ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:338/988)

Ekspresowe ciastka bananowe 142

wszystko dokładnie wymieszać. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać łyżką do połączenia się wszystkich składników. Powinno wyjść miękkie, klejące się ciasto. Dłonie posmarować olejem, łyżką nabierać porcję ciasta i formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego. U mnie wyszło 20 kulek. Kulki wykładać na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową. Piec w piekarniku nagrzanym

Smaki Armine
Kora dębowa 104

Kora dębowa albo też kora orzechowa. Spotykałam się z różnymi nazwami, ale chodzi o to samo ciasto. Moje nazywa się dębową, dostałam przepis pod taką nazwą

Pieprzyć z Fantazją
Ciasto Alpejska Słodycz 216

Ciasto Alpejska Słodycz Delikatne ciasto z dwóch mas, jogurtowej  i śmietanowej na biszkopcie z orzechami Składniki na biszkopt: ·        6 jajek ·        5 łyżek mąki pszennej ·        5 łyżek mąki ziemniaczanej ·        1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)pieczenia i mieszamy łyżką z masą jajeczną 5.   Masę biszkoptową dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i pokruszone orzechy. 6.   Wylewamy do tortownicy 24 cm x 24 cm robiąc dowolny wzorek, na przemian ciasto białe, ciasto kakaowe. 7.   Pieczemy 30 minut w 180°C. 8.   W tym czasie jogurty miksujemy mikserem z rozpuszczoną

Kulinarna Chwila
Ciasteczka pomarańczowe z batatów 94

minut. Uważać żeby nie przypiec! Następnie zmiksować na puree i odmierzyć jedną szklankę. Przełożyć do miseczki, dodać przesianą mąkę i resztę składników. Wyrobić elastyczne ciasto. Zwilżonymi dłońmi formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kuleczki lekko spłaszczyć dłonią. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C i piec przez około 15 – 17 minut. Smacznego

Oryginalny smak
Kulinarne pamiątki, które warto przywieźć z Chorwacji 132

Interhome . Z przyjemnością przyjmę wszelkie rady i polecenia od Was FIGI Tutaj wybór jest ogromny: świeże, suszone, w postaci przetworów (np. dżemy czy soki) oraz popularnego ciasta smokvenjak (z suszonych fig i orzechów włoskich lub migdałów). Oczywiście świeże owoce mogą być trudne do przewiezienia, więc lepiej cieszyć się nimi podczas urlopu, ale wszystko inne można kupić i bez problemu przetrwa

Pasja Smaku
Super kruche ciasteczka kokosowe bez jajek 118

łyżeczki proszku do pieczenia       Kruche ciasteczka kokosowe bez jajek - przygotowanie:   Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść ma jednolite ciasto. Następnie z ciasta należy uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą z nich spłaszczyć oraz ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Dodatkowo na ciastkach odcisnęłam foremką wzorek. Można widelcem lub go pominąć.) Ciastka wstawić

Di gotuje
PLACKI 116

cukier puder, syrop klonowy, z zabawy i/lub dżem do podania Uwagi do przepisu: Składniki mam w temp. pokojowej. Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Do ciasta na placki można dodać mielone orzechy, wiórki kokosowe lub posiekane owoce. PRZYGOTOWANIE: Mąkę przesiewam do miski, dodaję resztę składników i mieszam rózgą do połączenia. Odstawiam na bok. Na patelni rozgrzewam olej, smażę placki

Zasmakuj Kuchni
Cebulowe kluski śląskie 109

Ziemniaki razem z cebulą zmieliłam w maszynce do mięsa. Do zmielonych ziemniaków wbiłam jajko i dosypałam mąkę ziemniaczaną. Z podanych składników zagniotłam ciasto. Z ciasta odrywałam małe porcje i formowałam z nich kulki wielkości orzecha włoskiego. W każdej kulce po środku robiłam palcem zagłębienie/dziurkę, ale nie przebijając ciasta na przelot. W garnku zagotowałam wodę, osoliłam ją i wrzuciłam

Waniliowe Improwizacje
Płynne smaki Walencji 139

kontaktu z dębem. Poddane jest także krótkiej fermentacji i maceracji w celu zachowania odpowiedniego poziomu cukru oraz owocowego charakteru. Mistela jest polecana do wszelakich rodzajów ciast i deserów, sałatek owocowych i orzechów. Jest idealna także do przystawek i niebieskich serów, ale sprawdzi się również w połączeniu z pasztetem z wątróbek gęsich lub jako aperitif przed posiłkiem. Wino zaleca się pić

Gotuj po hiszpańsku
KRUCHE CIASTECZKA ORZECHOWE 156

Składniki: 200g masła 80g cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego Olejek migdałowy ( pominęłam ) 100g zmielonych orzechów włoskich 270g mąki pszennej Wykonanie: masło ucieramy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i olejkiem jeżeli dodajecie do masy dodajemy zmielone orzechy oraz mąkę i zagniatamy gładkie ciasto, które zawijamy w worek foliowy i wkładamy do   lodówki na 1 godzinę schłodzone ciasto rozwałkowujemy

Słodkie zapomnienie
Słodka choinka z bakaliami o nucie chałwy – ciasto świąteczne 164

zjadamy. Przesadzać też nie możemy i dobrze o tym wiemy, że najlepiej się nimi delektować i z każdego rodzaju po kawałeczku smakować. Ja lubię ciasta bakaliowe, mocno owocowe, z daktylami, brzoskwiniami i migdałami, ozdobionymi orzechami. Może powiecie, że to takie zwykłe połączenie, ale jest jedno małe zaskoczenie, bo do ciasta chałwy dodałam i dzięki temu ciekawy smak uzyskałam. Dzięki foremce

Moniki Smakołyki
Orzeszki z kremem kokosowym 881

żółtko 2 jajka Krem: Mleczko kokosowe puszka Wiórki kokosowe szklanka Mleko w proszku 1 i 3/4 szklanki Cukier puder łyżka kopiasta  Płatki migdałów lub orzechy garść ( drobno posiekać) Przygotowanie: Zagniatamy ciasto z podanych wyżej składników. Formujemy małe kuleczki i pieczemy w opiekaczu przez kilka minut, aż ładnie się zarumienią. Do garnka wlewamy mleczko kokosowe, wsypujemy wiórki kokosowe i gotujemy

Kulinarne przygody
Ciasteczka orkiszowe z kaszą manną i kakao słodzone melasą 120

łyżeczki proszku do pieczenia Kaszę, mąkę, melasę, jajko masło/margarynę, kakao oraz proszek do pieczenia zagnieść do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Z ciasta uformować kulki o wielkości sporego orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę spłaszczyć i z odstępami ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut w 180 stopniach. Mąka, kasza manna

Di gotuje
Serowo - budyniowy krem z bakaliami - serniczki w pucharkach 176

Fajny lekki deser mam dziś do pokazania. Ser gotowałam z masłem i dodatkami aby powstał budyń a potem przełożyłam go bakaliami, jest super. Ja osłodziłam go

Moje Małe Czarowanie
Mega orzechowy chlebek bananowy 170

Mieszamy łyżką. W małej miseczce przesiewamy mąkę i sodę. Sypkie składniki wrzucamy do mokrych i mieszamy. Przygotowane wcześniej orzechy i ciasteczka drobimy (mogą być duże kawałki orzechów) i przesypujemy do masy. Przygotowane ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i wstawiamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika (grzanie z termoobiegiem) na około 50 minut (sprawdzamy patyczkiem, czy się upiekło

ChilliJemy
Ciastka z KAMYKAMI 137

arachidowych kamyków i wymieszać rękoma. Ciasto można wstawić do lodówki na około 20-30 minut, ale nie trzeba koniecznie, możemy od razu piec ciasteczka. 4. Z ciasta formować w rękach kulki wielkości orzecha włoskiego ( patrz FILM ) i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczać. Należy zachować między ciastkami odstępy, ponieważ sporo rosną podczas pieczenia. Wierzch ciastek ozdobić

Mała Cukierenka
Najpopularniejsze przepisy 2018 roku 208

słodko po meksykańsku Sałatka z kurczakiem, mozzarellą i makaronem warzywnym Pieczony omlet z pomidorkami koktajlowymi i serem pleśniowym Sałatka z cykorią, jajkami na parze i orzechami włoskimi Chlebek bananowy (banana bread) Ciasto ze śliwkami Gulasz z kurczakiem i pieczarkami Dip z awokado

My Chcemy Jeść
Babka łaciata – kuchnia podkarpacka 195

babą, ponieważ kształt ciasta kojarzył mu się z turbanem Ali Baby z „Baśni 1000 i jednej nocy”. Tradycyjne baby wypiekane były z ciasta drożdżowego, do którego dodawano bakalie. Wierzch baby drożdżowej dekorowano lukrem, rodzynkami, orzechami i innymi dodatkami. Z czasem popularność zyskały również baby przygotowywane z ciast innego rodzaju, na przykład z ciasta ucieranego, czy z ciasta muślinowego (około

Trzeci talerz
Nie Lada Restobar - nowoczesny bar mleczny 142

Kocham takie połączenia słodko-słone, serowo-owocowe, to jest po prostu mój smak. Z przyjemnością przyrządziłabym coś takiego w domu. Wspaniały ciągnący się ser, naprawdę kruche ciasto i słodycz gruszki, winogron i orzechów skąpanych w miodzie. Mogłabym jeść i jeść bez końca. Naprawdę wspaniałe rozpoczęcie posiłku! 👉 Danie rybne - Grenadier/lekkie curry/warzywa/czarny ryż/żel z pomarańczy   Bardzo dobrze skomponowana, lekka kompozycja

Cooking Monster
Brownie z orzechami włoskimi 170

czekoladami - do rozpuszczonego masła z czekoladami dodaj mleko - jaja roztrzep z erytrolem/cukrem - wszystkie składniki następnie wymieszaj ze sobą - masę przelej do foremki wysmarowanej masłem i dodaj orzechy włoskie, przykrywając je również masą ciasta - piecz temperaturze 170 stopni ok.50 minut SMACZNEGO

MintTaste
Pomarańczowiec z brzoskwiniami 186

Bardzo wilgotne ciasto, o intensywnym zapachu pomarańczy. Przełożone kremem budyniowym z kawałkami brzoskwiń. Składniki: pomarańcze 4 szt, orzechy włoskie mielone 1 szklanka, biszkopt (składniki na jeden biszkopt): jajka 4 szt, cukier 3/4 szklanki, kakao 1 łyżka, bułka tarta 5 łyżek, mąka pszenna 2 łyżki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, 1 część pomarańczy, 1 część orzechów, masa: mleko 500 ml, budyń(...)dodajemy cukier i miksujemy. Następnie stopniowo dodajemy po jednym żółtku. Do masy jajecznej dodajemy 1 część lekko odciśniętych pomarańczy oraz  1 część zmielonych orzechów, na koniec dodajemy suche składniki i mieszamy do połączenia. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy w 180 st.C przez 45-60 min. Do suchego patyczka. W ten sam sposób pieczemy

kulinarne odsłony pati
Miękkie pierniczki kokosowo-jaglane w czekoladzie (gluten free) 174

cukru i przełożyć do miski. Ciepłą masę dokładnie wymieszać (najlepiej za pomocą dłoni) z mąką, wiórkami, jajkiem, kakao, cynamonem, goździkami oraz proszkiem do pieczenia. Z powstałego ciasta należy uformować kuleczki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę (bez spłaszczania) umieścić na blasze wysłanej papierem do pieczenia - zachowując około 3 cm odstępy. Pierniczki piec w rozgrzanym piekarniku przez około 18 minut

Di gotuje
Przepis na udane kluski śląskie 290

ilości ile było ziemniaków). Następnie dodać jajko oraz wyjęte ziemniaki, dodać szczyptę soli i wyrobić gładkie ciasto. Uformować w kulę. Z masy ziemniaczanej odrywać po kawałku ciasta, formować w dłoniach kuleczkę wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć i zrobić kciukiem wgłębienie na środku. Gotowe kluseczki odkładać na bok. W większym garnku zagotować wodę, posolić jak na pierogi. Zmniejszyć ogień, włożyć porcję

Moja Książka Kucharska
ŚWIĄTECZNE KRUCHE CIASTECZKA Z MARMOLADĄ 143

szklanki mąki pszennej * 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany * 125 g masła * 1 jajko * 2 łyżki cukru pudru * szczypta soli * marmolada wieloowocowa na nadzienie (użyłam  Orzech ) Wykonanie: Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkować bardzo cienko, na około 3 mm. Foremkami w kształcie gwiazdek (potrzebne są foremki gwiazdki

Zrób to smacznie
Racuchy z marchewki 207

małych oczkach tarki jarzynowej, orzechy posiekać mąkę z proszkiem i sodą połączyć z rotrzepanymi jajkami, ze startym serem, z solą i pieprzem. Dodać marchewkę i orzechy, wymieszać całość smażyć niewielkie porcje ciasta na głębokim tłuszczu usmażonje racuchy odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu podawć na ciepło z cukrem pudrem. Same też wspaniale smakują

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kokosowe ciasteczka z białą czekoladą i cynamonem 174

składniki suche.  Następnie wsypać wiórki, a na końcu wmieszać uprzednio posiekaną (ale nie na drobno!) białą czekoladę.  Całość połączyć - najlepiej za pomocą dłoni. Z ciasta formować kulki o wielkości sporego orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Piec do około 15 minut w 180 stopniach. (Ciasteczka powinny być delikatnie zapieczone i początkowo

Di gotuje
Kruche Ciasteczka Z Tahini I Orzechami / Bez Jajek 151

szkl mąki 1/2 szkl tahini 120 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkl cukru jedna, mała garść posiekanych niezbyt drobno orzechów włoskich (można pominąć) 1. Wszystkie składniki zagniatamy razem ze sobą. Konsystencja ciasta jest lekko sypka, ale musi się dać zagnieść w kuleczkę wielkości orzecha, jeśli były by lekkie problemy z uformowaniem kuleczki, to możemy dodać odrobinę mleka/wody

Gotowanie...to proste !
Chrupiące ciasteczka jaglane z kakao i białą czekoladą 151

masło/margarynę, mąkę, cukier, kakao oraz jajko należy umieścić w misce i dokładnie połączyć za pomącą dłoni. Na końcu do masy wmieszać posiekaną czekoladę. Z ciasta formować kulki o wielkości sporego orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Piec około 18 minut w 180 stopniach. (Ciasteczka powinny być lekko zapieczone.)   Płatki jaglane

Di gotuje
Chocolate Crinkles, czyli popękane ciasteczka czekoladowe 167

wsypać mąkę uprzednio przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać na jednolitą masą i porządnie (!) schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny. Po tym czasie z ciasta uformować kulki o wielkości małego orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę dokładnie obtoczyć w cukrze pudrze i umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Kulek nie spłaszczać oraz układać w dość sporych odstępach, ponieważ mocno

Di gotuje
Kruche ciasteczka z kaszy manny z suszonymi owocami (bez mąki) 144

niesiarkowane morele , figi i rodzynki) Wszystkie składniki (oprócz suszonych owoców) dokładnie wymieszać (najlepiej dłonią) do uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu do masy wmieszać pokrojone owoce. Z ciasta uformować kulki o wielkości sporego orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę spłaszczyć, a następnie z niewielkimi odstępami ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Ciasteczka wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut

Di gotuje
Ciasteczkowe kokosanki - wegańskie i bezglutenowe / Cookie coconuts - vegan and gluten-free 166

posiekane masło. Wyrób ciasto dokładnie rękami. Po wyrobieniu ciasto nie będzie się ładnie lepić w kulę, jest kruche i sypkie. Bierz w dłonie po porcji ciasta i zlepiaj w kulkę wielkości orzecha włoskiego. Wkładaj do miseczki z wiórkami do obtaczania i naciskaj palcami z jednej a następnie z drugiej strony, aż trochę wiórek się przyklei a ciasteczko będzie miało grubość

Delicious Place
Bananowe ciasteczka z kleiku ryżowego z czekoladą (bez jajek) 149

uprzednio zblendowanego lub rozduszonego widelcem banana. Do powstałej masy wsypać kleik oraz proszek do pieczenia, a na końcu wmieszać (najlepiej za pomocą dłoni) posiekaną czekoladę. Z ciasta uformować kulki o wielkości sporego orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę lekko spłaszczyć i ułożyć (zachowując niewielkie odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 25 minut

Di gotuje
Ciasteczka chałwowo-kokosowe z kleiku ryżowego 176

puszystości i nie przerywając miksowania - wbić jajka. Do powstałej masy dodać kleik, wiórki i proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać - najlepiej za pomocą dłoni. Z ciasta uformować kulki o wielkości średniego orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę lekko spłaszczyć i ułożyć (zachowując niewielkie odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 20 minut

Di gotuje
Ciastka z kleiku ryżowego z masłem orzechowym 163

utrzeć do puszystości i nie przerywając miksowania - wbić jajka. Do powstałej masy dodać kleik i proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać - najlepiej za pomocą dłoni. Z ciasta uformować kulki o wielkości średniego orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę lekko spłaszczyć i ułożyć (zachowując niewielkie odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 20 minut

Di gotuje
Bananowe ciasteczka z kleiku ryżowego z rodzynkami (bez cukru, jajek i mąki) 174

utrzeć do puszystości i połączyć z uprzednio zblendowanym bananem. Do powstałej masy dodać kleik oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać - najlepiej za pomocą dłoni. Z ciasta uformować kulki o wielkości średniego orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę lekko spłaszczyć i ułożyć (zachowując niewielkie odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 20-25 minut

Di gotuje
Piaskowe ciasteczka obtaczane w cukrze pudrze. 116

przekładamy je na stolnicę posypaną mąką pszenną i zagniatamy, w razie potrzeby gdy ciasto jest zbyt luźne dosypujemy do ciasta mąki tortowej. 2. Formowanie ciastek: Z ciasta odrywamy kawałki, toczymy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, między ciasteczkami zachowujemy odstępy, ponieważ ciasteczka ,,rozleją się'' i w trakcie pieczenia zrosną się. 3. Pieczenie

Izabelawkuchni
Grillowane gruszki z orzechami i migdałami 163

Grillowane gruszki z orzechami i migdałami to świetny pomysł na deser lub drugie śniadanie dla dzieci i dorosłych.  Możemy je upiec na ruszcie podczas 

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sernik na orzechowym spodzie 168

Ten sernik robię od wielu lat i sama nie wiem jak to się mogło stać, że do dzisiaj nie pojawił sie na blogu. To sernik z

Polska Zupa
Ciasteczka cytrynowe w pudrze 188

spożywczą ,  włożyć na 40 minut do lodówki.  Przed wyjęciem ciasta włączyć piekarnik i nagrzać do 180*c na grzaniu góra -dół  Ze schłodzonego ciasta lepić w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w cukrze pudrze układać na blasze wyłożonej pergaminem, włożyć do gorącego piekarnika i piec 10-11 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika aż ostygną, wyjąć

Wanilia i Kardamon
Kokosowe ciastka z brązowego ryżu 135

Ryż powinien być ugotowany w osolonej wodzie. Wszystkie składniki (oprócz wiórek) należy zblendować na gładką masę. Następnie dodać wiórki kokosowe i całość dokładnie wymieszać.  Z ciasta uformować kulki o wielkości małego orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę dość mocno spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia.  Ciasteczka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 15-18 minut

Di gotuje
Kisielowe ciasteczka 212

opakowanie kisielu np.wiśniowego Przygotowanie: Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę,dodajemy jajko i stopniowo dosypujemy mąkę i opakowanie kisielu,cały czas mieszając.Z gotowego ciasto formujemy kuleczki odrobinę mniejsze niż orzech włoski.Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko zgniatamy dłonią ,na wierzch można dać żurawinę,kawałek czekolady białej lub ciemnej-co macie w domu

