ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:359/988)

Brak tytułu 200

posiekać nożem.  Dodac żółtka, cukier i sól - zagnieśc ciasto. Odstawić na 30 minut do lodóki. Ciasto rozwałkowac, wykrawać koła i wyklejać nimi foremki - dokładnie dociskając. Piec w 220 stopniach około 15-20 minut. Upieczone wyjąć z foremek. NADZIENIE: 1/2 szkl.  orzechów włoskich jajko 2 łyżki cukru brązowego 2 łyżki miodu - ja użyłam miodu nektarowo-spadziowego Sądecki Bartnik Składniki

kolorowotorcikowo
WITARIAŃSKA SZARLOTKA SYPANA 214

niej dobrze (jak pisze Ann Wigmore w "The Hippocrates Diet and Health Program" jabłka i orzechy nie są najgorszym połączeniem i sama często stosowała tę kombinację w swoich przepisach). Zaobserwowałam też, że wystarczy mi jeden kawałek takiej szarlotki, by się absolutnie usatysfakcjonować. Z pieczonymi ciastami(...)generalnie z gotowaną żywnością, mam trochę inaczej, a mianowicie nie mogę się nasycić, jak zacznę jeść, to ciężko mi skończyć. Krótko mówiąc: ciasta RAW górą!  Składniki na małą tortownicę o średnicy 22 cm: 1 szklanka surowych orzechów włoskich (najlepiej moczonych i wysuszonych), 1 szklanka surowych migdałów (najlepiej moczonych i wysuszonych), 1 szklanka surowych płatków kokosowych, 20 sztuk suszonych owoców

Jeść, by żyć w zdrowiu
Bułki drożdżowe z cynamonem, orzechami, rodzynkami i syropem różanym ;-) 188

rodzynek nasączonych w syropie różanym cóż chcieć więcej?  ;-) Składniki: nadzienie: - cynamon - 1/3 margaryny - 3 łyżki cukru brązowego - 2x garść orzechów włoskich - 2x garść rodzynek - 3 łyżki syropu różanego Do stopionego masła, dodać w/w składniki, wymieszać na ciasto: - 125 ml mleka - 375 g mąki - 30g drożdży - 50 g cukru - 75 g masła  - 1 jajko Mleko podgrzać. Mąkę przesiać

SMYKWKUCHNI
Jajecznica z pomidorem 193

Jajecznica z pomidorem to klasyczne połączenie szynki, cebuli, jajek z pomidorem. Bardzo szybka i prosta w przygotowaniu. Przepis oraz listę potrzebnych składników przedstawiam poniżej. Składniki 1

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
MUFFINY DYNIOWE 142

odstawiamy w drugiej misce rozcieramy jajka z puree, następnie dodajemy mleko i masło, mieszamy do suchych składników dodajemy mokre, mieszamy tylko do połączenia składników ciasto przekładamy do foremek wyłożonymi papilotkami, posypujemy posiekanymi orzechami pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190°C około 18-20 minut do suchego patyczka. Źródło: http://www.kwestiasmaku.com/desery/muffiny_cupcakes/muffiny_dyniowe/przepis.html

Słodkie zapomnienie
Mini Croissants z Czekoladą i Orzechami 198

Croissants to popularne, pyszne rogaliki przygotowane z ciasta francuskiego. Mini Croissants są bardziej podzielne, ładnie wyglądają i przypadną do gustu szczególnie dzieciom. Croissanty z czekoladą, oprószone orzechami lub wiórkami kokosowymi to idealny pomysł na śniadanie, podwieczorek lub słodką przekąskę. Mini Croissants z Czekoladą - Składniki: 250 g masła 10 g świeżych drożdży 220 ml mleka 420 g mąki pszennej płaska łyżeczka(...)pozostawiamy do wystygnięcia. Po tym czasie dodajemy do rozczynu resztę mąki, ok. 3 łyżki cukru, pozostałe 120 ml ciepłego mleka, 30 g roztopionego masła oraz sól. Zagniatamy elastyczne ciasto (możemy je także przygotować w food procesorze). Ciasto przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 h do podwojenia objętości. Następnie ciasto uderzamy pięścią, tak aby opadło

Słodka Strona
Rolada makowa 221

bardzo długo zachowuje swoją świeżość.   Przepis na ciasto pochodzi ze strony Moje Wypieki  .   Bardzo polecam ;) Składniki masa makowa: 500 gramów białego maku  500 gramów maku niebieskiego 2 olejki migdałowe 100 gramów daktyli 150 gramów rodzynek  200 gramów migdałów szklanka skórki pomarańczowej kandyzowanej  200 gramów orzechów włoskich 3 łyżki prawdziwego miodu  łyżka masła(...)studzimy. Do wystudzonego maku dodajemy 3 łyżki miodu, pokrojone na mniejsze kawałki daktyle, rodzynki, migdały, orzechy oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową. Na sam koniec dodajemy 2 olejki migdałowe, dokładnie mieszamy. Na sam koniec ubijamy na sztywno schłodzone białka i delikatnie dodajemy do masy makowej. Składniki ciasto: 3,5 szklanki mąki pszennej  180 ml letniego mleka 150 gramów roztopionego i przestudzonego

Krakowskie smaki Ani
Lebkuchen 200

wymieszać, można to zrobić mikserem. Na początku ciasto powinno wyjść lejące, należy je więc przykryć ściereczką i odstawić do całkowitego przestygnięcia, wtedy zgęstnieje. Z takiego ciasta łatwo da się uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, powinno ich wyjść ~30 sztuk. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem, w odstępach, bo ciasteczka prawdopodobnie sporo urosną. Kulki można lekko spłaszczyć z wierzchu. Piec

Przepysznik - BLW i nie tylko
Biszkopt czekoladowy z bitą śmietaną i owocami 193

floresy. Na sam wierzch dajemy sporo owoców, u mnie to były gruszki i słodkie śliwki i pokruszony ten kawałek biszkoptu, który odcięliśmy. Można dodatkowo posypać orzechami i płatkami migdałów. To jak będzie wyglądało ciasto zależy od waszej inwencji twórczej. Tort jest prosty, rustykalny i fajnie wygląda. Smacznego! Post Biszkopt czekoladowy z bitą śmietaną i owocami pojawił się poraz pierwszy

ladykitchen
Kajmak z dyni 191

esencji waniliowej orzechy włoskie do dekoracji Przepis na kajmak z dyni Zmiksować dynię z kajmakiem, solą, cynamonem i whisky. Przelać do pucharków i udekorować orzechami. Taki kajmak to też doskonała polewa do ciasta np. dyniowego . Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie ! Artykuł Kajmak z dyni pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane

Ugotowane pozamiatane
Obiad na słodko 192

cukru 0,5 szklanki mleka szczypta soli 16 truskawek równej wielkości Sos truskawkowy składniki: 300 g truskawek 1 laska wanilii 1 łyżka miodu akacjowego uprażone orzechy laskowe do posypania - opcjonalnie wykonanie  Wszystkie składniki ciasta zagniatamy razem. Cisto będzie się lepić, wtedy można dodać więcej mąki. Ja podzieliłam całe ciasto na 16 małych kulek, które rozgniatałam dłonią na blacie posypanym(...)około 5 minut by ciasto w środku nie było surowe. Knedle odcedzamy. Podajemy polane sosem truskawkowym. Truskawki miksujemy z 1 łyżką miodu. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i za pomocą noża wyskrobujemy z niej miąższ, który dodajemy do sosu truskawkowego. Aby dobrze się połączył jeszcze raz miksuję wszystko razem. Do posypania knedli użyłam uprażonych i posiekanych orzechów laskowych

Przysmaki Karolki
Staropolski piernik dojrzewający 145

połączenia składników. Masa powinna być miękka i lepiąca. Zdecydowanie zgęstnieje dopiero po leżakowaniu. Jeśli chcecie, aby w środku piernika były posiekane orzechy lub inne bakalie, można je dodać na tym etapie (ja nie dodaję). Wymieszane ciasto przekładamy do kamionkowego naczynia, szklanej/ceramicznej/stalowej miski lub emaliowanego garnka. Nakrywamy lnianą lub bawełnianą ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce na 2-8 tygodni (najlepiej(...)ciasta były równe). Przygotowujemy polewę rozpuszczając na małej mocy palnika śmietankę kremówkę z połamaną na małe kawałki czekoladą, co jakiś czas mieszając (jeśli polewa jest dla nas za mało słodka, dodajemy 1-2 łyżki miodu; jeśli polewa jest zbyt gęsta, dolewamy kremówki). Odstawiamy do przestudzenia. Smarujemy każdy piernik na górze i po bokach polewą. Ozdabiamy połówkami orzechów lub posiekanymi orzechami

Poezja smaku
Łaciata marchewka 102

Trudno przejść obojętnie obok ciasta marchewkowego, a już zwłaszcza obok łaciatej marchewki To ciacho kryje w sobie wiele pysznych składników – myślę, że to świetne połączenie, którego

Słodki sentyment
Łaciata marchewka 99

Trudno przejść obojętnie obok ciasta marchewkowego, a już zwłaszcza obok łaciatej marchewki To ciacho kryje w sobie wiele pysznych składników – myślę, że to świetne połączenie, którego

Słodki sentyment
Babeczki z masłem orzechowym i konfiturą malinową 272

FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Babeczki z masłem orzechowym i konfiturą malinową Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: Ciasto: 70g masła orzechowego (najlepiej masło orzechowe o zawartości orzechów minimum 90%) 90g miękkiego masła 120g jasnego brązowego cukru 80g konfitury malinowej 2 jajka 150g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia(...)łyżeczki sody Krem: 70g masła orzechowego (najlepiej masło orzechowe o zawartości orzechów minimum 90%) 70g miękkiego masła 100g cukru pudru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 1/2 łyżeczki pasty waniliowej Dodatkowo: 12 łyżeczek konfitury malinowej posiekane orzeszki arachidowe (mogą być słone) Ciasto: 1. Do miski przełożyć oba masła i dodać cukier, ucierać mikserem na najwyższych obrotach przez około

Mała Cukierenka
Razowe knedle z czerwonym agrestem, orzechami włoskimi i smażonymi czereśniami 210

Dziś podaję zdrowszą wersję naszych ukochanych knedli. Mąka razowa do ciasta a w środku dość nietypowo bo agrest czerwony i orzechy włoskie a smak? wyborny, polecam gorąco. Do knedli podałam smażone czereśnie na maśle z pieprzem . Połączenie wyborne ale to już musicie sprawdzić sami, polecam. Razowe knedle z czerwonym agrestem, orzechami włoskimi i smażonymi czereśniami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Tarta ananasowa 196

proste w wykonaniu a zarazem pyszne i efektowne.   Zaczniemy od przygotowania spodu. Cukier rozpuścić w ciepłym maśle. Dodać pokruszone ciasteczka, cynamon i orzechy. Wymieszać do momentu połączenia się wszystkich składników, kiedy ciasto osiągnie konsystencję mokrego piasku. Przygotować formę do tarty. Wysmarować ją tłuszczem, a następnie wyłożyć jej dno ciastem (fot.1) , tworząc rant o wysokości około

Świat Ciasta