Pieczona cielęcina w sosie własnym z kluskami śląskimi 564zagęszczenia sosu. Doprawić solą i pieprzem wedle uznania. KLUSKI ŚLĄSKIE Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki odcedzamy, przeciskamy przez praskę. Dodajemy mąkę, jajko, sól i zagniatamy ciasto. Rękoma formujemy małe okrągłe kluski (wielkości orzecha włoskiego), lekko spłaszczamy i palcem robimy wgłębienie. Gotujemy w osolonej wodzie 3 minuty od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię. Kluski śląskie podajemy do pieczeni polane sosem. Artykuł
Kierunekuchnia
Kluski śląskie buraczane 178zakryć cały ubytek. (u mnie mniej więcej ilość łyżek wyszła taka jak w składnikach) Dodać z powrotem odłożoną część masy ziemniaczano-buraczanej i wyrobić gładkie ciasto. Dłońmi oprószonymi mąką formować kulki wielkości orzechów włoskich, spłaszczać je lekko i kciukiem wyciskać zagłębienie. Kluski wrzucać na osolony wrzątek , zamieszać , gotować minutę od momentu wypłynięcia. Wyjąc łyżką cedzakową , okrasić tłuszczem z cebulką
Różne smaki w kuchni
Ciasteczka brownie 231cukier, ubijamy przez kilka minut. Następnie dodajemy roztopioną czekoladę, mąkę oraz kakao z proszkiem do pieczenia. Mieszamy szpatułką albo mikserem na niskich obrotach. Czekoladę i orzechy siekamy na malutki kawałeczki, dorzucamy do ciasta i mieszamy szpatułką. Wstawiamy ciasto na kilka minut do lodówki/zamrażalki. Blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Wyciągamy ciasto i nakładamy łyżką kulki na papier. Umieszczamy
Kolizje Smaków
Kanapa – Polska-Ukraina - łączy nas kuchnia 183stołu (puszka była za mała). Do tego podano wino Odeskie czarne Kolonist. Niestety nie sprostało pasztetowi. Pierogi z czarną kapustą, sandaczem oraz z mięsem zajęczym i orzechami leśnymi. Piękna niestandardowa prezentacja. Świetne cienkie ciasto i mocne aromatyczne farsze. Dobrze skomponowały się z winem Cabernet Merlot Kolonist. Chiken Kyiv – kotlet z kurczaka po kijowsku. Danie dobre, smaczne, poprawne, ale po poprzednich
królestwo garów
Włoskie ciasteczka cytrynowe inspirowane książką Italia do zjedzenia.... 243dodajemy do ciasta.Pozostałą mąkę musimy wmieszać w ciasto łyżką. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy do lodówki na około godz. Po tym czasie z ciasta urywamy kawałki i formujemy kulki wielkości orzechów włoskich. Każdą kulkę najpierw obtaczamy w cukrze krysztale a potem w pudrze. Układamy na blaszce, robiąc odstępy około 3-4 cm. Pieczemy około 15 min w nagrzanym
Radość kipiąca uśmiechem.
Fit menu na Boże Narodzenie 296słodkości Magiczne ciasto migdałowe z czekoladą Wigilijna kasza jaglana z suszonymi śliwkami i miodowo-korzennym aromatem Świąteczna kawa z kremem makowym i prażonymi płatkami migdałów Świąteczne ciasto czekoladowe z kumkwatami Chleb piernikowy z orzechami laskowymi Kluski z makiem i orzechami Tarta makowa Piernikowe gwiazdki
My Chcemy Jeść
Orzechowe muffiny 219orzechowe i wymieszaj dokładnie. Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiej do dużej miski. Orzeszki posiekaj. Wymieszaj wszystkie składniki razem ale tylko do połączenia. 1/3 posiekanych orzechów zostaw do posypania babeczek. Wypełnij foremki ciastem do 2/3 ich wysokości, posyp resztą orzeszków i piecz w temp. 180 c przez 20-25 minut w zależności od wielkości papilotek Smacznego! Artykuł Orzechowe muffiny
greenscarf
Marysieńka 614ciasto to czekoladowy biszkopt i beza z orzechami przekładane kremem budyniowo - maślanym z czekoladową polewą. Dosyć pracochłonne, ale wynagradza smakiem. Czytaj więcej
Biały fartuszek
Ciasteczka gryczane 2 czekolady 220Wszystkie składniki dokładnie połączyć. Połowę czekolady posiekać (nie na drobno; użyłam groszków czekoladowych), a resztę zmielić np. w młynku do kawy. Całość wmieszać do ciasta. Z masy uformować kulki o wielości orzecha włoskiego. Każdą kulkę ułożyć (zachowując odpowiednie odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia, leciutko spłaszczyć (dłonią lub widelcem; zrobiłam kratkę za pomocą widelca) i wstawić
Di gotuje
Przepis na bezglutenowy mazurek z masą orzechowo-kokosową 319piekarnika nagrzanego do 170 st. C. na ok. 20-25 min. Wystudź ciasto. Rozpuść masło orzechowe i wymieszaj z mlekiem kokosowym i syropem klonowym. Polej ciasto i udekoruj rozpuszczoną, gorzką czekoladą i orzechami. Wstaw do lodówki, żeby masa stężała. Składniki 100 g mąki kukurydzianej 80 g mąki jaglanej 50 g skrobi z tapioki / ziemniaczanej 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
Eat me! Fit me!
Wielkanoc z przepisami Eat me Fit me oraz przepis na kokosowo-orzechowy bezglutenowy mazurek bez cukru 312piekarnika nagrzanego do 170 st. C. na ok. 20-25 min. Wystudź ciasto. Rozpuść masło orzechowe i wymieszaj z mlekiem kokosowym i syropem klonowym. Polej ciasto i udekoruj rozpuszczoną, gorzką czekoladą i orzechami. Wstaw do lodówki, żeby masa stężała. Składniki 100 g mąki kukurydzianej 80 g mąki jaglanej 50 g skrobi z tapioki / ziemniaczanej 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
Eat me! Fit me!
Ciasteczka korzenne z miętą 215Ciasto: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Śmietanę mieszamy z sodą, jajkiem i cukrem. Dodajemy kakao, przyprawę do piernika, miętę, mąkę i miksujemy do powstania gładkiego ciasta. Lekko zwilżonymi dłońmi formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy w 200 stopniach około 12 minut. Lukier: do cukru pudru dodajemy ciepłą, przegotowaną wodę
Smak mojej kuchni
PROSTE CIASTECZKA MOCNO CZEKOLADOWE ( NA JOGURCIE ) 255użycia miksera, tylko przy użyciu zwykłej rózgi. Na końcu zagniotłam ciasto rękoma. Jest trochę klejące, ale bez problemu uda się je wyrobić. Następnie urywamy po kawałku ciasta i formujemy w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego. Ukłądamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulkę lekko spłaszczamy dłonią. Ja dla dekoracji posypałam moje ciasteczka płatkami migdałów. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Walijskie Pichcenie
Crumble z mąką gryczaną, jabłkami i czekoladą, bez glutenu (Crumble con farina di grano saraceno, mele e cioccolato, senza gluti 211padella per circa 3 minuti, poi tritatele grossolanamente. Przygotowujemy kruszonkę. Do miski wsypujemy m ą k ę gryczan ą , syrop z agawy, orzechy pekan i rozpuszczon ą czekoladę. Z ciasta wyrabiamy kruszonkę. **** Per preparare il crumble impastiamo la farina di grano saraceno, lo sciroppo d'agave, le noci pecan e il cioccolato sciolto. Obrane jabłka
La grande e la piccola cuoca