie dodawaj powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec, do masy dodaj posiekane orzechy i wymieszaj delikatnie łyżką. Masę przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj wierzch. Ciasto piecz ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Mocno czekoladowe brownie po przestudzeniu możesz udekorować polewą czekoladową albo cukrem pudrem Smacznego

365 dni dookoła kuchni
Makowiec na cieście francuskim 201

mąki 30 dag masła 3 żóltka 3 łyżki wody proszek do pieczenia (na końcu noża) Wykonanie: Ze składników zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Składniki na mak: 30 dag maku 6 żółtek 150 g orzechów włoskich, pokrojonych 30 dag cukru pudru 9 białek olejek midgałowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wiśnie z kompotu - jako dodatek Wykonanie: Mak sparzyć

psgotujemy
Rajska rolada 209

mniejszych i większych łasuchów pyszny przekładaniec. Jabłkowa rolada pomiędzy orzechowym ciastem, trudno się jej oprzeć! Biszkopt orzechowy, składniki na 1 ciasto, a my musimy upiec dwa osobne biszkopty orzechowe: 4 jaja 4 łyżki zmielonych orzechów 3 łyżki bułki tartej 4 łyżki cukru kryształu 1 łyżka mąki pszennej 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier(...)Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu orzechy i bułkę tartą. Wszystko lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w tem. 180C, przez ok. 30 minut. Rolada z jabłkami: 4 jaja 1/2 szklanki cukru kryształu 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 średnich jabłek Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i mąkę z proszkiem

Apetyczna babeczka
Pyszne ciasto ,,brzydal'' - śliwkowo jabłkowe w wersji fit bez tłuszczu i cukru !! 169

kokosowe) i dzień od razu staję się trochę lepszy :) Może nie wygląda najbardziej efektownie (ale nie oceniajcie książki po okładce:) ciasto jest przeeepyszne :) Składniki :  3 kwaśne jabłka 1 banan ok 100 g suszonych śliwek  ok 10 orzechów włoskich płaska łyżeczka sody łyżeczka przyprawy do pierników łyżeczka dosyć czubata kakao   2 jajka pół szklanki mąki pełnoziarnistej (dowolnej(...)nich rozgniecionego banana, drobno pokrojone śliwki i orzechy, dodajemy również sodę, jajka, przyprawę do pierników oraz kakao, mieszamy dodajemy mąkę i płatki, masę możemy lekko ubić tłuczkiem do ziemniaków, żeby była bardziej spójna, masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy ok 45-60 minut w temperaturze 180 stopni , sprawdzając patyczkiem czy ciasto się upiekło, ciasto wyjmujemy z blaszki dopiero

zdrowa vege kuchnia
Ciasto migdałowe z owocami 248

zmieliłam razem z 2 łyżkami cukru pudru. Dzięki temu uzyskałam prawdziwie suchą mączkę. Pamiętajmy, że migdały są tak samo tłuste jak orzechy i kiedy chcemy zmielić je szczególnie na drobno wtedy może zrobić się tzw."ciapka":) 2. Ciasto piekłam w formie o wymiarach 30cmx22cm. 3. Czas pieczenia skróciłam do 40 minut

In my kitchen
Ucierane ciasto z brzoskwiniami 164

czuję, że będę musiała upiec jeszcze jedno. To ciasto znika z talerza w mgnieniu oka! Ucierane ciasto Składniki: 180 g masła, miękkiego 180 g cukru, u mnie po połowie biały i brązowy 4 jajka 125 g zmielonych migdałów 150 g mąki 100 g orzechów włoskich, grubo pokrojonych 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 1 łyżeczka suszonych kwiatów lawendy 3 duże brzoskwinie szczypta(...)koniec dodaj po jednym jajku i miksuj do połączenia. W oddzielnej misce wymieszaj mąkę ze zmielonymi migdałami, pokrojonymi orzechami i lawendą. Dodaj do jajecznej masy i delikatnie wymieszaj. Przełóż masę do okrągłej formy posmarowanej tłuszczem i oprószoną mąką. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40 minut. Za pomocą suchego patyczka sprawdź czy ciasto jest upieczone. Wyjmij

codojedzenia
ciasto "orzechowa delicja" 1061

kakao, przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem blaszki i piec w 175*C około 30 minut. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na dwa blaty.  Galaretkę rozpuścić w 400 ml wody i wystudzić. Do zimnej galaretki dodać śmietankę i wymieszać, odstawić.  Przygotować krem: Orzechy zalać rumem. Budyń, mąkę i cukier rozmieszać w odrobinie(...)Całkowicie wystudzić. Miękkie masło rozetrzeć najpierw samo a następnie dodawać po łyżce budyniu i orzechy.  Blaszkę, w której piekł się biszkopt wyłożyć wysoko papierem do pieczenia. Na dnie umieścić dolny blat biszkopta. Nasączyć kawą lub herbatą. Na biszkopcie rozsmarować krem. W górnym blacie ciasta wykroić kieliszkiem kółka. Ciasto z otworkami położyć na kremie. W dziurki nałożyć tężejącą galaretkę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia