ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:377/988)

Karmelowe LOVE 173

250g mascarpone, Y  orzechy nerkowca (2x tyle ile babeczek), Y  polewa karmelowa lub toffi, Y   dżem porzeczkowy (opcjonalnie) Na stolnicy lub na blacie z mąki i cukru usypujemy kopczyk. Robimy w nim dołeczek i za pomocą noża łączymy z zimnym masłem pokrojonym w kostkę. Następnie dodajemy żółtka i w miarę sprawnie zagniatamy ciasto. Po zagnieceniu zawijamy(...)łatwiej będzie się układał)  papierem do pieczenia i na wierzch wysypujemy kulki obciążające.  U mnie w tej roli wystąpiła „dyżurna” sucha fasolka o drobnych nasionach - dokładniej dociska ciasto przy krawędziach, co przy niewielkich babeczkach jest bardzo istotne. Dzięki temu więcej nadzienia zmieści się w środku.  ;) Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180 ℃ i pieczemy wstępnie przez

Moje Pyszne Siódme Niebo
Syryjska szarlotka. 209

zmodyfikowałam i wyszło całkiem smaczne ciasto! To co, zapraszam! Składniki na ciasto; 50 dag mąki pszennej 15 dag masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 ml mleka   Nadzienie; 2 kg jabłek 15 dag suszonych moreli Skworcu 15 dag kandyzowanej chińskiej pomarańczy (kumkwat) Skworcu 15 dag  laskowych orzechów lub włoskich  Skworcu sok z połowy cytryny 10 dag cukru(...)łyżki dżemu pomarańczowego   Wykonanie; Mąkę i proszek siekamy z masłem. Dodajemy cukier i mleko. Zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i chłodzimy około 1 godz. Morele a także kandyzowane pomarańcze moczymy w małej ilości wrzątku kilka minut, aby zmiękły. Następnie odcedzamy i kroimy. Orzechy siekamy. Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Mieszamy je z sokiem z cytryny

Radość kipiąca uśmiechem.
Ciasto Straciatella 358

przepis na domowe ciasto straciatella, które ostatnio u mnie w domu zrobiło wielką furorę. Ktoś z Was ma ochotę na kawałek? Składniki: 660 ml śmietany 18% 3 żółtka 3 białka ekstrakt waniliowy 150 g cukru tabliczka gorzkiej czekolady 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki mąki pszennej opakowanie biszkoptów 2 tabliczki mlecznej czekolady 1/3 szklanki zmielonych orzechów arachidowych Sposób przygotowania: Opakowanie(...)Całość mieszamy a następnie przelewamy do wcześniej przygotowanej formy. Ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy  60 minut w 175`C. Na ostudzone ciasto wylewamy rozpuszczoną czekoladę równo ją rozprowadzając – wierzch posypujemy zmielonymi orzechami arachidowymi. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Idealna beza kawowa 130

Idealna beza ? Ta kawowa to zdecydowanie uczta dla zmysłów. Wyobraźcie sobie słodycz chrupiącej bezy w połączeniu z delikatnym, puszystym kremem o kawowym aromacie. Jej strukturę uzupełniają prażone orzechy laskowe, miękkie daktyle (jeśli za nimi nie przepadacie, świetnie sprawdzą się namoczone w rumie rodzynki) oraz zmielona kawa, która jest “wisienką” w kremie. Taki tort bezowy można podać na wyjątkowe(...)ciśnieniem, aromatyczną kawą – oznajmia to przyjemny odgłos “bulgotania”. Gdy tylko bulgotanie ustanie, zdejmujemy z ognia, by nie zagotować kawy i podajemy – do śniadania, do ciasta – z mlekiem lub bez – jak lubimy. Jeśli rozważacie zakup dowolnej kawiarki lub dobrej jakości kawy, to dzięki uprzejmości Coffedesk.pl mam dla Was na końcu wpisu zniżkę. Wróćmy teraz

Poezja smaku
Mazurek czekoladowy z bakaliami 323

niezbyt słodkie ciasta. Składniki: ciasto: 250 g mąki pszennej np. tortowej 180 g zimnego masła 1 szklanka cukru pudru (150 g) 1 łyżka kakao szczypta soli 2 ugotowane żółtka jajka 2 łyżki bardzo zimnej wody masa:  puszka słodzonego mleka skondensowanego lub masy krówkowej 200 g gorzkiej czekolady z 70 % zawartością kakao dodatkowo: 50 g orzechów włoskich 50 g migdałów(...)Ciasto położyć na papier do pieczenia, nakłuć ciasto równomiernie widelcem i piec 10 minut w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku. Wyjąć ciasto i wyłożyć na wierzch czekoladową masę, wyrównać. Na masę równomiernie posypać rodzynki, wiórki, orzechy, migdały i morele, lekko docisnąć. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika jeszcze na 10 - 15 minut. Pod koniec pieczenia obserwować stopień

Kuchcik gotuje
Trufle kakaowo - orzechowe z ciecierzycy 172

Trufle z orzechami, migdałami i żurawiną mogą zastąpić kupne słodycze na co dzień i podczas świąt.

Przepisy Kulinarne
Ciasteczka brownie z migdałami i amaretto 181

Lubicie brownie ? Jeśli tak, to koniecznie zróbcie te ciasteczka Nie należą do kruchych, są miękkie i mocno czekoladowe. Migdały i amaretto pasują do nich idealnie. Polecam

Oryginalny smak
Krem z michałkami 286

Krem z michałkami klasycznymi to bardzo popularny krem do tortów, ciast i deserów. Pierwszy raz zrobiłam go z okazji imienin męża

Słodki Pomysł
Deser malinowo agrestowy 148

spód ciastka: 65 g orzechów laskowych, 50 g cukru, 20 ml wody, 50 g czekolady deserowej, 50 g płatków kukurydzianych, krem malinowy: 500 g malin, gałązka

królestwo garów
Marysieńka 242

Wlać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 40 minut do tzw suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu ciasto przekroić na dwa blaty. Placek orzechowy 250 g posiekanych orzechów włoskich 5 białek 200 g cukru 1,5 łyżki miodu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić(...)sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Orzechy wymieszać z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz miodem i  proszkiem do pieczenia. Dodać wszystko do piany i delikatnie wymieszać szpatułką. Blaszkę 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlac ciasto. Piec w 180 stopniach C około 40 minut. Krem 1/2 l mleka 5 żółtek 200 g cukru 2 łyżki mąki

O kuchni z uczuciem
Muffinki z syropem klonowym 120

dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz rozpuszczone masło z cukrem (chłodne). Składniki wymieszać, a następnie dodać do masy startą czekoladę wraz z orzechami włoskimi. Wymieszać. Formę na muffinki natłuścić masłem lub wyłożyć papilotkami. Napełnić ciastem do 2/3 wysokości.  Piec ok. 25 minut w temperaturze 190 stopni. Po wystudzeniu muffinek polać lukrem i ozdobić pokrojonymi orzechami włoskimi

Mania Wypiekania
Ciasto wigilijne z makaronu i orzechów 146

Orzechy od wieków symbolizowały tajemnicę, pieniądze i płodność... Składniki: 50 dag makaronu( drobnego) 5 jaj 12 dag cukru cukier waniliowy 1 szklanka orzechów włoskich aromat cytrynowy

Tradycyjna Kuchnia
Bajaderki orzechowe z Nutellą 394

łyżki syropu orzechowego* (opcjonalnie) Do dekoracji: 200 g mlecznej lub gorzkiej czekolady ½ szklanki orzechów drobno posiekanych *syropy dostępne są w większych supermarketach, czasami można je dostać również w lidlu. Są przeznaczone do kawy, ale ja używam ich również czasami jako dodatku smakowego do ciast. Przygotowanie: Herbatniki rozkruszamy najlepiej za pomocą blendera. Przekładamy do dużej miski. Jeśli używacie rodzynek, najlepiej namoczyć(...)ciepłej wodzie.  Do ciastek dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Wszystko dokładnie zagniatamy rękami, ciasto będzie miękkie, ale po schłodzeniu w lodówce stężeje. Formujemy z masy okrągłe kuleczki, następie schładzamy w lodówce przez około 20 minut. W tym czasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Orzechy wysypujemy na osobne talerzyki. Bajaderki zanurzamy w czekoladzie, a następnie w orzechach. Gotowe kuleczki schładzamy przez

Mania Gotowania
CIASTO GRUSZKOWE Z AMARETTO 209

Piekłam to ciasto już 3 raz i choć ponownie wyszedł mi lekki zakalczyk (a może ono tak ma właśnie wyglądać?), to postanowiłam wstawić ten przepis na

Przepisy Aleksandry
,,Kruche babeczki z orzechami w karmelu’’ 356

Kruche babeczki z cukrem trzcinowym i orzechową masą. Chrupiące połówki włoskich orzechów polane słodką polewą z karmelu rozpływają się w ustach. Takie babeczki to kwintesencja najlepszego smaku słodyczy… Składniki na ciasto kruche: 100 g schłodzonego masła 30 g cukru pudru łyżka miodu łyżka cukru trzcinowego 200 g mąki 1 jajko szczypta soli Polewa karmelowa: 150 g orzechów włoskich Pół szkl(...)masłem, oprószamy mąką. Ciastem wykładamy foremki na babeczki. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 200ºC na złoty kolor. Wyjmujemy i wystudzamy. W tym czasie cukier wsypujemy do garnuszka i rozpuszczamy do uzyskania bursztynowego koloru. Do powstałego karmelu powoli dolewamy śmietanę dodajemy miód i mieszamy aż całość będzie jednolita i gładka. Do masy dodajemy orzechy łączymy by wszystkie pokryły się karmelem

Podróż w kulinaria