ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:400/988)

Strucla makowa 154

słodkie w sam raz i pełne bakalii. Pyszne! Strucla makowa  Składniki: ciasto: 350g mąki 15g drożdży 2 łyżki cukru 2 jajka 180ml mleka 50g masła 1 łyżka oleju nadzienie: 200g mielonego maku 1 szklanka mleka 0,5 szklanki cukru  1/3 szklanki rodzynków 1/3 szklanki orzechów włoskich 1/3 szklanki żurawiny (u mnie żurawina z sokiem z granatu Bakalland(...)rozpuszczone masło. Z ciasta uformować kulę, posmarować olejem, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce (ciasto powinno co najmniej podwoić objętość). W międzyczasie przygotować nadzienie. Mak zalać gorącym mlekiem, odstawić, żeby napęczniał i wchłonął mleko. Dodać cukier, rodzynki, rozdrobnione orzechy, pokrojone w drobną kostkę morele i żurawinę, skórkę pomarańczową, esencję migdałową. Wymieszać na jednolitą masę. Białka ubić

Obiad gotowy
Ciastka z płatkami kukurydzianymi 197

Przepis na te ciastka znalazłam kilka lat temu w gazetce mojej mamy pt. "Najlepsze ciasta" z 2009 r. Zapowiadał się ciekawie przez to, że jednym z podstawowych składników ciasteczek były płatki kukurydziane typu corn flakes, które uwielbiam. Zrobiłam i przepadłam, od tamtej pory robię je co jakiś czas, bo są przepyszne. Bawię się również w dodawanie do ciastek różnych rodzajów(...)ostudzoną margarynę.    Na koniec wsypać połamane na drobniejsze kawałki płatki, posiekane orzechy oraz posiekaną czekoladę (jak wspominałam wyżej można dodać różne inne bakalie, orzechy czy owoce). Wszystko razem wymieszać, najlepiej rękoma. Z ciasta formować nieduże kule, lekko spłaszczać i kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, dobrze jest robić odstępy między ciastka, ponieważ podczas pieczenia się rozrosną. Piec

Simply Food
ciasto "monte" 186

Ciasto zrobione na wzór popularnego deseru mleczno-czekoladowego. Tak samo jak on lekkie, puszyste i delikatne. Jest bardzo proste do zrobienia, składa się z biszkopta, mlecznego kremu z białą czekoladą i czekoladowej pianki. Wykończone orzechami. Wcale nie jest przesłodzone więc bez problemu można wciągnąć większy kawałek. Zresztą jest tak smaczne, że ręka sama sięga po dokładkę.  *blaszka(...)deserową połamać do miseczki i rozpuścić nad parą. Kremówkę ubić a następnie zmiksować z czekoladą. Powstałą w ten sposób masę rozsmarować na warstwie kremu. Orzechy posiekać, uprażyć na suchej patelni i wystudzić. Posypać nimi wierzch ciasta. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pychotka lub Pani Walewska 536

mnie w domu to ciasto zawsze figurowało pod nazwą Pychotka. Mama zawsze sypała wierzch zmielonymi orzechami włoskimi i tak jak teraz to piszę do masy dodawała ananasa. Mamy nie ma już kilka lat, przepisu nie znalazłam, więc posiłkowałam się przepisem Doroty Świątkowskiej . Choć wszyscy naokoło powtarzali mi, że to pracochłonne ciasto, upiekłam je na święta. I wiecie co? Jakoś

Blondynka Gotuje
Rurki kruche z 3 składników - bez jajek i cukru 248

200g) 250g masła w temp pokojowej/margaryny (ja użyłam Kasi) 3 szkl mąki ok 400g twardej marmolady Orzech cukier puder do oprószenia 1. Masło/margarynę zmiksować ze śmietaną. 2. Dodać mąkę i ręcznie wyrobić ciasto. 3. Stolnicę podsypać mąką, ciasto porcjami wałkować na ok 3 mm, wycinać kwadraty (o boku ok 8 cm), nakładać marmoladę i zawijać rurki. Uwaga

