lubię ciasta marchewkowe, a tym razem postanowiłam zrobić w formie babeczek. Są naprawdę pyszne i idealne do niedzielnej kawki :) Na przepis natrafiłam tutaj . Składniki: 2/3 szklanki mąki pełnoziarnistej 1/2 szklanki cukru 2 roztrzepane jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki przypraw korzennych 1/3 szklanki oleju 1/4 szklanki mleka 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich(...)łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego Jajka połączyć z mlekiem i olejem. Dodać suche składniki i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać orzechy i marchew i ponownie wymieszać. Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem do 3/4 wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 25 minut. Gotowe babeczki studzić na kratce. Serek Mascarpone połączyć
kuchnia doskitwarogu dwukrotnie mielonego 4 jajka 2 żółtka 200 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 60 ml soku z cytryny 1/2 puszki masy kajmakowej garść orzechów laskowych 300 g herbatników maślanych 50 g masła Przygotowanie: Spód tortownicy o średnicy 23 cm (może być mniejsza, wtedy sernik wyjdzie nieco wyższy) wyłożyć papierem do pieczenia. Zapiąć obręcz formy tak, aby krawędzie(...)poziomie piekarnika. Piec ciasto w temperaturze 170 stopni przez 70 minut. Po tym czasie uchylić piekarnik na 15 minut, a następnie wyjąć ciasto na blat i wystudzić. Masę kajmakową dobrze rozmieszać i rozsmarować na chłodnym serniku. Udekorować orzechami laskowymi i wstawić do lodówki
Kulinarne InspiracjeSkładniki: ciasto ▸ 2 szklanki mąki (u mnie pełnoziarnista) ▸ 4 jajka ▸ 1 łyżeczka proszku do pieczenia ▸ 1 łyżeczka sody ▸ 3/4 szklanki słodzika/cukru ▸ pół szklanki oleju (u mnie rzepakowy) ▸ 2 łyżki herbaty+2 szklanki gorącej wody ▸ pół szklanki orzechów (u mnie włoskie) ▸ 400 g suszonych owoców (morele, żurawina, śliwka wedle uznania) polewa ▸ pół tabliczki gorzkiej czekolady ▸ łyżka masła(...)Następnie dodajemy owoce z herbatą oraz orzechy. Na koniec ubijamy białka na sztywno i mieszamy wszystko razem delikatnie. 4. Formę 20 cm wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy masę. Pieczemy 50 minut 180 stopni (do suchego patyczka) 5. Czekoladę rozpuszczamy z masłem, dodajemy mleko i mieszamy, aby nie było grudek. Polewamy ostudzone ciasto i wedle uznania ozdabiamy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle
zdrowo i aktywnieczekolada. Dziwnym jednak zbiegiem okoliczności nie mogłam znaleźć ani kostki nadającej się do pieczenia (mam zapasy czekolady, całkiem spore, ale mlecznej, z orzechami, musami i typ podobnie - nijak nie nadają się do przygotowania z nich ciasta). Udało mi się jednak na blogu Gwiazdka w kuchni znaleźć przepis na brownie bez czekolady, tylko z kakao. Nie byłam pewna
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZdrowo i kolorowo :), mam dla Was łaciate ciasto do kawy z dużą ilością karotenu i buraków. Składniki na 1 keksówkę : 1/2 szklanki buraków startych na małe wiórka 1 i 1/2 szklanka marchwi startej na małe wiórka 1/2 szklanki orzechów włoskich 3/4 szklanki oleju 3 jaja 1 szklanka cukru szczypta świeżej wanilii 2 szklanki mąki 2 płaskie łyżeczki(...)masy, mieszamy. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy, wszystko razem dokładnie mieszamy. Orzechy kroimy, ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli. Orzechy i pianę delikatnie mieszamy łyżką z pozostałymi składnikami. 3. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do 190 C, czas pieczenia ok. 60-70 minut
Apetyczna babeczkapierwsze „warzywne” ciasto, ale na pewno nie ostatnie. Całej rodzinie tak bardzo przypadł do gustu jego smak, że pewnie zdążę je zrobić w tym roku jeszcze kilka razy :) W cieście w ogóle nie czuć cukinii, ale dzięki jej obecności pozostaje ono bardzo długo wilgotne i świeże (4-go dnia smakowało tak samo jak tuż po upieczeniu). Choć w przepisie jest(...)ciasto jest upieczone). Po upieczeniu ciasto odstawiamy na ok. 10 minut i dopiero wyjmujemy z formy. Pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Na koniec polewamy ciasto gotową polewą czekoladową lub roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Smacznego
MyCookBook.plGdybym mógł obdarowałbym każdą z Was pysznym ciastem czekoladowym, niestety mogę jedynie podarować Wam przepis. Składniki: 1 i 1/2 szklanki cukru 2 i 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka stołowa kakao 2 łyżki stołowe mąki tortowej 2 łyżki stołowe skórki pomarańczowej 3 łyżki stołowe mielonych orzechów laskowych 6 jaj kostka masła Masło oraz startą(...)składników. Żółtka utrzeć z dodatkiem 3/4 szklanki cukru, a następnie połączyć z ciepłą masą czekoladową. Do tak przygotowanej masy dodać mąkę, kakao, orzechy, skórkę pomarańczową i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitego ciasta. Białka ubić na sztywną pianę, dodać pozostały cukier i ubijać do momentu aż piana będzie gładka i jednolita. Delikatnie i dokładnie połączyć
