Bardzo smaczne ciasto, miękkie i puszyste z kwaskowym rabarbarem. Przepis z rodzinnych, starych zeszytów. W oryginale zamiast wiórków były orzechy laskowe. Ja zamieniłem je ze względów na alergię brata. Polecam, bo sezon rabarbarowy w pełni :) Składniki : - 5 - 6 łodyg rabarbaru. Ciasto : - 125 g miękkiego masła, - 3 żółtka, - 100 g syropu z buraków cukrowych ( melasy ), - 20 ml nalewki wiśniowej(...)białka, - 2 łyżki syropu z buraków cukrowych, - łyżka budyniu ( dałem czekoladowy ), - 3 - 4 łyżki wiórków lub mielonych orzechów. Wykonanie : Masło, żółtka i syrop utrzeć na puszystą masę. Miksując dolać nalewkę i jogurt. Mąkę z proszkiem przesiać i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Ciasto wylać do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Białka ubić
Przepisy Mikołajaorzechami (część orzechów włoskich zostaw do dekoracji, ja dodatkowo użyłam płatków migdałowych). Po 15 minutach odcedź mak i przepuść przez maszynkę, albo tak jak ja zamorduj wszystkie blendery w domu. Masę marcepanową utrzyj z cukrem pudrem, połącz z masa makową i na końcu dodaj skórkę pomarańczową. Wyjdzie Ci taki oto pasztet (to jest pyszne, serio!): Wyjmij ciasto (urosło w nocy(...)minut (program pieczenie ciasta), aż się ładnie przyrumienią. Jeszcze ciepłe posmaruj lukrem (cukier puder rozpuszczony w odrobinie ciepłej wody) i posyp posiekanymi orzechami. Smacznego!!! Nie wiem czy udało mi się to uchwycić na zdjęciu, ale ciasto idealnie się listkuje
greenscarfsoli 1/2 szklanki cukru pudru 125 g zimnego masła 1 łyżka lodowatej wody Dodatkowo ok 4-5 brzoskwiń ok 4 łyżki mielonych orzechów laskowych ok 4 łyżki brązowego cukru 1 żółtko 2 łyżki mleka Przygotowanie: 1. Ciasto - zimne masło kroimy w kostkę, wszystkie składniki umieszczamy w misce miksera i krótko miksujemy do uzyskania okruchów, następnie szybko zagniatamy(...)odkładamy do lodówki na ok 30 min - 1h 2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni 3. Brzoskwinie kroimy w półksiężyce 4. Ciasto rozwałkowujemy na placek, pozostawiając ok 3-4 cm wolnej przestrzenie na brzegach, środek wysypujemy mielonymi orzechami, układamy pokrojone brzoskwinie po okręgu, mają na siebie zachodzić, pozostałe brzegi nakładamy na wierzch, smarujemy je roztrzepanym żółtkiem z mlekiem, posypujemy całość
Słodki Kompromismożna zrobić ciasto bez jajek? ". Jasne, że można! I to takie, od którego jedzenia nie da się powstrzymać. Pysznie wilgotne, ze słodyczą żurawiny i banana przełamaną delikatną goryczą mocnego espresso i gorzkiej czekolady. Do kuchni odmaszerować! Wegański niby-piernik: - 240g mąki (idealna będzie owsiana lub gryczana) - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 40g zmielonych orzechów włoskich (lub drobno posiekanych(...)kawę i pozostaw do ostudzenia. 2. Rozgrzej piec do 180 stopni. 3. W misce wymieszaj przesianą przez sito mąkę (nie bądź leniem i zrób to! Ciasto wyjdzie pulchniejsze), proszek do pieczenia i sól. Następnie orzechy, żurawinę (uważaj, żeby się nie posklejała) i posiekaną czekoladę. Wymieszaj dokładnie. 4. W drugiej misce zblenduj banany, cukier, aromat waniliowy, kawę oraz olej. 5. Ostrożnie
Pland based fillepieczenia. Na końcu dodajemy mak i mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej samo dno papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawimy do całkowitego wystudzenia. Przekrawamy na 2 blaty, najlepiej drugiego dnia po upieczeniu. składniki na masę orzechową: 300 g masła 150-200 g orzechów mielonych 2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/4 szkl gorącej(...)lekkiego stężenia) polewa czekoladowa (np. 100 g czekolady rozpuszczonej z 50 g masła) wykonanie: Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy orzechy, wlewamy wystudzoną kawę i miksujemy. wykonanie ciasta: Na pierwszy blat biszkoptu z makiem równomiernie rozsmarowujemy 1/2 masy orzechowej. Następnie wykładamy całą masę makową, układamy kawałki brzoskwiń, zalewamy tężejącą galaretką. Całość wkładamy do lodówki
