Dawno nie było tutaj żadnej słodkiej tarty , więc pora nadrobić zaległości. Dziś mam dla Was przepis na genialna tartę serowo – orzechową bez pieczenia. Ciasteczkowy spód
Ostra na Słodkoblogu! Motywacja wzrasta niesamowicie, a głowa wypełnia się pomysłami na nowe słodkości! Dziś mam dla Was przepis na pyszne ciasto z kremem waniliowym oraz „dmuchanym ryżem” zatopionym w słodkim toffi. Kropkę nad I stanowią delikatnie słone orzechy ziemne, które fantastycznie współgrają ze słodyczą pozostałych warstw. To ciacho wskakuje na listę ulubionych! Gwarantuję, że każdy, kto spróbuje będzie zachwycony
Ostra na Słodkowielbicieli orzechowych wypieków. Ciasto jest bardzo słodkie dzięki masie kajmakowej i polewie czekoladowej. Przepis, z małymi modyfikacjami pochodzi z "Małej cukierenki". Ciasto: masło w temp pokojowej 1 szkl cukru pudru 5 jajek 2 łyżki cukru waniliowego 200g zmielonych orzechów (ja miałam włoskie i laskowe) 250g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szkl mleka Polewa czekoladowa: 150ml śmietanki(...)dekoracji Masło utrzeć z cukrem pudrem i waniliowym do białości. Cały czas ucierając dodawać po 1 jajku. Mąkę wymieszać z orzechami i proszkiem do pieczenia. Do utartego masła dodać suche składniki i mleko. Dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do 2 jednakowej wielkości blaszek (24x36cm), wcześniej posmarowanych masłem i oprószonych mąką. Piec ok 30 minut w 160 stopniach. Ostudzić. Placki przełożyć
Smakołyki Asiniewielkim nakładem pracy, zużywając resztki powstaje całkiem pyszny deser. Bo w mojej kuchni nic nie może się zmarnować. Składniki: 350 g czerstwego ciasta 300 g herbatników 1/2 szklanki mleka 2 szklanki bakalii (orzechy, żurawina, rodzynki, suszone śliwki, skórki kandyzowane) 2 łyżki kakao 1/2 szklanki rumu (lub mniej jeśli ktoś nie lubi mocnego smaku) na polewę: 1/2 kostki masła
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadrożdży -250ml napoju roślinnego -40g oleju kokosowego (płynnego) -80-100g cukru kokosowego -200g twarogu -mąka orkiszowa (do wyrobienia ciasta po wyrośnięciu ok 4 szkl. lub więcej) Dodatkowo - krem czekoladowy Torras ze stevią -orzechy laskowe 1. Napój, olej i cukier roztopić razem, dodać twaróg i razem zblendować nie musi być bardzo gładko. 2. Mąki i drożdże(...)papieru pod ciastem zwijać ciasto w dość ciasną roladę ostrym nożem podzielić ją na mniejsze kawałki. 9. Ślimaczki układać w wyłożonej na dnie papierem okrągłej lub kwadratowej blaszce w odstępach 1-2 cm. 10. Piec w 170’C ok 20 minut do zarumienienia bułeczek. 11. Po wystudzeniu polać ślimaczki czekoladowym kremem i posypać orzechami
Candy Pandasokazji też można upiec, któreś z tych ciast. Również kawa popołudniowa bez ciasta nie smakuje tak dobrze Pełny przepis znajdziecie po kliknięciu w nazwę ciasta. Makowce 1. Makowiec krucho-drożdżowy 2. Świąteczny snikers z orzechami i kremem 3. Piernik z kremem czekoladowym 4. Piernik ekspresowy z powidłami 5. Miodownik 6. Seromakowiec na kruchym spodzie (seromak) 7. Świąteczne Eklerki z kremem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrozpieszczająca zmysły kokosowa wariacja na temat: bezglutenowe śniadanie, które da zdrową energię na cały dzień Aromatyczne, kokosowe naleśniki w towarzystwie owoców i chrupiące orzechy w miodzie plus delikatne mleczko kokosowe – czego chcieć więcej? Wykonanie CIASTO Roztrzep jajka ze szczyptą soli. Dodaj łyżkę płynnego oleju kokosowego i roztrzep ponownie. Dodaj mąkę kokosową oraz mleko lub wodę i całość wymieszaj(...)brązowy. Przewróć i smaż z drugiej strony do uzyskania tego samego koloru. Składniki CIASTO 4 jajka (205 g) 50 g mąki kokosowej 250 ml mleka lub wody gazowanej szczypta soli 1 łyżka (15 g) rozpuszczonego oleju kokosowego Wykonanie DODATKI Rozgrzej patelnię i wrzuć na nią pokruszone orzechy. Praż przez minutę, potrząsając co chwila patelnią. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj
Eat me! Fit me!ostatnio skorzystałam ze starego przepisu na figowca i zrobiłam torcik z bakaliami. Do tego szybki krem i wyszło na prawdę coś pysznego. Składniki: Ciasto: 6 białek sól szczypta 160 g cukru 1 szkl zmielonych orzechów włoskich 50 g drobno pokrojonych fig 50 g rodzynek 100 g drobno posiekanej czekolady gorzkiej Krem: 250 g mascarpone Mlekoma 4 łyżki nutelli
Ala piecze i gotujeczegoś nie spitolić. Pozmieniałam co nieco, bo nie miałam identycznych składników i odjęłam trochę cukru. Przepis pochodzi od Margarytki rzecz jasna. Składniki na blaszkę 33 x 23 cm Ciasto: 250 g maki pszennej typ 500 u mnie Młyn Kopytowa 170 g zimnego masła 2 ugotowane żółtka 80 g cukru pudru 1 czubatą łyżkę dobrego, ciemnego kakao zastąpiłam KAROBEM(...)zawinąć je w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. W tym czasie rodzynki zalać alkoholem . Czekoladę i orzechy posiekać na małe kawałki, a śliwki kalifornijskie pokroić w paseczki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozłożyć równomiernie w blaszce. Po rozwałkowaniu, nawiń na wałek i przenieś delikatnie na blaszkę. Ciasto nakłuć widelcem w kilkunastu miejscach. Piekarnik nagrzać
Z Kuchni Do KuchniŚwięta Bożego Narodzenia to czas kiedy królują wypieki z makiem, orzechami i innymi bakaliami. Obowiązkowym wypiekiem jest makowiec ale taki w którym masę makową przygotowuję sama i na wierzchu daję maślaną kruszonkę. Składniki: Ciasto półkruche: 280 g mąki pszennej 2 żółtka 1 jajko 80 g masła 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1,5 łyżki gęstej śmietany(...)kruszonki. Masa makowa: Zmielony mak zalać wrzącym mlekiem i wymieszać. Wlać lekko zrumienione masło, dodać miód, cukry, posiekane orzechy, migdały, rodzynki, skórkę pomarańczową, olejek wymieszać i pozostawić do ostudzenia. Przed wyłożeniem masy makowej na ciasto dodać ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać. * Ja masę makową przygotowuję z suchego mielonego maku. Mak mielę na sucho w maszynce
Ala piecze i gotujerogaliki krucho-drożdżowe tylko z innym nadzieniem. Jeśli miałabym wybrać, które z nich mi najbardziej przypadły do gustu (marmolada, nutella, orzechy), to zdecydowanie moim faworytem są te orzechowe. Na prawdę godne polecenia :) Składniki na 24 sztuki: Ciasto: 2 szklanki mąki (plus troszkę do podsypania) 125 g masła lub margaryny 40 g drożdży 2 łyżeczki cukru 1/2 szklanki kwaśnej śmietany Nadzienie(...)Wsypujemy cukier puder a następnie mielone orzechy i delikatnie ze sobą mieszamy. Odstawiamy na bok. Do jednej miski dajemy śmietanę, cukier i wkruszamy drożdże. Mieszamy, aż drożdże całkowicie się rozpuszczą. Do drugiej miski wsypujemy mąkę i dodajemy masło pokrojone w kostkę. Do mąki wlewamy drożdże ze śmietaną i zagniatamy elastyczne, gładkie i sprężyste ciasto. Chwilę wyrabiamy - ciasto powinno samo odchodzić
