ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:456/988)

Orzechowo-czekoladowe kalorie 218

cukru 125g masla 1 jajko masa 200g gorzkiej czekolady 70g mleka 270g smietany 2 jajka bita smietana do dekoracji Wykonanie: Mielone orzechy wymieszac z maka, sola, cynamonem i cukrem. Wbic jajko, dodac maslo pokrojone w wiorki. Wyrobic ciasto. Uformowac kule, zawinac w folie spozywcza i odstawic do lodowki na 2 godziny. Foremke do tart wysmarowac maslem. Dno i boki wylozyc

Przysmaki Karolki
Ciasto kokosowo- orzechowe 3 275

przepisów; ) Marzec to początek wiosny- wszystko zaczyna się na nowo…. Tymczasem proponuję Wam całkiem nowego przekładańca- połączenie kokosu, orzecha i – a jakże- przełamanie porzeczkowe, co by za słodko nie było;) .  Wszystko bardzo miękkie dzięki cytrynowemu nakropkowi. Nazwałam je roboczo „ciastem orzechowo- kokosowym 3”, bo na blogu znajdziecie już to połączenie tutaj : klik i tutaj klik .  Składniki na biszkopt(...)miksujemy na puch. Dodajemy po łyżce masy kokosowej i ubijamy mikserem na najniższych obrotach. Składniki na masę orzechową: szklanka siekanych orzechów włoskich ½ szklanki brązowego cukru ½ szklanki mleka 100- 150 g masła Mleko gotujemy z cukrem- wsypujemy lekko posiekane orzechy. Gotujemy do zgęstnienia ( ok. 3 minuty). Studzimy i blendujemy na gładka masę. Miksujemy z masłem.   Dodatkowo: nasączenie cytrynowe: 1 szklanka

Domowe ciasta
Marchewkowy budyń jaglany 165

rozbudza kulinarnej strony mojej duszy, jak warzywa w deserach i wypiekach. Ciasta z dodatkiem buraków, cukinii, batatów, dyni czy marchwi dziś już nikogo nie dziwią – i słusznie, bo też ich potencjał jest ogromny! Łącząc warzywa ze zdrowymi składnikami możemy uzyskać nie tylko pyszne słodkości, ale i wartościowe posiłki, które będą zjadane bez cienia wyrzutów sumienia. Przykład? Marchewkowy budyń na bazie(...)jaglanej, pełen dobroczynnych właściwości odżywczych, witamin, minerałów, przeciwutleniaczy i błonnika, zdrowo posłodzony i wzbogacony o cenne tłuszcze zawarte w orzechach. Jeśli pomysł marchewki w budyniu traktujecie z lekkim sceptycyzmem, podpowiem, że korzenny smak deseru nie różni się od popularnych ciast marchewkowych – inna jest tu tylko konsystencja. Ci, którzy przestrzegają zasad diety niełączenia mogą śmiało połasić się na dużą porcję

Even Better Food
Choco slice 132

kula ciasta w blenderze, to znak, że można je wyciągnąć na papier do pieczenia i przy pomocy szpatułki uformować blok dokładnie dociskając ciasto, aby było gęsto upakowane (lepiej się wtedy kroi i nie kruszy). Można udekorować pokrojonymi orzechami lub płatkami migdałów. Następnie wkładamy je do lodówki na kilkanaście minut przez podaniem – całość stężeje i lepiej się kroi. Dużą zaletą

Lamarida.pl
Ciasto z ptasim mleczkiem 236

Blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno) i wlać ciasto. Piec w temp 180 stopni C około 30 minut. Ciasto 2 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka kakao 1 szklanka posiekanych orzechów 4 pokruszone ciastka biszkopty 3 łyżki rodzynek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mąki pszennej Białka ubić na sztywno, a pod koniec

