ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:396/988)

Mazurek z kajmakiem 271

wykałaczki. Zajączka odstawiamy do zastygnięcia. Na upieczoną tartę wylewamy połowę kajmaku i rozsmarowujemy. Dekorujemy bakaliami (ja dodatkowo uprażyłam orzechy laskowe na suchej patelni). Honorowe miejsce na środku należy do zajączka :) Drugą połowę kajmaku przełożyłam do rękawa cukierniczego i udekorowałam nią brzegi ciasta. Mazurek można przygotować wcześniej, mnie smakuje schłodzony, ale w temperaturze pokojowej też nic mu się nie stanie. Smacznego

Ciastkozercy
Ciemny bogaty keks 377

paczce. Zapraszam na przepyszny, bogaty, wilgotny, keks z całą masą bakalii. Bardzo aromatyczny, z dodatkiem ciemnego cukru i skórki pomarańczowej. Ciasto dużo nie wyrasta, ponieważ zawiera mało mąki, ale jest smaczne i ciekawe w smaku. Fantastycznym wykończeniem są orzechy i suszone owoce w karmelu. Przyjemnie chrupią przy każdym kęsie. Keks prezentuje się bardzo okazale i przypomina angielskie „fruit cake”. Bardzo(...)Składniki: Ciasto: 250g suszonych owoców – użyłam suszonej żurawiny, miechunki i rodzynek Bakalland 5-6 łyżek soku pomarańczowego lub likieru pomarańczowego, migdałowego 100g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka zmielonego cynamonu 1 łyżeczka zmielonego imbiru 1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej 150g ciemnego cukru – dark muscovado 200g poszatkowanych orzechów – użyłam orzechów włoskich, laskowych

Mała Cukierenka
SERNIK ORZECHOWO – KOKOSOWY BEZ PIECZENIA 288

uszczęśliwione ;) Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( tortownica 18-20 cm ) SPÓD: * orzechy ziemne – 100 g * orzechy włoskie – ok.50 g * płatki owsiane – ok. 80 g * suszone daktyle – ok. 100 g * olej kokosowy roztopiony – 3 łyżki Orzechowy spód możemy zastąpić biszkoptami lub kruchym ciastem. MASA SEROWA: * ser biały 3 x mielony – 600 g * masło orzechowe Firmowe 100% Primavika

Ostra na Słodko
ORZECHOWIEC czyli makowiec bez maku ;-)))) 230

jest! To jedno z moich ulubionych ciast w okresie zimowym ;-))) SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE NA MAKOWIEC - ORZECHOWIEC -550 g mąki tortowej + do podsypywania - 2 jaja - 1/2 paczki drożdży świeżych - 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki mleka - 1/3 kostki masła MASA ORZECHOWA: - 2 szklanki orzechów włoskich - 1/2 buteleczki aromatu migdałowego  - 3 łyżki miodu - 1/2 szklanki ciepłego mleka - 1/3 kostki masła(...)ciacho po upieczeniu to trzeba długo wyrabiać.  Miskę odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. WYKONANIE MASY ORZECHOWEJ Obrane orzechy włoskie zalej ciepłym mlekiem i stopionym masłem. Odstaw na 10 minut. Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj blenderem na gładką masę! Ciasto po wyrośnięciu, podziel na 3 części. Każdą rozwałkuj (grubość max 4 mm) na prostokąt. Całość smarujemy masą. Rolujemy. Zawijamy

SMYKWKUCHNI
Makowiec bez maku! 250

doczekać! Dlatego dzisiaj zapraszam Was na makowca bez maku, którego nazwałam orzechowcem! ;-) SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE NA MAKOWIEC - ORZECHOWIEC -550 g mąki tortowej + do podsypywania - 2 jaja - 1/2 paczki drożdży świeżych - 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki mleka - 1/3 kostki masła MASA ORZECHOWA: - 2 szklanki orzechów włoskich - 1/2 buteleczki aromatu migdałowego  - 3 łyżki miodu - 1/2 szklanki ciepłego mleka - 1/3 kostki(...)ciacho po upieczeniu to trzeba długo wyrabiać.  Miskę odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. WYKONANIE MASY ORZECHOWEJ Obrane orzechy włoskie zalej ciepłym mlekiem i stopionym masłem. Odstaw na 10 minut. Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj blenderem na gładką masę! Ciasto po wyrośnięciu, podziel na 3 części. Każdą rozwałkuj (grubość max 4 mm) na prostokąt. Całość smarujemy masą. Rolujemy. Zawijamy

SMYKWKUCHNI
Makowiec 692

ciasta kształtujemy kulę, przekładamy do większego naczynia, przykrywamy lnianym ręczniczkiem. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość (od 1 do 1,5 godziny). Masa makowa: 500 g maku 170 g jasnego brązowego cukru 100 g rodzynków lub sułtanków 50 g orzechów włoskich, posiekanych 3 łyżki miodu 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów lub aromatu migdałowego 1 łyżeczka(...)minut, do złotego brązowego koloru (kolor będzie wyraźnie przebijał przez papier). Wyjąć, rozciąć papier od góry, przestudzić. Jeszcze ciepłe ciasto (nie gorące!) polać lukrem i posypać suchym makiem/ zmielonymi migdałami/  kandyzowaną skórką / orzechami- wybór należy do nas :). Składniki na lukier: 1 szklanka cukru pudru 3 - 4 łyżki gorącej wody Cukier puder wsypać do miseczki. Rozetrzeć z gorącą wodą

Pudełko rozmaitości
CIASTO LION 296

internecie widziałam kilka wersji na to ciasto, ja postanowiłam przygotować swoją - zapraszam na mój autorski przepis, na ciasto, które zadowoli podniebienia najbardziej wybrednych.     SKŁADNIKI Biszkopt: ¾ szkl. zmielonych orzechów włoskich, ½ szkl. mąki, ½ szkl. cukru, 1 łyżka oleju, 4 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem I: 200 g masła, 300 g masy krówkowej Krem II: ½ szkl. posiekanych, podprażonych orzeszków(...)sztywno, dodajemy cukier, następnie żółtka, mąkę, proszek, orzechy i olej. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach. Krem I: Miękkie masło ucieramy na puszysty krem, dodajemy po łyżce kajmaku. Krem II: Kajmak mieszamy z orzeszkami. Krem III: Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy usztywniacz i posypkę. Biszkopt oraz herbatniki lekko nasączamy herbatą. Przełożenie ciasta: biszkopt krem I warstwa herbatników  krem

słodki bratek
Meduza Siostry Anastazji 240

Ciasto proste, wilgotne, nie wymaga wielkiego nakładu pracy a i tak ładnie się prezentuje :) A jak siostry Anastazji to już wiadomo,że smaczne. Więcej chyba nie muszę dodawać :) Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 6 jabłek 1 1/2 szklanki cukru 4 jajka 1 szklanka posiekanych orzechów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Masa: 3 żółtka 3 łyżki cukru(...)pokrojone w kostkę jabłka zasypuję szklanką cukru.  Białka ubijam z resztą cukru na sztywną pianę. Dodaję jabłka z sokiem, który się wytworzył, posiekane orzechy i mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Ciasto przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180° na 35-45 minut. Upieczone odstawiam do wystygnięcia

Ciasteczkowy Potwór
Tort śmietanowo czekoladowy 258

cytryny 1 - łyżeczka cukru 2 - łyżki spirytusu DODATKOWO: 3 - łyżki mielonych orzechów laskowych wiśnie kandyzowane PRZYGOTOWANIE: Biszkopt Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić pianę z cukrem na sztywno. Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku, cały czas ubijając i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy, włożyć do piekarnika, piec ok.35 minut(...)śmietan fix, dalej ubijać. PRZEŁOŻENIE TORTU: Krążki ciasta nasączyć ponczem. Pierwszy i drugi krążek posmarować dżemem wiśniowym i kremem czekoladowym. Przykryć ostatnim krążkiem ciasta. Wierzch i boku tortu, posmarować kremem śmietanowo czekoladowym. Boki tortu obsypać orzechami laskowymi. Tort udekorować kleksami kremu czekoladowego i wiśniami kandyzowanymi. Smacznego ! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return

Kuchnia Danusi
Świąteczny makowiec 169

makowiec z cytrynowym lukrem. Puszyste ciasto, słodki mak, bakalie – czego chcieć więcej? 😉 Spróbujcie sami! Składniki: Składniki na jeden, duży makowiec Ciasto 250 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 2 żółtka 100 ml ciepłego mleka 20 g cukru 25 g roztopionego masła szczypta soli Nadzienie 450 g gotowej masy makowej 50 g orzechów włoskich 50 g suszonej żurawiny(...)ciepłe, rozpuszczone masło i wyrabiamy wszystko na gładkie i elastyczne ciasto przez ok. 10-15 minut. Ciasto wkładamy do miski, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. godzinę. W misce ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli. W oddzielnym naczyniu łączymy ze sobą orzechy, żurawinę oraz masę makową. Do masy makowej dodajemy po kilka łyżek

