ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:366/988)

makowiec kakaowy z orzechami 122

cukru 1/4 szklanki gorzkiego kakao 2 łyżki oleju łyżeczka proszku do pieczenia na masę makową: 1,5 szklanki maku 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej kostka masła szklanka posiekanych orzechów 1/2 szklanki rodzynek szklanka cukru na polewę: 125 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki gorącego mleka lub wrzątku Upiec biszkopt: Białka ubić na sztywno, nadal(...)rozpuścić z cukrem pudrem i kakao, mieszając doprowadzić do wrzenia, dodać mleko i dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia i mieszać jeszcze aż polewa zacznie gęstnieć. Polać ciasto, można dodatkowo udekorować według gustu np. orzechami

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Makowiec śnieżny (Siostry Anastazji) 398

Kolejne ciasto Siostry Anastazji, na którym się nie zawiodłam:) Pyszne, wbrew pozorom wcale nie za słodkie, świąteczne. Podbiło serca moich gości, to i może Waszych też podbije?:) Polecam. Upiec cienki jasny biszkopt. Masa makowa: 25 dkg maku mielonego; 10 dkg cukru kryształu; 3 białka; 2 łyżki miodu; 125 ml słodkiego mleka; olejek migdałowy (kilka kropli); 20 dkg bakalii (rodzynki, płatki(...)pudru; 15 dkg orzechów mielonych; 125 ml mleka; 3 żółtka; spirytus (do smaku); Mleko zagotować, zalać orzechy i wymieszać. Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, przestudzone orzechy i spirytus. Wszystko dokładnie wymieszać. Przełożenie ciasta: Biszkopt - masa makowa - masa śmietanowa - masa orzechowa - polewa. Moje uwagi: Upiekłam jasny biszkopt z 6 jaj i przekroiłam go na pół. Jedną część biszkopta dałam

In my kitchen
Ciasto z słonecznikiem 242

ładnie prezentuje się na stole, a przez moich "testerów łasuchowych"  został oceniony na boski:)  Zostawiam was z przepisem a wracam planować świąteczna wypieki:) Składniki: ciasto: 6 jajek szklanka mąki pół szklanki orzechów włoskich łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru masa: puszka masy krówkowej lub kajmakowej 30 dag słonecznika 1 i 1/2 kostki margaryny lub masła(...)dekoracji: paczka herbatników tabliczka gorzkiej czekolady Wykonanie: Orzechy kroimy drobno. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier i żółtka. Mąkę z proszkiem przesiewamy przez sitko i dodajemy pokrojone orzechy. Wszystkie suche składniki delikatnie dodajemy do ubitej masy z białek. Należy robić to bardzo delikatnie aby piana nam nie upadła, najlepiej dodawać po łyżce mąki i mieszać posuwistymi ruchami góra-dół

ciastkarnia na kruchym spodzie
sypana szarlotka z orzechowym, chrupiącym wierzchem... 143

część jabłek, nie ubijać, wsypać część suchego i resztę jabłek pozostałe suche wymieszać z orzechami mielonymi Beach Flower-BACKMIT , pełną ofertę pyszności = "zobacz TUTAJ" i wsypać na jabłka, masło schować do zamrażarki na 30 minut, masło z zamrażarki zetrzeć na tarce grubsze oczka na wierzch ciasta wstawić(...)nagrzanego piekarnika grzanie góra/dół, 180 C i piec 60 minut, nastepnie na 5 minut termoobieg, ciasto z blaszek wyjąć jak będzie zimne ciasto posypać cukrem pudrem - szarlotka jest pysznie aromatyczna z nutą orzechów...............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Baci di dama - włoskie ciasteczka z migdałami i czekoladą 117

czekoladą, są włoskim klasykiem cukierniczym. Powstały w 1800 roku w piemonckim miasteczku Tortona i od razu stały się sławne w całych Włoszech. Pierwotny przepis przewidywał, że ciasto przygotowywano z mąki, cukru i posiekanych orzechów laskowych z Piemontu,  łatwiejszych do znalezienia i tańszych niż migdały. Z biegiem lat orzechy s topniowo zastępowano migdałami, dokonał tego  rycerz Stefano Vercesi(...)migda łami bez sk ó rek .   PRZYGOTOWANIE Do miski wsypujemy oba rodzaje mąki, cukier, szczyptę soli i zimne masło pokrojone w kostkę. Gdy ciasto uzyska konsystencj ę  kruszonki, dodajemy 1 żółtko. Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą, schładzamy w lodówce ok. 1 godz. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni. Schłodzone ciasto dzielimy