Swojskie jedzonko
Ciasteczka owsiano-czekoladowe 144

pianę. Delikatnie łączymy pianę z utartym kremem czekoladowym.  Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Wsypujemy do miski z kremem. Dodajemy płatki owsiane i orzechy, porządnie mieszamy. Robimy kuleczki z ciasta, kładziemy na papier i rozpłaszczamy ręką w odstępach 5 - cm na przygotowaną blaszkę. Pieczemy 15- 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C. Smacznego

Różne smaki w kuchni
Ciasto dyniowe z czekoladą 152

Duża porcja ciasta dyniowego z kawałkami czekolady i orzechami zadowoli wszystkich łasuchów. Wilgotne i mięciutkie idealne do kawy lub herbaty. Składniki: (użyłam blachy 35x25, ale mogą być 3 keksówki 23x12) 4 jajka 2/3 szklanki wody 3 szklanki cukru 1 szklanka oleju 450 g puree z dyni 3,5 szklanki mąki 1 łyżka cynamonu 1 łyżka mielonej gałki muszkatołowej 2 łyżeczki

talerz przyjemności
Cynamonowe ciasteczka z kleiku ryżowego z białą czekoladą 137

cukrami utrzeć do puszystości i nie przerywając miksowania - wbić jajko. Do powstałej masy dodać cynamon, a na końcu wmieszać (najlepiej za pomocą dłoni) posiekaną czekoladę. Z ciasta uformować kulki o wielkości małego orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę lekko spłaszczyć i ułożyć (zachowując niewielkie odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia/ Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 20-25 minut

Di gotuje
Keks makowy 329

przepisu na szybkie ciasto z makiem , to serdecznie zapraszam. Super proste do zrobienia ciasto z makiem i bakaliami, czyli keks makowy, to idealne ciasto na Święta. Składniki odmierzasz na szklanki. Ten piegusek z rodzynkami i orzechami zawsze się udaje! Niezawodny, pyszny, sprawdzony i bardzo tani przepis na ciasto! Gorąco zachęcam do pieczenia.  Jakie są Wasze ulubione ciasta z makiem

AniaGotuje.pl
Kluski ziemniaczane zapiekane z warzywami w sosie pomidorowym 239

część ziemniaków i w to miejsce dodajemy dokładnie tyle samo mąki ziemniaczanej co zajmowały miejsce ziemniaki. Dodajemy 1 łyżeczkę soli, i całość mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta. 6. Formujemy małe kluseczki, wielkości orzecha włoskiego. 7. W garnku nastawiamy wodę z 2 łyżeczkami soli, do gotującej się wody, wkładamy przygotowane kluski, od czasu kiedy kluski wypłyną na wierzch gotujemy jeszcze

Mój pomysł na
CIASTA NA BOŻE NARODZENIE 4578

moja topowa lista ciast, które doskonale będą pasowały na nadchodzące święta Bożego Narodzenia. PIERNIKO-SERNIK ORZECHOWIEC NA MIODOWYM CIEŚCIE   MIODOWIEC Z KAJMAKIEM PYSZNOTKA Z ORZECHAMI SERNIK KRÓLEWSKI KAJMAKOWY SERNIK ZEBRA Z NUTELLĄ I ORZECHAMI   KRÓLEWIEC Z MANNĄ METROWIEC BABKA CHAŁWOWA Z ŻURAWINĄ MAKOWIEC JAPOŃSKI ŚWIĄTECZNY PIERNIK

słodki bratek
Kruche ciasteczka z żurawiną 174

Następnie dodajemy do niej jajko, sól i przesiewamy mąkę wraz z sodą. Dokładnie ucieramy. Na koniec dodajemy żurawinę i posiekane groszki czekoladowe. Wszystko dokładnie mieszamy. Z ciasta formujemy kuleczki, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego, układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i spłaszczamy dłonią. Ciasteczka układamy w dość sporych odstępach ponieważ sporo urosną podczas pieczenia. Pieczemy

PatiGotuje
Przepis #90 Kokosowy FIT snikers - bez pieczenia 181

oraz wsypujemy wiórki kokosowe. Całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę przekładamy na spód. Pozostawiamy do wystudzenia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie polewamy nią nasze ciasto. Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce. Połączenie orzechów i kokosa smakuje bardzo pysznie! Taki deser nadaje się na podwieczorek jak i na drugie śniadanie.   Smacznego

Health-Fit-Life
Focaccia z figami, czerwoną cebulą, gorgonzolą i rozmarynem 186

kolei jesienią uwielbiam zajadać się gorgonzolą i sezonowymi owocami - gruszkami oraz figami. Ten słodko-słony kontrast smaków sprawdza się doskonale w sałatkach ze szpinakiem i orzechami , a także w tartach na cieście francuskim i włoskich focacciach .  W ostatni weekend obchodziłam swoje urodziny. Zaproszonych bliskich postanowiłam ugościć domowa pizzą . Dzień wcześniej zagniotłam ciasta z kilograma mąki i moim ulubionym sposobem

Chilli Czosnek i Oliwa
TORT OWOCOWY 174

jajka 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Postępować jak w przepisie  na ciasto jasne. Ciasto orzechowe:   5 białek 15 dag cukru 20 dag orzechów włoskich krojonych 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia  Ubić pianę z białek,stopniowo dodawać orzechy wymieszane

Niespełnione zdolności kulinarne
Wegański sernik z orzechów włoskich, Lady M. 195

Przygotowując ten sernik skorzystałam ze świetnego przepisu Jadłonomii na wegański sernik. Moje zmiany: spód to wegańskie kruche ciasto , niepieczona masa sernikowa na bazie orzechów włoskich zamiast nerkowców (podwojona ilość składników, pominęłam wanilię, dodałam 1 szklankę borówki amerykańskiej), na wierzchu kakao i owoce. Smakuje rewelacyjnie! Lady M. (2016, William Oldroyd): Katherine żyje w świecie mężczyzn, którzy traktują ją wyłącznie jako piękną

Qlinarnie i Qlinarnie
Ciacho z wiśniami i migdałami 157

Pyszne, puszyste ciacho z kwaskowymi wiśniami. Zawsze wychodzi i zawsze znika do ostatniego okruszka. Jest to jeden z prostszych wypieków typu "wymieszaj i upiecz”. Nie wymaga

Pyry na Gaz
Ciastka orkiszowe z suszonymi malinami i białą czekoladą 134

pieczenia oraz szczyptę soli. Wbić jajko i dodać masło/margarynę, a następnie całość dokładnie połączyć. Na końcu do masy wmieszać maliny z posiekaną czekoladą. Z ciasta formować kulki o wielkości małego orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę odrobinę spłaszczyć i z niewielkimi odstępami ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut w 180 stopniach

Di gotuje
Wegańskie ciasteczka z syropem daktylowym i bananem 165

mąkę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Dolać syrop i olej, a następnie całość dokładnie połączyć. Na końcu do masy wmieszać pokrojonego w kostkę banana. Z ciasta formować kulki o wielkości małego orzecha włoskiego i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować odstępy, ponieważ ciasteczka odrobinę rozpłyną się

Di gotuje
bardzo szybkie i smaczne ciasteczka z jabłkiem 161

Jabłko obrać pokroić w drobna kostkę i dodać do masy.Całość dokładnie wymieszać ... Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia ,lub wysmarować olejem roślinnym.Do ręki wziąć kawałek ciasta ,w dłoniach robić kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na papier ,lekko spłaszczając ,pozostawiając odległości pomiędzy ciasteczkami. Piec 12-18 minut w nagrzanym piekarniku

w mojej kuchni
Tanie orzechowe ciasteczka 140

pudru 3 łyżki drobno posiekanych orzechów 2 łyżki śmietany jajko lub mleko do posmarowania Masło ucieramy z cukrem na jednolitą masę. Pod koniec dosypujemy 2 łyżki orzechów oraz śmietanę. Wyrabiamy na gładkie ciasto i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.  Schłodzone ciasto wałkujemy na ok. 1,5 cm placek i wycinamy ciasteczka. Układamy na posypanej mąką lub wyłożonej

Kuchnia od dwojga
Ciasto z marakują i miechunką i 6 urodziny bloga 210

Wiecie co? całkiem bym zapomniała że dziś mija 6 lat jak założyłam bloga. Oto mój pierwszy wpis i sernik cytrynowy , zajrzyjcie, zapraszam. Minęło 6 lat jak

Moje Małe Czarowanie
Ryżowe ciasteczka bezglutenowe 136

wysoką zawartość błonnika, którego mojej diecie trochę brakuje.... Ciasto jest dosyć luźne ale klejące. Nie może być za rzadkie bo rozleje się w pieczeniu. Z gotowego ciasta formujemy kulki nie większe niż orzech włoski, spłaszczamy lekko a na środku robimy niewielkie wgłębienie. Układamy na pergaminie. Nie musimy smarować tłuszczem ponieważ ciasteczka mają sporo tłuszczu w sobie.  Na każde ciasteczko

Ze smakiem bez glutenu
Babka na oranżadzie z orzechami i żurawiną Helio. 193

babki Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gęsto, następnie dodajemy oranżadę,olej i przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, wszystko delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy orzechy i żurawinę, jeszcze raz mieszamy. Ciasto dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy kakao i mieszamy.Foremkę smarujemy masłem. Na spód wykładamy jasne ciasto , na ciasto jasne wykładamy ciasto ciemne.Pieczemy w temperaturze

Sama słodycz i szczypta chili
Wieniec drożdżowy z bakaliami 276

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ciasto drożdżowe to mój ulubiony wypiek. Uwielbiam je pod każdym względem! Za każdym razem smakuje wspaniale, niezależnie od 

Marta Gotuje
Ciasteczka z czekoladą (bez proszku do pieczenia) 306

czekolada zmieszała się z ciastem. Znów wkładamy do lodówki, tym razem na dłużej (najlepiej na około 30 minut, ale ja często wyciągam szybciej). Odrywamy kawałki ciasta i formujemy kulki większe od orzecha włoskiego, spłaszczamy je w dłoniach i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy na środkowym poziomie w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 18-20 minut

