ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:449/988)

Figowiec 209

ciasta Biszkopt czekoladowy: 4 jajka 8 łyżek cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto figowe: 20 dag pokrojonych fig 20 dag rodzynek 20 dag pokrojonych orzechów włoskich 2 łyżki mąki pszennej 10 białek 10 łyżek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 10 żółtek 6 łyżek cukru 2 kostki margaryny(...)pieczenia i kakao i delikatnie przesiewam do masy jajecznej. Wlewam ocet, wymieszam i przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 45 min w piekarniku nagrzanym do 160'C. Ciasto figow e-Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję porcjami cukier. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i delikatnie przesiewam do masy białkowej. Na końcu dodaję pokrojone bakalie. Delikatnie

Ciasteczkowy Potwór
Ciasto czekoladowe 147

tylko pieczemy cudowne ciasta, ale znamy się na trendach. Ciasto banalnie proste i genialne w smaku. Potrzebujemy: 300 g czekolady (min. 70%) 260 g masła 8 jajek 250 g drobnego cukru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub ziarenka z dwóch lasek wanilii 340 g mielonych migdałów lub orzechów skórka otarta z 3 pomarańczy sok z trzech pomarańczy Będzie dużo mieszania(...)mieszamy to razem. Dodajemy szczyptę soli, migdały lub orzechy i skórkę pomarańczową i znów mieszamy. Białka ubijamy na lekko sztywno. Dodajemy połowę białek do masy czekoladowej i delikatnie łączymy, żeby masę rozluźnić, dodajemy resztę białek, mieszamy i wlewamy do formy. Pieczemy około 50 min. Patyczek się nie sprawdzi do próby, bo ciasto po upieczeniu jest mokre i ciężkie. Może lekko

ladykitchen
MARCHEWKOWE PANCAKES Z POMARAŃCZOWO - WANILIOWYM TWAROŻKIEM (JAK CIASTO MARCHEWKOWE!) 114

przepis TUTAJ ) podaję zawsze z kremowym twarożkiem z dodatkiem otartej skórki pomarańczowej i wanilii... Jest on genialny i idealnie komponuje się z ciastem, dlatego też do marchewkowych panckes również przygotowałam mój aromatyczny twarożek 😋 Wierzch pospałam siekanymi orzechami włoskimi, które świetnie tu pasują... Całość polecam Wam również polać syropem klonowym lub płynnym miodem... Nieeeeeeeboooooo w gębie... 😋 P.s. Zrobiłam także całkiem zacne(...)pomarańczy 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii DO PODANIA (OPCJONALNIE): orzechy włoskie (lub inne ulubione) syrop klonowy lub płynny miód WYKONANIE: Wszystkie składniki suche wymieszaj w jednej misce. Wszystkie skladniki mokre wymieszaj w drugiej misce. Do mokrych składników dodaj suche i krótko, ale dokładnie zamieszaj całość, aby powstało jednolite ciasto. Na dobrze rozgrzaną patelnię wykładaj po 2 łyżki ciasta i smaż

Słodko-Słony Świat Ilony
Nadziane muffiny w orzechowych beretach 190

miksuj do czasu uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta. 2. Foremki na babeczki wyłóż papilotkami lub posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą, następnie wypełnij ciastem do końca. 3. Piecz muffiny w 180*C przez ok. 25min. Krem: 1. Orzechy przeznaczone na krem namocz w miseczce z wodą przez ok. 15min. 2. Odcedź namoczone orzechy, umieść w blenderze, dodaj serek i cukier puder

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Fefernuski kociewskie, czyli lukrowane pierniczki z Kociewia 284

polać farinó rozmóncóno wew kapce wody zes białtkam”. Nazwa fefernuski pochodzi z języka niemieckiego „pfeffernusskuchen”, gdzie „pfeffer” znaczy pieprz, pierny, a „nuss” – orzech, czyli twardy. A więc fefernuski to pierne, twarde ciastka. Różne przepisy na podobne ciasto można także spotkać w Książce Gospodyni Wiejskiej wydanej z zasiłku Ministerstwa Rolnictwa i Reform Rolnych – Związek Samopomocy Chłopskiej w 1944 r., która podaje

