ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:456/988)

Kruche babeczki z masą krówkową 178

imprezę wśród grona znajomych. Wbrew pozorom szybko je przygotujecie, a domowe kruche ciasto jest naprawdę pyszne.  Składniki: na kruche babeczki  1 czubata szklanka mąki pszennej tortowej 1/4 szklanki cukru pudru 1 jajko 1/4 kostki masła (50 g) odrobina soli nadzienie 1 puszka masy krówkowej orzechy kolorowa posypka Mąkę, cukier puder i szczyptę soli wysypać na kuchenny blat(...)metalowych pojedynczych). Piec około 15 minut w 195 °C  (jest to czas przybliżony, ponieważ ciasto musi uzyskać złoty kolor). Przygotowane babeczki ostudzić. W międzyczasie masę krówkową przełożyć do szprycy i wycisnąć ją na każdą (przestudzoną!) babeczkę. Na sam koniec posypać posiekanymi orzechami i kolorową posypką. Przygotowane babeczki najlepiej smakują, gdy są schłodzone

Ugotować
Babka dyniowa bez cukru 209

pokusić się o kawałeczek babki do kawy bez większych wyrzutów sumienia ;) Ciasto: 200 g miękkiego masła 2/3 szkl ksylitolu 4 jajka 3 szkl mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szkl puree z dyni 1 łyżeczka cynamonu  2 łyżki kakao Dodatkowo: gorzka czekolada łyżka zmielonych orzechów kilka orzechów pekan do dekoracji Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej(...)ciasta przełożyć do foremki na babkę. Do pozostałego dodać kakao i cynamon, wylać na jasne ciasto. Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec ok 45 minut do tzw suchego patyczka. Ostudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, polać babkę i udekorować orzechami

Smakołyki Asi
Bajaderkowe kulki czekoladowo-kokosowe 198

rozmiękniętą) konsystencję. (Ja dodałam około 50 ml.) Na końcu - całość wymieszać z czekoladą. Z masy formować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę lekko zwilżyć i dokładnie obtoczyć w wiórkach kokosowych. Praliny schłodzić w lodówce.   (*) W przypadku jasnego ciasta należy dodać 1-2 łyżki kakao i wymieszać je razem z rozpuszczanym masłem, olejem oraz cukrem.      Moje

Di gotuje
Muffiny z kruszonką 211

wstawić na 15 min.do lodówki Wymieszać śmietane z jajkiem i żółtkiem, dodać sodę i skórke pomarańczową Wsypac pozostała kruszonkę, wymieszać ciasto Przełożyć je do nasmarowanej masłem formy na 12 muffinek, ( lub wpierw do papierowych foremek) Posypać schłodzoną kruszonką z orzechami Piec 20 min. w 180 stopniach C. Studzić 30 min. w formie , po czym okroić nożem i wyjąć. Przepis wydaje

Proste Potrawy
Kruche tarty z domową polewą, powidłem i orzeszkami 131

waniliowy Na polewę: 3 łyżki ciemnego kakao 3 łyżki cukru 3 łyżki masła lub margaryny odrobina gorącej wody Dodatkowo: 5 dag orzechów laskowych prażonych HELIO 1 słoiczek powidła śliwkowego mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznej tarty: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy je na dwie równe części. Każdą część osobno wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną

Izabelawkuchni
ciasteczka piernikowo orzechowe 270

piernika 1 łyżeczka cukru z wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie : Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, orzechy, jajko, mleko, przyprawę do piernika, cukier z wanilią oraz masło. Wszystko siekamy nożem a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy i wykrawamy dowolne kształty. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto Cassata 236

Tradycyjne, włoskie a dokładnie sycylijskie ciasto przełożone kremem z serka ricotta z dużą ilością namoczonych w alkoholu bakalii, orzechów i czekolady. Szybkie i łatwe do zrobienia, ma ciekawy smak, ale pyszny ;) Polecam! PS Szukasz armatury przemysłowej lub kwasoodpornej? Zajrzyj koniecznie na stronę http://www.saga.info.pl/  - profesjonalne rozwiązania, gwarancja jakości i trwałości :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę(...)jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)  Składniki na ciasto: 5 jajek 50 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 125 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa z serka ricotta: 800 g sera ricotta 275 g cukru miąższ z 1/2 laski wanilii

Domowa cukiernia Ewy
Mini serniczki z orzechowo-cynamonową kruszonką 177

cukru Przygotowanie: tofu zblendować z mlekiem na taką oto masę: Mąkę z solą przesiać Dodać olej i wymieszać, powstaną grudki i do tego dodać masę „serową” Zagnieść ciasto formując kulę którą zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut. i zabrac się za przygotowanie kruszonki, a potrzebne będzie: około 200 g dżemu (użyłam własnej(...)zmieszałam pełnoziarnistą ze zwykłą) 2-3 łyżki orzechów (jakichkolwiek) płaska łyżeczka cynamonu około 80 ml oleju roślinnego 2 łyżki cukru (brązowy będzie idealny) Orzechy rozdrobnić Wszttskie składnik poza dżemem wymieszać w misce widelcem i mamy kruszonkę. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość 5 mm, wykrwiac ciastka nie większe niż średnicy 5 cm. Ciastka przełożyć na blachę wyłożoną papierem

