margaryny 20 dkg cukru pudru 3 jajka 2 łyżki rodzynek 1 łyżka mąki ziemniaczanej Masa orzechowa: 10 dkg orzechów włoskich 4 jajka 10 dkg cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1. Wszystkie składniki na kruchy spód zagniatamy, ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na formę o wymiarach 23x35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. 2. Masę makową z puszki(...)mieszamy, wykładamy na mak i rozsmarowujemy. 4. Masa orzechowa: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka, następnie dajemy orzechy zmielone, mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy, wykładamy na ser i rozsmarowujemy. 5. Ciasto pieczemy około godziny w temp. 180 stopni, wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w formie do całkowitego wystudzenia. Następnie wysypujemy z formy, polewamy
Kuchnia u BietkiNie mogłam się zdecydować, którą dekorację mojego ciasta Wam pokazać, więc są dwie :). Po prawej wersja bardziej elegancka, a z drugiego pomysłu ucieszą się dzieci. Białe
Przepisy AleksandryW ostatnim czasie narobiło się trochę zaległości. Dziś wrzucam przepis z zeszłego Tłustego tygodnia. Będzie jak znalazł na przyszły rok:) Przepisów na pączki jest mnóstwo. Od
Moja Delicjakruche i lekko chrupiące. Polecam. Zapraszam... Skala smaku 10/10 - ja do wypieków użyłam blaszki o wym. poniżej jednak zwężyłam ją do długości 30 cm. Ciasto kruche: 2,5 szklanki mąki pszennej pół szklanki zmielonych orzechów włoskich lub pekan pół łyżeczki proszku do pieczenia 220 g masła, zimnego 1 szklanka brązowego cukru szczypta soli 1 jajko 1/2 łyżeczka cynamonu
Kubki smakukawy rozpuszczalnej 1 szklanka cukru 4 jabłka 3\4 szkl orzechów włoskich siekanych Jajka ubić z cukrem i dodać resztę składników (masło rozpuścić i ostudzić, orzechy posiekać, jabłka bez skórki drobno pokroić). Tak przygotowane ciasto wylać do formy na muffinki lub do jednej nasmarowanej i wyłożonej papierem brytfanki i piec w temperaturze 180 stopni przez 45 minut
Gotowanie jest łatweDawno nie jadłam tak równie fantastycznego tortu ! Do tej pory moim ulubionym tortem bezowym był ten z masą kawową, ale został zdecydowanie zdetronizowany przez dacquoise. Jego
Kulinarne przygody Gatityzrobiłam. Jednym słowem - zdrowe i wartościowe. Zjadł. Z kolei Maluchy zdziwione, że ciasto na kolację, ale nie protestowały, tylko zabrały się do testowania. I test uznaję za udany, bo zjedli, aż im się uszy trzęsły :D Czasem można kaszę przygotować i w taki sposób :) Jaglane brownie Składniki: Ciasto: 1) 100 g kaszy jaglanej(...)Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 45 minut. 4. Przygotowujemy polewę: w garnuszku roztapiamy masło, dodajemy miód i mleko i mieszamy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy kakao i mieszamy aż masa będzie gładka. 5. Na wystudzone ciasto wylewamy polewę i posypujemy np. płatkami kokosowymi lub posiekanymi orzechami. Smacznego
Na kulinarnym poligoniełyżeczki cukru wanilinowego aromat pomarańczowy Sernix (dodatek ulepszający do sernika sprawiający, że ciasto staje się puszyste) 100 g rodzynek Masa kokosowa: 6 białek 1/2 szklanki cukru 100 gram wiórków kokosowych W misce wymieszać 1 i 1/2 szklanki pokruszonych herbatników, 1/4 szklanki cukru, 1/4 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich i 1/3 szklanki rozpuszczonego masła. Po wymieszaniu powinniśmy uzyskać konsystencję wilgotnego piachu(...)cukrem i dodać wiórki kokosowe. Masę wyłożyć na gorący sernik i piec jeszcze około 10-15 minut w tej samej temperaturze (fot.3) . Po upieczeniu nie wyciągać od razu ciasta z piekarnika - najlepiej jak by wystygło przy lekko uchylonych drzwiczkach
