ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:336/988)

Pychotka z migdałami 548

Tradycyjna pychotka posypana jest orzechami włoskimi, ale tym razem powstała pychotka według przepisu mojej siostry Uli z płatkami migdałowymi. Trudno powiedzieć, która jest smaczniejsza. Dla mnie obie są wyśmienite. Składniki: Ciasto – 300 g mąki pszennej – 4 żółtka – 200 g masła – 1/2 szklanki cukru pudru – cukier waniliowy – 1 łyżeczka proszku

To co kocham
Sernik gotowany na kruchym cieście makowym 4179

półtłustego trzykrotnie zmielonego 90g masła 70g cukru pudru 50ml mleka 2 żółtka 15g mąki ziemniaczanej olejek migdałowy polewa śmietankowa 150ml śmietanki 30% 50g białej czekolady garść orzechów laskowych do dekoracji Wykonanie: - składniki na ciasto kruche powinny być zimne, na masę serową - w temperaturze pokojowej  KRUCHE CIASTO MAKOWE - mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodać wypłukany(...)nastąpiło to prawie od razu, gotowałam jeszcze 1-2 minuty) - masę zdjąć z palnika - tortownicę wyłożyć na spodzie i na bokach papierem do pieczenia - na dnie ułożyć pierwszy blat ciasta kruchego, wyłożyć połowę gorącej masy serowej, przykryć drugim blatem makowym, lekko docisnąć, wyłożyć drugą część masy serowej, przykryć ostatnim blatem, docisnąć - sernik lekko obciążyć (np. mniejszą tortownicą wypełnioną czymś ciężkim

Smakołyki Bereniki
Ciasto "Słodka Pizza" z M&M's i orzechami pekan 103

Idealna na dziecięce przyjęcie. Krucha, podzielna, a do tego wypełniona pysznościami: czekoladowymi groszkami, orzechami pekan i uwielbianymi przez dzieci M&M'sami. Dla kogo: dla rodziców szukających ciasta na urodzinową imprezę dziecka dla chcących sprawdzić jak to jest jeść pizzę w słodkim wydaniu dla lubiących połączenie (orzechy + czekolada) Składniki: 300g mąki pszennej (ok. 2 szklanki) 125g miękkiego masła 100g

Mania Wypiekania
Jabłkowo-orzechowe crumble, czyli jabłka pod orzechowa kruszonką 129

śmietany 1 żółtko 1/2 szklanki drobno posiekanych lub zmielonych orzechów kilka jabłek opcjonalnie brązowy cukier Mąkę, cukier i masło rozetrzeć palcami, jak przy klasycznej kruszonce. Dodać orzechy, żółtko i śmietanę - szybko zagnieść zwarte ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przynajmniej pół godziny. Foremki do zapiekania (można użyć jednej większej) wysmarować masłem.  Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sernik z toffi na korzennym spodzie 141

Sernik z toffi na korzennym spodzie Sernik z toffi na korzennym spodzie to mój sernikowy hit Spód z ciasteczek o korzennym smaku, masa serowa z białą

WSZYSTKO SMACZNE
Gruszkowe z bakaliami czyli "Redemption Cake" 164

goździków 130ml oleju 160g cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 jajko 1 żółtko 60g grubo siekanych orzechów włoskich 100g rodzynek Piekarnik nastawiamy na 180*C, kratkę umieszczamy na najniższym poziomie. Dno 20cm okrągłej formy wykładamy papierem do pieczenia (nasza forma ma 23cm i ciasto było trochę niższe niż chciałam). Cytrynę sparzamy gorącą wodą i ucieramy skórkę na tarce. Przesiewamy mąkę

les mirabelles
Ciasteczka orzechowe 212

Ostatnio mam bardzo mało czasu, więc posiłkuję się gotowym ciastem francuskim, by upiec słodkie małe co nieco... :) Zawsze staram się przemycić w słodyczach coś dla zdrowotności, więc oprócz orzechów dodaję inne ziarna. Ostatnie ciasteczka tak smakowały, że musiałam obiecać przepis, co czynię. Niestety ciasteczka nie są zbyt ładne, ale to dlatego, że z braku czasu upchałam wszystkie na jednej blaszce(...)zalecam upiec je na dwa razy. "Oczekujące " do pieczenia ciasteczka radzę wsatwić w zimne miejsce.  Ciasteczka orzechowe 1 płat ciasta francuskiego XXL 100 g masła 100 g cukru pudru 2 jaja (niewielkie M) 100 g zmielonych lub posiekanych orzechów 2 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki słonecznika perełki cukrowe do dekoracji  (opcjonalnie) Utrzyj miękkie masło z cukrem.  Ucierając

Gotuj Sam!
Tarta żytnia z buraczkami, fenkułem i koperkiem 165

Ostatnio rozsmakowaliśmy się w tartach. Każda inna i jedna smaczniejsza od drugiej. Tarty to temat rzeka i każdy znajdzie coś dla siebie. Dzisiejsza przygotowana została z żytniego ciasta kruchego. Spód idealnie komponuje się smakowo z nadzieniem, które stanowi ugotowany buraczek z fenkułem i serem feta. Tarta jest wspaniała, idealna na ciepło lub na zimno do zapakowania np. na drugie śniadanie(...)Składniki na nałożenie: 250 g ugotowanych buraczków 200 g kwaśnej śmietany 2 jajka 200 g sera feta sól, pieprz 1 bulwa fenkułu koperek 50 g orzechów włoskich olej ocet balsamiczny Składniki na kruche ciasto: 150 g zimnego masła 150 g maki orkiszowej jasnej 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej szczypta soli 1 żółtko 4 łyżki zimnej wody Wykonanie: pokrojone w małe