Słodkie okruszki
Babka bananowa 231

Składniki: 4 dojrzałe banany 1 szklanka mąki graham pszennej 1 szklanka mąki tortowej pszennej 1/3 szklanki oleju 1 cukier waniliowy 2 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżeczki

czarrna od kuchni
Słoneczna Delicja – Świąteczne ciasto z delicjami, bakaliami i brzoskwiniami 7559

zbliżające się święta. Bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Słoneczna Delicja – Świąteczne ciasto z delicjami, bakaliami i brzoskwiniami Składniki: Biszkopty: 8 białek 3 żółtka 180g cukru 100g orzechów włoskich – posiekanych 100g orzechów włoskich – zmielonych 100g wiórków kokosowych 100g rodzynek 1 łyżka mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku(...)proszkiem do pieczenia i dodać do jajecznej masy, wsypać zmielone orzechy, delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką lub szpatułką ( patrz FILM ). Następnie dodać posiekane orzechy, wiórki kokosowe i rodzynki, wymieszać łyżką lub szpatułką. 4. Ciasto podzielić na dwie równe części i każdą przełożyć do osobnej blaszki o wymiarach 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i obie blaszki wstawić do nagrzanego piekarnika

Mała Cukierenka
Lutowy Helath Box - pudełko pełne zdrowia 177

każdego. Pochodzą one z polskich upraw ekologicznych. Średnia cena w sklepach - około 10,50 zł 4. Mąka kokosowa bio 300g - Fresano - mąka koksowa ze zmielonego miąższu orzecha kokosowego. Stosujemy ją do pieczenia ciast, babeczek, naleśników oraz pieczywa. Może być używana do zagęszczania zup i sosów lub jako posypka do lodów, deserów, sałatek. W połączeniu z mlekiem lub sokiem może być

kruche babeczki
CIASTO KOKOSOWE Z PTASIM MLECZKIEM I PIANKĄ CAPPUCCINO 351

Lubicie ciacha kokosowe ? Ja bardzo! Tym bardziej ucieszyłam się, kiedy to mama przyniosła od koleżanek z pracy nowy przepis o słodko brzmiącej nazwie Kapucynek! Dziś jednak

Ostra na Słodko
Babeczki bakaliowe 205

Składniki: 250 g mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru 2 łyżki miodu 1 szklanka mleka 2 jajka 100 g oleju kokosowego po

czarrna od kuchni
Super chrupiące ciastka owsiano-ryżowe z czekoladą 153

puszystości i nadal mieszając - wbić jajko. Do powstałej masy dodać resztę składników i całość dokładnie połączyć (najlepiej za pomocą dłoni). Na końcu wmieszać czekoladę. Z ciasta uformować kulki o wielkości większego orzecha włoskiego i każdą z nich dość mocno spłaszczyć (na grubość 6-7 mm). Ciasteczka ułożyć (zachowując niewielkie odstępy, ponieważ odrobinę podrosną) na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Piec

Di gotuje
Przepisy na Sylwestra - inspiracje 306

Szwedzkie bułeczki kardamonowe Bułeczki cynamonowe Faworki z piekarnika Ciasto rafaello dla leniwych Ciasteczka imbirowe, golden gingerbread Bułeczki czekoladowo-cynamonowe Róże z jabłka w cieście francuskim Ciasto czekoladowo-buraczkowe Orzechowy nugat Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Churros con chocolate Donaty (donuts) Faworki, czyli chrust II Churros Roscon de Reyes Magos, czyli hiszpańskie ciasto Trzech Króli Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową Chrupiące

Kulinarne przygody Gatity
Bezglutenowe świąteczne ciastka migdalowo-cynamonowe 222

szczyptą soli. Dodać w 3 partiach cukier puder i utrzeć na gładką masę. Następnie dodać cynamon, migdały i sok z cytryny. Dobrze wymieszać do uzyskania gęstego ciasta. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je, w odstępach, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Po uformowaniu wszystkich ciastek mokrą dłonią delikatnie je rozpłaszczyć.  Piec w piekarniku nagrzanym

CookYourself
Bezglutenowe ciastka orzechowe - bez laktozy i jaj 205

biała, mak, wiórki kokosowe, płatki migdałowe, posypki itd. mąka kukurydziana do podsypania W misce wymieszaj mąki z proszkiem do pieczenia, cukrem oraz kakao. Dodaj margarynę, mielone orzechy i wrób gładkie i elastyczne ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 2 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkuj delikatnie na grubość ok. 1,5 cm - stół możesz podsypać lekko

Kuchnia bezglutenowa
STRUCLA MAKOWA, STRUCLA Z MAKIEM, MAKOWIEC 8684

suchego maku mielonego. Do przestudzonego maku (po kilku minutach) dodaję roztopione masło, oraz pozostałe składniki: rozdrobnione orzechy laskowe, płatki migdałów, powidła, ksylitol, jajka, mielone migdały (i orzechy), olejek i całość dokładnie mieszam. Ciasto drożdżowe: - 300g mąki orkiszowej typ750 - 1 żółtko - 15g świeżych drożdży - 100g kwaśnej śmietany - 125g masła - szczypta soli Drożdże rozkruszam do kubeczka, dodaję do nich śmietanę (nie podgrzewam

Smaczne Zdrowe
Daktylowe ciasteczka owsiane 193

gładkiej konsystencji. Dodajemy płatki owsiane, daktyle i mieszamy. Stopniowo dodajemy pozostałą mąkę i miksujemy za pomocą haka lub mieszamy dużą drewnianą  łyżką . Małą łyżeczką nabieramy ciasto, z nich formułujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które układamy na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą z kulek delikatnie spłaszczamy na grubość ok. 1 cm. Pieczemy porcjami

Moniki Smakołyki
Malinowe kulki na raz! 165

ruchami zagnieć ciasto. 2. Do ciasta partiami dodawaj malinową pulpę i zagniataj na podsypanym mąką ryżową blacie do uzyskania jednolitego koloru.* 3. Z masy urywaj kawałki ciasta i formuj kuki wielkości włoskiego orzecha. 4. Gotowe kulki zanurzaj do połowy w cukrze pudrze i układaj (cukrową czapeczką do góry) na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. 5. Kulki piecz

Kuchnia w Słońcu Skąpana
CHRUPIĄCE CIASTECZKA OWSIANE, BEZGLUTENOWE 204

oraz mąki wymieszane z sodą i solą. Mieszam do połączenia składników. Na końcu dodaję słupki migdałów i pokruszoną na mniejsze kawałki czekoladę (gdy dodaję). Z gotowego ciasta odrywam kawałki, formuję kulki wielkości orzecha włoskiego, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie kulki rozpłaszczam dłońmi na płaskie placki, u mnie dość cieniutkie. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego

Smaczne Zdrowe
Orzechowa tarta na zimno z polewą czekoladową 208

Cudowne połączenie masła orzechowego, bananów i czekolady w jednym deserze. Tartę przygotowujemy na spodzie z ekspandowanej gryki - do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością. Można z

Chocolate Muffin Blog
Kokosowe ciastka z kremu czekoladowego (czteroskładnikowe) 144

Powinna powstać jednolita masa.) Następnie dodać mąkę i wiórki kokosowe. Całość dokładnie wymieszać i jeśli ciasto mocno się klei - schłodzić w lodówce. Po tym czasie z ciasta uformować kulki o wielości niewielkiego orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Między ciastkami - nie trzeba robić dużych odstępów.) Ciasteczka piec (w rozgrzanym piekarniku) około

Di gotuje
kruche ciasteczka z masłem orzechowym 191

masę. Ciągle miksując, dodaję jajko. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i sodą, dodaję do masy, mieszam dokładnie. Odstawiam ciasto do lodówki na godzinę. Z chłodnego ciasta formuję kulki (nieco mniejsze niż orzech włoski), układam na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w odstępach i rozpłaszczam je widelcem (wzorek widoczny na zdjęciach zrobiłam tłuczkiem do mięsa). Piekę 10 - 15 minut

babka w formie
Ciasteczka kukurydziane z otrębami i bakaliami 200

100g. daktyli 125g. margaryny 120g. miodu 200g. mąki kukurydzianej   80g. orzechów nerkowca     6   białek   1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Daktyle i orzechy posiekać. Wszystkie składniki połączyć, zagniatając ciasto. Rozwałkować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie pokroić ciasto na kawałki takiej wielkości jakiej mają być ciasteczka. Piec ok. 20 min. w temp

Lubię to gotuję
Tort marchewkowy z masą jogurtowo-twarożkową 159

domu zalega Wam niepotrzebna marchew i bakalie. Ciasto jest przepyszne i bez żadnych dodatków, ale do środka można dodać suszoną żurawinę i orzechy włoskie i podać oprószone cukrem pudrem - będzie smakowało wyśmienicie! Ciasto marchewkowe: 5 średnich marchewek (ok. 2 szklanki startej marchwi) 2 szklanki mąki 5 jajek 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 szklanka oleju 1 i 1/3 szklanki cukru

Cooking Monster
Ciasteczka chałwowo-owsiane (z chałwą) 273

obtaczania Masło/margarynę zmiksować z pokruszoną chałwą. Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Masę schłodzić w lodówce (minimum 30 minut). Po tym czasie z ciasta formować kulki (mniej więcej wielkości orzecha włoskiego). Każdą kuleczkę obtoczyć w płatkach owsianych i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Ostęp pomiędzy ciastkami powinien być dość spory, ponieważ ciastka rozlewają się na boki

Di gotuje
Dietetyczny sernik czekoladowy na orzechowym spodzie 285

Pyszny, kremowy sernik bez pieczenia! W sam raz na upalne dni, kiedy nie mamy ochoty na włączanie piekarnika :) Deser jest bogaty w białko, nie tylko ze

Chocolate Muffin Blog
Ciasteczka owsiano - cynamonowe 167

"Ciasto na niedzielę" jak co tydzień zaprasza na wspólne wypiekanie a tym razem tematem są Ciasteczka . Dostałam fajny, całkiem dietetyczny i pyszny przepis od