greenscarf
Puszysty sernik z żurawiną, czekoladą i dżemem jagodowym 224

Składniki: ciasto: 1 kg sera na sernik o smaku morelowym 2 jajka rozmiar L 5 żółtek szklanka cukru trzcinowego 1/2 szklanki oleju rzepakowego 3 szklanki mleka 3,2% 3 budynie śmietankowe opakowanie żurawiny 2 opakowania gotowej polewy mlecznej kilka łyżek dżemu z jagód 3 łyżki mielonych orzechów włoskich beza: 5 białek 2 opakowania cukru wanilinowego Przygotowanie(...)przez 50 minut. Teraz przygotuj bezę: ubij na pianę 5 białek, dodaj cukier wanilinowy, chwilę jeszcze miksuj. Rozsmaruj na cieście i piecz jeszcze 15 minut w temp. 190C. Udekoruj polewą mleczną i dżemem z jagód, posyp mielonymi orzechami. Smacznego słodkiego

Zasmakuj Kuchni
Bezglutenowe wegańskie ciasto marchewkowe 183

składniki przemnożyć przez 3, wtedy ciasto będzie też odpowiednio wyższe: 300 g marchwi (waga przed obraniem) 100 g mąki bezglutenowej, u mnie była to jaglana, może tez być owsiana lub gryczana 50-80 g cukru 1 duży banan 50 g (2 czubate łyżki) oleju kokosowego lub innego roślinnego (słonecznikowy, rzepakowy) 30-50 g orzechów (włoskie, laskowe, pekan)/ można pominąć(...)jednej misce): W dużej misce zblenduj banana, cukier i olej. Dodaj przesianą mąkę, cynamon, sodę, proszek do pieczenia, sól. Dorzuć posiekane orzechy, wiórki i startą na drobnych oczkach marchew. Wymieszaj dokładnie. OLYMPUS DIGITAL CAMERA Przełóż ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. OLYMPUS DIGITAL CAMERA Piecz 30 minut (jeżeli dokładnie z podanej ilości), jeżeli zwiększysz proporcje to około 45 minut

greenscarf
Styczniowe śniadanie. Obłędne placuszki ryżowo-orzechowe. 190

Nadając postom tytuły, czyli najprościej mówiąc kiedy wpisuję nazwę danej potrawy, bardzo rzadko używam sformułowań "wyjątkowy przepis na gulasz", "absolutnie niesamowite ciasto z owocami", "jedyne w swoim rodzaju placki ziemniaczane". Nie lubię tak podkręconych tytułów i działają na mnie wręcz odwrotnie niż powinny.  Jednak wpisując nazwę tych placuszków, literki same wciskały się w klawiaturze(...)inne Jajka roztrzepujemy w misce, dodajemy jogurt, mleko, miód i stopiony olej kokosowy lub masło. Dodajemy mielone orzechy (lub migdały), mąkę ryżową oraz sodę i delikatnie łączymy wszystkie składniki. Odstawiamy na ok. 5 minut, ponieważ mąka ryżowa pęcznieje i dopiero po chwili ciasto nabiera właściwej konsystencji.  Rozgrzewamy patelnię (najlepiej naleśnikową) i większą łyżką nakładamy placuszki (bez użycia dodatkowego tłuszczu

bistro mama
Szarlotka kajmakowa 322

jajeczną. Dno tortownicy wykładamy papierem i przekładamy ciasto, wyrównujemy. Biszkopt wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni i pieczemy ok. 25 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu biszkopt w formie rzucić na podłogę z niewielkiej wysokości i odstawić do wystudzenia. W między czasie, podczas pieczenia biszkopta dobrze jest zrobić karmelizowane orzechy. Na patelnię wsypujemy cukier i wlewamy wodę. Całość

Kuchenne Wariacje
Tort Makowo – Orzechowy Bez Laktozy 256

smaku) Do nasączenia: 5-6 łyżek spirytusu sok wyciśnięty z 1/2 cytryny około 180ml wody Dodatkowo: 4-5 łyżek powideł śliwkowych orzechy do ozdoby – połówki orzechów włoskich i posiekane orzechy kakao do posypania Biszkopt: 1. Mak wsypać do garnka zalać około 1l wody i zagotować. Gotować na małym ogniu przez około 5-6 minut. Zdjąć z ognia i odstawić(...)Tortownicę o średnicy 23-24cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno). Ciasto przełożyć do tortownicy i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia (biszkopt może delikatnie opaść, bo jest dużo wilgotnego maku). Krem: 5. Orzechy zemleć w blenderze i przesypać do rondelka. Wlać 350ml mleka i zagotować, cały

Mała Cukierenka
Domowa nutella 2769

przyjemnością.  Do tego jest tak prosta że każde dziecko może ją zrobić samo.  Przepis pochodzi z książki Ciasta i desery czekoladowe.   Składniki : 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 2 tabliczki gorzkiej czekolady 20 dag zemlonych orzechów laskowych najlepiej bez skórki (nam się na najczęściej nie chce ich obierać, bo to dużo zabawy i najczęściej robimy

Lili w kuchni
Masło orzechowe. 180

     Mój Mąż jest Zasłużonym, Honorowym Dawcą Krwi, co wiąże się z tym, że często oddaje krew. Za to dostaje czekoladę i dość sporą

Rozpustne gotowanie