powideł śliwkowych 50 g czekolady gorzkiej cynamon mielony POLEWA: 1/3 szklanki cukru pudru 3 łyżki kakao 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka żelatyny PRALINKI PIERNIKOWE: 150g ciasta piernikowego 50 g czekolady gorzkiej 50 g masła orzechy włoskie mielone Miód, masło, cukier umieścić w garnuszku i mieszając rozpuścić na małym ogniu. Do przestudzonej, ale jeszcze ciepłej masy dodać jajka i maślankę. Zmiksować(...)Zrolować dokładnie ciasto wzdłuż dłuższego boku pomagając sobie ściereczką. Zawinąć roladę i przestudzoną wstawić do lodówki. Odcięte ciasto zważyć i rozdrobnić. Czekoladę rozpuścić z masłem nad kąpielą wodną i wlać do okruchów. Wymieszać i formować kuleczki. Jeszcze miękkie, obtaczać w mielonych orzechach. Odstawić do lodówki, aby zastygły. Przygotować polewę. Żelatynę zalać połową zimnego mleka i odstawić do napęcznienia. W garnuszku
https:KKuchniaMniamkroimy każdą ćwiartkę na długie, cienkie plasterki. Wkładamy jabłka do miski i mieszamy z pozostałymi składnikami nadzienia (oprócz orzechów), żeby każdy plasterek jabłka był oprószony mąką z przyprawami. Przygotowujemy kruszonkę mieszając wszystkie składniki aż utworzą grudkowatą suchą masę. Ciasto wyjmujemy z zamrażarki i trzemy na tarce bezpośrednio na foremkę(...)tarty. Z takich tartych ciastowych zacierek formujemy też brzegi ciasta. Podpiekamy w piekarniku 20 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy ciasto z pieca i układamy na nim jabłka – najlepiej spiralnie – jeden kawałek przy drugim. Na koniec posypujemy orzechami. Na to rozsypujemy kruszonkę i wkładamy znowu do pieca. Pieczemy 30 minut w 170 stopniach. Kiedy szarlotka trochę wystygnie kroimy
Ugotowane pozamiataneCiasto z jabłkami i budyniem kajmakowym przełożone kakaowymi herbatnikami, więc nie wymaga pieczenia. Proste i zarazem bardzo smaczne ciasto, szczególnie dla tych co kochają szarlotki i wszelkiego rodzaju jabłeczniki. ok 300 g herbatników kakaowych WARSTWA JABŁKOWA: 1 kg jabłek 3 łyżki cukru trzcinowego 1/2 szklanka wody 1 galaretka cytrynowa KREM BUDYNIOWY: 200 g masy kajmakowej 1 szklanka mleka 2 łyżki(...)ciasto, wyrównać i ułożyć ostatnią warstwę herbatników. Polewa orzechowa. W garnku rozpuścić masło z masą kajmakową i cukrem. Wlać kremówkę i dodać drobno posiekane orzechy. Gotować, aż masa będzie gęsta. Wyłożyć na wierzch ciasta i wyrównać. Kiedy wszystko stężeje, można pokroić na kawałki. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Bez pieczenia , Ciasta warstwowe , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Dla dzieci
https:KKuchniaMniammogą zagościć właśnie naleśniki. Takie z pyszną masą orzechową, białą polewą i orzechami. Słodko i pysznie. Na świąteczne śniadanie lub kolację. Przygotowałam je z produktów od HELIO, które otrzymałam w ramach świątecznej współpracy. Wielbicielom naleśników polecam mój przepis. Zróbcie koniecznie. Słodkich inspiracji :) Potrzebujemy: Na ciasto: 2 jajka 175 ml śmietanki kremówki 30 % półtorej szklanki mleka 2 szklanki mąki tortowej(...)pół litra mleka ) Dodatkowo: 10 dag polewy i dekoracji białej HELIO około 400g masy orzechowej z kawałkami orzeszków HELIO 2-3 łyżki orzechów włoskich HELIO olej do smażenia Wykonanie pysznych naleśników: 1. Ciasto: Podane składniki miksujemy na gładkie ciasto. Odstawiamy przynajmniej na 10 minut żeby trochę odpoczęło. 2. Smażenie: Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cieniutkie naleśniki. 3. Przekładanie: Usmażone
Izabelawkuchniprzystawkami. Dodatkowo bardzo ładnie się prezentują, ciasto wycinam foremką w kształcie kwiatka i nadziewam pysznościami. Koniecznie musicie spróbować! Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego ( używam gotowego i tez jest świetne) 50 g suszonych moreli 50 g orzechów włoskich 20 g szynki parmeńskiej 2 jajka 70 ml śmietany 30% 1 łyżeczka słodkiej papryki sól i pieprz do smaku(...)znajdziecie je tutaj :) Porcja ok 10 muffin Przygotowanie: Formę do muffin smarujemy tłuszczem albo wykładamy papierem pergaminowym (oczywiście wycinamy kwadraciki) Z ciasta francuskiego wycinamy kwiatki i wykładamy spód formy od muffin. Morele i orzechy siekamy, tniemy drobno szynkę parmeńską i wszystko mieszamy. Wypełniamy farszem foremki tak aby było po równo w każdej. Śmietanę łączymy z jajkiem, doprawiamy, wszystko
Niezły Młynekmąki pszennej • 500 g masła • 6 łyżek kwaśnej śmietany • 4 żółtka Lukier • 1 białko • 10 dkg cukru purdru • 20 dkg orzechów włoskich Wykonanie: • Margarynę posiekać z masłem, dodać zółtka i śmietanę. • Wyrobić ciasto półfrancuskie, zawinąć w folię spożywczą i chłodzić co najmniej 2 godziny(...)lodówce. • Białko utrzeć z cukrem pudrem na gładki lukier. • Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm. • Wykrawać z ciasta gwiazdki. • Każdą gwiazdkę posmarować lukrem, najlepiej pędzelkiem. • Obficie posypać posiekanymi orzechami włoskimi. • Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. • Piekarnik nagrzać do 200 st.C i piec ciasteczka przez 10 minut