Moje Małe Czarowanie
Babka pomarańczowa 191

Przepis na tę babę znalazłam u Marty Dymek i upiekłam ją najpierw z ciekawości no bo jak to baba bez jaj i drożdżowa? Pierwszy raz upiekłam

Moje Małe Czarowanie
Ciasteczka zbożowe z konfiturą 164

nich robimy dziurkę po czym lekko spłaszczamy. Do dziurki wkładamy niewielką ilość konfitury. Pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Do ciasta/ masy możemy dodać drobno posiekane orzechy:) Smacznego

WYSPA SZCZĘSLIWA
BATONIKI ORZECHOWO- MIODOWE 185

szklanki obranych orzechów 100g masła 3 łyżki gęstej śmietany 2/3 szklanki miodu Masło roztapiamy w garnku, dodajemy miód i śmietanę . Mieszamy do połączenia składników. Dodajemy orzechy i powstała masą polewamy spód ciasta. Pieczemy około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do ok. 190 stopni. Wyjmujemy i studzimy. Kroimy , kiedy wystygnie. Smacznego

WYSPA SZCZĘSLIWA
Ciastka z masłem orzechowym, czekoladą i M&M'sami 186

wymieszaniu - aromat waniliowy/śmietankowy. Następnie masę należy dokładnie połączyć z mąką i na końcu - z płatkami.  Czekoladę posiekać i wmieszać do reszty składników. Z ciasta formować kulki - odrobinę większe od orzecha włoskiego. Kuleczki spłaszczać i układać (w sporych odstępach, bo rozrosną się na boki) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W ciasteczka delikatnie powciskać M&M'sy. Piec

Di gotuje
Ciasteczka z mąki kokosowej dla diabetyków 542

umieścić w misce i dokładnie połączyć (za pomocą dłoni). (Masa powinna być miękka, plastyczna i niezbyt krucha. W razie potrzeby należy dodać odrobinę oleju kokosowego.) Z ciasta formować kulki - nieco mniejsze od orzecha włoskiego. Kuleczki spłaszczyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) 18 minut w 180 stopniach. (Ciastka powinny być zarumienione - uważać

Di gotuje
Żytnie ciasteczka mocno kokosowe (z olejem kokosowym) 211

pieczenia Dodatkowo (opcjonalnie): wiórki kokosowe do obtaczania  Wszystkie składniki umieścić w mice i dokładnie zagnieść. (Olej kokosowy powinien być miękki, ale nie rozpuszczony.) Z ciasta formować kulki - nieco mniejsze od orzecha włoskiego. Kuleczki obtoczyć w wiórkach kokosowych, lekko spłaszczyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Odstępy nie muszą być wielkie, ponieważ ciastka ładnie rosną i "nie rozlewają

Di gotuje
Pyzy z mięsem 123

wodzie. Odstawiamy do ostudzenia, następnie mielimy w maszynce na średnich oczkach albo przeciskamy przez praskę. Dodajemy do nich jajko, mąki i sól. Zagniatamy jednolite ciasto. Z ciasta odrywamy kulki nieco większe od orzecha włoskiego. Kulki rozpłaszczamy, układamy na środku mięsny farsz i zlepiamy dokładnie. Surowe kluski wrzucamy do osolonego wrzątku, gotujemy około 2 – 3 minut od wypłynięcia i odcedzamy

e-PrzepisyKulinarne
Ciasteczka pomarańczowe 145

jajek :) ) Przygotowanie: Wszystkie składniki suche łączymy w misce. Dodajemy  masło i miód oraz skórkę pomarańczową otartą i kandyzowaną. Wyrabiamy ciasto, powinno być dość lepkie. Z ciasta w dłoni ulepimy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ja użyłam do tego łyżki nakładania do lodów.  Ciastka w formie kulek można też trochę spłaszczyć dłonią

Bon appetit mon amie
ciasteczka owsiane z makiem i sezamem 162

pieczenia wykonanie: Masło miksujemy z cukrem. Dodajemy jajka, miksujemy. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i miksujemy do połączenia. Całość odstawiamy na ok.15 min. Następnie łyżeczką nabieramy porcję ciasta, formujemy w dłoniach kulkę wielkości orzecha włoskiego, układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczamy. Pieczemy na rumiano w 170 st. C przez ok. 10-15 min. po upieczeniu studzimy

Domowy Smak Jedzenia
Żytnie kruche ciasteczka (nadziewane) 189

masła/margaryny 70g cukru  1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: dżem/konfitura Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić na jednolitą masę. Z ciasta formować kulki o wielkości - pomiędzy orzechem laskowym a włoskim. Kuleczki lekko spłaszczyć i ułożyć (w sporych odstępach) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Aby uzyskać wzorek - ciastka należy docisnąć widelcem

Di gotuje
Syrnik ze łorzechami i rabarbarym (Sernik z orzechami i rabarbarem) 163

Niyrołz [1] to mje [2] jakosik tak korci, żeby cojś pokōmbinować [3] ze receptym [4] . Tyn syrnik żech prōbowoł na roztomajte [5] sposoby, ale jak żech

Chop w kuchni
Ciastka podwójnie czekoladowe 476

Dodać mąkę z kakao i krótko wymieszać mikserem na niskich obrotach (aż powstaną okruchy). Na końcu dodać obie czekolady i ciasto zagnieść rękoma. 5. Z ciasta formować w rękach kulki wielkości orzecha włoskiego (może ciut większe) i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczać (proszę zachować między ciasteczkami odstępy). 6. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec

Mała Cukierenka
Ciasteczka z krówkami 172

ogniu aż cukier się rozpuści. Odstawiamy do ostygnięcia. Masę przekładamy do miski dodajemy do niej mąkę, proszek do pieczenia oraz miód.Całość mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta. Formujemy z nich kulki wielkości orzecha, każdy z nich spłaszczamy i umieszczamy w środku połówkę lub całą krówkę ( wszystko zależy od wielkości). Pieczemy w 180 C przez około 10 minut

Zainspirowana w kuchni
Mini pączki z twarogiem + film 136

proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Łyżką łączymy wszystkie składniki a następnie dłonią krótko zagniatamy ciasto ( ciasto powinno mieć lepką konsystencję). Lekko zwilżonymi dłońmi formujemy z ciasta niewielkie kuleczki, odrobinę większe od orzecha włoskiego, po czym smażymy je z każdej strony, partiami w garnku ze sporą ilością rozgrzanego tłuszczu na złoto- brązowy kolor. Usmażone pączki wyjmujemy łyżką cedzakową i odsączamy

Smakowite Dania
Kilka pomysłów na... 161

odmiany macie ochotę na coś lżejszego od typowych świątecznych potrwa to dobrze trafiliście. U mnie w tym roku dla mnie królował wieniec drożdżowy z makiem, drożdżowe ciasto, z dużą ilością maku i orzechami na wierzchu.. nie da się nie pokochać (wariacja na temat zwykłego makowca) :3 a wy co byście mogli jeść cały czas przez te kilka dni? :) zielona

More food, love and dreams
Duńskie ciasteczka owsiane z kamyczkami 183

szklanka kamyczków (orzeszki arachidowe w polewie cukrowej) Masło połączyć z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać mąkę, sodę i na końcu płatki owsiane z kamyczkami. Z ciasta formować kulki (odrobinę większe od orzecha włoskiego) i każdą z nich spłaszczyć do grubości około 5 mm. Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15-20 minut w temperaturze 170 stopni. (Spód

Di gotuje
Jak zostałam elfem w fabryce Świętego Mikołaja. I pierniczki na osłodę 211

się rozpuści. Ostudzić. Mąkę przesiać, wymieszać z sodą, jajkiem, masłem i masą karmelową. Dokładnie wyrobić, odstawić na 30 minut w temperaturze pokojowej. Po tym czasie z ciasta lepić kulki nieco większe od orzecha włoskiego. Lekko je spłaszczać, nadziewać niewielką ilością powideł. Formować okrągłe kuleczki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach 1 cm. Podczas pieczenia pierniczki powinny się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Piernik Świąteczny 199

wymiary 10x25cm). Piekę 60 minut w temperaturze 170 stopni. 4. Masło gotuję 3 minuty razem z cukrem, wodą i kakao. Odstawiam do przestudzenia. Gęstą polewą polewam ciasto. Wierzch posypuję prażonymi migdałami lub orzechami włoskimi

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pierwszy śnieg i bezglutenowe ciastka czekoladowe. Z cynamonem 181

solą. Krówki pokroić w kostkę. Masło rozpuścić i przestudzić. Jajka roztrzepać, wymieszać z masłem. Połączyć mokre składniki z suchymi, na końcu dodać krówki, wymieszać. Z ciasta formować kulki nieco większe od orzecha włoskiego, mocno spłaszczać. Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Po tym czasie rozłożyć ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując duże odstępy (ciastka się rozleją). Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Czekolada zawijana w ciasto francuskie 161

Najszybciej jak można, najpyszniej jak się da. Goście w drzwiach a my do kuchni i pyszny deser po 30 minutach gotowy. Przepis krąży po necie od

Moje Małe Czarowanie
Ciasto na jogurcie greckim - ze śliwkami i orzechami 155

Co tu dużo pisać - najlepsze ciasto jogurtowe jakie jadłam! Pięknie wyrosło, było mięciutkie i puszyste. Zamiast zwykłego jogurtu naturalnego znalazł się tu jogurt grecki, mąkę białą

Kto ugości moich gości?
Ciastka czekoladowo-chałwowe 174

łyżki kakao Margarynę/masło zmiksować z chałwą. Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Masę schłodzić w lodówce (minimum 1/2 godziny). Po tym czasie z ciasta formować kulki (mniej więcej wielkości orzecha włoskiego), lekko spłaszczać i układać na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Ostęp między ciastkami powinien być dość spory, ponieważ ciastka rozlewają się na boki). Piec 12-15 minut