My simple kitchenMuffinki przeważnie goszczą u nas w połowie tygodnia, gdy po niedzielnym cieście nie ma już śladu, a do weekendu jeszcze daleko. Ogromnym ich atutem jest to, że są mało absorbujące czasowo i pyszne. Dziś jedne z ulubionych moich córek, bananowo-orzechowe z karmelową nutą za sprawą dodania brązowego cukru. Cudownie aromatyczne, miękkie i idelanie wilgotne... Boskie! Muffinki bananowo-orzechowe Składniki(...)naczyniu mieszamy roztrzepane jajko z oliwą, jogurtem i bananami. Wlewamy suche do mokrych, na końcu dodajemy rozdrobnione orzechy(zostawiamy 2 łyżki orzechów i cukru do posypania). Szybko mieszamy, aby się składniki połączyły. Formę do muffinek wykładamy papilotkami, wlewamy ciasto do wysokosci ¾ formy. Pieczemy ok. 25 minut w nagrzanym do 200° piekarniku, do tzw suchego patyczka. Studzimy na kratce
Mia Cucina Sofietatofu (po 180 g) 1 łyżka białka konopnego 1/2 łyżeczki chlorelli 2 banany (dojrzałe) 5 łyżek rozpuszczonej żelatyny (według przepisu na opakowaniu) * 1 szklanka suszonych daktyli po kilka sztuk orzechów nerkowca i laskowych - do dekoracji * Dla wegan można zastąpić agarem Płatki owsiane chwilę zmielić, tak aby pozostały drobne kawałki (NIE na mąkę). Przesypać do miski, dodać masło orzechowe i dobrze(...)stopniowo dodawać wodę po moczeniu daktyli (około 1/2 szklanki - ilość zależy od konsystencji, powinna być gładka i smarowna a nie rzadka). Gotową polewą posmarować wierzch ciasta i dobrze wygładzić brzegi i wierzch szpatułką. Udekorować orzechami według uznania. Smacznego
Banana Smilespiekę, staje się moją ulubioną. Kluczem do sukcesu jest odpowiednio przygotowane ciasto i smaczne nadzienie. Kiedy piszę nadzienie to wierzcie mi, pizzę można zrobić ze wszystkiego! Pizza z dynią i feta jest tego przykładem. Bardzo smaczna pizza nieco w świątecznym tonie. Cienkie kawałeczki dyni, suszona żurawina i włoskie orzechy…Takie nadzienie jest warte grzechu. Dynia i feta, słodkie(...)smaku 2 łyżki oliwy ¼ łyżeczki chili płatków 100 g feta 2 łyżki pomidorowego sosu 1 łyżka suszonej żurawiny 10 połówek włoskich orzechów garść rukoli Rozpuść drożdże w wodzie. Dodaj oliwę, mąkę, tymianek i sól. Zagnieć gładkie ciasto, przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Obierz dynię ze skórki, oczyść z pestek i gniazda. Pokrój na cienkie plastry. Nastaw
codojedzeniabiałka i 3 białka) -2 łyżeczki proszku do pieczenia -1 szkl. cukru pudru -4 łyżki cukru -2 op. orzechów włoskich -powidła śliwkowe -1 puszka mleka skondensowanego słodzonego Przygotowanie Mąkę, margarynę, śmietanę, żółtka, proszek do pieczenia i cukier zagnieść razem. Ciasto podzielić na 2 części i zostawić trochę(...)kruszonkę. Kruszonkę włożyć do lodówki. Ubić pianę z białek (2 porcje po 3 białka + 2 łyżki cukru) Jedną część ciasta wyłożyć na blachę (placek). Posmarować powidłem śliwkowym (lub agrestowym) i pianą z 3 białek. Pozypać pokrojonymi drobno orzechami i kruszonką. Piec około 40 minut. Drugi placek zrobić w ten sam sposób. Mleka skondendowane ugotować w puszcze przez 2 godziny (można
Zielona Kuchnia