Mostek w kuchni
Zdrowe owsiane placuszki z suszonymi owocami 187

Twaróg z jajkami zmiksować lub mocno ugnieść widelcem i rozmieszać z jajkami. Masę twarogową dodać do płatków, dodać sól, migdały i orzechy. Wszystko dokładnie wymieszać. Smażenie – rozgrzać patelnię z łyżką oleju kokosowego lub innego. Łyżką nałożyć porcje ciasta i lekko spłaszczyć. Formując placuszki. Smażyć na złoty kolor z obydwu stron. Bardzo dobrze się je smaży, nic się nie rozlatują(...)sól, zmiksować obroty 5, czas 30 sek za pomocą kopystki zgarnąć wszystko z boków naczynia i ponownie zmiksować, obroty 6, czas 5 sek dodać płatki z owocami, migdały i orzechy, wymieszać, obroty wsteczne, czas 30 sek, obroty 5 smażyć jak wyżej

Kuchnia Pokoleń
Makowiec zawijany 284

rodzynek lub sułtanek lub suszonej żurawiny 50 g orzechów włoskich lub laskowych lub migdałów, posiekanych 10 łyżek miodu (około 250 gr) kilka kropel olejku (aromatu) migdałowego lub 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka masła, w temperaturze pokojowej pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej'; document.write(" "); Ciasto drożdżowe na 3 strucle: 3 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki do podsypywania(...)ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość (od 1 do 1,5 godziny). Masa makowa przygotowana zgodnie z tym przepisem . Składniki na masę makową: 500 g suchego maku 170 g jasnego brązowego cukru lub drobnego cukru do wypieków (można zrezygnować z cukru na rzecz miodu) 100 g rodzynek lub sułtanek lub suszonej żurawiny 50 g orzechów włoskich lub laskowych lub migdałów

moj przepis na
AlleDobre! Krem z orzechów laskowych i kakao z Fabryki Czekolady Sweet Mill 166

firma Sweet Mill sprzedając krem z orzechów laskowych bez białego cukru i oleju palmowego z czego składa się wszystkim znany krem na N 😍 Czy faktycznie warto sięgnąć po taki zamiennik?      Nazwa: krem z orzechów laskowych i kakao słodzony maltitolem. Firma: Sweet Mill - Fabryka Czekolady Skład: substancja słodząca: maltitol, olej shea, orzechy laskowe 13,5%, mleko w proszku(...)czekolada, w temperaturze pokojowej jest idealny do smarowania kanapek, gofrów czy naleśników a podgrzany w kąpieli wodnej zamienia się w płynną polewę na ciasta. Smak: Po otwarciu wieczka czujemy od razu zapach kakao i orzecha laskowego. Po spróbowaniu od razu czuć intensywny smak prażonych orzechów laskowych i ich charakterystyczną goryczkę, która równoważona jest słodkością maltitolu. Krem jest na bazie oleju

Candy Pandas
Orzeszki z kremem orzechowym 158

jajka 1 żółtko Krem: Orzechy włoskie 200 g Mleko szklanka 250 ml Masło kostka 200 g Cukier puder 1/2 szklanki Przygotowanie: Zagniatamy ciasto z podanych wyżej składników. Formujemy małe kuleczki i pieczemy w opiekaczu przez kilka minut. Orzechy zmielić na pył i zalać gorącym mlekiem. Odstawić do całkowitego przestudzenia. Miękkie masło zmiksować na puch z cukrem pudrem. Dodać namoczone orzechy

Kulinarne przygody
Ciasto cynamonowe z jabłkami 188

gdzie jabłek jest pod dostatkiem i nieraz nie wiadomo w jaki sposób już je przerobić :) Przepis otrzymałam od mamy lekko zmodyfikowałam bo nie miałam orzechów włoskich i rodzynek akurat pod ręką i wyszło pyszne ciasto jabłkowo - cynamonowe, które z czystym sumieniem mogę polecić każdemu kto lubi szybkie ciasta. Potrzebne nam będą dwie miski, do wykonania ciasta nie trzeba posiadać robota

Piekielna Kuchnia Pati

Proponowane wyszukiwania