ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:397/988)

Rolada cytrynowa z masą śliwkowo-orzechową 179

W tym roku u mnie na Boże Narodzenie jest rolada biszkoptowa o smaku cytrynowym z masą śliwkowo-orzechową. Bardzo ciekawe zestawienie smakowe, więc warto spróbować. Równocześnie

Passions hobbies life
Warzywne caprese z pistacjami 149

półkach sklepowych dominują pistacje solone (i to mocno solone). Orzechy, zarówno pistacje, jak i laskowe, miały bardzo ładny kolor oraz intensywny i cudowny zapach. Z orzechów postanowiłam przygotować dwa przepisy. Jedną sałatkę i jedno ciasto (na które przepis, pojawi się już za kilka dni). Warzywne caprese z pistacjami Składniki: 2 średnie buraki 1 mała cukinia 1 mały bakłażan (najlepiej

PatiGotuje
Warzywne caprese z pistacjami 139

półkach sklepowych dominują pistacje solone (i to mocno solone). Orzechy, zarówno pistacje, jak i laskowe, miały bardzo ładny kolor oraz intensywny i cudowny zapach. Z orzechów postanowiłam przygotować dwa przepisy. Jedną sałatkę i jedno ciasto (na które przepis, pojawi się już za kilka dni). Warzywne caprese z pistacjami Składniki: 2 średnie buraki 1 mała cukinia 1 mały bakłażan (najlepiej

PatiGotuje
Sernik z karmelem 178

śmietanki 30 % Skórka otarta z jednej pomarańczy i cytryny 50 g. masła Na spód ciasta:  Ciastka herbatniki - jedna duża paczka 50 gram masła  Góra sernika Karmel gotowy lub z mleka skondensowanego, wtedy gotujemy puszkę z mlekiem 2 godziny. 2 dag orzechów włoskich posiekanych w większe kawałki WYKONANIE Herbatniki kruszymy, można blenderem. Następnie dobrze ugniatamy z masłem. Wykładamy(...)sernik. na tym polega łatwość zrobienia tego sernika. Nie oddzielamy białek itp. Ciasto pięknie rośnie. Wylewamy na blaszkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 1 godz. Po upieczeniu uchylamy drzwi i zostawiamy aż się ostudzi. Po wierzchu smarujemy połową masy karmelowej i posypujemy podprażonymi orzechami. Pozostałą masę wstawiamy do lodówki. na pewno przyda się do posmarowania wafla

W kuchennym oknie Ewy
Cytrynowe Kruche Ciasteczka z Konfiturą 293

nich w następnym poście :) Po ponad godzinie wyciągnęłam ciasto i zabrałam się za ciastka. Tak jak autorka wspominała na początku ważyłam sobie ciasto po 13 g, ale potem robiłam kulki na tak zwane oko na wielkość małego orzecha włoskiego. Kulki układałam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach, jak potem się okazało ciasto troszkę się rozlewa i lekko rośnie

Blondynka Gotuje
Ciasto jogurtowo-grysikowe z domową masą kajmakową 1565

łyżki mleka, łyżka masła) 20-30 sztuk herbatników na blachę o wymiarach15x28cm lub 2 blaty miodowe Ambitnym polecam wykonanie tego ciasta z blatami miodowymi zamiast herbatników, sposób ich wykonania znajdziecie w przepisie na miodownik z orzechami (należy wykonać 2 blaty z połowy składników). Będą smakować wybornie w połączeniu z masami z ciasta jogurtowo-grysikowego, pamiętać należy tylko, że po przełożeniu

Smakołyki Bereniki
Ciasto marchewkowe z rodzynkami i polewą 113

znalazł. Marchew jest praktycznie niewyczuwalna, ale nadaje ciastu ciekawego koloru, a całość dopełnia słodka, lekko kwaskowata polewa. Dzięki otrębom i mące pełnoziarnistej ciasto zawiera także cenny błonnik i wiele witamin. Jako posypka doskonale sprawdziłyby się orzechy włoskie, ale ja tym razem wykorzystałam drobno posiekane batoniki musli (domowe!). Może kiedyś zamieszczę przepis, ale dzisiaj dzielę się z Wami moim ,,marchewkowcem(...)dodawałam na oko, tak aby zagęścić ciasto) 1/3 szklanki oleju rzepakowego 1/3 szklanki cukru 100 g rodzynek po łyżeczce : cynamonu, sody  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli polewa jogurtowo-śmietankowa 1/2 opakowania śmietankowego serka typu Almette jogurt naturalny (mały) 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżeczka żelatyny + odrobina wody drobno posiekane orzechy włoskie (jak w oryginale

Kuchnia Ellie
Wieniec drożdżowy z makiem 142

wigilijnej kolacji! * SKŁADNIKI Ciasto drożdżowe: 600 g mąki pszennej 75 g cukru 20 g świeżych drożdży (lub 10 g suszonych) 2 całe jajka 100 g rozpuszczonego masła 300 ml ciepłego mleka Lukier: ½ szklanki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 1-2 łyżki wrzątku Masa makowa: 300 g niebieskiego maku 100 g rodzynek 100 g orzechów włoskich 50 g kandyzowanej(...)Masę dokładnie mieszamy. Zaczyn Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, dodajemy łyżkę cukru i 3 łyżki mąki, którą dokładnie rozprowadzamy. Odstawiamy na 10-15 minut, aż drożdże się wzburzą. Ciasto Do dużej misy wsypujemy pozostałą mąkę oraz cukier. Wbijamy jajka i wlewamy zaczyn oraz rozpuszczone i schłodzone do temperatury pokojowej masło. Wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota z hakami

Food Square
Mazurek z Orzechami Brazylijskimi na Orzechowym Spodzie 258

Spód:  Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy zmielone orzechy laskowe (mieliłam w malakserze), wsypujemy cukier.Wszystkie suche składniki mieszamy łyżką. Dodajemy zimne, twarde masło pokrojone w małe kosteczki i rozcieramy je między palcami zagniatając szybko z mąką. Jak uzyskamy konsystencję kruszonki wbijamy jajko i szybko zagniatamy ciasto, z którego formujemy kulę, lekko spłaszczamy, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki(...)boki tak, aby potem masa nam nie ściekała z ciasta. Widelcem dziurkujemy cały spód, ponownie władamy do lodówki na około 30 minut. Potem pieczemy (bez termoobiegu)w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 35 minut na złoty kolor. Masa czekoladowa: Roztapiamy czekoladę razem z kremówką. Po roztopieniu wrzucamy pokrojone orzechy, mieszamy i przekładamy na wystudzony spód. Możemy udekorować posiekanymi

Blondynka Gotuje
Kuchenne ABC – czyli ciasta i ich rodzaje 289

czemu ciasto będzie bardziej puszyste. Płyny (mleko, olej, alkohol itd.) wlewamy dopiero po wsypaniu mąki i wymieszaniu jej. Jako ostatnie dodajemy owoce i orzechy. Dobrze jest oprószyć bakalie mąką - nie będą wówczas opadały na dno ciasta. Ciasto ucierane pieczone w zbyt wysokiej temperaturze spali się z zewnątrz, w środku pozostanie surowe. Pieczone w temperaturze zbyt niskiej, wysuszy się, a brzegi

Pyry na Gaz
Babeczki z masłem orzechowym 113

mleko i rozpuszczone masło.  Składniki z 1 i 2 naczynia łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy. Blachę do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy nasze ciasto do 3/4 wysokości. Każdą z nich posypujemy posiekanymi orzechami.  Pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni C. Wioleta Gargula

MamaOskarka
Mazurek czekoladowo marcepanowy 125

Mazurek czekoladowo marcepanowy to jeden z moich ulubionych mazurków. Kruche ciasto z dodatkiem marcepanu i rozpływająca się w ustach czekolada z odrobiną likieru amaretto… Pycha

Oryginalny smak
Melting Moments – rozpływające się w ustach kruche ciasteczka maślane 80

“Melting Moments” to tłumacząc na polski “Rozpływające się chwile” i nie dziwię się, że te obłędnie kruche , waniliowe ciasteczka mają taką nazwę. Po prostu rozpływają się

Moja Delicja
Orzechowo-waniliowe rożki. 268

przepis i upieczcie. Zachęcam i smacznego życzę :) Ciasteczka podałam na talerzyku  AMBITION   . Ciasteczka podałam na talerzyku:  AMBITION .   Potrzebujemy: Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej pół szklanki cukru pudru pół szklanki mielonych orzechów włoskich 1 cukier waniliowy ( z prawdziwą wanilią ) 1 jajko 20 dag masła lub margaryny ( najlepiej użyć masło ) 1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Izabelawkuchni