się mogło wydawać To co, gotowi na kolejne kulinarne wyzwanie? Tort orzechowo-kakaowy z kremem mascarpone Do przygotowania 3 biszkoptów do tortu będziecie potrzebować: 12 jajek 30 dkg orzechów włoskich 30 dkg cukru trzcinowego (kryształu) 1 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia (ja używam bezglutenowego) 2 płaskich łyżek mąki ryżowej 2 łyżeczek kakao Potrzebny będzie również poncz do nasączenia biszkoptów(...)Będziemy potrzebować także formy do pieczenia, którą uprzednio smarujemy tłuszczem. Ja piekę tort w tortownicy o średnicy 26 cm. Wykonanie krok po kroku: Przygotowywanie ciasta: 1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni bez termoobiegu. 2. Połowę orzechów siekamy drobno nożem, a drugą połowę mielimy w maszynce do orzechów. 3. Orzechy łączymy z proszkiem do pieczenie oraz mąką i dzielimy
Okiem Blondynki by McBlondisiemie lniane jadłam dopiero w tym roku i pamiętam moje mega zdziwienie, kiedy okazało się, że smakuje bardzo dobrze, a w smaku przypomina orzechy. I kompletnie nie przypomina smaku standardowych brązowych ziarenek. Kalafior smażony w takim cieście, okazał się strzałem w dziesiątkę. Jest po prostu pyszny! Podałam go z sosem jogutoro-majonezowym z dodatkiem chrzanu wasabi i pietruszki
SMYKWKUCHNIogóle nie dajemy cukru, a połowę potrzebnego masła możemy zastąpić smalcem. Mąkę (i ewentualnie zmielone orzechy) mieszamy z cukrem, dodajemy zmrożone masło starte na tarce o grubych oczkach i 3 żółtka, mieszamy składniki siekając je ze sobą nożem i szybko zagniatamy ciasto. Jeśli się bardzo rozsypuje możecie dodać łyżkę, dwie, lodowato zimnej wody. Formujemy dwa szerokie wałki, zawijamy(...)sprawdzajcie. Studzimy w formie. Po wystudzeniu, przed podaniem, chłodzimy w lodówce minimum 2 godziny. To ciasto jest pyszne – nieskomplikowane i jednocześnie widowiskowe. Taka „angielska róża” do popołudniowej herbatki. SKŁADNIKI 300g mąki – krupczatka lub pszenna tortowa (pół szklanki mąki można zastąpić zmielonymi orzechami – włoskimi, laskowymi, migdałami) 100g cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków 200g zmrożonego masła 3 żółtka jaj rozmiaru
Karo in the Kitchenprzełożony pysznym kremem i dżemem taki jest ten murzynek. Spróbujcie, a gwarantuję, że nie poprzestaniecie na jednym kawałku Ciasto: 6 jajek 150 g czekolady ( użyłam pół na pół mleczną i gorzką) 220 g masła 2/3 szklanki cukru pudru 250 g zmielonych orzechów (użyłam włoskich ale możecie dodać trochę migdałów, czy orzechów laskowych) 75 g bułki tartej 1 łyżeczka proszku(...)kąpieli wodnej. Następnie miękkie masło ucieramy na puch dodając stopniowo cukier, a później kolejno żółtka. Wsypujemy orzechy, bułkę tartą i proszek do pieczenia oraz rozpuszczoną czekoladę, dokładnie mieszamy. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, a następnie ostrożnie mieszamy z ciastem. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (23x33 cm) i pieczemy ok 40 minut w 170 st. C. Upieczone
Cynamonowe szczęściedrożdżowe, którego nie trzeba wyrabiać, wystarczy warstwami ułożyć składniki, odstawić do wyrośnięcia, wymieszać i upiec. Rewelacyjnie proste, łatwe i pyszne! Ciasto wychodzi wilgotne, puszyste i wysokie. Możemy do niego użyć dowolnych owoców (w większych kawałkach, nie tartych), albo rodzynek, orzechów lub suszoną żurawinę. W smaku przypomina wiejski, babciny placek. Polecam! Przepis pochodzi ze strony „Zjem
Blog z Apetytembezą. Na kruchym cieście z jabłkami zagęszczonymi budyniem. Ciasto pięknie pachnie i apetycznie się prezentuje. Z przepisu otrzymamy dużą blaszkę ciasta, więc powinno coś jeszcze zostać na drugi dzień:). Do masy jabłkowej możemy dodać około 100g ulubionych bakalii, polecam orzechy włoskie lub rodzynki. Jabłecznik nie należy do szybkich w przygotowaniu, ale uważam, że warto go upiec. Smacznego! Składniki
Mała Cukierenkabezą. Na kruchym cieście z jabłkami zagęszczonymi budyniem. Ciasto pięknie pachnie i apetycznie się prezentuje. Z przepisu otrzymamy dużą blaszkę ciasta, więc powinno coś jeszcze zostać na drugi dzień:). Do masy jabłkowej możemy dodać około 100g ulubionych bakalii, polecam orzechy włoskie lub rodzynki. Jabłecznik nie należy do szybkich w przygotowaniu, ale uważam, że warto go upiec. Smacznego! Składniki
