mazurka. Można zrezygnować z piany z białek i mamy tradycyjnego mazurka, który na pewno zrobi wrażenie na wielkanocnym stole. STEFANKA Składniki: Ciasto kruche: · 300g mąki pszennej · 150g zimnego masła · 70g cukru(...)się składniki połączyły. Dodać jajka i śmietanę. Zagnieść ciasto. Gotowe ciasto włożyć do zamrażarki na około 15 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto podzielić na 2 części. Rozwałkować na dwie blaszki o wymiarach 24 x 24 cm. Orzechy posiekać drobno. Ubić pianę z białek. Kiedy będzie już praktycznie ubita dodać cukier puder. Miksować, aż piana będzie błyszcząca. Blaty posmarować dokładnie
Mania Gotowaniacukru pudru Dodatkowo bakalie : rodzynki, żurawina i inne. 1 -2 łyżki płatków migdałowych, mogą być tez orzechy (dobrze by było , żeby były obrane). Sposób wykonania : Żółtka oddzielić od białek. Z mąki, żółtek, margaryny, proszku do pieczenia i cukru zagnieść dokładnie ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię w schłodzić przez 30 minut w lodówce. Przed wyjęciem ciasta z lodówki(...)nich rozwałkować na grubość ok. 2 – 3 milimetrów. Z rozwałkowanego ciasta wykrawać większymi foremkami ciastka. Wycięte ciasteczka układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce a następnie nakładać na nie łyżką lub szprycą gotową bezę, udekorować wierzch płatkami migdałowymi, żurawiną, rodzynkami, orzechami. ( Ponieważ zostało mi dużo bezy dodałam do niej kakao i upiekłam bezy
Na słodko lub wytrawniepomarańczową i cytrynową. Dziś mój świąteczny keks. Pachnący delikatnym ciastem z cynamonem, bakaliami, w domu pięknie pachnie! Keks zwiastuje nadchodzące święta. Jest magicznie i już. Składniki: 12,5 dag mąki pszennej tortowej 12,5 dag cukru 3 jaja 1 paczka proszku do pieczenia 6 dag migdałów 12,5 dag orzechów laskowych, macadamia, włoskich – połączyłam 3 rodzaje orzechów 3 łyżki(...)aromat migdałowy, arakowy lub pomarańczowy lukier: szklanka cukru pudru + 3 łyżki mleka, wymieszać, polać przestudzony keks dowolne bakalie do dekoracji Przygotowanie: Nie obrane migdały i figi pokroić w kostkę orzechy w ćwiartki, morele w kostkę. Rodzynki chwilę namoczyć, odsączyć. Jaja z cukrem utrzeć do białości i wymieszać z bakaliami oraz mąką zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Włożyć do dobrze natłuszczonej formy
Zasmakuj KuchniPrzepis na ciasto makowe, w którym wykorzystaliśmy biały mak od Skworcu, a zamiast rodzynek suszone daktyle oraz orzechy pekan. http://www.skworcu.com.pl/pl_przyprawy,41.html Składniki 250 g mąki 2 jajka sól 1 cytryna 80 g masła 300 g maku białego 1 l mleka 40 g orzechów pekan 40 g suszonych daktyli 150 g cukru 50 ml słodkiej śmietany(...)drobnej tarce starłem skórkę, a sok wycisnąłem. Mak połączyłem ze śmietaną, cukrem, opłukanymi orzechami pekan, opłukanymi daktylami oraz skórką z cytryny. W mące zrobiłem wgłębienie , wbiłem w nie jajka, wsypałem szczyptę soli, wlałem 150 ml wody, łyżkę soku z cytryny. Zagniotłem ciasto i odstawiłem na pół godziny do lodówki. Następie rozwałkowałem ciasto na grubość 2 mm na oprószonej mąką stolnicy
R'n'G KitchenPrzepis na ciasto makowe, w którym wykorzystaliśmy biały mak od Skworcu, a zamiast rodzynek suszone daktyle oraz orzechy pekan. http://www.skworcu.com.pl/pl_przyprawy,41.html Składniki 250 g mąki 2 jajka sól 1 cytryna 80 g masła 300 g maku białego 1 l mleka 40 g orzechów pekan 40 g suszonych daktyli 150 g cukru 50 ml słodkiej śmietany(...)drobnej tarce starłem skórkę, a sok wycisnąłem. Mak połączyłem ze śmietaną, cukrem, opłukanymi orzechami pekan, opłukanymi daktylami oraz skórką z cytryny. W mące zrobiłem wgłębienie , wbiłem w nie jajka, wsypałem szczyptę soli, wlałem 150 ml wody, łyżkę soku z cytryny. Zagniotłem ciasto i odstawiłem na pół godziny do lodówki. Następie rozwałkowałem ciasto na grubość 2 mm na oprószonej mąką stolnicy
