ulubionych ciast na święta. Lubię miękkie pierniki i mocno korzenne z dodatkiem gorzkiej czekolady, która jeszcze bardziej pogłębia korzenny smak ciasta. Piernik i marcepan to świetne połączenie. Zostało mi kawałek marcepanu, który jakoś musiałam wykorzystać. Zrobiłam więc marcepanowe z orzechów i czerwonych owoców liofilizowanych. Czerwony kolor dominuje w tym roku w moich wypiekach. To typowy świąteczny kolor i pięknie prezentuje(...)puszyste, słodkie i długo trzyma wilgoć. Dlatego piernik jest zawsze pierwszym ciastem, które piekę na święta. Piernik zazwyczaj piekę w prostokątnej formie ale dzisiaj zaprezentowałam go w kształcie babki. Ciasto udekorowałam lukrem i czerwoną posypką z naturalnych owoców. Piernik i marcepan foremka o pojemności 1,2 l Składniki: 90 g jasnego cukru muscovado 250 g golden syropu 225 g pszennej
codojedzeniapłaska łyżeczka sody - 50 g orzechów włoskich posiekanych DO PRZEŁOŻENIA - 4 pomarańcze - 1 opakowanie skórki pomarańczowej - 1/3 szklanki cukru - 2 łyżki miodu - opakowanie marcepanu POLEWA CZEKOLADOWA: - 100 ml śmietanki 30% - 30 g miodu - 200 g czekolady - 20 g masła Składniki na polewę zagotuj w rondelku i wymieszaj. Polewa jest gotowa. WYKONANIE CIASTO: W garnuszku roztapiamy masło i miód. Dodaj(...)pieczenia. Ubij jajka i połącz z mąką, dodaj masę z rondelka. Wymieszaj dokładnie. Dodaj posiekane orzechy. Wylewamy do formy do pieczenia wyłożonej papierem bądź wysmarowanej masłem. Piernik według przepisu P. Małeckiego pieczemy 35-40 minut ale ja piekłam swój godzinę, temperatura 160 stopni C. Ciasto przed wyjęciem z pieca sprawdzamy patyczkiem musi być suchy. Piernik wyjmujemy z pieca i odstawiamy
SMYKWKUCHNILubicie czekoladę? jeśli tak to ciasto które dziś prezentuje to pyszny czekoladowy deser. A, całkiem bym zapomniała, zdrowy w dodatku. Buraki nadają ciastu wilgotności i pełnego
Moje Małe CzarowaniePo ogromnym sukcesie “ Wigilijnego wieńca bezowego “, postanowiłam zrobić kolejny wieniec bezowy, tym razem mniejszy – bo z 4 białek. Wymyśliłam do niego świąteczne owoce leśne w żelu
Moja DelicjaCzekoladowa babka wielkanocna na dwóch tabliczkach czekolady gorzkiej, oblana polewą z czekolady mlecznej. W smaku lekko malinowa, dzięki użyciu czekolad gorzkich z kawałkami malin (polecam! do
Moja Delicja(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Syrop z orzechów to domowe lekarstwo na różnego rodzaju dolegliwości. Wspomaga naszą odporność, pomaga w przypadku problemów żołądkowych, a także stabilizuje prace tarczycy
Przepiski.plDzisiaj podzielę się z wami przepisem na miodownik, który w ostatnim czasie skradł nasze podniebienia. Kiedyś często robiłam to ciasto. Lubilismy go, ale jakoś o nim
Polska ZupaDzisiaj podzielę się z wami przepisem na miodownik, który w ostatnim czasie skradł nasze podniebienia. Kiedyś często robiłam to ciasto. Lubilismy go, ale jakoś o nim
Polska Zupaprzygotowanie ciasta weekendowego trzeba zawsze poświęcić trochę czasu, jednak zdarzają się takie sytuacje, że spodziewamy się lada chwila gości i potrzebujemy dosłownie ekspresowego deseru. Wówczas z opresji mogą nas uratować kruche ciasteczka maślane, które robi się około 30 minut. Takie ciastka na pewno zasmakują waszym gościom! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 120 g masła 160 g mąki pszennej 50 g cukru(...)Przygotowanie: 1. Do miski dodać przesiać mąkę. Dodać cukier, cukier wanilinowy oraz masło. Wszystkie składniki dokładnie posiekać nożem lub siekaczką. Następnie ręką zagnieść gładkie ciasto. 2. Z przygotowanego ciastka formować niewielkie kuleczki mniejsze od orzecha włoskiego. Cukier wsypać do miseczki lub na talerz i obtoczyć w nim przygotowane kulki. Następnie kulki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą lekko
Danka Pichciminimum 2 godziny chłodzenia. Po schłodzeniu ciasta możemy działać dalej – nastawiamy piekarnik na 150°. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Z ciasta urywamy po kawałku i w rękach kręcimy kulki wielkości orzecha włoskiego, odrobinę spłaszczamy a w środku palcem robimy dziurkę. Układamy na blaszce. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20-25 minut, aż będą suche i chrupiące
Smaczna Stronaciasto kakaowe a następnie ciasto z makiem. Pieczemy w ok. 170 st. C do tzw. suchego patyczka, przez ok. 60 min. Upieczone i wystudzone ciasto polewamy polewą czekoladową i dowolnie dekorujemy, ja posypałam posiekanymi orzechami
Domowy Smak JedzeniaMorelowe dynie: 1. Umieść morele w robocie kuchennym i zmiksuj/ zblenduj na gładką masę. 2. Dodaj mąkę kokosową i miód aby uzyskać konsystencję surowego ciasta. 3. Formuj z morelowej masy dynie: zrób kulkę wielkości orzecha włoskiego, spłaszcz delikatnie z góry i z dołu, zrób delikatne nacięcia przy pomocy drewnianego nożyka. 4. Udekoruj dynie goździkami, tworząc ogonek. 5. Dynie układaj
Kuchnia w Słońcu SkąpanaNutella to jeden z najpopularniejszych i najbardziej lubianych kremów orzechowo-czekoladowych. Niestety jest ona też bardzo niezdrowa, gdyż główne jej składniki to cukier i olej palmowy
Kuchnia MagdaLenyKrówka bez pieczenia – szybkie i proste ciasto bez pieczenia, z kremem budyniowym na herbatnikach. Jeśli do wykonania tego ciasta użyjemy mleka skondensowanego, to należy gotować
Kulinarne Przebojemąki pszennej • 120 g czekolady PRZYGOTOWANIE: W misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę, dodać otręby, jajko, proszek i oba rodzaje mąki, wyrobić ciasto rękoma. Nabierać łyżeczką i uformować ręką małe kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, rozpłaszczyć lekko ręką lub łyżką. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez 20 minut, aż będą
KUCHNIA POLSKA