Di gotuje
Musztardowe kluski z dziurką. 156

przepuscic przez maszynke, dodac mąke,kasze, jajko i musztarde. Doprawic do smaku sola i pieprzem. Zagniesc gładkie ciasto. Rece oprószyc mąka i urywac po kawałku ciasta z któego formowac kulki wielkosci orzecha włoskiego. Kulke lekko spłaszczyc i w środku zrobić lekkie wgłębienie. Wode zagotowac z solą i do wrzącej wody wrzucać kluski, gotowac ok 5- 10 min. Wyjąć łyzką cedzakowa

Radość kipiąca uśmiechem.
Chrupiące ciastka czekoladowe 178

przesiać mąkę i kakao, dodać proszek do pieczenia, wymieszać mikserem (ma powstać gęsta kruszonka, patrz FILM ). Dodać poszatkowaną czekoladę, płatki kukurydziane i wymieszać rękoma. 3. Z ciasta formować w rękach kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczać (proszę między ciasteczkami zachować odstępy). Piec w temperaturze 170oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół

Mała Cukierenka
Chrupiące ciastka czekoladowe 202

przesiać mąkę i kakao, dodać proszek do pieczenia, wymieszać mikserem (ma powstać gęsta kruszonka, patrz FILM ). Dodać poszatkowaną czekoladę, płatki kukurydziane i wymieszać rękoma. 3. Z ciasta formować w rękach kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczać (proszę między ciasteczkami zachować odstępy). Piec w temperaturze 170oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół

Mała Cukierenka
Ciasteczka "Pieguski" 167

najwygodniej rękoma) do czasu, kiedy ciasto będzie gładkie i elastyczne następnie dodajmy posiekaną czekoladę oraz rodzynki. Jeszcze przez chwilę zagniatamy aż dodatki rozprowadzą się równomiernie. Z ciasta formujemy kulki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy - ciastka urosną, każdą delikatnie spłaszczamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do ok 180 st. C i pieczemy

Słodka Kraina Wypieków
Ciasto z budyniem i polewą krówkową 249

Wiem, że sezon na owoce w pełni, ale kawałeczek ciasta z budyniem, polewą krówkową i orzeszkami do popołudniowej kawki chyba będzie miłą odmianą :) Chociaż żeby nie

Ze smakiem i z pasją
Kruche ciasteczka kokosowe 236

mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodać mąkę, sól i zmniejszyć obroty miksera, wymieszać. Wsypać wiórki kokosowe, lawendę (niekoniecznie) i znów wymieszać (można rękoma). 3. Z ciasta formować w rękach kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Proszę między ciasteczkami zachować odstępy. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 15 minut, aż się przyrumienią

Mała Cukierenka
Cytrynowe ciasteczka Sansy 165

jajko, zmiksować. Do masy dodać sok i skórkę z cytryny, przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Ciasto schłodzić w lodówce około 1 godzinę.  Z ciasta urywać fragmenty, formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczać a następnie nakrętką od butelki umoczoną w mące robić dziurki prawie do blachy. Do każdej dziurki nałożyć

Cakes By Kejt
Kruche ciasteczka kokosowe 179

mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodać mąkę, sól i zmniejszyć obroty miksera, wymieszać. Wsypać wiórki kokosowe, lawendę (niekoniecznie) i znów wymieszać (można rękoma). 3. Z ciasta formować w rękach kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Proszę między ciasteczkami zachować odstępy. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 15 minut, aż się przyrumienią

Mała Cukierenka
Kotlety z wątróbki w orzechowej panierce 215

rumiano z dwóch stron. Podaję z ziemniakami i surówką. Do przygotowania panierki do kotlecików wykorzystałam mielone orzechy laskowe, które otrzymałam do testowania od sklepu SKWORCU . Orzechy te to doskonały dodatek do ciast, deserów oraz potraw mięsnych. Serdecznie zapraszam do sklepu SKWORCU , gdzie znajdziecie wiele wspaniałych produktów, niezbędnych w każdej kuchni

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasteczka żytnie z miodem 313

pieczenia, wymieszać. Następnie do mąki dodać smalec, jaja i przestudzoną masę z melasą i cukrem. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto, może być dość twarde.  3. Ciasto dzielimy na małe części, wielkości orzecha włoskiego, formujemy kulkę, rozgniatamy ją lekko nożem i wierzch każdego ciastka nacinamy nożem. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C, pierniki układamy na foremkach wyłożonych papierem do pieczenia

Apetyczna babeczka
Pavlova z truskawkami, golden syrupem i pistacjami 256

Pavlova - moim zdaniem królowa deserów. Nie wiadomo czy bardziej australijska czy nowozelandzka, wiadomo, że nazwa wzięła się od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej. Zapraszam na jej

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Babeczki bananowe z kremem kokosowym 177

akcji amore del tropico , chociaż pomysł na nie zrodził się w mojej głowie już dość dawno. Akcja zdecydowanie jednak przyspieszyła jego realizację. Babeczki zrobione są z ciasta biszkoptowego z dodatkiem bananów i orzechów pekan, które sprawiają, że jest bardziej wilgotne. Uzupełnienie smaku stanowi krem na bazie kokosa. Ja użyłam do jego wykonania świeżo utartych wiórków kokosowych, bardzo drobnych. Można jednak

Wiem co jem
Krem czekoladowo- orzechowy 134

Przepis na pyszną masę do ciast i tortów. Tym razem połączenie orzechów i czekolady Składniki: 10 dag czekolady 10 dag cukru 1 łyżka masła 10 dag śmietanki 10 dag orzechów włoskich Wykonanie: Czekoladę rozdrobnić, dodać cukier, śmietankę i masło po czym wymieszać i zagotować. Następnie wsypać zmielone orzechy i gotować do uzyskania gęstej masy

Tradycyjna Kuchnia
Ciasteczka z sezamem, słonecznikiem i miodem, bez glutenu 245

miód się rozpuści i masa będzie ciepła. Dodać ją do mąki z wiórkami, wsypać pestki z sezamem i wymieszać (powstawanie ciepłe, dosyć plastyczne ciasto). 4. Z ciasta formować w rękach kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczać (proszę zachować między ciasteczkami odstępy). Ciasteczka wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170oC

Mała Cukierenka
Ciasto marchewkowe 148

będę się dużo rozpisywać, ponieważ to kompletnie nie ma sensu. Tego smaku nie da się opisać słowami. Ciasto nie jest przesłodzone, wyraźny smak orzechów, wilgotne i ten idealny krem z sera.  Samo przygotowanie (nie liczę czasu pieczenia) to około 20 minut! Cudo! Ps. Zdjęcie jest słabej jakości, ale robiłam je szybko. To był ostatni kawałek ;) Przepis oczywiście

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Kruche ciasteczka z czekoladą i solonymi orzeszkami 134

cukrem i aromatem na jasną, puszystą masę. Dodać mąkę, proszek i sól i wyrobić. Można mikserem. Dodać posiekaną czekoladę i rozdrobnione orzeszki, Wymieszać.  Z ciasta odrywać kawałki, formować kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczać. Układać na blaszce w 3 cm odstępach.  Piec 15-17 minut. Wyjąć, wystudzić. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Orzechowiec z delicjami 305

tylko Wielkanocna to ciasto orzechowe po brzegi wypełnione masą oraz pysznymi delicjami. Fajnie prezentuje się po przekrojeniu a jak smakuje :) Składniki: ciasto - 8 jajek - 250 g cukru pudru - 250 g zmielonych orzechów włoskich - 4 łyżki bułki tartej - 6 łyżek mąki tortowej - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa - 5 żółtek - 1/2 l mleka - 1/2 szklanki cukru(...)oraz - 2 opakowania delicji Przygotowanie: Żółtka ucieramy z cukrem pudrem. Orzechy mielimy i mieszamy z bułką tartą. Masę żółtkową delikatnie mieszamy z orzechami i przesianą mąką z proszkiem do pieczenia. Do całości dodajemy ubite na sztywno białka. Ciasto przekładamy do wysmarowanej blachy o wymiarach 25 cm x 35 cm i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 C. W połowie

Zainspirowana w kuchni
Sernik kajmakowy z solonymi orzeszkami 314

Na świątecznym stole obok babek, mazurków nie może zabraknąć sernika. Dlatego dzisiaj zapraszam na sernik, ale nie tradycyjny, lecz wielkanocny z dodatkiem kajmaku, słodko-słony z

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kawowy keks 196

Zapach kawy unoszący się w kuchni... a to wszystko dochodzi do nosa wprost z piekarnika ;) Zawdzięczam to nowej, odkrytej przeze mnie czekoladzie o smaku mocnego espresso

Lawendowe Niebo
Mini pączki z serka homogenizowanego (104 kcal) 11093

cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder olej Przygotowanie Wszystkie składniki (prócz oleju i cukru pudru) wkładamy do miski i dokładnie miksujemy. Ciasto odrywamy i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które wkładamy na rozgrzany w rondlu olej. Pączki smażymy na złoty kolor, od czasu do czasu obracając. Usmażone układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Kiedy ostygną

e-PrzepisyKulinarne
Kilka dni. Kruche. O smaku chałwy. 134

garść maku Masło utrzeć z cukrem i tahini, dodać mąkę wymieszaną z przyprawami - jeśli ich używacie (ja tym razem postawiłam jedynie na smak chałwy), zagnieść ciasto. Formować lekko spłaszczone kulki wielkości orzecha włoskiego. Ja do formowania użyłam specjalnej drewnianej foremki.  Piec 13 min. w temperaturze 170 stopni - ciasteczka nie powinny się zezłocić, gdy tylko zaczną pękać są dobre

KUCHARNIA
Czekoladowy piernik z powidłami 184

pieczenia, sodą i przesiać. Białka ubić z szklanką cukru, pod koniec ubijania dodać żółtka i wszystko dokładnie wymieszać. Do przesianej mąki dodajemy wystudzoną masę, utarte jajka, orzechy i wszystko dokładnie mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem keksówki i całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 180 stopni C. Po wystudzeniu, rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej

Na słodko lub wytrawnie
POPĘKANE CIASTECZKA CZEKOLADOWE Z NUTĄ POMARAŃCZY I CYNAMONU 135

końcu dodać mąkę, z proszkiem i cynamonem, oraz aromat pomarańczowy,miksować, aż powstanie gładka masa. Odstawić do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie, z ciasta formować kulki mniej więcej wielkości orzecha włoskiego, obtaczać je dokładnie w cukrze pudrze i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w dość dużych odstępach. Piec 13 minut w piekarniku nagrzanym

Kuchnia w opałach
ŚNIEGOWE KULE 344

gładką masę, dodajemy olejek waniliowy. Mąkę mieszamy z płatkami migdałowymi i dodajemy do masy maślanej. Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Z ciasta formujemy kuleczki ( mniej więcej wielkości orzecha włoskiego ). Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia , zachowując kilkucentymetrowe odległości. Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na 12-15 minut. Gorące ciastka dokładnie i gęsto posypujemy

Ostra na Słodko
Murzynek wykwintny 187

"Jestem pewna, że każdy z Was powoli zaczyna myśleć o tym co smacznego zrobić na jutrzejsze Walentynki. Wczoraj zaproponowałam Wam Walentynkowy tort migdałowy , dziś serwuję Wykwintnego

Słodkie Przyjemności
Sernik bez sera z warstwą makową 190

Nigdy nie spodziewałam się, że z ciasto z samej śmietany może wyjść jak sernik! I wcale Was nie oszukuje. Kto już kiedyś próbował wyczarować cuda ze

Słodkie Przyjemności
Makowiec krucho-drożdżowy 656

Zacznę od tego, że uwielbiam makowce. Połączenie miękkiego ciasta, chrupiącego słodkiego maku i lekko kwaśnego lukru - to połączenie idealne. Makowiec kojarzy mi się najbardziej z zimowymi

Słodkie Przyjemności
Kluski śląskie 192

zagotowujemy i dodajemy łyżkę masła.    Wlewamy do masy ziemniaczanej i wyrabiamy.    Stopniowo dosypujemy pozostałą mąkę i wyrabiamy do powstania jednolitego, gładkiego ciasta.    W dłoniach formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.    W każdej kulce robimy wgłębienie.    Kluski wkładamy do garnka z wrzącą, osoloną wodą z odrobiną oleju. Kiedy wypłyną na powierzchnię zbieramy

Maminek kulinarny
Ciasteczka waniliowe z migdałami 223

gładką masę. Dodajemy olejek waniliowy. Mąkę mieszamy z płatkami migdałowymi i dodajemy do masy maślanej. Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Z ciasta formujemy kuleczki ( mniej więcej wielkości orzecha włoskiego ). Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia , zachowując kilkucentymetrowe odległości. Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na 12-15 minut. Gorące ciastka dokładnie i gęsto posypujemy

Ostra na Słodko
CIASTO CZEKOLADOWE Z PEPSI – ŁATWE I SZYBKIE 581

Ostrzegam – będę zachwalać jak chyba nigdy dotąd! Tak jak do tej pory to RAFAELLO Z MALIBU było moim numerem 1 , tak teraz ma ono wielkiego

Ostra na Słodko
Pierogi z botwinką i masełkiem koperkowym 223

Farsz: pęczek botwinki (liście i łodygi) 1-2 ząbki czosnku 100 g twarogu 150 g sera typu feta 2 łyżki posiekanego koperku garść posiekanych pistacji lub orzechów włoskich łyżka masła sól, pieprz Ciasto na pierogi: 250 g mąki pszennej typ 500 1 szklanka ciepłej wody Masło koperkowe: 1/2 kostki masła mały pęczek koperku szczypta soli Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania farszu

Smakowity Blog Kulinarny
Brownie z masłem orzechowym i orzeszkami ziemnymi 168

Intensywnie czekoladowe, lekko słone, wilgotne... po prostu pyszne. Brownie to najlepszy zakalec na świecie! Pogoda nas ostatnio nie rozpieszcza, więc czas na czekolado-terapię! Substancje zawarte

Smakowity Blog Kulinarny
Piernik 198

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszny piernik, który jest miękki i puszysty. Pachnie korzennymi przyprawami, które kojarzą mi się z świętami Bożego Narodzenia i

Marta Gotuje
Ciasteczka ryżowe z kokosem 334

kleiku ryżowego 1 szkl. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3-4 łyżeczki wiórków kokosowych 3 jajka kostka masła cukier waniliowy  Z podanych składników ucieramy ciasto. Po wyrobieniu formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, delikatnie je zgniatamy, następnie na środku każdego ciasteczka robimy palcem wgłębienie. Układamy na posmarowanej tłuszczem blasze w dość dużych odległościach od siebie (rosną podczas

chwile dla mnie
Owsiane ciasteczka z nutką pomarańczy w wersji light 283

mieć temperaturę pokojową. Masło z cukrem ucieramy mikserem, dodajemy jajko i kolejne składniki, cały czas miksując. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta, zwilżonymi rękoma,  formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy je na papierze i delikatnie spłaszczamy. Ciasteczka zbyt nie urosną, ale pamiętajmy, żeby zachować pomiędzy nimi odstęp. Ciasteczka

Kulinarne przygody Gatity
Genialne śniadanie - naleśniki orkiszowe z pastą tahini na słodko! 260

kroplami oliwy (najpierw kropię, a potem przecieram papierowym ręcznikiem, żeby patelnia została tylko lekko muśnięta tłuszczem). Zrobiłam je w 3 wersjach: pierwszego  usmażyłam z przygotowanego ciasta, do drugiego dodałam łyżeczkę zmielonych orzechów włoskich, a do trzeciego 1/2 łyżeczki kakao. Prawdopodobnie ze względu na dodanie otrąb te naleśniki nie są tak cienkie jak tradycyjne, raczej wychodzą trochę grubsze, ale świetnie

Zdrowa Kuchnia Sowy
Chlebek pszenny z orzechami i nutką pomarańczy 179

łyżkę mąki oraz roztarte w palcach drożdże. Przykryć i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesiać. Dodać jajka utarte z cukrem i solą. Wsypać orzechy i rozczyn z drożdży. Wyrobić ciasto. Na koniec dodać miękkie masło oraz skórkę pomarańczową. Zagnieść lśniące, elastyczne ciasto, uformować kulę. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce, by ciasto

Z miłości do słodkości
PIERNICZKI BRUKOWCE 376

mąki ( u mnie nie było takiej potrzeby). Pierniczki możemy nadziewać lub pozostawiać puste, to zależy od Was (ja zrobiłam część z nadzieniem, a część bez). Z ciasta odrywamy kawałki wielkości 1,5 orzecha włoskiego, rozpłaszczamy je, nakładamy troszkę marmolady lub powidła, zalepiamy, formujemy kuleczkę, lekko ją spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniczki układamy

RAROSSA
Orzeszki z nadzieniem czekoladowym 314

mój sprawdzony przepis gdzieś się zawieruszył]..upieczone orzeszki przełożyłam kremem czekoladowym  , ale zrobionym z mniejszej ilości serka ..dodałam też okruchy z upieczonych orzeszków..Robiąc takie orzechy z początku trudno dopasować ilość ciasta..Orzeszki jak będą za małe - wtedy masa będzie uciekać..a jak będą ciut większe - obcinamy nożykiem delikatnie niepotrzebną "obwódkę" zaraz po upieczeniu.. 4 szkl. mąki

Moje domowe kucharzenie
CIASTO MARCHEWKOWO - BANANOWE 236

Od dawna "chodziło za mną" zrobienie ciasta marchewkowego. W poniedziałek mój ukochany szef odchodzi na zasłużoną emeryturę. Jest największym łasuchem, jakiego znam, więc upiekłam

Przepisy Aleksandry
TORT LEBKUCHEN (LEBKUCHENTORTE) 300

Witajcie :) Znaleźliście dzisiaj coś ciekawego pod poduchą? Dzisiejsze ciasto jest tak pyszne, że pomimo nieudanej pierwszej próby (wyszedł mi paskudny i płaski zakalec), postanowiłam upiec je

Przepisy Aleksandry
Mazurkowy zawrót głowy 216

Takie oto mazurkowe ciacha pojawiły sie dziś w moim domu  :) Słodkie , smaczne , kolorowe, na kruchym cieście  . 1) Ten okrągły mazurek na kruchym cieście wypełniony jest masą trufelkową pełną orzechów i rodzynek Oblany ciemną czekoladą i ozdobiony parą kurczaczków. Pozostałe mazurki oblane białą polewą i ozdobione wg aktualnego natchnienia w mojej głowie :) Króliczek wielkanocny  I jeszcze 3 małe

Malinowa Kawiarenka
Ciasteczka kokosowe 282

dodawać mąkę partiami do masła stale ubijając mikserem. Ciasto powinno być dość zwarte. Ciasto owinąć folią i wsadzić do lodówki na 30 minut.  Po wyciągnięciu ciasta z lodówki formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Następnie zanurzać je w miksturze jajka i wody i obtaczać w wiórkach. Ułożyć je na blaszce i czubkiem palca wydrążyć małe zagłębienia. Nałożyć dżem w zagłębienia

coolinarnastrefa.blogspot.com
Najlepsze brownie z orzechami 113

oknem mróz i śnieg, więc zdecydowanie trzeba sobie ten dzień uprzyjemnić. Po wydumanych ciastach świątecznych naszła mnie ochota na coś prostego i pysznego - klasyczne brownie z orzechami. Ponieważ do tej pory nie było przepisu na brownie na blogu, a kilka osób pytało o niego zatem dzielę się z Wami.  Składniki: 375 g masła 375 g czekolady(najlepiej gorzkiej(...)czekoladę i mieszamy aż się rozpuści. Jaja mieszamy z cukrem i dodajemy przestudzoną czekoladę, a następnie mąkę z solą i orzechy. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (23x33cm) i pieczemy w 180 st. C przez ok 25 minut. Ciasto ma być wypieczone z wierzchu ale wilgotne w środku. Smacznego var widgetParams = "{ 'Id':'5dafb467-6ff9-49ba-a28c-1781918c63d9','AffId