Kto ugości moich gości?
3bit + Twix = 4bit, czyli słodki diabeł z masą krówkową:) 363

którego osobiście uwielbiam :) Ciasto: 440 – 500g herbatników prostokątnych (ok. 2 duże paczki) 400g masy krówkowej 150ml wody (przegotowanej lub mineralnej niegazowanej) Krem budyniowy: 4 budynie waniliowe (bez cukru) 1400ml mleka ½ szklanki cukru 250g miękkiego masła 82% Polewa: 100g czekolady np. deserowej 70ml mleka Dekoracja (którą można, ale nie trzeba robić): ok. 2 łyżki uprażonych siekanych orzechów laskowych Odlewamy około szklankę(...)krem będzie gładki i jednolity. Gotowy krem przekładamy na ciasto i równomiernie rozsmarowujemy, po czym układamy na nim warstwę herbatników (nie nasączamy wodą). Ciasto odstawiamy na około godzinę w zimne miejsce, by krem lekko stwardniał. Siekane orzechy laskowe wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy na wolnym ogniu, stale mieszając, aż się lekko zrumienią. Następnie przesypujemy na talerzyk (zostawione na patelni

Smakowy Raj
MIODOWNIK Z MASĄ BUDYNIOWĄ I KAJMAKIEM – ” NA SŁODKO ZE SWEET DECOR „ 267

Miodownik to jedno z moich ulubionych ciast w takim świąteczno-zimowym okresie. Przepyszne blaty miodowego ciasta przełożone kremową masą budyniową i obłędnie słodkim kajmakiem tworzą mega kaloryczną i nieziemsko pyszną całość, której nikt się nie oprze! To ciasto kojarzy mi się z domem babci. Tak samo jak szarlotka na półkruchym cieście. Miodownik, ciasto czeskie i właśnie szarlotka gościły(...)świątecznym stole! Ps. do przygotowania miodowych blatów użyłam rantu cukierniczego o wielkości 25×25 cm i wysokości 10 cm – TEGO! W przypadku takich ciast, gdzie wymagane są równe blaty ciasta sprawdza się znakomicie! Ciasto jest idealnie równe, nie rozjeżdża się na boki, jak w przypadku klasycznych blach i łatwo je wyciągnąć. Idealna forma na miodownik? Zdecydowanie TAK! Polecam! Ps. Przypominam

Ostra na Słodko
Brownie 218

szybkie w wykonanie, czyli po prostu ideał! :) Czas przygotowania: 40 minut Ilość p o rcji: Średnia blacha Składniki:  Ciasto: 2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 kostka masła 100 g mąki 300 g cukru 6 jaj 50 g łuskanych orzechów włoskich Polewa: Tabliczka mlecznej czekolady ok 40g masła W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło wraz z pokruszoną czekoladą. By przyśpieszyć proces można(...)misce ubijamy całe jajka mikserem na wysokich obrotach, stopniowo dodając cukier i mąkę. Do gotowej masy jajecznej dodajemy przestudzoną czekoladę i pokruszone orzechy włoskie. Wszystko mieszamy mikserem na małych obrotach. Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem, wlewamy nasze ciasto i pieczemy ok 18 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza. Po wyjęciu i ostudzeniu ciasta, możemy dla dodatkowego efektu smakowego

Kolizje Smaków
Domowe wypieki - muffinki 176

przyjazny klimat w domu. Oprócz ulubionych świeczek, grubego koca i ciepłej herbaty, dobrym pomysłem na ogrzanie atmosfery jest....włączenie piekarnika z ciastem marchewkowo-jabłkowym. Te pyszne i mięciutkie babeczki, które Ci dzisiaj proponuję zawierają jabłko, marchewkę, rodzynki, orzechy, cynamon, a nawet płatki kokosowe! Wspaniały sposób na rozpoczęcie dnia. Muffinki świetnie sprawdzą się na drugie śniadanie czy podwieczorek. Taka słodka przekąska(...)wyciskarce - wyszedł gęsty sok i później dolałam odrobinę wody, bo ciasto wydawało mi się za gęste) 1/2 szklanki oleju kokosowego (płynny) 1 jabłko (starte na grubych oczkach) 2 garście marchewki  (starte na grubych oczkach) coś do osłodzenia (ja dałam 2 łyżki cukru nierafinowanego) opcjonalnie: rodzynki orzechy płatki kokosowe 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru Kilka słów o składnikach Przepis jest elastyczny

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
1558. Drożdżówki z ricottą i mielonymi orzechami 204

więcej, do smaku)  1 opakowanie cukru waniliowego (lub ziarenka z 1 laski wanilii)  1 łyżka mąki ziemniaczanej  2 żółtka Dodatkowo:  180 g suszonej żurawiny [ mielone orzechy] 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułeczek  Wieczór wcześniej (lub przynajmniej kilka godzin wcześniej) serek ricotta wyłożyć na gęste sito, obciążyć talerzykiem i pozostawić do odsączenia(...)równych części (około 80 g każda). Każdą część rozwałkować jak naleśnika, o średnicy około 17 cm. Posmarować nadzieniem, posypać żurawiną [ mielonymi orzechami] , zwinąć.O strym nożem przeciąć go w połowie, pozostawiając nieprzecięte 2 cm od góry. Rozłożyć ciasto na boki, by powstała bułeczka w kształcie łódki. Identycznie postąpić z pozostałym ciastem. Powstałe bułeczki ułożyć na blaszce, w sporych odległościach

Moje domowe kucharzenie
CIASTKA Z CZEKOLADĄ I ORZECHAMI 188

mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej mała szczypta soli 100 g posiekanej gorzkiej czekolady 60 g orzechów pekan lub włoskich WYKONANIE Masło i jajko wyjmujemy wcześniej z lodówki i zostawiamy na blacie do ocieplenia. Orzechy prażymy na suchej patelni, studzimy i grubo siekamy. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. W drugiej misce ucieramy miękkie(...)zmniejszamy obroty i w 2-3 partiach dosypujemy mąkę oraz szczyptę soli. Miksujemy, aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i orzechy. Mieszamy lub miksujemy na małych obrotach, aż równo się rozprowadzą w cieście. Wyłączamy mikser i oprószoną mąką ręką, zagniatamy ciasto w kulę. Dzielimy na 18 części, po 43 g każda i w dłoniach toczymy zgrabne kuleczki

cool and minty
Ciasteczka świąteczne - 3 przepisy na bożonarodzeniowe ciasteczka z Włoch, Grecji i Hiszpanii 331

tych ciasteczek.  Melomakarona - Świąteczne ciasteczka z Grecji z miodowym syropem i orzechami włoskimi Melomakarona to ciasteczka tradycyjne przygotowywane w Grecji w okresie Bożego Narodzenia. Smakują cytrusami i cynamonem. Są bardzo słodkie i z pewnością przypadną do gustu miłośnikom baklavy czy innych greckich specjałów, jak ciasto ravani . Melomakarona powstają z mąki lub semoliny, z dodatkiem oliwy, soku z pomarańczy, cukru(...)orzechów włoskich szczypta cynamonu Przygotowanie ciasteczek melomakarona : Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. W misce zmiksuj oliwę z cukrem, sokiem i skórką z pomarańczy oraz wybranym alkoholem.  Do drugiej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon oraz goździki. Suche składniki stopniowo wsypuj do mokrych, jednocześnie miksując. Gdy w miarę się połączą, zagnieć ciasto ręką

Chilli Czosnek i Oliwa
Smocza sałatka owocowa z karmelizowanymi orzechami nerkowca 119

Smocza sałatka owocowa z karmelizowanymi orzechami nerkowca Pitaja (Pitahaya) to egzotyczny owoc znany również jako smoczy owoc lub truskawkowa gruszka. Jest owocem kilku gatunków kaktusa, pochodzi

Tajemnice Smaku
Czekoladowy torcik – mus z awokado – bez jajek, bez mąki i bez cukru 226

bezglutenowej lub smakowej 4 lekko czubate łyżki gorzkiego kakao lub karobu owoce leśne (truskawki, maliny, borówki, porzeczki) lub bakalie do dekoracji Spód do ciasta: 1 szklanka suszonych daktyli namoczonych na noc 1 i 1/2 szklanki orzechów nerkowca namoczonych na noc 1/2 szklanki wiórków kokosowych Spód: Nerkowce i daktyle namaczamy na noc (jeśli nie zdążyliśmy można namoczyć przez godzinę w bardzo(...)gorącej wodzie). Wodę odsączamy i blendujemy orzechy razem z daktylami i wiórkami. Wykładamy masą spód tortownicy ok. 24 cm, dokładnie ugniatamy i chowamy do lodówki. Mus z awokado: Awokado (koniecznie miękkie – jeśli jest twarde, ciasto się nie uda) wydrążamy i blendujemy z pokrojonymi bananami oraz syropem z agawy/melasą/daktylowym. Dodajemy olej kokosowy, kakao, kawę Inkę i szczyptę soli

Poezja smaku
Sernik gotowany - najprostszy 2810

polewa stanie się gładka. Odstawić z palnika i nadal mieszać, aż masa zacznie stygnąć i lekko gęstnieć. Polewę wylać na schłodzony sernik, wierzch posypać orzechami i migdałami. Formę ponownie wstawić do lodówki aby ciasto całkowicie stężało. Sernik sprawdził się jako deser na grillowej imprezie. Przygotowany tuż przed nią, wprawdzie nie zdążył do końca stężeć, ale i tak dobrze się kroił

Kuchenne zapiski Edyty