Świat Ciastanastąpił w pracy męża, gdzie ludzie z dużym ociąganiem sięgali po ciacha na bazie cukinii. A po spróbowaniu, sięgali po kolejne. Ciastka są chrupiące. Jeśli dodacie więcej mąki, bo ciasto dość się lepi, będą bardziej chrupkie. Jeśli zostaniecie przy tej ilości z przepisu, będą miększe. Ilość dodawanego cukru w ciastkach jest minimalna, a nadrabiają go suszone owoce i czekolada. Jeśli(...)jajko 1,5 szkl. płatków owsianych 20 g czekolady 90% garść suszonej żurawiny garść suszonych daktyli Sposób przygotowania Cukinię myjemy ścieramy na tarce. Daktyle, orzechy i czekoladę siekamy. Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodajemy mąki. Jeśli się nie lepi, dodajemy łyżkę oleju kokosowego. Na papierze do pieczenia formujemy okrągłe placuszki. Pieczemy w 180 stopniach do zrumienienia
Mieszam w GarnkuKnoppers to jeden z naszych ulubionych kupnych słodkości. Ale dlaczego by nie spróbować zrobić ich samemu?? Ja już od dość dawna sama robię te batoniki. Dziś
Z miłości do słodkościwarto skorzystać z tego patentu. Takie jabłko w cieście najlepiej smakuje z lodami waniliowymi oraz bitą śmietaną. Ten smak jest warty grzechu. Składniki 2 średnie winne jabłka 2 szklanki mąki 1/4 szklanki cukru 100 g masła 2 żółtka szczypta proszku do pieczenia 2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu szczypta soli garść orzechów (mogą być włoskie, laskowe, migdały) szczypta cynamonu łyżka(...)odstawiamy na 10 minut do lodówki. W tym czasie obieramy jabłka i wydrążamy. Można przebić je na wylot lub pozostawić „spód”. Orzechy i rodzynki siekamy na drobno. Dodajemy do nich cynamon i konfiturę i wszystko mieszamy. Lekko chłodzone ciasto dzielimy na dwie części i każdą wałkujemy (na grubość około pół centymetra. Na środek rozwałkowanego ciasta kładziemy jabłko i napełniamy
Analiza SmakuSernik na zimno z nutellą (o ten tutaj – KLIK ) tak bardzo mi smakował, że gdy znalazłam przepis na podobny sernik, tyle że pieczony, chciałam i
Smaki Na Talerzuokazję pokosztować wypieków rodziny, a dodatkowo również wykazać się swoją inwencją twórczą. Dzisiaj przepis na ciasto kokosowe mojego pomysłu z wykorzystaniem przepisu na biszkopt orzechowy Siostry Anastazji (na swoje urodziny dostałam dwie jej książki kulinarne). SKŁADNIKI Na biszkopt orzechowy: 5 jajek 150 g zmielonych orzechów włoskich 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli(...)placki. Na dolnym wyłożyć krem kokosowy i nałożyć górny placek. W garnuszku umieścić czekoladę i śmietanę. Rozpuścić mieszając. Zostawić do ostudzenia i polać górę ciasta (można zrobić polewę według własnego przepisu). Udekorować kokosem i połówkami orzecha
Passions hobbies lifeCiasto kora orzechowa Pyszne ciasto z bakaliami na imprezkę i święta. Ciasto wymaga czasu, ale warto go przygotować. Przepis zaczerpnięty z bloga żródło Składniki: Ciasto 8 białek 3 żółtka 180g cukru 100g orzechów włoskich – posiekanych 100g orzechów włoskich – zmielonych 100g wiórków kokosowych 100g rodzynek 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 1 puszka brzoskwiń 2 budynie(...)cukru, dalej ubijać. Następnie dodać żółtka, chwilę miksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej razem z mielonymi orzechami, delikatnie wymieszać. Do masy dodać jeszcze posiekane orzechy, wiórki kokosowe i rodzynki, ostrożnie wymieszać do połączenia składników. Dwie blaszki o wymiarach 25x30cm , wyłożyć papierem, masę podzielić na dwie równe części, wylać masę na dwie blaszki. Wstawić blachy
Kuchnia Danusi