Cynamonowe szczęście
Torcik rabarbarowy 124

Bardzo smaczne ciasto, miękkie i puszyste z kwaskowym rabarbarem. Przepis z rodzinnych, starych zeszytów. W oryginale zamiast wiórków były orzechy laskowe. Ja zamieniłem je ze względów na alergię brata. Polecam, bo sezon rabarbarowy w pełni :) Składniki : - 5 - 6 łodyg rabarbaru. Ciasto : - 125 g miękkiego masła, - 3 żółtka, - 100 g syropu z buraków cukrowych ( melasy ), - 20 ml nalewki wiśniowej(...)białka, - 2 łyżki syropu z buraków cukrowych, - łyżka budyniu ( dałem czekoladowy ), - 3 - 4 łyżki wiórków lub mielonych orzechów. Wykonanie : Masło, żółtka i syrop utrzeć na puszystą masę. Miksując dolać nalewkę i jogurt. Mąkę z proszkiem przesiać i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Ciasto wylać do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Białka ubić

Przepisy Mikołaja
Wegańskie rogale Marcińskie 153

orzechami (część orzechów włoskich zostaw do dekoracji, ja dodatkowo użyłam płatków migdałowych). Po 15 minutach odcedź mak i przepuść przez maszynkę, albo tak jak ja zamorduj wszystkie blendery w domu. Masę marcepanową utrzyj z cukrem pudrem, połącz z masa makową i na końcu dodaj skórkę pomarańczową. Wyjdzie Ci taki oto pasztet (to jest pyszne, serio!): Wyjmij ciasto (urosło w nocy(...)minut (program pieczenie ciasta), aż się ładnie przyrumienią. Jeszcze ciepłe posmaruj lukrem (cukier puder rozpuszczony w odrobinie ciepłej wody) i posyp posiekanymi orzechami. Smacznego!!! Nie wiem czy udało mi się to uchwycić na zdjęciu, ale ciasto idealnie się listkuje

greenscarf
Galette z brzoskwiniami 171

soli 1/2 szklanki cukru pudru 125 g zimnego masła 1 łyżka lodowatej wody Dodatkowo ok 4-5 brzoskwiń ok 4 łyżki mielonych orzechów laskowych  ok 4 łyżki brązowego cukru 1 żółtko 2 łyżki mleka Przygotowanie: 1. Ciasto - zimne masło kroimy w kostkę, wszystkie składniki umieszczamy w misce miksera i krótko miksujemy do uzyskania okruchów, następnie szybko zagniatamy(...)odkładamy do lodówki na ok 30 min - 1h 2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni 3. Brzoskwinie kroimy w półksiężyce 4. Ciasto rozwałkowujemy na placek, pozostawiając ok 3-4 cm wolnej przestrzenie na brzegach, środek wysypujemy mielonymi orzechami, układamy pokrojone brzoskwinie po okręgu, mają na siebie zachodzić, pozostałe brzegi nakładamy na wierzch, smarujemy je roztrzepanym żółtkiem z mlekiem, posypujemy całość

Słodki Kompromis
13. Od święta i na święta: czyli bananowo - żurawinowy, wegański niby-piernik ★ 223

można zrobić ciasto bez jajek? ". Jasne, że można! I to takie, od którego jedzenia nie da się powstrzymać. Pysznie wilgotne, ze słodyczą żurawiny i banana przełamaną delikatną goryczą mocnego espresso i gorzkiej czekolady. Do kuchni odmaszerować! Wegański niby-piernik:  - 240g mąki (idealna będzie owsiana lub gryczana) - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 40g zmielonych orzechów włoskich (lub drobno posiekanych(...)kawę i pozostaw do ostudzenia. 2. Rozgrzej piec do 180 stopni. 3. W misce wymieszaj przesianą przez sito mąkę (nie bądź leniem i zrób to! Ciasto wyjdzie pulchniejsze), proszek do pieczenia i sól. Następnie orzechy, żurawinę (uważaj, żeby się nie posklejała) i posiekaną czekoladę. Wymieszaj dokładnie. 4. W drugiej misce zblenduj banany, cukier, aromat waniliowy, kawę oraz olej. 5. Ostrożnie

Pland based fille
ciasto piegowaty Jaś s. Anastazji 198

pieczenia. Na końcu dodajemy mak i mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej samo dno papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawimy do całkowitego wystudzenia. Przekrawamy na 2 blaty, najlepiej drugiego dnia po upieczeniu. składniki na masę orzechową: 300 g masła 150-200 g orzechów mielonych 2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/4 szkl gorącej(...)lekkiego stężenia) polewa czekoladowa (np. 100 g czekolady rozpuszczonej z 50 g masła) wykonanie: Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy orzechy, wlewamy wystudzoną kawę i miksujemy. wykonanie ciasta: Na pierwszy blat biszkoptu z makiem równomiernie rozsmarowujemy 1/2 masy orzechowej. Następnie wykładamy całą masę makową, układamy kawałki brzoskwiń, zalewamy tężejącą galaretką. Całość wkładamy do lodówki

Domowy Smak Jedzenia
Orzechowe ciasteczka z musli (szybkie) 189

mnie koszalińska Młyny Stoisław ) 1 jajko M 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru 3 łyżki ulubionego musli* *u mnie z mojemusli.pl wersja czoko banan – czekoladowa granola, orzechy, mleczna czekolada i mniejsze kawałki banana Składniki: Do miski przekładamy 5 łyżek kremowego masła orzechowego, dodajemy 5 łyżek mąki, proszek do pieczenia, 2 łyżeczki cukru do smaku i wbijamy całe(...)Następnie dodajemy musli, znów mieszamy. Na koniec przez chwilę wyrabiamy ręką (ja formuje na koniec coś w rodzaju wałka, aby łatwiej było porcjować ciasteczka). Odrywamy kawałki ciasta i w dłoniach formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Ciasteczka układamy w lekkich odstępach na blaszce (ja swoją wysmarowałam oliwą z oliwek, aby spód był bardziej chrupiący, ale można je również piec na papierze

Słodkie okruszki
Ciasto jabłkowo-kajmakowe 375

Warstwowe ciasto na klasycznym biszkopcie nasączone ponczem cytrynowym, masa z winnych jabłek i galaretki, przełamana maślanym kremem kajmakowo-kawowym z orzechami włoskimi duet doskonały i bardzo smaczny. Na stałe zagości w moim repertuarze warstwowych ciast. Polecam! Składniki: Biszkopt: 7 jaj 1 niepełna szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej Kilka kropel aromatu cytrynowego do ciast(...)więcej wg uznania 2 galaretki agrestowe 1 łyżka cytryny do skropienia Warstwa kajmakowo-kawowa 30 dag masła 82 % 510 g masy kajmakowej -1 puszka 10 dag drobno pokrojonych orzechów włoskich 1 łyżka zmielonej kawy prawdziwej Dodatkowo: ½ szklanki rozdrobnionych orzechów włoskich do posypania 2 łyżki kakao do oprószenia Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka jaj oddzielamy od żółtek ubijamy na puszystą pianę, dodajemy

Wanilia i Kardamon
Węgierskie naleśniki Gundel 137

znajdziecie ją tutaj na naleśniki Gundel. Są one niezwykle popularne np w Budapeszcie. Zapraszam :) Naleśniki Gundel Ciasto naleśnikowe: - 200ml mleka - 50 ml oleju lub stopionego masła - 3 łyżki cukru - 150 g mąki - 1-2 jajka duże, kurze - trochę wody gazowanej Masa: - 120g zmiksowanych orzechów ( np włoskie, laskowe lub migdały) - 80g cukru pudru - 60 ml śmietany(...)wersji light jogurt grecki) - łyżeczka cynamonu - ew. w wersji dla dorosłych 2 łyżki rumu Polewa - czekolada - trochę śmietany  Składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy ,odstawiamy na ok.20 min i smażymy naleśniczki. Orzechy łączymy z cukrem i śmietanką /jogurtem, dodajemy cukier. Masę rozprowadzamy po naleśnikach i składamy - tak jak nam wygodnie. U mnie w trójkącik. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej, dodajemy

Kuchnia Pełna Emocji
NALEŚNIKI DUO 147

przychodzi wtedy czas na kreatywność. I tak oto z mojego niezdecydowania, powstały naleśniki w wersji duo. Twarożek z orzechami, dżem figowy, a do tego delikatne naleśniki. Mówię wam pyszności, nie tylko na deser. Doskonale sprawdzą się jako danie obiadowe. SKŁADNIKI: ciasto naleśnikowe 200 g mąki 1 jajko 1 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki wody mineralnej gazowanej szczypta soli 3 łyżki(...)cukru waniliowego farsz 200g twarogu 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka cukru trzcinowego 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego posiekane orzechy (włoskie lub migdały) dżem figowy (lub inny ulubiony) świeże figi  olej A jak to zrobić: Wszystkie składniki na ciasto, przy pomocy miksera lub trzepaczki połączyć ze sobą na gładką masę. Na rozgrzanym oleju usmażyć cienkie naleśniki. Twarożek połączyć cynamonem

Kuchnia w opałach
Grzybki i orzeszki, czyli świąteczne ciasteczka z kremem 484

nadają się do tego tego małe grzybki, orzeszki i szyszki napełniane słodkim kremem. W tym roku dodatkowo posmarowałam je czekoladową polewą i obtoczyłam w zmielonych orzechach laskowych. Są pyszne, kruche słodkie, idealne;)  Ciasto: 2 jajka, 250g margaryny, 3 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki cukru pudru, 1/3 łyżeczki soli, 1 szczypta sody oczyszczonej. Ze wszystkich składników zagnieść gładkie ciasto. Formować(...)margaryną na puch, dodawać po łyżce masy budyniowej.  Kremem napełniać skorupki i sklejać. Dodatkowo: 100g mlecznej czekolady,  2 łyżki śmietany 30%,  łyżka masła,  100g tartych orzechów laskowych (użyłam Back Mit). Czekoladę stopić wraz z masłem i śmietanką na parze.  Lekko przestudzoną masą smarować orzeszki, grzybki i szyszki z obu stron, następnie od razu obtaczać

Z miłości do słodkości