Mała Cukierenkaserduszek :) Wyglądają na skomplikowane, ale dzięki poniższej instrukcji poradzi sobie z nimi dosłownie każdy. Do nadzienia możecie wykorzystać dowolne orzechy takie jak włoskie, brazylijskie czy pekan - każde będą tu pasować. Drożdżówki są puszyste i smaczne nawet przez kilka dni :) Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki masła 15 g świeżych drożdży 160 ml ciepłego(...)mleka Nadzienie: 200 g mielonych orzechów (włoskich,pekan lub brazylijskich) 100 ml śmietany kremówki 90 g miodu 1/2 łyżeczki aromatu rumowego 1 łyżka wódki lub rumu (wtedy nie dajemy aromatu) 1/2 łyżeczki cynamonu Do ciepłego mleka rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż rozczyn podwoją objętość . W misce umieszczamy pozostałe składniki,na końcu
Chocolate Muffin Blogpieczenia Masa z bitej śmietany: 500 ml śmietanki kremówki 30% 2 opakowania galaretki cytrynowej ½ szklanki wody Polewa: 100 g czekolady (dałam mleczną z orzechami) 2 łyżki masła 3 łyżki wody 2 łyki kakao Przygotowanie Przygotowujemy ciasto. Wodę, masło, cukier (zostawiamy 1/3 szklanki cukru do białek) i kakao przekładamy do garnka i gotujemy na wolnym ogniu, aż wszystkie składniki się rozpuszczą
e-PrzepisyKulinarneKołacz węgierski, kurtoszkołacz, trdelink, ciasto kominowe, takie nazwy udało mi się odszukać. Kurtoszkołacz to tradycyjne węgierskie ciasto. Piecze się je nad żarzącym ogniem. W Polsce najczęściej spotykane są w food truckach, przyrządzane w specjalnym opiekaczu. Posypuje się cukrem wymieszanym z cynamonem, cukrem waniliowym ,posypane orzechami, polane czekoladą. Gorące ciastka są najlepsze, uwielbiam. Czy można zrobić bez specjalnej formy, raczej(...)kijka o brzeg np. blaszki do ciasta w poziomie lub pionie. Można nawinąć na drewniany wałek do ciasta. Obojętnie co weźmiemy trzeba dobrze posmarować olejem. Po upieczeniu stawiamy pionowo i powoli kołacz sam się zsuwa. Ja zrobiłam wałki z kijka od karnisza , czystego, nie lakierowanego oczywiście. Można owinąć folią aluminiową i dopiero nawijać ciasto:) Zapraszam to przepisu, to prostsze nisz
gotuj ze mnąPyszne kakaowe ciasto z kremem i bezą orzechową. Biszkopt jest delikatny, a jajeczna masa w połączeniu z chrupiącymi orzechami daje nie lada wrażenia smakowe! Składniki na biszkopt kakaowy: 5 jaj 10,5 szklanki cukru 1,5 łyżki kakao 5 łyżek mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na warstwę orzechową: 4 białka 3/4 szklanki cukru 2 łyżki(...)najniższych obrotach. Ciasto przelewamy do blaszki o wymiarach 20x30cm. Pieczemy 20 minut w 18st C (do suchego patyczka). Studzimy, dzielimy na dwa blaty. Biszkopt orzechowy: Białka ubijamy na puszystą pianę. Dodajemy miód i cukier, miksujemy do momentu całkowitego rozpuszczenia kryształków. Kolejno dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy posiekane orzechy. Całość delikatnie mieszamy do połączenia
Słodki Zakątekcytryny 2 łyżki gorącej wody ponadto: 1 jajko posiekane migdały,orzechy,skórka pomarańczowa Drożdże rozkruszyć, wymieszać z mlekiem,łyżką cukru, mąki i odstawić na ok. 10 -15 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski,dodać sól,resztę cukru,cukier waniliowy i żółtka. Do mąki wlać rozczyn i zagnieść ciasto. Wyrabiać kilka minut a następnie wlać roztopione masło(...)powtórzyć jeszcze dwukrotnie. Po ostatnim wałkowaniu i składaniu ciasto odłożyć do lodówki na całą noc - musi być szczelnie przykryte żeby nie obeschło. Wyjąć je na ok. 30 minut przed planowanym przygotowywaniem rogali. Mak zalać gorącą wodą i prażyć bez przykrycia kilkanaście minut często mieszając. Woda musi odparować. Sparzyć też orzechy, migdały i figi,muszą pomoczyć się ok. pół godziny
Kolorowa kuchnia Elkiwędzonym twarogiem na kruchym orzechowym spodzie. Ja dodałam gotowane mięso kurczaka, ale nie jest on potrzebny. Wegetarianie spokojnie mogą ten składnik pominąć. ciasto : 1 szkl ( 140 g ) maki pszennej 1/2 szkl ( 65 g ) mielonych orzechów laskowych 100 g masła 1 jajko 1 łyżeczka soli nadzienie
Polska Zupawędzonym serem Lemoniada cytrusowa z natką pietruszki Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Owoce z waniliową chałwą i orzechami w miodzie Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Pieczone kasztany Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pierogi z mięsem, cebulą i marchewką Pierożki(...)gruszką, serem pleśniowym i orzechami Sałatka z rukoli, z gruszką, figami i camembertem Sałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkami Sałatka z rukoli z kiełbasą krakowską Sałatka z soczewicy i cukinii Sałatka ze szpinaku z oliwkami i serem pleśniowym Sałatka ziemniaczana z kolorowymi pomidorkami Selerowa sałatka z ananasem i szynką Tarta z ciasta francuskiego z cukinią
Moja smaczna kuchnia