O kuchni z uczuciem
Sernik bardzo czekoladowy 219

znalazłam tutaj klik . Wymagał paru poprawek (głównie przez fakt, że nigdzie nie mogłam znaleźć niesłodzonego serka śmietankowego), ale ostatecznie – mniam! Mój wyszedł pycha, nie wiem jak oryginał ;)   Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki orzechowej lub 1,5 szklanki orzeszków ziemnych surowych 3 łyżki oleju kokosowego (roztopionego) 2 łyżki erytrolu 1/3 szklanki kakao niesłodzonego   Masa serowa: 750g sera twarogowego (niesłodzonego(...)175oC na grzanie góra-dół. Jeśli używamy orzechów mielimy je w młynku na mąkę, a jeśli mąkę orzechową – pomijamy ten krok ;) Ja użyłam orzechów, dają taką przyjemną konsystencję i wyczuwa się je w spodzie ciasta :) Do mąki orzechowej dodajemy erytrol, płynny olej kokosowy i kakao, i wszystko mieszamy na jednolitą masę. Połączoną masę wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia

Jak gotować i nie zwariować
Pani Walewska 369

cukier waniliowy + kwaśna konfitura do posmarowania beza : 6 białek 2 szklanki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny + orzechy włoskie do posypania Krem budyniowy: 4 żółtka 5 kopiastych łyżek mąki pszennej 1 łyżka aromatu waniliowego 3 szklanki mleka  20dag masła Ciasto zagnieść i wstawić do lodówki na 1 godzinę. rozwałkować na placek grubości 3mm, przełożyć na blachę wyłożoną papierem

Zapiski Młodej Żony
16 przepisów z orzechami 129

Chrupiące, smaczne nie tylko w słodkich połączeniach. Orzechy świetnie sprawdzają się w sałatkach, jako dodatek do dań makaronowych, ale nie tylko. Niezastąpione w jesiennych ciastach marchewkowych i surówkach. Dla wydobycia smaku najlepiej podprażyć je na suchej patelni. Orzechowe przepisy gotowe, pora zabrać się za jesienne gotowanie! Jakie są Twoje ulubione orzechy? Czekoladowa owsianka z orzechami i nasionami chia Jogurt

Moja smaczna kuchnia
Love Cake - ciasto miłości ze Sri Lanki 130

lankijskie ciasto zakłada użycia aż pół kilo cukru*. Tak, w tamtych rejonach świata uwielbiają słodkie desery. Ja w swoim przepisie zredukowałem tę ilość o połowę, a i tak ciasto wyszło bardzo słodkie. Love Cake teksturą przypomina nasze piaskowe baby (głównie przez semolinę), choć jest bardziej sprężyste i miękkie. Według mnie idealnie pasuje do herbaty lub kawy, inaczej można uznać(...)mogel. Następnie dodaj semolinę (lub kaszę mannę), drobno posiekane orzechy nerkowca (możesz je  grubo  zmielić za pomocą blendera) oraz wszystkie przyprawy. Masę połącz za pomocą miksera. Z białek ubij sztywną pianę i dodawaj ją powoli do reszty składników, mieszając za pomocą łyżki. Powinno powstać gęste, lecz napowietrzone ciasto. Masę wylej do foremki posmarowanej masłem i wysypanej semoliną. Wstaw

Food Square
Figowiec 190

ciasta Biszkopt czekoladowy: 4 jajka 8 łyżek cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto figowe: 20 dag pokrojonych fig 20 dag rodzynek 20 dag pokrojonych orzechów włoskich 2 łyżki mąki pszennej 10 białek 10 łyżek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 10 żółtek 6 łyżek cukru 2 kostki margaryny(...)pieczenia i kakao i delikatnie przesiewam do masy jajecznej. Wlewam ocet, wymieszam i przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 45 min w piekarniku nagrzanym do 160'C. Ciasto figow e-Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję porcjami cukier. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i delikatnie przesiewam do masy białkowej. Na końcu dodaję pokrojone bakalie. Delikatnie