Domowy Smak Jedzeniamnie koszalińska Młyny Stoisław ) 1 jajko M 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru 3 łyżki ulubionego musli* *u mnie z mojemusli.pl wersja czoko banan – czekoladowa granola, orzechy, mleczna czekolada i mniejsze kawałki banana Składniki: Do miski przekładamy 5 łyżek kremowego masła orzechowego, dodajemy 5 łyżek mąki, proszek do pieczenia, 2 łyżeczki cukru do smaku i wbijamy całe(...)Następnie dodajemy musli, znów mieszamy. Na koniec przez chwilę wyrabiamy ręką (ja formuje na koniec coś w rodzaju wałka, aby łatwiej było porcjować ciasteczka). Odrywamy kawałki ciasta i w dłoniach formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Ciasteczka układamy w lekkich odstępach na blaszce (ja swoją wysmarowałam oliwą z oliwek, aby spód był bardziej chrupiący, ale można je również piec na papierze
Słodkie okruszkiWarstwowe ciasto na klasycznym biszkopcie nasączone ponczem cytrynowym, masa z winnych jabłek i galaretki, przełamana maślanym kremem kajmakowo-kawowym z orzechami włoskimi duet doskonały i bardzo smaczny. Na stałe zagości w moim repertuarze warstwowych ciast. Polecam! Składniki: Biszkopt: 7 jaj 1 niepełna szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej Kilka kropel aromatu cytrynowego do ciast(...)więcej wg uznania 2 galaretki agrestowe 1 łyżka cytryny do skropienia Warstwa kajmakowo-kawowa 30 dag masła 82 % 510 g masy kajmakowej -1 puszka 10 dag drobno pokrojonych orzechów włoskich 1 łyżka zmielonej kawy prawdziwej Dodatkowo: ½ szklanki rozdrobnionych orzechów włoskich do posypania 2 łyżki kakao do oprószenia Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka jaj oddzielamy od żółtek ubijamy na puszystą pianę, dodajemy
Wanilia i Kardamonznajdziecie ją tutaj na naleśniki Gundel. Są one niezwykle popularne np w Budapeszcie. Zapraszam :) Naleśniki Gundel Ciasto naleśnikowe: - 200ml mleka - 50 ml oleju lub stopionego masła - 3 łyżki cukru - 150 g mąki - 1-2 jajka duże, kurze - trochę wody gazowanej Masa: - 120g zmiksowanych orzechów ( np włoskie, laskowe lub migdały) - 80g cukru pudru - 60 ml śmietany(...)wersji light jogurt grecki) - łyżeczka cynamonu - ew. w wersji dla dorosłych 2 łyżki rumu Polewa - czekolada - trochę śmietany Składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy ,odstawiamy na ok.20 min i smażymy naleśniczki. Orzechy łączymy z cukrem i śmietanką /jogurtem, dodajemy cukier. Masę rozprowadzamy po naleśnikach i składamy - tak jak nam wygodnie. U mnie w trójkącik. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej, dodajemy
Kuchnia Pełna Emocjiprzychodzi wtedy czas na kreatywność. I tak oto z mojego niezdecydowania, powstały naleśniki w wersji duo. Twarożek z orzechami, dżem figowy, a do tego delikatne naleśniki. Mówię wam pyszności, nie tylko na deser. Doskonale sprawdzą się jako danie obiadowe. SKŁADNIKI: ciasto naleśnikowe 200 g mąki 1 jajko 1 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki wody mineralnej gazowanej szczypta soli 3 łyżki(...)cukru waniliowego farsz 200g twarogu 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka cukru trzcinowego 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego posiekane orzechy (włoskie lub migdały) dżem figowy (lub inny ulubiony) świeże figi olej A jak to zrobić: Wszystkie składniki na ciasto, przy pomocy miksera lub trzepaczki połączyć ze sobą na gładką masę. Na rozgrzanym oleju usmażyć cienkie naleśniki. Twarożek połączyć cynamonem