To co kochamgotowe :-) Pół tabliczki czekolady łamiemy na małe kawałki i dodajemy do ciasta-mieszamy. *jeśli nie chcecie babki z czekoladą, nie musicie jej dodawać, ciasto jest pyszne bez żadnych dodatków. Możecie też dodać np borówki , orzechy co chcecie :-) Formę do babki smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą. Ciasto wylewamy do formy. Babkę pieczemy w temperaturze 170 stopni około
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuwykonaniu i idealne dla osób z nietolerancjami i alergiami pokarmowymi, ponieważ nie zawiera glutenu, laktozy, jajek i cukru a mimo to bosko smakuje Składniki na ciasto: 200 g mąki migdałowej lub zmielonych orzechów i migdałów 60 g oleju kokosowego (keto, LCHF, paleo, bez laktozy) lub masła klarowanego (keto, LCHF, optymalna) 20 g kakao 100% Opcjonalnie słodzik np. ksylitol(...)ksylitol (10 g), erytrytol lub stewia Mąkę lub uprzednio zmielone migdały i orzechy wymieszać z kakao i opcjonalnie słodzikiem (sugeruję zmielić słodzik na puder). Masło klarowane lub olej kokosowy rozpuścić a następnie dodać do miski z mąką migdałową/orzechową. Całość wymieszać do uzyskania ciasta, którym należy wyłożyć spód formy lub tortownicy. Formę z ciastem wstawić do lodówki
Ola la LCHFsię kula. Ciasto będzie trochę klejące ale takie ma być. W między czasie nastawiamy olej aby się podgrzewał, kiedy osiągnie odpowiednią temperaturę urywamy z ciasta kawałki i formujemy małe kuli wielkości orzecha włoskiego lub mniejsze. Wrzucamy na olej i smażymy z obu stron na rumiano. Olej nie może być za gorący bo wtedy z wierzchu się przyrumienią
Radość kipiąca uśmiechem.resztę masy. Górę pokrywamy resztą herbatników i odstawiamy do lodówki ( najlepiej na noc ). DODATKOWO : Na patelni roztapiamy kostkę do pieczenia Kasię , wsypujemy orzechy i chwilę prażymy. Zasypujemy cukrem i na wolnym ogniu roztapiamy. Gorącym karmelem polewamy ciasto i kroimy na porcje póki ciepłe. Zajadamy! Smacznego! Inne niesamowicie smaczne przepis , nie tylko na Święta znajdziecie na http://www.mojeciasto.pl/ A dla tych
Ostra na Słodkołyżeczka proszku do pieczenia 30g zmielonych pistacji solonych Masło z cukrem utrzeć na puch. Dodać jajko, mąkę, proszek do pieczenia i po rozmieszaniu pistacje. Z ciasta uformować niewielkie kuleczki o wielkości orzecha laskowego. Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Ksylitol oraz pistacje pochodzą od Radix
Di gotujewłoskie, które otrzymałam do testowania od firmy MAKAR . Orzechy włoskie to składnik niezbędny w każdej kuchni. Możemy je wykorzystywać absolutnie do wszystkiego. Zarówno do ciast, ciastek, deserów, jak i wytrawnych farszy, sosów czy panierki. Orzechy włoskie MAKAR mają wyjątkowy, lekko słodki smak. Są idealnie wysuszone i pozbawione goryczki. Produkt jest wart polecenia i zakupu. Serdecznie zachęcam do zakupu produktów firmy
Tradycyjna kuchnia Kasiciasto z wyżej wspomnianym karobem i bananami! Zapraszamy! Składniki 3 łyżki karobu w proszku 2/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki brązowego cukru 1 duży dojrzały banan (ja użyłam dwóch małych) 3- 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki (najlepszy domowy!) 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki oleju kilka orzechów włoskich Przygotowanie(...)blenderem na gładką masę, dodajemy olej i mleko, ponownie dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy dżem. Łączymy składniki suche z mokrymi, wsypujemy pokrojone orzechy i po wymieszaniu wlewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 40 minut - do suchego patyczka. Smacznego :) Ciasto po upieczeniu jest naprawdę mięciutkie i wilgotne
Symfonia Smakówdzisiaj dla Was propozycję pysznego, szybkiego i tylko z jednym jajkiem ciasta, łatwe w przygotowaniu i szybko znika z talerzyków. Można je przełożyć kremem lub powidłami, z orzechami pekan smakuje wyśmienicie. Zapraszam do wypróbowania :) a może upieczecie je na święta zamiast piernika :) Składniki : 2 i 1/4 szklanki mąki typ 550 1 szklanka cukru 1 jajko 130 g miękkiego(...)olejkiem i jajkiem, ucieramy na gładki krem, następnie dodajemy nutellę, mleko i mieszamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem, sodą i przyprawą do piernika, delikatnie mieszamy łyżką. Orzechy siekamy nożem tak żeby były wyczuwalne, dodajemy do ciasta i jeszcze raz mieszamy. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto i wyrównujemy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni, pieczemy na środkowym poziomie około
Sama słodycz i szczypta chili