nożem na 4 części. Jedną część ziemniaków wyjąć na bok, a puste miejsce wypełnić mąką ziemniaczaną. Wbić jajko i dodać sól. Wyrobić masę na gładkie ciasto. Odrywać niewielkie porcje i formować kulki wielkości orzecha włoskiego, a po środku każdej kluski zrobić wgłębienie (za pomocą drewnianej łyżki lub palca). Gotować kluski w osolonym wrzątku, 2-3 minuty od wypłynięcia. * użyłam
Codziennik KuchennyDla wszystkich przejedzonych mam dziś propozycję, lekki i pyszny placek. Jako lekkie danie obiadowe będzie znakomite po świąteczno - noworocznym objadaniu. Zachęcam do spróbowania. Szpinakowy placek z
Moje Małe Czarowaniebiszkopt: 300 g maku 250 g cukru pudru 8 jajek 3 łyżki kaszy manny 3 łyżki bułki tartej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia krem: 2
czarrna od kuchniCzekoladę lubi każdy, no może są wyjątki ale niewielkie. Dziś przedstawiam sernik z czekoladą białą i deserową na zimno. Jest przepyszny, kremowy i smakuje obłędnie o
Moje Małe Czarowanieksylitol z wanilią ) dodatkowo: - cukier do obtoczenia ciastek (u nas 2 łyżki cukru trzcinowego) W misce umieścić odważone składniki i zagnieść kruche, miękkie ciasto. Z ciasta odrywać kawałki i formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Każdą kulkę obtoczyć w cukrze i odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Kulki lekko spłaszczyć dłonią. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego
Smaczne Zdrowemałe jajko i wsypujemy cukier trzcinowy. Całość szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Tak przygotowane ciasto schładzamy w lodówce przez około 1 godzinę. Odrywamy kawałki ciasta i formujemy z nich małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Lekko spłaszczamy, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdym ciasteczku robimy palcem wgłębienie, całe ciasteczko smarujemy białkiem, a we wgłębienie wkładamy po 1 migdale
Słodkie okruszkiroztopionego oleju kokosowego 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) 1/2 łyżeczki cynamonu Wykonanie: Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać w misce. Nabierać łyżka ciasto i za pomocą dłoni formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Bardzo mocno dociskać, a gdyby się lepiły zwilżyć dłonie wodą. Układać w pudełeczku wyłożonym papierem do pieczenia i wsadzić do lodówki na 1-2 godziny
Healthy food explorerwafelki. Dzisiaj chcę Wam udowodnić, że coś równie pysznego można zrobić samemu w domu w 5 minut (nie licząc pieczenia). Czekoladowe Brownie z orzechami powstało dość spontanicznie (jak większość moich przepisów:)). Ciasto jest wegańskie i nie zawiera mąki, jajek oraz mleka a także dodatku białego cukru. To Brownie to szybki i prosty deser - lubicie takie? Wartości odżywcze (całość
Health-Fit-LifeCiasto jest bardzo smakowite, wilgotne i idealne do kawy czy herbaty w niedzielny poranek. Idealne także będzie zapakowane w pojemnik do pracy czy szkoły. Polecam do
Moje Małe CzarowanieCiasto bez mąki? Ano tak, to ciasto ze zmielonych orzeszków arachidowych, czyli tzw. mąki orzechowej – czyli w sumie też mąki, ale jednak... The post Ciasto
Eksperymentalnie.compowstałej masy dodać kleik, proszek do pieczenia oraz uprzednio zmielone (użyłam młynka do kawy) pestki dyni. Całość dokładnie wymieszać - najlepiej za pomocą dłoni. Z ciasta uformować kulki o wielkości średniego/dużego orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę lekko spłaszczyć i ułożyć (zachowując niewielkie odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 20 minut
Di gotujeśredniego ananasa obranego i pokrojonego w drobną kosteczkę (w sumie to jest około 300 g, może być ananas z puszki), syrop przyda się do bajerowania ciasta, na końcu instrukcja) 100 g drobno posiekanych orzechów włoskich lub pekan łyżka skórki pomarańczowej lub aromatu pomarańczowego Przygotowanie: Składniki z 1 miski przesiej ze dwa razy. Składniki 2 miski zblenduj na idealnie gładką
greenscarfPiękny i pyszny sernik, nie - sernik. Wiem, powiecie że sernik to tylko z sera i to jest prawda, dlatego przyjmijmy że taka jest jego nazwa i
Moje Małe Czarowaniezagniatamy szybko na jednolitą masę. 3. Jeśli ciasto (wyrobione w TM5 lub ręcznie) będzie się nadmiernie kruszyć, dodać wodę i ponownie zagnieść ciasto. 4. Z ciasta napierać porcję łyżeczką i formować kulki wielkości orzecha włoskiego. 5. Jedną stroną zanurzyć je w cukrze I ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 6. Każdą kulkę spłaszczyć widelcem. Z podanej porcji otrzymamy
W mojej kuchnidłoni. Odstawiam na bok, przykrywam bawełnianą ściereczką. W międzyczasie szykuje składniki do farszu. Blachę do pieczenia polewam olejem, posypuję kaszą manną. Wyjmuję ciasto. Z ciasta biorę porcję i formuję kulkę wielkości dwóch orzechów włoskich. Następnie lekko rozpłaszczam. Za pomocą szklanki a dokładnie dna robię w środku wgniecenie. Smaruję koncentratem, posypuję przyprawą do pizzy a następnie posypuję tartym cheedarem. Posypuję
Gotowanie Patki