R'n'G Kitchenkażdy kawałek osobno wałkuję - czynność tą kończę na pozycji 4 - na wywałkowanym płacie układam kulki z kaszanki w wielkości orzecha włoskiego w równych odległościach - smaruje dookoła kaszanki wodą i na to nakładam płat wywałkowanego ciasta, dociskam pozbywając się powietrza i wycinam radełkiem kwadraty. Gotowe ravioli wrzucam do gotującej osolonej wody i gotuje ok 5-7 minut
Basia w kuchnizapachu pieczonego ciasta gdy za oknem wieje chłodny wrześniowy wiatr. I właśnie z okazji zbliżającej się jesieni upiekłam dziś proste piernikowe ciasto bananowe :) Przepis: 150gr margaryny lub masła 1,5 szklanki cukru 2 całe jajka 4 banany Garść orzechów laskowych Wszystko wrzucamy do miski i miksujemy. 2,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka(...)soli 4 łyżeczki przyprawy do piernika (ja zastąpiłam 2 łyżeczkami świeżo startego cynamonu + łyżeczkę kardamonu + garść orzechów laskowych + czekoladowe kolorowe posypki) Mieszamy suche produkty, następnie dodajemy do zmiksowanej masy z masła, cukru, jajek i bananów. Znów wszystko razem mieszamy. Ciasto nakładamy do foremki, którą nacieramy margaryną i bułką tartą. Pieczemy w temp. 175 stopni przez 60minut. Ciasto w smaku pyszne
upichconaCiasto, które można jeść bez wyrzutów sumienia, na bazie zdrowej kaszy jaglanej z chrupiącymi orzechami włoskimi. Ma bardzo miękką konsystencję, wręcz aksamitną i wilgotną, trochę w smaku przypomina ptasie mleczko. Dla mnie rewelacja! Zamiast cukru można dodać miód, będzie wtedy jeszcze zdrowsze. Zauważyliście, że kasza jaglana zawojowała w ostatnim czasie nasze kuchnie? Ja osobiście(...)używam jej bardzo często, jako dodatek do obiadu, do zup, do deserów, koktajli i ciast. Jest to praktycznie uniwersalny składnik, który można łączyć ze wszystkim, na słono, słodko czy kwaśno. O tym, że jest zdrowa wiedzą pewnie wszyscy. Nic więc dziwnego, że w Polsce wzrósł popyt
To co kochamSkładniki: 4 kwadraty-z arbuza 1/2 szklanki dobrej jakości koziego sera ,lub sera feta ,lub twarogu 1/2 szklanki , posiekane orzechy 1/8 szklanki cebuli czerwonej pokrojonej w cienkie plasterki 1/4 szklanki sosu balsamicznego liście bazylii i mięty 1 ogórek zielony pocięty na mandolinie wzdłuż na cienkie ,dlugie plastry. 1 łyżka cukru trzcinowego Wykonanie Cebule i ogórek ,pokroic na plasterki ,posypac cukrem(...)trudny do rozsmarowania,to należy go , podgrzać w kuchence mikrofalowej przez 5-10 sekund .Teraz rozsmaruje się z łatwością jak lukier na cieście.Na kwadracie arbuza polożyć ser na to zwinięte paski ogórka .Posypac orzechami i udekorowac liśćmi mięty ,lub bazylii.ps.u mnie polożone na grubszym orkiszowym naleśniku.:) ingredienti: 4 quadrati , di anguria
w mojej kuchniświetne połączenie. Ciasto jest puszyste i jednocześnie wilgotne. Składniki: 4 szt jajka 1 szk cukru 1 łyżeczka esencji waniliowej 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli 1 szk oleju z pestek winogron 1 łyżeczka cynamon 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika 1,5 szk startej marchewki 1 szk orzechów włoskich krojonych(...)solą. Dodać do masy i wymieszać za pomocą drewnianej łyżki. Na koniec dodać startą na tarce na dużych oczkach marchewkę i pokrojone orzechy i wymieszać. Wylać do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą tortownicy. Zimne ciasto polać lukrem królewskim i ozdobić marcepanowymi marchewkami. Lukier królewski;przesiać cukier puder, dodać białko i zmiksować na jednolitą i gładką masę. Jeżeli lukier będzie