Grahamka, weka i kajzerka
Brownies z mlecznym kremem 141

krem i przykryć drugim.Polać polewą i udekorować wedle uznania. Składniki na polewę: 100 g mlecznej czekolady (u mnie z kawałkami orzechów) 60 g masła W garnuszku roztopić masło.Dodać połamaną czekoladę i wymieszać aż się roztopi. Ciasto przechowywać w lodówce.Przed podaniem  dobrze jest ciasto wyjąć z lodówki,ponieważ krem dość mocno twardnieje

Anielskie wypieki
Brownie z malinami 196

które wydawały się najmniej skomplikowane. Choć muszę przyznać, że miałam pewne wątpliwości, co do tego ciasta, po zjedzeniu mogę zapewnić: jest warte każdej pochłoniętej kalorii :) Składniki: 100 g gorzkiej czekolady 100 g masła 3 jajka 150 g cukru 50 g mąki 2 łyżki kakao orzechy włoskie + krem czekoladowy (u mnie Lindt), maliny do dekoracji Do miski przekładamy połamaną na kawałki(...)miksujemy na wolnych obrotach. Łączymy ze sobą masę jajeczną z przestudzoną masą czekoladową. Do masy dodajemy pokrojone na kawałki włoskie orzechy i dokładnie mieszamy. Przekładamy do foremki (moja ma 20x22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe ciasto będzie miało mniej więcej taką samą wysokość jak surowa masa przelana na blaszkę. Pieczemy około 20-25 min w piekarniku rozgrzanym

Ciastkozercy
Zielone orzechy włoskie w syropie Lucyny Ćwierczakiewiczowej 159

Pomyślałam, że po zakończeniu całej produkcji, można z powodzeniem zalać spirytusem odpowiednią ilość syropu. Tym sposobem mamy nalewkę i konfiturę do ciast czy deserów. Próbowałam odrobinę syropu, już jest pyszny, bez żadnej goryczki.  Zrobiłam z 1kg orzechów i już żałuję, że tak mało. Orzechy przez to moczenie wyszczuplały i nabrały oliwkowej barwy. Po 9 dniach moczenia / zmieniałam wodę codziennie

Leśny Zakątek
PĄCZKI TRADYCYJNE 194

lukier (2 szklanki cukru pudru rozmieszane z 5-6 łyżkami gorącej wody) opcjonalnie: siekane orzechy włoskie lub kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji WYKONANIE: Mąkę przesiej do miski i wymieszaj z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrób zaczyn). Dodaj pozostałe składniki i wyrób ciasto, pod koniec dodając roztopione i przestudzone masło. Ciasto przez kilka minut możesz wyrabiać ręcznie lub hakiem miksera(...)boki pączków i szprycą z długą końcówką nadziewaj je wybraną konfiturą lub powidłami. Pączki polukruj lukrem i posyp orzechami lub kandyzowaną skórką. Gotowe! Smacznego! * jeśli nie masz termometru cukierniczego możesz sprawdzić czy temperatura jest już właściwa wrzucając na rozgrzany tłuszcz kawałek ciasta drożdżowego. Jeśli natychmiast ono wypłynie, będzie skwierczeć i zarumieni się w ciągu 45 sekund - 1 minuty , to znaczy

Słodko-Słony Świat Ilony
Ciasto Kilimandżaro 156

łyżki masła 2 łyżki kakao cukier orzechy drobno posiekane Wykonanie: Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Do żółtek dodać szczyptę soli, olej i wszystko dokładnie wymieszać. Gdy piana będzie sztywna dodać żółtka i delikatnie zamieszać łyżką. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia, 1 łyżkę wody, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy(...)ogniu, aż powstanie budyń, ostudzić. Masło lub margarynę utrzeć, dodawać przestudzony budyń, dokładnie miksować, żeby krem był gładki i puszysty. Na ciasto wyłożyć masę z masła kakao i czekolady zrobić polewę którą wylać na masę całość posypać orzechami

