ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:347/988)

Sernik na zimno z owsianym spodem 172

płatki. Mieszamy składniki delikatnie, wylewamy na tortownicę o średnicy 24 cm. wyłożoną papierem pergaminowym. Pieczemy 20 minut w temperaturze 160 stopni C. Ciasto studzimy. Ser mielimy trzykrotnie w maszynce do mięsa. Do zmielonego sera dodajemy śmietankę oraz orzechy z migdałami mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy dodajemy do masy serowej.  Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody, zostawiamy

kgwjanczewo
Biszkopt orzechowo - kakaowy 128

wszystkie składniki sypkie, tzn. mąkę tortową, ziemniaczaną, zmielone orzechy, kaszę manną, proszek do pieczenia i kakao. Wymieszane składniki sypkie dodałam partiami do ubitych jajek i wymieszałam łyżką do połączenia składników. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tortownicę o średnicy 20cm wyłożyłam na dnie papierem do pieczenia, wpuszczając jego brzegi w obręcz. Do formy przelałam ciasto i wstawiłam je do piekarnika. Biszkopt piekłam

Waniliowe Improwizacje
Pleśniak 100

cukru pudru do ciasta * opakowanie cukru wanilinowego * 2 łyżki kakao * dżem lub powidła (u mnie sprawdził się domowej roboty dżem porzeczkowy) * bakalie (rodzynki, suszona śliwka, orzechy) * 1 szklanka cukru do białek * łyżka śmietany do ciasta – opcjonalnie * 1 opakowanie kisielu o dowolnym smaku * cukier puder do posypania ciasta Oddzieliłam żółtka od białek. Mąkę przesiałam i połączyłam z margaryną, proszkiem

Pieprzyć z Fantazją
Ciasto Maxi King 166

lubicie mocno słodkie ciasta to ta propozycja Wam posmakuje. Masa mleczna wykonana jest na mleku w proszku, jest dość zwarta. Wierzch oblany czekoladą i prażonymi orzechami.... Mmm niebo w gębie! Przepis ze strony Świat Ciasta.       Ciasto Maxi King   Składniki na blaszkę 23x33cm:   Do przekładania: około 400g herbatników   Na masę mleczną: 300g masła lub margaryny

Smak mojej kuchni
Świąteczny piernik staropolski, dojrzewający z orzechami 245

pierniku myślałam już bardzo dawno, jednak na zagniecenie ciasta wzięłam się dopiero kilka dni temu. Na zdjęciu jest idealnie gładkie i stałe, ponieważ właśnie tych kilka dni spędziło w lodówce i dało się je pięknie uklepać. :) Jest tak pyszny, że strasznie kusi mnie, żeby upiec go wcześniej i po prostu bez skrupułów wszamać... Ale będę nieugięta. ;_; 1kg mąki pszennej(...)spiralnymi widełkami na najniższych obrotach, najpierw jajka, mleko z sodą i szczyptę soli. Mąki dodajemy po łyżce, w trakcie ich wsypywania wciąż porządnie wyrabiamy ciasto. Na koniec wrzucamy przyprawę korzenną oraz kakao i posiekane orzechy. Jeśli chodzi o moją korzenną przyprawę, to namęczyłam się z moim malutkim moździerzem, ale jak po staropolsku, to i zaszalałam. Zmiażdżyłam goździki, ziarenka kardamonu, cynamon

Kuchenna Kontrrewolucya
Mleko kokosowe na dwa sposoby 141

wbijamy, aż przebijemy się przez białą warstwę do wnętrza. Wycinamy część miąższu, aby umożliwić wydostanie się wody ze środka do kubka/szklanki/filiżanki/miski, czy czegokolwiek innego. Następnie musimy orzech przepołowić. Osobiście próbowałam trzech metod i dopiero trzecia zadziałała. Pierwszą było uderzanie skorupy młotkiem po środkowej jego linii (uwaga, nie według istniejących na kokosie linii, tylko w przeciwną stronę, oznacza(...)ciężkiego noża. Trzecią (tą skuteczną) było lekkie nacięcie skorupy ostrym nożem, tak aby mógł się w to nacięcie wbić, później nóż ten był uderzany wałkiem do ciasta i dzięki temu wbił się w orzech i zdołał go przepołowić. Gdy już kokosa otworzymy, przechodzimy do wydostania z niego białego miąższu. Możemy to sobie trochę ułatwić poprzez nacięcie go w kilku miejscach

Weganizm infantylny
Sernik marchewkowy według Marthy Stewart 197

przepis według Marthy Steward wpadłam przypadkiem. Sam pomysł połączenia mojego ukochanego ciasta - sernika z marchewką mnie tak bardzo zaintrygował, że nie mogłam przejść obojętnie wobec myśli, że koniecznie muszę go zrobić :) Oryginalny smak masy serowej przełamany jest moim ulubionym spodem z herbatników i posiekanych drobno orzechów. Spróbujcie :) Składniki (spód): pół szklanki orzechów włoskich (posiekanych)  120 g herbatników(...)wanilii albo cukier waniliowy  duża łyżka mąki ziemniaczanej ¼ łyżeczki soli Składniki polewy: szklanka kwaśnej śmietany (użyłam 12%) 3 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Ciasto zaczynamy od wykonania spodu. Masło roztapiamy w rondelku. Ciastka i orzechy drobno siekamy lub miksujemy i łączymy z cukrem. Całość zalewamy masłem i dokładnie mieszamy. Okrągła tortownicę o średnicy 25cm wykładamy papierem do pieczenia, na który

ChilliJemy
Brownies, czyli tort czekoladowy pięknej Magdaleny, z orzechami i migdałami, bez mąki 173

mieszanki mielonych migdałów, orzechów włoskich i laskowych (wszystkiego mniej więcej było po 1/3). Polecam wypróbowanie przepisu, szczególnie czokoholikom, ale nie tylko :) Ciasto: 200g masła 200g czekolady (deserowej lub gorzkiej) 200g mieszanki mielonych migdałów i orzechów (laskowych i włoskich) 5 jajek 2x 70g cukru Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej, w taki sposób by naczynie w którym się one znajdują(...)naczyniu poniżej. (W innym wypadku czekolada może się nam zwarzyć). Do rozpuszczonej mieszanki czekoladowej następnie dodajemy 5 żółtek utartych z 70g cukru na kogel mogel i zmielone razem orzechy z migdałami. Całość dobrze mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym dodajemy do nich 70g cukru i miksujemy jeszcze chwilę. Na koniec delikatnie mieszamy masę czekoladową z białkami i wylewamy

Smakowy Raj
Chleb z cukinią 184

miski z mąką i wyrośniętym zaczynem dodać resztę lekko ciepłej wody, jajko i sól. Zagnieść ciasto.Cukinię dobrze odcisnąć z soku. Odciśniętą cukinię i posiekane orzechy [ ja akurat ich nie dawałam] dodać do ciasta. Ciasto ponownie zagnieść, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcie na 45 min.Po tym czasie, ciasto jeszcze raz zagnieść. Ciasto przełożyć do formy keksówki

Moje domowe kucharzenie
Orzechowe sztabki 127

mąki 200 g orzechów drobno siekanych 200 g cukru pudru 250 g margaryny 4 żółtka 1,5 tabliczki czekolady do smarowania 3/4 szkl orzechów siekanych do maczania Z podanych składników zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce, cienko wałkować i pociąć na prostokąty ok 8x3 cm  Upiec w piekarniku w temp 180 st ok 15 min. Wystudzone smarować do połowy rozpuszczoną

Gotowanie jest łatwe
Mini rogaliki z masą orzechową 183

połączyły i szybko zagniotłam. Uformowałam z ciasta kulę, przykryłam folią i wstawiłam na 3 godziny do lodówki. W tym czasie zrobiłam masę z orzechów włoskich wg tego   przepisu . Jest doskonała do rogalików. Ma idealną konsystencję. Ciasto po wyjęciu z lodówki kroiłam na grube plastry. Podsypałam mąką i rozwałkowałam na placki o średnicy ok. 28 cm.   Każdy placek(...)kroiłam na 8 trójkątów Na każdym trójkąciku ułożyłam łyżeczkę masy orzechowej. Rozsmarowałam na prawie całej powierzchni zachowując margines bez smarowania. Zawinęłam ciasto na rogach od szerszej strony do środka a następnie zwijałam w rulonik i na końcu ukształtowałam rogalik. Piekarnik włączyłam na 180 °C. Gotowe rogaliki układałam na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia zachowując odstępy, ponieważ podczas pieczenia rogaliki trochę

Kuchnia u Krysi
Pyszne ciasto z colą i masą herbatnikowo-orzechową :-) 721

sobą współgrają tworząc bardzo ciekawy smak. Pierwsza z nich to kakaowy biszkopt, na nim znajduje się pyszna masa składająca się ze zmielonych herbatników i orzechów oraz coli, całość zaś wieńczy bita śmietana posypana czekoladą.  Ciasto jest proste w przygotowaniu, bardzo pyszne i ładnie wygląda. Polecam Wam przygotowanie. No to zaczynamy: SKŁADNIKI:     * przepis na dużą blaszkę(...)orzechów. Na koniec dodajemy cukier puder. Wszystko dokładnie miksujemy na jednolitą masę, i wykładamy na nasączony wcześniej biszkopt. Wyrównujemy.   MASA ŚMIETANOWA: -500-600 ml śmietany 30% -2 łyżki cukru pudru -3 śmietan fixy  *jeśli nie lubicie używać śmietan fixów, dajcie żelatynę około 2 łyżki rozpuszczamy w 0,5 szkl wody -trochę czekolady gorzkiej do posypania ciasta (około

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Świąteczne czekoladowe salami. Deser bez pieczenia! 119

wzbudza tylko najlepsze, świąteczne emocje. Mocno pachnie ciastkami korzennymi i to tak, że czuć ten smak i zapach z każdym kęsem. Ciasto nie wymaga pieczenia, więc to duży plus. W każdym kawałeczku odnajdziecie żurawinę, lekko chrupki pierniczek, orzechy, rodzynki i suszone morele, a wszystko to obtoczone w masie czekoladowo-daktylowej. Pycha i niebo w gębie!  Świąteczne czekoladowe salami - przepis(...)połączenia się składników. Do masy czekoladowo-daktylowej dodajemy pokruszone ciasteczka, żurawinę, posiekane orzechy, rodzynki i pokrojone morele. Wszystko mieszamy, aby każdy składnik był obtoczony w masie daktylowej.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Część masy układamy na podłużnym pasie folii spożywczej i zawijamy tak, aby powstało ciasto przypominające salami. Zazwyczaj z jednego przepisy wychodzą dwa czekoladowe desery o długości

Kuchnia Łukasza
Makowiec zawijany 172

płynnego miodu 20 g masła 30 g migdałów 30 g orzechów włoskich 30 g orzechów laskowych 60 g rodzynek 1 łyżeczka olejku migdałowego 1 łyżeczka olejku pomarańczowego 3 białka Składniki na lukier: pół szklanki cukru pudru około 3 łyżek wody Wykonanie ciasta: Odmierzamy składniki na ciasto. Rozkruszone drożdże, łyżkę cukru, łyżkę mąki, ciepłe mleko łączymy i mieszamy. Odstawiamy w ciepłe(...)namaczamy w gorącej wodzie (30 minut). Odcedzamy i drobno kroimy. Dodajemy do maku. Orzechy i migdały drobno kroimy. Dodajemy do maku. Masło topimy, dodajemy do maku. Miód, cukier, olejki dodajemy do maku. Całość dokładnie mieszamy. Białek jeszcze nie dodajemy. Masę makową odstawiamy do momentu, aż ciasto na makowiec będzie gotowe do zawinięcia. Dopiero wówczas białka ubijamy na sztywno i dodajemy

Smak mojego domu
SEROWE PĄCZUSIE (LAST MINUTE) 2149

tłuszczu. Smakują wspaniale, z lekką cytrynową nutą i są idealne tak na jeden, dwa kęsy. Aby nie dosypywać do ciasta zbyt wiele mąki, odrywam jego kawałki i najpierw lekko obtaczam w mące, po czym formuję kuleczki odrobinę większe niż orzech włoski. Pączusie wychodzą idealnie okrągłe, pulchne i delikatne :)   Fantastyczny efekt przy minimalnym nakładzie pracy - bardzo polecam! SKŁADNIKI (na około(...)się kleiło dodaj jeszcze mąki, ale staraj się w miarę możliwości jak najmniej jej dosypywać, gdyż utwardza ona ciasto. Teraz odrywaj kawałek ciasta i obtaczaj go lekko w mące, a następnie formuj kulki ciut większe niż orzech włoski.  Smaż pączusie w temperaturze 175 stopni C* na złoty kolor, obracając je na drugą stronę widelcem w połowie smażenia. Usmażone wyjmuj

Słodko-Słony Świat Ilony