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tort chałwowy 326

mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej Ponadto : tłuszcz do wysmarowania foremki 100 g sezamu gorzka czekolada  orzechy włoskie Sposób przygotowania Jasny biszkopt: Jajka, cukier i cukier waniliowy ubić mikserem na puszystą kremową masę. Mieszając łyżką dodawać niewielki porcje mąki z proszkiem . Ciasto wylać do foremki o średnicy 26 cm. Piec w temp. 180 C przez 25 minut. Ciemny biszkopt(...)całości , krem i na samą górę drugą część biszkoptu ciemnego. Na wierzchu rozsmarować pozostałą cześć kremu i ozdobić prażonym sezamem, kawałkaim czekolady i orzechami włoskimi. Porada: Jeśli postanowicie użyć rumu, to pamiętajcie ,aby ciasto było dobrze wystudzone , gdyż ciepłe nasiąknie i zrobi się glina . Smacznego

Słodkości i nie tylko
Orzeszki z masą orzechową 168

Pyszne ciasteczka, które wyglądem przypominają prawdziwe orzechy włoskie, a w połączeniu z masa orzechową dają smaczny efekt końcowy. Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pół szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy (16 gram) 25 dkg margaryny Palma 3 żółtka 3 łyżki śmietany 18 % pół łyżeczki proszku do pieczenia Masa orzechowa: 1 szklanka orzechów włoskich mielonych pół szklanki cukru pół szklanki mleka(...)zagniatamy. Foremki na orzeszki smarujemy tłuszczem. Odcinamy po kawałku ciasta i je rozwałkowujemy foremkami wycinamy ciasteczka, formujemy w foremce i dajemy na formę do pieczenia. 2. Formę z ciasteczkami dajemy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20 minut. 3. Mleko zagotowujemy z cukrem, jak zakipi dorzucamy zmielone orzechy i jeszcze chwileczkę gotujemy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy

Kuchnia u Bietki
Wielkanocny mazurek z bakaliami, morelową konfiturą i czekoladą 94

Będzie się pysznił na Waszym stole? Składniki na prostokątną klasyczną blaszkę ciasto 250 g mąki pszennej 130-140 g dobrego masła 50 g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu jabłkowego 2 jajka nadzienie 1 słoiczek konfitury morelowej garść migdałów garść orzechów włoskich garść nerkowców garść orzechów laskowych garść rodzynek, żurawiny, suszonej moreli moczonych w alkoholu polewa(...)wykładamy papierem do pieczenia i rozwałkujemy ciasto na kształt formy. Pieczemy w 180C na złoty kolor. /Ciasto można upiec dzień wcześniej przed przygotowaniem nadzienia./ Przestudzone ciasto smarujemy konfiturą morelową. Na warstwę konfitury wykładamy posiekane orzechy i odsączone z alkoholu bakalie, morele musimy posiekać na drobne kawałki. Całość lekko dociskamy. W rondelku w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, dodając do niej pozostałe

Raj dla Podniebienia
Pełnoziarniste orkiszowe ciasto z pasternakiem (bez cukru) 183

cieście ;) Ten przepis bardzo, bardzo polecam! :) Pełnoziarniste orkiszowe ciasto z pasternakiem (bez cukru) 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej 0,5 szklanki mąki jaglanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 300 g pasternaku (waga po obraniu) 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu 5 łyżek mielonych orzechów włoskich 1/2 szklanki ksylitolu 1/3 łyżeczki ekstraktu ze stewii w pudrze 1 łyżka(...)cynamon, skórkę z pomarańczy, stewię. Dodawać stopniowo po łyżce do ciasta, mieszając na wolnych obrotach miksera. Wylać przygotowane ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 50 minut w 180 stopniach. Najlepiej smakuje podane z kremowym twarożkiem, posypane siekanymi orzechami włoskimi. Przepis dodaję do akcji Warzywa korzeniowe

FitKot
Wielkanocna baba marchewkowa 82

orzechów  4 duże marchewki  polewa  100 g białej czekolady  łyżka masła  Przygotowanie:  jajka ubij z cukrem  dodaj olej i zmieszaj z masą jajeczną do masy jajecznej dodaj mąkę, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny i sok z cytryny - wszystko wymieszaj  do masy dodaj posiekane orzechy oraz marchewkę startą na drobnych oczkach ciasto

Niezły Młynek
Muffiny bananowe z nasionami chia i orzechami włoskimi. 208

miażdżymy za pomocą tłuczka do ziemniaków. Do garnka wlewamy olej, jogurt, dodajemy jajka i ubijamy. Dodajemy mus bananowy oraz suche produkty i całość dokładnie mieszamy.  Ciasto nakładamy do foremek lub papilotek, posypujemy orzechami włoskimi i pieczemy w piekarniku przez około 35 minut w 180 stopniach.  Gotowe babeczki odstawiamy do ostygnięcia.  Smacznego! Normal 0 21 false false false

Symfonia smakowa
Ciasto cygan 3236

się resztą. Ciasto pyszne więc polecam. Zrobiłam małe zmiany w cieście i polewę wg mojego przepisu. Składniki: Ciasto 150 g masła 250 g cukru pudru 6 żółtek 100 g płynnego miodu 200 g zmielonego maku( w oryginale 300g) 100 g zmielonych orzechów włoskich( mój dodatek) 50 g kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżeczki maki ziemniaczanej Krem(...)masła Polewa 3 łyżki masła 3 łyżki cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki jogurtu naturalnego Dodatkowo 2 galaretki wiśniowe 12 podłużnych biszkoptów Przygotowanie: Ciasto:  Miękkie masło, cukier i żółtka utrzeć. Dodać miód, mak, orzechy i ucierać około 5 minut do połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy. Dodać kakao,sodę oczyszczoną, cynamon, mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Ubić pianę

Ala piecze i gotuje