Konrad GotujeOrzechy włoskie są moimi ulubionymi, więc ten krem bardzo lubię i robię go od wielu lat. Jest idealny do przekładania ciast, ciasteczek i tortów czy wypełniania rurek oraz babeczek. Krem ma doskonałą konsystencję, nie rozpływa się i utrzymuje nadany mu kształt. Z podanych proporcji wystarczy go np. do podwójnego przełożenia tortu o średnicy 22 cm. Możecie również orzechy włoskie(...)orzechy. Całość zdjąć z ognia i dokładnie ostudzić. Po tym czasie miękkie (!) masło z cukrem pudrem ubić do puszystości i stopniowo połączyć z orzechową masą. Na końcu można dodać ekstrakt z wanilii lub dowolny alkohol. Krem dokładnie zmiksować na średnich obrotach miksera. Powstały krem nadaję się do bezpośredniego użycia, a po schłodzeniu nabierze bardziej stabilnej konsystencji. Ekspresowe ciasto
Di gotujetaka niewdzięczna nazwa tego ciasta. Ale pod taką nazwą właśnie to ciasto występuje. Chociaż ja wolę je nazywać po prostu ciastek jabłkowym. A z próżniakiem, znaczy ciastem jabłkowym, jest jak z bigosem czy mielonymi: nie ma jednego konkretnego przepisu. Jest baza, czyli jabłka i mąka, a poza tym spotykałem dziesiątki wersji: z dodatkiem kakao, orzechów, rodzynków, aromatu cytrynowego, żurawiny
Marder&Marder Manufacturekupiłeś na targu i makiem, który zmieliłeś w pocie czoła. Proste, a zarazem doskonałe. Kruche ciasto: 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej 6 łyżek brązowego cukru 6 łyżek wody 100 g masła łyżeczka cynamonu Farsz: 60 g maku 30 g owoców kandyzowanych 30 g orzechów laskowych 3-4 morele łyżka miodu białko Mąkę mieszamy z cynamonem i cukrem. Dodajemy(...)wrzucamy do lodówki na pół godziny. Mak zalewamy wrzątkiem na 20 minut, odcedzamy dokładnie i dwukrotnie mielimy. Orzechy laskowe i morele siekamy na drobniejsze kawałki, mieszamy z pozostałymi składnikami. Jeśli chcecie zatopić zęby w ciasto szybciej i nie bawić się w przygotowanie masy makowej samemu - można użyć gotowej i po prostu dodać do niej owoce
sama złodyczmoje mega ciacho wzbogaciłam dodatkowo moimi extra składnikami, co sprawiło, że ciacho nie wyglądało na ciacho...z torebki! Składniki mieszanka ciasta czekoladowego lub piernika XXL zwanego czasem „duża blacha” -miód wielokwiatowy u mnie od Skworcu orzechy włoskie migdały blanszowane całe u mnie od Skworcu łyżka nasion Chia ananas kandyzowany u mnie od Skworcu Do misy wsypałam proszek z torebki(...)Wymieszałam mikserem. Do powstałej mieszanki, która już była właściwie gotowa dodałam orzechy włoskie i całe migdały. Wmieszalam również nasiona Chia. Wsypałam ananas kandyzowany. I wymieszałam delikatnie łopatką. Wylałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. I do piekarnika zgodnie z przepisem na opakowaniu. Każdy producent ma to inaczej... Ciasto puszyte, mięciuśkie, nie suche. Nadziane bakaliami po brzegi. I każdy przekonany
Z Kuchni Do Kuchnijajka 260g mąki sól 150g zimnego masła 2 laski wanilii 80g cukru 300g syropu z buraków cukrowych 180g orzechów pekanów posiekanych 70g orzechów pekanów połówek na wierzch Wykonanie. Z 180g mąki, jaj, szczypty soli,120g masła zagnieść ciasto ,owinąć folią i na 1 h do lodówki. Ciasto wyłożyć do tortownicy (24cm),uformować brzeg. Pozostałą część masła czyli 30g roztopić, przestudzić
Kulinarny karnet ChristopheraWiedza – Inspiracje – Tortowe ABC Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE. Tort Dwa Michały to połączenie dwóch przepysznych kremów: krem z michałkami klasycznymi i krem z
Słodki Pomysłorzechów włoskich 100 g blanszowanych migdałów - bez skórki 70 g suszonych fig 70 g suszonych daktyli bez pestek 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 2 białka 4 podłużne biszkopty, pokruszone na okruszki Dodatkowo: jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania rogali 1 szklanka cukru pudru + gorąca woda (na lukier) posiekane orzeszki Ciasto: Zaczynamy(...)każdym razem obracając ciasto i chłodząc je między wałkowaniami przez godzinę. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze zawinąć w folię i włożyć do lodówki na na całą noc. Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików. Nadzienie: Mak, figi i orzechy sparzyć gorącą wodą. Po 30 minutach, odcedzamy. Mak, orzechy, figi, daktyle i migdały dwukrotnie przepuścić przez
Aga w kuchni