Pychotkaaa
Kruche ciasteczka czekoladowe z żurawiną i orzechami. American cookies 212

Pyszne maślane, kruche ciasteczka nafaszerowane kawałkami czekolady, żurawiny i orzechów. Bardzo łatwe do przygotowania i szybkie do upieczenia. Idealny przepis dla początkujących małych kuchcików. Dodatki możesz

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rogale marcińskie czyli zawijasy z ciasta drożdżowo-francuskiego nadziane białym makiem 127

rogalików. Niestety przygotowanie poniższych słodkości jest czasochłonne, dlatego też polecam zacząć je robić dzień przed ich podaniem. Na samym początku najlepiej przygotować nadzienie, a dopiero później wyrobić ciasto. Składniki: ciasto drożdżowo-francuskie 1 kg mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 25 g świeżych drożdży 400 ml letniego mleka 2 duże jajka + 1 żółtko pół łyżeczki(...)momentu, aż rogale uzyskają lekko złoty kolor). 4. Gdy rogale ostygną posmarować je lukrem i od razu posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Podawać dopiero wtedy, gdy lukier stwardnieje.   * Polecam podzielić je na dwie części, ponieważ łatwiej i szybciej wyrobicie ciasto  Pomysł na przepis:  cynamonowypyl.blox.pl

Ugotować
kruche ciasteczka 188

Gotowe ciasto zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na ok. 15 min. Po tym czasie wyciągamy ciasto i rozwałkowujemy. Wycinamy dowolne kształty, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Część pozostawiamy pustych, a część smarujemy białkiem i posypujemy np. posiekanymi orzechami, słonecznikiem. Pieczemy w 170 st. C na złoty kolor. Po ciasteczka możemy przełożyć marmoladą i posypać kokosem. (przepis

Domowy Smak Jedzenia
Rogale Marcińskie 200

natomiast biedni dostawali za darmo.  Rogal jest przepyszny. Ciasto półfrancuskie nadziane białym makiem z dodatkiem bakalii, jednym słowem niebo w gębie.  Przepis pochodzi ze strony Rogalemarcińskie.pl   Polecam bardzo;)   Składniki masa: 250 gramów białego maku 300 gramów okruchów biszkoptowych szklanka cukru 120 gramów orzechów arachidowych 120 gramów rodzynek 400 gramów masła 10 ml esencji migdałowej(...)całość przesmażamy na niewielkim ogniu (uważać żeby mak się nie przypalił). Do ciepłej masy dodajemy rodzynki, orzechy(pokrojone na mniejsze kawałki), skórkę pomarańczową,esencję i okruchy biszkoptowe, całość dokładnie mieszamy. Gotową masę pozostawiamy do wystygnięcia w chłodne miejsce.  Składniki ciasto: 4.5 szklanki mąki pszennej typ 500 2 jajka pół kostki drożdży  1/2 szklanki cukru  szklanka ciepłego mleka

Krakowskie smaki Ani
Naleśniki z jarmużem 195

łyżeczka oleju – szczypta soli Farsz – 250 g jarmużu – 1 cebula – garść orzechów włoskich – około 200g sera feta – starta gałka, sól i czarny pieprz do smaku – 1  łyżka masła lub oleju Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto wymieszać na luźne gładkie ciasto ( Jeśli ciasto będzie za grube dodać trochę mleka, jeśli za luźne dodać(...)podlewamy wodą. Dusimy pod przykryciem do miękkości ok. 20 min. Na końcu doprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową. Patelnię zdejmujemy z ognia, dodajemy ser feta pokrojony w kostkę i posiekane orzechy. Usmażone naleśniki wypełniamy farszem i zwijamy w rulon. Artykuł Naleśniki z jarmużem pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE