ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:338/988)

Torcik rabarbarowy 141

Bardzo smaczne ciasto, miękkie i puszyste z kwaskowym rabarbarem. Przepis z rodzinnych, starych zeszytów. W oryginale zamiast wiórków były orzechy laskowe. Ja zamieniłem je ze względów na alergię brata. Polecam, bo sezon rabarbarowy w pełni :) Składniki : - 5 - 6 łodyg rabarbaru. Ciasto : - 125 g miękkiego masła, - 3 żółtka, - 100 g syropu z buraków cukrowych ( melasy ), - 20 ml nalewki wiśniowej(...)białka, - 2 łyżki syropu z buraków cukrowych, - łyżka budyniu ( dałem czekoladowy ), - 3 - 4 łyżki wiórków lub mielonych orzechów. Wykonanie : Masło, żółtka i syrop utrzeć na puszystą masę. Miksując dolać nalewkę i jogurt. Mąkę z proszkiem przesiać i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Ciasto wylać do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Białka ubić

Przepisy Mikołaja
Wegańskie rogale Marcińskie 172

orzechami (część orzechów włoskich zostaw do dekoracji, ja dodatkowo użyłam płatków migdałowych). Po 15 minutach odcedź mak i przepuść przez maszynkę, albo tak jak ja zamorduj wszystkie blendery w domu. Masę marcepanową utrzyj z cukrem pudrem, połącz z masa makową i na końcu dodaj skórkę pomarańczową. Wyjdzie Ci taki oto pasztet (to jest pyszne, serio!): Wyjmij ciasto (urosło w nocy(...)minut (program pieczenie ciasta), aż się ładnie przyrumienią. Jeszcze ciepłe posmaruj lukrem (cukier puder rozpuszczony w odrobinie ciepłej wody) i posyp posiekanymi orzechami. Smacznego!!! Nie wiem czy udało mi się to uchwycić na zdjęciu, ale ciasto idealnie się listkuje

greenscarf
Galette z brzoskwiniami 192

soli 1/2 szklanki cukru pudru 125 g zimnego masła 1 łyżka lodowatej wody Dodatkowo ok 4-5 brzoskwiń ok 4 łyżki mielonych orzechów laskowych  ok 4 łyżki brązowego cukru 1 żółtko 2 łyżki mleka Przygotowanie: 1. Ciasto - zimne masło kroimy w kostkę, wszystkie składniki umieszczamy w misce miksera i krótko miksujemy do uzyskania okruchów, następnie szybko zagniatamy(...)odkładamy do lodówki na ok 30 min - 1h 2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni 3. Brzoskwinie kroimy w półksiężyce 4. Ciasto rozwałkowujemy na placek, pozostawiając ok 3-4 cm wolnej przestrzenie na brzegach, środek wysypujemy mielonymi orzechami, układamy pokrojone brzoskwinie po okręgu, mają na siebie zachodzić, pozostałe brzegi nakładamy na wierzch, smarujemy je roztrzepanym żółtkiem z mlekiem, posypujemy całość

Słodki Kompromis
13. Od święta i na święta: czyli bananowo - żurawinowy, wegański niby-piernik ★ 240

można zrobić ciasto bez jajek? ". Jasne, że można! I to takie, od którego jedzenia nie da się powstrzymać. Pysznie wilgotne, ze słodyczą żurawiny i banana przełamaną delikatną goryczą mocnego espresso i gorzkiej czekolady. Do kuchni odmaszerować! Wegański niby-piernik:  - 240g mąki (idealna będzie owsiana lub gryczana) - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 40g zmielonych orzechów włoskich (lub drobno posiekanych(...)kawę i pozostaw do ostudzenia. 2. Rozgrzej piec do 180 stopni. 3. W misce wymieszaj przesianą przez sito mąkę (nie bądź leniem i zrób to! Ciasto wyjdzie pulchniejsze), proszek do pieczenia i sól. Następnie orzechy, żurawinę (uważaj, żeby się nie posklejała) i posiekaną czekoladę. Wymieszaj dokładnie. 4. W drugiej misce zblenduj banany, cukier, aromat waniliowy, kawę oraz olej. 5. Ostrożnie

Pland based fille
ciasto piegowaty Jaś s. Anastazji 215

pieczenia. Na końcu dodajemy mak i mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej samo dno papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawimy do całkowitego wystudzenia. Przekrawamy na 2 blaty, najlepiej drugiego dnia po upieczeniu. składniki na masę orzechową: 300 g masła 150-200 g orzechów mielonych 2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/4 szkl gorącej(...)lekkiego stężenia) polewa czekoladowa (np. 100 g czekolady rozpuszczonej z 50 g masła) wykonanie: Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy orzechy, wlewamy wystudzoną kawę i miksujemy. wykonanie ciasta: Na pierwszy blat biszkoptu z makiem równomiernie rozsmarowujemy 1/2 masy orzechowej. Następnie wykładamy całą masę makową, układamy kawałki brzoskwiń, zalewamy tężejącą galaretką. Całość wkładamy do lodówki

Domowy Smak Jedzenia
Orzechowe ciasteczka z musli (szybkie) 211

mnie koszalińska Młyny Stoisław ) 1 jajko M 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru 3 łyżki ulubionego musli* *u mnie z mojemusli.pl wersja czoko banan – czekoladowa granola, orzechy, mleczna czekolada i mniejsze kawałki banana Składniki: Do miski przekładamy 5 łyżek kremowego masła orzechowego, dodajemy 5 łyżek mąki, proszek do pieczenia, 2 łyżeczki cukru do smaku i wbijamy całe(...)Następnie dodajemy musli, znów mieszamy. Na koniec przez chwilę wyrabiamy ręką (ja formuje na koniec coś w rodzaju wałka, aby łatwiej było porcjować ciasteczka). Odrywamy kawałki ciasta i w dłoniach formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Ciasteczka układamy w lekkich odstępach na blaszce (ja swoją wysmarowałam oliwą z oliwek, aby spód był bardziej chrupiący, ale można je również piec na papierze

Słodkie okruszki
Ciasto jabłkowo-kajmakowe 393

Warstwowe ciasto na klasycznym biszkopcie nasączone ponczem cytrynowym, masa z winnych jabłek i galaretki, przełamana maślanym kremem kajmakowo-kawowym z orzechami włoskimi duet doskonały i bardzo smaczny. Na stałe zagości w moim repertuarze warstwowych ciast. Polecam! Składniki: Biszkopt: 7 jaj 1 niepełna szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej Kilka kropel aromatu cytrynowego do ciast(...)więcej wg uznania 2 galaretki agrestowe 1 łyżka cytryny do skropienia Warstwa kajmakowo-kawowa 30 dag masła 82 % 510 g masy kajmakowej -1 puszka 10 dag drobno pokrojonych orzechów włoskich 1 łyżka zmielonej kawy prawdziwej Dodatkowo: ½ szklanki rozdrobnionych orzechów włoskich do posypania 2 łyżki kakao do oprószenia Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka jaj oddzielamy od żółtek ubijamy na puszystą pianę, dodajemy

Wanilia i Kardamon
Węgierskie naleśniki Gundel 166

znajdziecie ją tutaj na naleśniki Gundel. Są one niezwykle popularne np w Budapeszcie. Zapraszam :) Naleśniki Gundel Ciasto naleśnikowe: - 200ml mleka - 50 ml oleju lub stopionego masła - 3 łyżki cukru - 150 g mąki - 1-2 jajka duże, kurze - trochę wody gazowanej Masa: - 120g zmiksowanych orzechów ( np włoskie, laskowe lub migdały) - 80g cukru pudru - 60 ml śmietany(...)wersji light jogurt grecki) - łyżeczka cynamonu - ew. w wersji dla dorosłych 2 łyżki rumu Polewa - czekolada - trochę śmietany  Składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy ,odstawiamy na ok.20 min i smażymy naleśniczki. Orzechy łączymy z cukrem i śmietanką /jogurtem, dodajemy cukier. Masę rozprowadzamy po naleśnikach i składamy - tak jak nam wygodnie. U mnie w trójkącik. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej, dodajemy

Kuchnia Pełna Emocji
NALEŚNIKI DUO 168

przychodzi wtedy czas na kreatywność. I tak oto z mojego niezdecydowania, powstały naleśniki w wersji duo. Twarożek z orzechami, dżem figowy, a do tego delikatne naleśniki. Mówię wam pyszności, nie tylko na deser. Doskonale sprawdzą się jako danie obiadowe. SKŁADNIKI: ciasto naleśnikowe 200 g mąki 1 jajko 1 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki wody mineralnej gazowanej szczypta soli 3 łyżki(...)cukru waniliowego farsz 200g twarogu 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka cukru trzcinowego 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego posiekane orzechy (włoskie lub migdały) dżem figowy (lub inny ulubiony) świeże figi  olej A jak to zrobić: Wszystkie składniki na ciasto, przy pomocy miksera lub trzepaczki połączyć ze sobą na gładką masę. Na rozgrzanym oleju usmażyć cienkie naleśniki. Twarożek połączyć cynamonem

Kuchnia w opałach
Grzybki i orzeszki, czyli świąteczne ciasteczka z kremem 500

nadają się do tego tego małe grzybki, orzeszki i szyszki napełniane słodkim kremem. W tym roku dodatkowo posmarowałam je czekoladową polewą i obtoczyłam w zmielonych orzechach laskowych. Są pyszne, kruche słodkie, idealne;)  Ciasto: 2 jajka, 250g margaryny, 3 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki cukru pudru, 1/3 łyżeczki soli, 1 szczypta sody oczyszczonej. Ze wszystkich składników zagnieść gładkie ciasto. Formować(...)margaryną na puch, dodawać po łyżce masy budyniowej.  Kremem napełniać skorupki i sklejać. Dodatkowo: 100g mlecznej czekolady,  2 łyżki śmietany 30%,  łyżka masła,  100g tartych orzechów laskowych (użyłam Back Mit). Czekoladę stopić wraz z masłem i śmietanką na parze.  Lekko przestudzoną masą smarować orzeszki, grzybki i szyszki z obu stron, następnie od razu obtaczać

Z miłości do słodkości
markizy mleczno-orzechowe 194

mleka 1/4 szklanki cukru   szklanka pełnego mleka w proszku 150 g masła dodatkowo: 150 g czekolady deserowej 2 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów 3 łyżki mleka wiórki czekoladowe  Składniki ciasta szybko zagnieść a następnie owinąć folią i wstawić na godzinę do lodówki.  Schłodzone ciasto rozwałkować na podsypanym maka blacie i kieliszkiem wycinać kółeczka. Układać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
MAKOWY ZAWIJANIEC z jabłkiem 156

wysypana bułką. Ciasto Mleko lekko podgrzewamy. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru i rozprowadzamy kilkoma łyżeczkami mleka. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Ucieramy żółtka z resztą cukru do białości. Po wyrośnięciu rozczynu dodajemy go do przesianej mąki razem z utartymi jajkami , mlekiem, jogurtem i olejem. Wszystko wyrabiamy dokładnie napowietrzając ciasto. Ciasto dostawiamy do wyrośnięcia. Przykrywamy miskę(...)gotujemy przez około 30 minut. Potem mielimy mak z cukrem w proporcji *3 części maku *1 część cukru Do masy dodajemy posiekane orzechy, namoczone rodzynki, aromat, łyżeczkę wiśni z amaretto i ubite białko. Wyrośnięte ciasto wałkujemy w prostokąt na grubość max 1/2 cm. Wzdłuż krótszego boku nakładamy pasek nadzienia i odcinamy ciasto na szerokość 8 cm. Zamykamy nadzienie ciastem

Smaczne moje
Placki miodowo - korzenne przekładane kremem mleczno - orzechowym. 171

dodajemy miód i dokładnie mieszamy. Mąkę przesiewamy z resztą suchych składników. Robimy wgłębienie, wlewamy miód z masłem, wbijamy jajka i zagniatamy ciasto. Jeśli jest za suche dodajemy śmietany. Wyrobione ciasto dzielimy na cztery części i pieczemy cztery jednakowe placki, każdy  10 min w 180 stopniach. Trzeba uważać, na miód szybko łapie kolor i łatwo je przypalić. Na mleku gotujemy(...)sensu aby nie rozbić kawałków orzechów. I tu też nie użyłam cukru, masa jest dość słodka,  a więc doskonale dosłodzi masę. Taką nawet lekko ciepłą masą przekładamy placki  łącznie z posmarowaniem wierzchu.  Lekko dociskamy  i odstawiamy do stężenia. Z podanych składników robimy polewę, którą smarujemy wierzch ciasta. Ta polewa nie jest konieczna, doskonale sprawdza się oprószenie

Dieta moja pasja
PYSZNA DROŻDŻOWA STRUCLA Z ORZECHAMI I MARMOLADĄ (krok po kroku) 242

Od prawie dwóch tygodni jestem w Polsce i rozkoszuję się pobytem w rodzinnym domu. Obie z moją Mamą lubimy ciasta drożdżowe, więc upiekłam nasze ulubione rolady

Przepisy Aleksandry
Ciasto z kasztanami. Miodowe 177

upieczcie je w piekarniku. Mmm... Czysta rozkosz. Tym razem jednak oparłam się chęci zjedzenia wszystkich zaraz po upieczeniu, i przygotowałam ciasto. Miodowe, a więc najlepsze po dwóch - trzech dniach, kiedy nieco zmięknie. Niesamowicie chrupiące od kasztanów i orzechów, z nieco specyficzną w smaku posypką, bo z solą i koprem włoskim. Muszę przyznać, że na początku nie byłam przekonana(...)ciasta. Przepis z BBC . Ciasto kasztanowe Giovanniego Serretto Składniki: (na formę o średnicy 20 cm) 225 g masła 250 g miodu 100 g jasnego brązowego cukru 4 jajka 350 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego 150 g upieczonych, obranych kasztanów dodatkowo: 50 g upieczonych, obranych kasztanów 20 g orzechów piniowych 1 łyżeczka soli

Pożeraczka, czyli raz adobrze