Gigantus. Może macie jakiś sprawdzony sposób na ożywienie jesiennego zombie? Ja takiego na razie nie znam, więc oferuję pretekst do zamulania- ciasto i filiżankę kawy. A jak ładnie widać kawałki gruszki:) GRUSZKOWA CHLEBO-BABKA Z IMBIREM, CYNAMONEM I ORZECHAMI 400g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki imbiru 200ml oleju(...)drugiej misce mieszamy olej, cukier i jajka- do uzyskania jednolitej masy. Masę łączymy z suchymi składnikami. Dodajemy gruszki, orzechy i syrop waniliowy. Dokładnie mieszamy i wlewamy do formy. Z tej ilości wychodzą dwa bochenki albo jedna duża babka. Ciasto pieczemy około 60 minut do suchego dźgulca. Ostatnie 15 minut piekę z grzaniem z dołu, żeby nie przypiec za bardzo wierzchu
les mirabellesgoździkami. To aromatyczne, zdrowe i słodkie smarowidło do pieczywa, które polubią nie tylko dzieci Idealnie sprawdzi się też do ciast, ciasteczek, muffinek, kremów lub naleśników. Zastosowań jest mnóstwo i jest pyszna! Polecam Składniki: 200 g suszonych fig 3/4 szklanki orzechów włoskich 1 duża pomarańcza (lub 1,5 małej) 1/3 łyżeczki cynamonu malutka szczypta mielonych goździków miód (opcjonalnie) Przygotowanie: Jeżeli figi
Oryginalny smakłyżeczka gałki muszkatołowej po 1/2 łyżeczki zmielonych goździków i imbiru 1/2 szklanki poszatkowanych orzechów 1/2 szklanki rodzynek (jak nie lubimy, możemy pominąć) Wierzch: 200-230ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 3 łyżki oleju kokosowego 1-2 łyżki cukru pudru wiórki kokosowe do posypania Ciasto: 1. Do miski wsypać mąkę ryżową i kokosową. Dodać przyprawy, sodę, wymieszać(...)wymieszać szpatułką lub łyżką marchewkę, cukier, oliwę, żółtka, aromat i mleko. 3. Następnie do suchych składników dodać mokre, wsypać orzechy, rodzynki i wymieszać łyżką lub szpatułką. 4. Białka ubić na sztywną pianę i w dwóch partiach dodać je do marchewkowego ciasta ( patrz, FILM ). 5 Ciasto przełożyć do blaszki o średnicy 21cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Blaszkę wstawić do nagrzanego
Mała Cukierenkaplacuszki, znane również, jako amerykańskie pankejki (pancakes), to propozycja nie tylko na śniadanie, ale również na deser. Najlepiej smakują podane z jogurtem, miodem lub syropem klonowym i z owocami. Ciasto na placki warto przygotować wcześniej, najlepiej na noc, aby mogło odstać. Dzięki temu placki będą idealnie puszyste. Nie wszyscy lubią smak koziego nabiału, wówczas kozi jogurt możemy zastąpić jogurtem(...)rozgrzewamy i smarujemy cienko olejem. Olej na patelni najlepiej rozprowadzić pędzelkiem lub nasączonym olejem ręcznikiem papierowym. Nakładamy ciasto po 1 łyżce i smażymy na średnim ogniu do zrumienienia z obu stron. Gotowe placki podajemy z łyżką jogurtu koziego, świeżymi figami oraz orzechami włoskimi. Całość polewamy miodem. Smacznego
Tajemnice Smakumąką migdałową oraz sodą. Do masy dodaj mąki i wymieszaj – drewnianą łyżką lub rózgą. Po chwili dodaj mleko i orzechy, wymieszaj. Na koniec dodaj jajka i ponownie wymieszaj. Keksówkę o wymiarach ok. 23 cmx12 wysmaruj masłem i wysyp mielonymi migdałami. Ciasto wylej do formy i wyrównaj powierzchnię. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopnia na ok. 45-45 minut
Kuchnia bezglutenowaTarta na spodzie z orzechów laskowych z przepysznym kremem czekoladowo jeżynowym. Deser wegański, bezglutenowy i chciałabym napisać, że bez białego cukru, ale nie tym razem. Czekolada
Tajemnice Smakugospodyni, z bardzo dużą ilością dodatków w masie, bo właśnie taki mi się marzył z liofilizowaną żurawiną, orzechami włoskimi, nerkowca, migdałami, skórka pomarańczową i masłem orzechowym, i taki gdzie nie ma mowy o żadnym kręceniu maku! To jedziemy z tym tematem, bo ciasto wyszło mi fenomenalnie i teraz to mogę wystawić język tym co niby wiedzą lepiej ;-) PRZEPIS NA MAKOWIEC(...)skórki pomarańczowej - 1/3 szklanki oleju Wielkopolskiego - 3/4 szklanki liofilizowanej żurawiny - 6 łyżek masła orzechowego z orzechów laskowych - 1/3 szklanki miodu - 1/3 szklanki cukru - 2 łyżki nasion chia Mak gotujemy przez 12 minut, odcedzamy na sitku, dodajemy pozostałe składniki i odstawiamy na 1 godzinę. CIASTO DROŻDŻOWE NA MAKOWCA: ( z podanych składników otrzymasz 3 duże makowce, na jedną standardową blachę
SMYKWKUCHNIDawno nie było tutaj żadnej słodkiej tarty , więc pora nadrobić zaległości. Dziś mam dla Was przepis na genialna tartę serowo – orzechową bez pieczenia. Ciasteczkowy spód
Ostra na Słodkoblogu! Motywacja wzrasta niesamowicie, a głowa wypełnia się pomysłami na nowe słodkości! Dziś mam dla Was przepis na pyszne ciasto z kremem waniliowym oraz „dmuchanym ryżem” zatopionym w słodkim toffi. Kropkę nad I stanowią delikatnie słone orzechy ziemne, które fantastycznie współgrają ze słodyczą pozostałych warstw. To ciacho wskakuje na listę ulubionych! Gwarantuję, że każdy, kto spróbuje będzie zachwycony
Ostra na Słodkowielbicieli orzechowych wypieków. Ciasto jest bardzo słodkie dzięki masie kajmakowej i polewie czekoladowej. Przepis, z małymi modyfikacjami pochodzi z "Małej cukierenki". Ciasto: masło w temp pokojowej 1 szkl cukru pudru 5 jajek 2 łyżki cukru waniliowego 200g zmielonych orzechów (ja miałam włoskie i laskowe) 250g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szkl mleka Polewa czekoladowa: 150ml śmietanki(...)dekoracji Masło utrzeć z cukrem pudrem i waniliowym do białości. Cały czas ucierając dodawać po 1 jajku. Mąkę wymieszać z orzechami i proszkiem do pieczenia. Do utartego masła dodać suche składniki i mleko. Dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do 2 jednakowej wielkości blaszek (24x36cm), wcześniej posmarowanych masłem i oprószonych mąką. Piec ok 30 minut w 160 stopniach. Ostudzić. Placki przełożyć
Smakołyki Asiniewielkim nakładem pracy, zużywając resztki powstaje całkiem pyszny deser. Bo w mojej kuchni nic nie może się zmarnować. Składniki: 350 g czerstwego ciasta 300 g herbatników 1/2 szklanki mleka 2 szklanki bakalii (orzechy, żurawina, rodzynki, suszone śliwki, skórki kandyzowane) 2 łyżki kakao 1/2 szklanki rumu (lub mniej jeśli ktoś nie lubi mocnego smaku) na polewę: 1/2 kostki masła
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadrożdży -250ml napoju roślinnego -40g oleju kokosowego (płynnego) -80-100g cukru kokosowego -200g twarogu -mąka orkiszowa (do wyrobienia ciasta po wyrośnięciu ok 4 szkl. lub więcej) Dodatkowo - krem czekoladowy Torras ze stevią -orzechy laskowe 1. Napój, olej i cukier roztopić razem, dodać twaróg i razem zblendować nie musi być bardzo gładko. 2. Mąki i drożdże(...)papieru pod ciastem zwijać ciasto w dość ciasną roladę ostrym nożem podzielić ją na mniejsze kawałki. 9. Ślimaczki układać w wyłożonej na dnie papierem okrągłej lub kwadratowej blaszce w odstępach 1-2 cm. 10. Piec w 170’C ok 20 minut do zarumienienia bułeczek. 11. Po wystudzeniu polać ślimaczki czekoladowym kremem i posypać orzechami
Candy Pandasokazji też można upiec, któreś z tych ciast. Również kawa popołudniowa bez ciasta nie smakuje tak dobrze Pełny przepis znajdziecie po kliknięciu w nazwę ciasta. Makowce 1. Makowiec krucho-drożdżowy 2. Świąteczny snikers z orzechami i kremem 3. Piernik z kremem czekoladowym 4. Piernik ekspresowy z powidłami 5. Miodownik 6. Seromakowiec na kruchym spodzie (seromak) 7. Świąteczne Eklerki z kremem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrozpieszczająca zmysły kokosowa wariacja na temat: bezglutenowe śniadanie, które da zdrową energię na cały dzień Aromatyczne, kokosowe naleśniki w towarzystwie owoców i chrupiące orzechy w miodzie plus delikatne mleczko kokosowe – czego chcieć więcej? Wykonanie CIASTO Roztrzep jajka ze szczyptą soli. Dodaj łyżkę płynnego oleju kokosowego i roztrzep ponownie. Dodaj mąkę kokosową oraz mleko lub wodę i całość wymieszaj(...)brązowy. Przewróć i smaż z drugiej strony do uzyskania tego samego koloru. Składniki CIASTO 4 jajka (205 g) 50 g mąki kokosowej 250 ml mleka lub wody gazowanej szczypta soli 1 łyżka (15 g) rozpuszczonego oleju kokosowego Wykonanie DODATKI Rozgrzej patelnię i wrzuć na nią pokruszone orzechy. Praż przez minutę, potrząsając co chwila patelnią. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj
Eat me! Fit me!ostatnio skorzystałam ze starego przepisu na figowca i zrobiłam torcik z bakaliami. Do tego szybki krem i wyszło na prawdę coś pysznego. Składniki: Ciasto: 6 białek sól szczypta 160 g cukru 1 szkl zmielonych orzechów włoskich 50 g drobno pokrojonych fig 50 g rodzynek 100 g drobno posiekanej czekolady gorzkiej Krem: 250 g mascarpone Mlekoma 4 łyżki nutelli
Ala piecze i gotuje