Kuchnia w opałachnadają się do tego tego małe grzybki, orzeszki i szyszki napełniane słodkim kremem. W tym roku dodatkowo posmarowałam je czekoladową polewą i obtoczyłam w zmielonych orzechach laskowych. Są pyszne, kruche słodkie, idealne;) Ciasto: 2 jajka, 250g margaryny, 3 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki cukru pudru, 1/3 łyżeczki soli, 1 szczypta sody oczyszczonej. Ze wszystkich składników zagnieść gładkie ciasto. Formować(...)margaryną na puch, dodawać po łyżce masy budyniowej. Kremem napełniać skorupki i sklejać. Dodatkowo: 100g mlecznej czekolady, 2 łyżki śmietany 30%, łyżka masła, 100g tartych orzechów laskowych (użyłam Back Mit). Czekoladę stopić wraz z masłem i śmietanką na parze. Lekko przestudzoną masą smarować orzeszki, grzybki i szyszki z obu stron, następnie od razu obtaczać
Z miłości do słodkościmleka 1/4 szklanki cukru szklanka pełnego mleka w proszku 150 g masła dodatkowo: 150 g czekolady deserowej 2 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów 3 łyżki mleka wiórki czekoladowe Składniki ciasta szybko zagnieść a następnie owinąć folią i wstawić na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na podsypanym maka blacie i kieliszkiem wycinać kółeczka. Układać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawysypana bułką. Ciasto Mleko lekko podgrzewamy. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru i rozprowadzamy kilkoma łyżeczkami mleka. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Ucieramy żółtka z resztą cukru do białości. Po wyrośnięciu rozczynu dodajemy go do przesianej mąki razem z utartymi jajkami , mlekiem, jogurtem i olejem. Wszystko wyrabiamy dokładnie napowietrzając ciasto. Ciasto dostawiamy do wyrośnięcia. Przykrywamy miskę(...)gotujemy przez około 30 minut. Potem mielimy mak z cukrem w proporcji *3 części maku *1 część cukru Do masy dodajemy posiekane orzechy, namoczone rodzynki, aromat, łyżeczkę wiśni z amaretto i ubite białko. Wyrośnięte ciasto wałkujemy w prostokąt na grubość max 1/2 cm. Wzdłuż krótszego boku nakładamy pasek nadzienia i odcinamy ciasto na szerokość 8 cm. Zamykamy nadzienie ciastem
Smaczne mojedodajemy miód i dokładnie mieszamy. Mąkę przesiewamy z resztą suchych składników. Robimy wgłębienie, wlewamy miód z masłem, wbijamy jajka i zagniatamy ciasto. Jeśli jest za suche dodajemy śmietany. Wyrobione ciasto dzielimy na cztery części i pieczemy cztery jednakowe placki, każdy 10 min w 180 stopniach. Trzeba uważać, na miód szybko łapie kolor i łatwo je przypalić. Na mleku gotujemy(...)sensu aby nie rozbić kawałków orzechów. I tu też nie użyłam cukru, masa jest dość słodka, a więc doskonale dosłodzi masę. Taką nawet lekko ciepłą masą przekładamy placki łącznie z posmarowaniem wierzchu. Lekko dociskamy i odstawiamy do stężenia. Z podanych składników robimy polewę, którą smarujemy wierzch ciasta. Ta polewa nie jest konieczna, doskonale sprawdza się oprószenie
Dieta moja pasjaOd prawie dwóch tygodni jestem w Polsce i rozkoszuję się pobytem w rodzinnym domu. Obie z moją Mamą lubimy ciasta drożdżowe, więc upiekłam nasze ulubione rolady
Przepisy Aleksandryupieczcie je w piekarniku. Mmm... Czysta rozkosz. Tym razem jednak oparłam się chęci zjedzenia wszystkich zaraz po upieczeniu, i przygotowałam ciasto. Miodowe, a więc najlepsze po dwóch - trzech dniach, kiedy nieco zmięknie. Niesamowicie chrupiące od kasztanów i orzechów, z nieco specyficzną w smaku posypką, bo z solą i koprem włoskim. Muszę przyznać, że na początku nie byłam przekonana(...)ciasta. Przepis z BBC . Ciasto kasztanowe Giovanniego Serretto Składniki: (na formę o średnicy 20 cm) 225 g masła 250 g miodu 100 g jasnego brązowego cukru 4 jajka 350 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego 150 g upieczonych, obranych kasztanów dodatkowo: 50 g upieczonych, obranych kasztanów 20 g orzechów piniowych 1 łyżeczka soli
Pożeraczka, czyli raz adobrze