Ala piecze i gotujemarcepanu 4 duże jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 180 g mąki 100 g mielonych orzechów (u mnie nerkowce) pół łyżeczki cynamonu 3 łyżeczki proszku do pieczenia 4-6 jabłek 3 łyżki cukru + 1 łyżeczka cynamonu cukier puder do posypania ciasta Przygotowanie: 1. Tortownicę o śr. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. Piekarnik rozgrzać do temperatury(...)miksera). 3. Mąkę przesiać i wymieszać z mielonymi orzechami, proszkiem do pieczenia i cynamonem. 4. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać po jednym jajku i dalej miksować. Do utartego masła dodać ekstrakt waniliowy i marcepan, chwilę miksować, następnie (dalej mieszając) stopniowo dosypywać składniki suche. 5. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy. 6. Jabłka obrać, pokroić na połówki
Domowa Cookierenka AgiMałej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PYSZNA Sernikowa Szarlotka Składniki: Ciasto: 460g mąki pszennej (użyłam tortowej) 130g cukru pudru 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 250g masła lub margaryny 1 jajko 2 żółtka Masa jabłkowa: 1,5kg jabłek 1 łyżka masła 50g posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 opakowanie galaretki w proszku + 2 łyżki(...)przez około 15 minut. Po około 5-6 minutach smażenia do jabłek dodać posiekane orzechy, kandyzowaną skórkę pomarańczową, wymieszać i smażyć dalej. 8. Miękkie jabłka zdjąć z ognia i dodać galaretkę, mieszać, aż galaretka się rozpuści. 9. Gotową, gorącą masę jabłkową wyłożyć na kruche ciasto w blaszce i wyrównać, patrz FILM . Na wierzchu ułożyć drugi blat kruchego ciasta lekko docisnąć
Mała Cukierenkalutego. Składniki: • 250 g mięsa mielonego z indyka • 1 jajko • 1 kajzerka • 1 cebula • 1 ząbek czosnku • sól, pieprz do smaku • olej do smażenia • 1/2 opakowania ciasta francuskiego • 3 łyżki mleka lub 1/2 jajka roztrzepanego Wykonanie: • Cebulę pokroić w kostkę, obsmażyć na 2 łyżkach oleju. • Suchą bułkę namoczyć w ciepłej wodzie, mocno odcisnąć(...)mięsa, wymieszać z czosnkiem przepuszczonym przez praskę, bułką, solą, pieprzem. • Z masy mięsnej formować mokrymi rękoma okrągłe pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. • Obsmażyć je na oleju i odsączyć na ręczniku papierowym. • Z ciasta francuskiego wyciąć małe gwiazdki, ułożyć na blaszce do pieczenia, na papierze. Upiec tyle ciastek, ile jest pulpecików. • Posmarować jajkiem
To co kochamtruskawkami z masą migdałową ze śliwkami z owocami lata z jabłkami francuską z jagodami i serkiem mascarpone z gruszkami szpinakiem gorgonzolą i orzechami Ile ludzi tyle wariacji i pomysłów na nadzienie. Ja proponuję poniższe: Ciasto: 20 dag mąki 10 dag masła 2-4 łyżki wody szczypta soli Nadzienie: marchewki brokuły kukurydza wędzony boczek jeden pomidor sery feta,mozzarella
potrawyregionalnesernik, ani zwykły ucierany placek orzechowy. Tak czy inaczej zgrany, spójny duet. Delikatna serowa kratownica na dość wysokim, pulchnym, wilgotnym, orzechowym, maślanym cieście ucieranym. Ciasto piekłam by mieć swój wkład w imprezę 11 - to listopadową, w której nie dane mi było uczestniczyć. Pozostawiłam pełną blachę w dobrych rękach, by na trzy dni wyjechać. Pomimo postawy niepatriotycznej, wyrzutów nie posiadam :) Pomimo(...)wydobędę. A tymczasem, wracam do serowca orzechowego, naszego rodzimego. Składniki: 200 gram miękkiego masła 250 gram cukru 1 cukier waniliowy 6 jajek ( 5 do ciasta, 1 do masy serowej ) 350 gram mąki 50 gram mielonych orzechów laskowych 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 200 ml mleka 500 gram sera z wiaderka 1 budyń śmietankowy 50 gram cukru pudru Wykonanie
Kronika Piekarnika