La grande e la piccola cuoca
Proste ciasto jabłkowo-orzechowe bez tłuszczu – ciasto włoskie, ciasto wiewiórka 95

Ciasto włoskie (znane również jako Ciasto Wiewiórka) to kolejne z moich ulubionych ciast, czyli ciast mieszanych bez użycia miksera i ciast, które zawsze wychodzą. Ciasto włoskie, ciasto wiewiórka to proste ciasto jabłkowo-orzechowe. Jest wyjątkowo pyszne i nie zawiera tłuszczu w postaci masła, czy oleju. Mimo to, ciasto nie jest suche a swoją wilgotność zawdzięcza jabłkom, które posypane cukrem puszczają(...)Ciasto to często gości na moim stole, ze względu na składniki, które zawsze mam 🙂 Pozycja obowiązkowa na niedzielny deser w gronie najbliższych. Składniki na Ciasto Wiewiórka: 6 jabłek obranych i pokrojonych w kostkę 3/4 szklanki orzechów włoskich 1/4 szklanki rodzynek 3/4 szklanki cukru 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki mąki pszennej 3 jaja

Moja Delicja
Makowiec drożdżowy z masą makową (domową) 166

łyżek syropu z agawy 1 łyżka suszonej skórki pomarańczowej garść rodzynek garść suszonych moreli garść orzechów (u mnie nerkowce) garść suszonej żurawiny 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka masła 2 keksówki 24x12 cm Przygotowanie: Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Ciasto: masło rozpuszczamy na patelni i odstawiamy do przestygnięcia. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy suche drożdże, cukier puder, szczyptę(...)wody, przekładamy do miski. Do maku dodajemy syrop z agawy, cukier trzcinowy i mieszamy. Następnie dodajemy skórkę pomarańczową, rodzynki, morele, orzechy i żurawinę i mieszamy. Na koniec dodajemy białko jaja i masło, mieszamy i gotowe. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy je na stolnicy oprószonej mąką na kształt prostokąta trochę większego niż keksówka. Na środek każdego prostokąta wykładamy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Eklery orzechowe 107

popołudnie prezentuję przepis na pyszne eklery z kremem orzechowym. To pyszny deser dla całej rodziny. Nikt im się nie oprze. Polecam!!! SKŁADNIKI: Ciasto: 1 szklanka wody, 100g margaryny, 200g mąki, 6 jajek, szczypta soli, Krem: 200g zmielonych orzechów włoskich, 200ml mleka, 1 szklanka cukru, 200g masła, Polewa: 1 tabliczka gorzkiej czekolady, 1 łyżka mleka, 30g posiekanych orzechów włoskich. PRZYGOTOWANIE(...)Studzę. Do ciasta wbijam po jednym jajku i wszystko razem miksuję. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego. Na blaszce włożonej papierem do pieczenia formuję podłużne ciasteczka. Ciastka piekę około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Po przestudzeniu ciastka przekrawam wzdłuż na pół. 2. Mleko gotuję z cukrem i orzechami włoskimi do momentu, aż masa zgęstnieje. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram

Tradycyjna kuchnia Kasi
Rurki francuskie z kremem cytrynowym 188

Poniżej znajdziecie kilka zdjęć poglądowych: Sposób przygotowania rurek z ciasta francuskiego Gdy tylko rurki delikatnie ostygną, ale nadal będą ciepłe zgniatamy papier po obu stronach rurki i delikatnie go wysuwamy. Odstawiamy rurki do ostudzenia. W tym czasie podgrzewamy patelnię i na gorącej podsmażamy migdały, do momentu zezłocenia. Nie zostawiamy orzechów na patelni ponieważ się spalą. Gdy mają odpowiedni kolor

Relaxtime
Makowiec na kruchym cieście 116

jajka 175 g masła mak 500 g zmielonego maku 1/2 litra mleka 5 łyżek miodu 200 g cukru 100 g masła 2 jajka bakalie orzechy migdały itp Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto kruche następnie rozwałkować i wyłożyć spód formy. Masa makowa. Zagotowujemy mleko, wrzucamy do niego rodzynki, cukier (odkładamy dwie kopiaste łyżki), miód, masło. Mieszamy. Po paru minutach

Pychotkaaa
Szybkie ciasto marchewkowe (najlepsze) 104

ciasto swobodnie można przełożyć kremem lub polać dowolną polewą. Polecam!  (Forma o wymiarach około 13 x 23 cm) 2 jajka 1 szklanka cukru/ ksylitolu (1 szklanka = 250 ml) 3/4 szklanki oleju 1 szklanka mąki pszenne/ orkiszowej   1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki startej marchewki (*) 1/2 szklanki posiekanych orzechów/bakalii (u mnie(...)sól oraz proszek do pieczenia, a na końcu marchew i drobno posikane orzechy. (Orzechy zmieliłam w malakserze.) Dobrze połączone składniki przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i p iec około 55 minut (do tzw. suchego patyczka) w 180 stopniach. Ciasto po ostudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać dowolną polewą. (Ja użyłam lukru, który zabarwiłam

Di gotuje
Piernik z tartym jabłkiem 169

pierniki, serniki, ciasteczka i ogólnie świąteczne wypieki smakują najlepiej, na blogu pojawi się ciut więcej przepisów na świąteczne ciasta właśnie i pyszne sałatki. Dziś zaczniemy od prostego i nieskomplikowanego ciasta o piernikowym aromacie. Jest mocno wilgotne za sprawą jabłek. Nie jest to więc taki typowy suchy piernik. Ja wykorzystałam aż 1 szklankę bakalii, ale możecie dać ich ciut mniej(...)drobnego cukru 1/2 szkl. oleju 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki gęstej śmietany 1 duże lub 2 średniej wielkości jabłka bakalie (u mnie 1 szklanka pokrojonych na mniejsze części orzechów, suszonych śliwek oraz żurawina i rodzynki) Mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawę korzenną przesiewamy. Do misy miksera wbijamy całe jajka, dodajemy cukier i ubijamy przez kilka minut, aż do otrzymania

Smaki Na Talerzu
Pyszny duński chleb z orzechów i ziaren 94

ciemne pieczywo pełnoziarniste. Aż do dnia, w którym trafiłam na przepis na chleb z orzechami i ziarnami słynnej blogerki kulinarnej, specjalistki od holistycznego odżywiania, Sarah Britton. Ona nazywa go “chlebem zmieniającym życie”. To pieczywo bez glutenu, bez mąki, bez drożdży. Z samych ziaren i orzechów. Pyszne, chrupiące i pachnące orzechowo. Ten przepis, który stworzyła kiedy zamieszkała z Danii, był(...)domu unosi się smakowity aromat pieczonych orzechów. Po trzecie – po upieczeniu chleba nie mamy armagedonu w kuchni – nie ma brudnego miksera do mieszania ciasta, rozsypanej mąki czy klejących się drożdży. Chleb z ziaren i orzechów przygotowuje się niemal sterylnie – w 2 miskach i formie do pieczenia, a miesza łyżką. Chleb z orzechów i ziaren zaraz po wyjęciu z piekarnika

smakowitehistorie.com
Czekoladki domowe z orzechami 141

Opis Czekoladki domowe z orzechami: Czekoladki domowe z orzechami to czekolada grzechu warta. Świetne rozwiązanie dla osób na diecie niskokalorycznej, dla alergików czy osób, które w

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne