ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:403/988)

CIASTECZKA ORZECHOWO - MARCEPANOWE 132

także kruche ciasteczka z marcepanem. Zrobienie ich wymaga cierpliwości i samozaparcia (bo ciasto nie jest "wdzięczne", gdy się je wałkuje), ale warto.   SKŁADNIKI: ciasto 15 dkg mąki 7,5 dkg cukru 15 dkg mielonych orzechów (laskowych) 12,5 dkg margaryny 2 łyżki wody 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego masa marcepanowa 20 dkg marcepanu

Kuchnia w opałach
Pyszny makowiec drożdżowy 182

makowca na pewno przypadnie Wam do gustu. Co najważniejsze makowiec jest smaczny również na drugi i trzeci dzień. Składniki  Czas przygotowania: czas wyrastania ok 13h + 90 min Ciasto 265 g mąki pszennej 50 g cukru 1 łyżeczka suszonych drożdży skórka starta z 1/2 cytryny 2 jaja 60 ml wody duża szczypta soli 100 g miękkiego masła Dodatkowo(...)mleka 50 g rodzynek 2 łyżki rumu 2 jaja 40 g cukru pudru 100 g masła 2 łyżki miodu 30 g posiekanych orzechów laskowych 1 łyżka suszonej, posiekanej skórki pomarańczowej (może być kandyzowana) Przygotowanie: 1. Ciasto - w misce miksera wyposażonego w hak do wyrabiania ciasta drożdżowego mieszamy mąkę, drożdże, cukier, sól i startą skórkę z cytryny, następnie dodajemy jajka

Słodki Kompromis
ciasto bajaderka z nie udanej babki i herbatników... 174

babka, herbatniki 200 gram, margaryna 250 gram, kakao 4 łyżki, orzechy włoskie 100 gram, galaretka wiśniowa 2 opakowania woda gorąca 950 ml Jajka, miękki tłuszcz, cukier utrzeć mikserem do białości, wsypać mąkę, proszek, rodzynki i połączyć składniki. Foremka do babki wysmarowana tłuszczem i posypana tartą bułką, ciasto dać do foremki. Piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół(...)Niestety, babka była mało wyrośnięta, bez zakalca ale mocno zbita, więc użyłam jej po wystudzeniu do bajaderki. Babkę pokruszyć do miski, dodać orzechy włoskie, pokruszone herbatniki (na dnie foremek z papierem do pieczenia ułożyć herbatniki, resztę do ciasta pokruszyć), margarynę stopić z kakao i letnią wlać do miski, dobrze ręką połączyć składniki. Masę przełożyć do foremek, z 2 cm zostawić

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto knoppers 540

Jeśli jesteście wielbicielami popularnych Knoppersów, ten przepis jest zdecydowanie dla Was! Wafle przekładane masą mleczną (z mleka w proszku) i masą czekoladową z dodatkiem orzechów laskowych, których zwieńczeniem jest pyszna polewa czekoladowa. Pychotka! Artykuł Ciasto knoppers pochodzi z serwisu Blog kulinarny Kurkanielotka.pl

kurkanielotka.pl
Bezglutenowe ciasto kakaowe z orzechami 273

mówiła, że ciasto jest bezglutenowe sądzę, że nikt  by się nawet nie domyślił ponieważ w smaku jest naprawdę bardzo dobre. Składniki: - 100g mąki ryżowej - 80g mąki gryczanej - 60g skrobi kukurydzianej - 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia - 85g kakao gorzkiego - 110g ksylitolu lub cukru brązowego - 100g oleju - 2 jajka - 250 g mleka Polewa: - gorzka czekolada - 100g orzechów włoskich Sposób przygotowania(...)pieczenie i wylewamy na nią zmiksowane ciasto. Pieczemy w  nagrzanym  do 185 stopni piekarniku przez 50 minut.  Gotowe ciasto wyjmujemy z formy i odstawiamy do wystygnięcia.  Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i posypujemy rozdrobionymi orzechami

Pan i Pani Smith w kuchni
Placek czekoladowo-gruszkowy 218

gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady Po przyprawy zapraszam do SKWORCU Wykonanie; Cukier mieszamy z dwoma rodzajami maki, proszkiem do pieczenia, mielonymi migdałami i przyprawami. Orzechy mieszamy z migdałami. Trochę odstawiamy do posypania wierzchu ciasta. Dodajemy posiekaną czekoladę. W oddzielnej misce mieszamy roztopione masło z jajkami. Mokre składniki dodajemy do suchych. Mieszamy. Dodajemy gruszki.Ponownie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni

Anioły w kuchni
Sernik kajmakowy na cieście orzechowym 459

każdej okazji, a przynajmniej mi się tak wydaje, że pasowałby zarówno na święta jak i na urodziny. W jego skład wchodzi biszkopt orzechowy nasączony kawą i przełożony kajmakowym sernikiem gotowanym. Ciasto wyszło bardzo smaczne i bardzo interesujące smakowo i naprawdę je polecam. Ja z mojej strony mogę jedynie powiedzieć, że jestem zwolennikiem zwykłych, klasycznych serników pieczonych, dlatego ten gotowany coś(...)Całe jajka ubijamy z cukrem, aż podwoją swoją objętość, będą bardzo gęste i dużo jaśniejsze. Trwa to około 10 minut. Dodajemy orzechy z mąką i proszkiem do pieczenia. Miksujemy bardzo krótko na najmniejszych obrotach lub mieszamy masę szpatułką. Ciasto przelewamy do foremki i pieczemy około 35 minut w 170 stopniach. U mnie ciasto wyrosło na płasko, ale gdyby wyrosła

Relaxtime
CIASTO " PYCHOTKA" 622

wierzch) 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia szczypta amoniaku (rozpuścić w 2-3 łyżkach kwaśnej śmietany) Zagnieść ciasto, podzielić na dwie równe części Masa 5 żółtek 5 łyżek cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej ½ litra mleka ½ kostki masła orzechy włoski - ja dałam migdały dżem - dałam z czarnej porzeczki Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę i ½ szklanki mleka(...)dżemem i przykryć ubitą pianą z 4 białek z ciasta (na 2 białka 10 dag cukru),posypać orzechami.Upiec dwa takie same ciasta. Gdy ostygną jedno kładziemy pianą w dół, na to masę i przykrywamy drugim ale pianą z orzechami do góry

Darcia w kuchni
Drożdżowe ślimaki z jabłkiem 232

idealne to z nadzieniem i dodatkami już było gorzej. Zresztą czy nie wyglądają pysznie?    W przepisie nie podaję posypki z orzechów która jest na zdjęciu, bo mi nie pasowała do jabłek jednak. Smaruję też ciasto pozostałymi białkami z mlekiem, a nie żółtkiem, jak jest w przepisie. Dodatkowo wykonałam partię z nadzieniem z nutelli ;) Ale trochę za bardzo się

W kuchni bez szafek
MIĘKKIE PIERNICZKI 192

Ciasto dobrze zagniata się na gładką masę, jest dość miękkie, ale plastyczne i wcale się nie kruszy. Można dodać do niego posiekanych orzechów i/lub pominąć dodatek kakao, a jogurt zastąpić kwaśną śmietaną.  Ważne, aby nie rozwałkowywać ciasta zbyt cienko i nie trzymać pierniczków zbyt długo w piekarniku. SKŁADNIKI PIERNIKI  250 g mąki pszennej tortowej 100 g miodu

cool and minty
Baklava 180

składniki a efekt był zaskakujący. Wspaniałe ciasto, w którym przy jedzeniu czuje się wszystkie smaki użytych składników. Baklava Składniki: - 1 op. ciasta Filo (ja miałam 7 płatów, które przecięłam na pół) - 1 cytryna - 200 g orzechów włoskich - 200 g migdałów - 70 g orzechów pistacjowych - 40 g cukru - ¼ łyżeczki cynamonu - 150 g sklarowanego masła Syrop: - 120 g miodu - 150 ml wody(...)rozpuszczenia cukru ok. 10 minut do uzyskania syropu. Odkładamy do wystygnięcia. Cytrynę sparzamy, ścieramy skórkę, wyciskamy sok. Orzechy i migdały mielimy (można kupić już gotowe zmielone) dodajemy skórkę cytrynową, cukr i cynamon, wszystko dokładnie mieszamy. Natłuszczamy prostokątną formę. Płaty ciasta kroimy do wielkości formy.  Przykrywamy płaty ciasta ściereczką by nie wyschły. Wyjmujemy jeden płat wkładamy na spód foremki

Kulinarne życie
Greckie placuszki tiganites z jogurtem, cynamonem i orzechami 194

szklanka mąki owsianej (w oryginale pszenna) 3/4 szklanki mleka 1 jajko 1 łyżka oliwy skórka z połowy cytryny Dodatkowo: gęsty jogurt naturalny orzechy cynamon miód  Rozgrzewamy patelnię. Składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Mieszamy ciasto i nakładamy małe, okrągłe porcje. Smażymy, aż wierzch będzie suchy, następnie przewracamy i smażymy jeszcze chwilę.  Podajemy z gęstym jogurtem, cynamonem

Chocolate Muffin Blog
Wegańskie orkiszowe ciastka dla dzieci (dużych i małych) 300

czym zblenduj na gładką masę. Wszystkie składniki umieść w dużej misce i zagnieć z nich ciasto- powinno mieć konsystencję gliny, ale plastyczne. Ciasto rozwałkuj na grubość 5 mm i wykrawaj dowolną foremką lub formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i rozpłaszcz je dłonią. Tak przygotowane ciastka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przez prze 15 minut w temperaturze

greenscarf
Pierogi z makiem 210

jajko, 6 łyżek oleju, 1 łyżeczka soli. masa makowa: 300 g maku, 2 łyżki miodu, 3/4 szklanki cukru pudru, 70g orzechów włoskich, 70 g rodzynek, 1,5 szklanki mleka, 1/4 olejku migdałowego, 2 białka. Przygotowanie:       Ciasto : Mąkę rozsypujemy na stolnicy, na środek wbijamy jajko, dodajemy olej i sól. Ciasto siekamy nożem, następnie na środek mąki wlewamy(...)wrzątek i ponownie siekamy. Po przestygnięciu ciasto zagniatamy. Odrywamy kawałek, wałkujemy i wycinamy kółka.      Masa makowa: mak opłukujemy na sitku. Następnie zalewamy go mlekiem i gotujemy około 15-20 minut. Przykrywamy i odstawiamy na około 3 godziny (można dłużej) tak by mak wchłonął całe mleko. Następnie przekładamy mak go gazika lub ścierki bawełnianej i wyciskamy

Aga w kuchni
SEROMAKOWIEC 502

kształt mokrego piasku. Wbijam jajko i zagniatam ciasto w gładką i jednolitą kulę. Owijam folią spożywczą i chowam do lodówki na 30 minut. Piec rozgrzewam do 200 stopni Celsjusza.  Ciastem wylepiam formę wysmarowaną delikatnie tłuszczem (można wyłożyć ją papierem). Nakłuwam ciasto widelcem i wstawiam do pieca na ok. 15 minut, aż ciasto się zarumieni. Wyjmuję z piekarnika i zmniejszam(...)studzę. Mielę mak z dodatkiem cukru w maszynce (może być ta do mielenia mięsa). Masło roztapiam, rodzynki zalewam wrzątkiem, orzechy włoskie drobno siekam. Dodaję jajka, roztopione masło i bakalie. Mieszam razem i wykładam na spód z kruchego ciasta. Oddzielam białko od żółtek. Białka ubijam na sztywną pianę, dodając szczyptę soli.  Żółtka ucieram z cukrem na jasną masę. Dodaję masło

W kuchni Karmel-itki