Ciasteczkowy Potwór
Ciasto czekoladowe 126

tylko pieczemy cudowne ciasta, ale znamy się na trendach. Ciasto banalnie proste i genialne w smaku. Potrzebujemy: 300 g czekolady (min. 70%) 260 g masła 8 jajek 250 g drobnego cukru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub ziarenka z dwóch lasek wanilii 340 g mielonych migdałów lub orzechów skórka otarta z 3 pomarańczy sok z trzech pomarańczy Będzie dużo mieszania(...)mieszamy to razem. Dodajemy szczyptę soli, migdały lub orzechy i skórkę pomarańczową i znów mieszamy. Białka ubijamy na lekko sztywno. Dodajemy połowę białek do masy czekoladowej i delikatnie łączymy, żeby masę rozluźnić, dodajemy resztę białek, mieszamy i wlewamy do formy. Pieczemy około 50 min. Patyczek się nie sprawdzi do próby, bo ciasto po upieczeniu jest mokre i ciężkie. Może lekko

ladykitchen
MARCHEWKOWE PANCAKES Z POMARAŃCZOWO - WANILIOWYM TWAROŻKIEM (JAK CIASTO MARCHEWKOWE!) 97

przepis TUTAJ ) podaję zawsze z kremowym twarożkiem z dodatkiem otartej skórki pomarańczowej i wanilii... Jest on genialny i idealnie komponuje się z ciastem, dlatego też do marchewkowych panckes również przygotowałam mój aromatyczny twarożek 😋 Wierzch pospałam siekanymi orzechami włoskimi, które świetnie tu pasują... Całość polecam Wam również polać syropem klonowym lub płynnym miodem... Nieeeeeeeboooooo w gębie... 😋 P.s. Zrobiłam także całkiem zacne(...)pomarańczy 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii DO PODANIA (OPCJONALNIE): orzechy włoskie (lub inne ulubione) syrop klonowy lub płynny miód WYKONANIE: Wszystkie składniki suche wymieszaj w jednej misce. Wszystkie skladniki mokre wymieszaj w drugiej misce. Do mokrych składników dodaj suche i krótko, ale dokładnie zamieszaj całość, aby powstało jednolite ciasto. Na dobrze rozgrzaną patelnię wykładaj po 2 łyżki ciasta i smaż

Słodko-Słony Świat Ilony
Nadziane muffiny w orzechowych beretach 168

miksuj do czasu uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta. 2. Foremki na babeczki wyłóż papilotkami lub posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą, następnie wypełnij ciastem do końca. 3. Piecz muffiny w 180*C przez ok. 25min. Krem: 1. Orzechy przeznaczone na krem namocz w miseczce z wodą przez ok. 15min. 2. Odcedź namoczone orzechy, umieść w blenderze, dodaj serek i cukier puder

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Fefernuski kociewskie, czyli lukrowane pierniczki z Kociewia 259

polać farinó rozmóncóno wew kapce wody zes białtkam”. Nazwa fefernuski pochodzi z języka niemieckiego „pfeffernusskuchen”, gdzie „pfeffer” znaczy pieprz, pierny, a „nuss” – orzech, czyli twardy. A więc fefernuski to pierne, twarde ciastka. Różne przepisy na podobne ciasto można także spotkać w Książce Gospodyni Wiejskiej wydanej z zasiłku Ministerstwa Rolnictwa i Reform Rolnych – Związek Samopomocy Chłopskiej w 1944 r., która podaje

Grahamka, weka i kajzerka
Brownies z mlecznym kremem 122

krem i przykryć drugim.Polać polewą i udekorować wedle uznania. Składniki na polewę: 100 g mlecznej czekolady (u mnie z kawałkami orzechów) 60 g masła W garnuszku roztopić masło.Dodać połamaną czekoladę i wymieszać aż się roztopi. Ciasto przechowywać w lodówce.Przed podaniem  dobrze jest ciasto wyjąć z lodówki,ponieważ krem dość mocno twardnieje

Anielskie wypieki