ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:329/988)

Orkiszowe kruche bułeczki z żurawinowym lukrem – Cranberry Scones 120

palcach razem z mąką. Białko lekko ubijamy, mieszamy z miodem i serkiem mascarpone. Mieszaninę dodajemy do mąki i zagniatamy, aż składniki się połączą. Dosypujemy żurawinę z orzechami i jeszcze raz zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, następnie na podsypanej mąką stolnicy placek o średnicy około 20 cm. Kroimy na 8 kawałków (jak pizzę)  i przenosimy je delikatnie na blachę wyłożoną

Tajemnice Smaku
Marcepanowe ciasteczka maślane 181

żółtka 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów lub pół łyżeczki aromatu migdałowego Przygotowanie Wszystkie składniki na ciastka umieścić w misie miksera i utrzeć na gładkie, miękkie ciasto. Formować w dłoni kulki wielkości orzecha włoskiego,  kłaść na blaszce w sporych odstępach (ciastka rozleją się na boki). Lekko spłaszczyć dłonią. Widelcem wycisnąć na każdym ciastku wzorek kratki Piec w piekarniku nagrzanym(...)bardzo mocno schłodzić. Do zimnego masła dodać pozostałe składniki i rozdrobnić,  aż do uzyskania ziarnistej konsystencji. Całość wysypać na stolnicę, szybko zagnieść i wyrobić w miarę jednolite ciasto, owinąć je w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. Po wyjęciu z lodówki z ciasta formować kulki o średnicy około 1,5 cm i układać na wyłożonej

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kruche rogaliki... 167

foremki w kształcie rogalików i trochę wolnego czasu. Ich smak i świeżość utrzymuje się bardzo długo, dlatego można je bez problemu przechowywać. Składniki na ciasto: 100g mąki pszennej 250g cukru pudru 125g mielonych orzechów włoskich 125g masła 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Sposób wykonania: Wszystkie składniki razem ugniatamy w misce. Wypełniamy foremki małą ilością ciasta, gdyż rogaliki szybko urosną podczas pieczenia

Kuchnia Pani Wiosny
Bawole oko 173

ciasto Bawole oko Składniki: Kruche ciasto: 500 g mąki 250 g margaryny (u mnie Palma) 100 g cukru pudru 3 łyżki śmietany 18% 4 żółtka opakowanie cukru wanilinowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 300 g pokrojonych w kostkę suszonych owoców (u mnie mieszanka owoców suszonych Helio ) 100 g orzechów laskowych (u mnie Helio ) Biszkopt: 3 jajka(...)minut, aż się zezłoci i lekko podpiecze. Ciemne ciasto rozwałkowujemy i dzielimy na około 32 kwadratów. Na każdym z nich układamy po jednym orzechu laskowym, łyżeczce suszonych owoców i formujemy z nich kuleczki. Na podpieczone jasne ciasto wykładamy i rozsmarowujemy całą marmoladę. Na niej układamy kuleczki z ciemnego ciasta po cztery w każdym rzędzie. Całość pieczemy w 180°C przez

PatiGotuje
Drożdżowe rogaliki dyniowe z orzechowym nadzieniem 335

śniadanie” , oraz „Ciasto na niedzielę” . Źródło przepisu tutaj . CIASTO: 40 dag mąki pszennej tortowej + do podsypania 7 dag masła 3/4 szklanki mleka opakowanie 7 g drożdży instant 1/3 szklanki cukru laska wanilii 2 żółtka 2 bardzo kopiaste łyżki dyniowego puree – u mnie z dyni hokkaido 1/2 łyżeczki soli NADZIENIE: 12 dag orzechów włoskich drobno posiekanych – u mnie blenderem(...)minut. Po tym czasie wyrobić gładkie ciasto, ponownie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. W tym czasie przygotować nadzienie. Orzechy zmielić lub drobno posiekać, wymieszać z cukrem, cynamonem i stopionym masłem. Wyrośnięte ciasto przebić, krótko wyrobić, podsypując mąką rozwałkować na grubość ok. 1 cm i pokroić w trójkąty. Na każdy trójkąt nałożyć porcję nadzienia, począwszy od podstawy

Kuchenne zapiski Edyty
Rzecz o wiśniach 256

formujemy z kulkę. Owijamy je folią i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto należy rozwałkować i wyłożyć nim formę do tart (28 cm) składniki na masę: 450 g wydrążonych wiśni 80 g brązowego cukru 2 jajka 100 g mielonych orzechów laskowych 60 g miękkiego(...)masła 2 łyżki śmietany kremówki Wszystkie składniki masy poza owocami miksujemy ze sobą. Owoce dodajemy do gotowej masy, mieszamy i wylewamy wszystko na ciasto. składniki na kruszonkę: 100 g masła 100 g semoliny 30 g mielonych orzechów włoskich 40 g brązowego cukru Z powyższych składników wyrabiamy kruszonkę. Rozkładamy ją na wiśniach. Tartę pieczemy w temperaturze 180°C przez 40 minut

Przysmaki Karolki
Tarta z figami i serem z pleśnią niebieską 108

pikantna), 3 żółtka, 300 ml śmietany 30 % 1 – 2 gałązki rozmarynu, 2 – 3 łyżki bułki tartej lub mielonych orzechów włoskich; Mąkę, pokrojone masło, żółtka i proszek do pieczenia włożyć do miksera, szybko zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski – zlepić ciasto w kulę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki(...)minut. Figi pokroić w szóstki. Śmietanę zagotować z rozmarynem, odstawić do ostudzenia. Żółtka utrzeć na pulchną masę, dodać śmietanę, ubić. Dodać zmielone orzechy lub bułkę tartą, pokruszony ser i wymieszać. Formę do tarty wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować, przełożyć do formy, ładnie przyciąć brzegi.  Widelcem ponakłuwać ciasto.  Przykryć papierem i obciążyć fasolą lub ryżem…ja obciążyłam dnem od tortownicy

królestwo garów
GOFRY Z LIEGE, BELGIJSKIE 188

pewnie wcześniej, u mnie dopiero po ok. 1,5-2h. Do wyrośniętego ciasta wsypujemy cukier i całość mieszamy. Na rozgrzaną gofrownicę wykładamy po kulce ciasta (można uformować w dłoniach kulki wielkości większego orzecha włoskiego - małego jajka) i położyć na środku formy (można nakładać łyżką). Gotowe gofry mają mieć nieregularny kształt po upieczeniu, więc ciasta nie może być zbyt dużo

Smaczne Zdrowe
Drożdżowy kołacz z makiem i orzechami 267

Naszło mnie na drożdżówki z makiem, a że czasu mam ostatnio trochę mniej, to zrobiłam szybszą wersję, czyli nie paręnaście drożdżóweczek, tylko jedną mega wielką drożdżówkę z makiem i orzechami. Ciekawa jestem czy moim chłopakom posmakuje, bo dla mnie jest świetna. Mak jest mięciutki i jest go dużo. Drożdżówka jest wilgotna, mięciutka, naładowana bakaliami, mało słodka. Osobiście bardzo polecam. Masę(...)aluminiową, aby wierzch ciasta się nie spiekł. Wyjąć z piekarnika, całkowicie wystudzić. Wyjąć z formy. Podawać. Masa makowa: 500 gr suchego maku zmielonego (można kupić w Lidlu) 3 łyżki miodu 6 białek 1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej np. domowej z tego przepisu 50 gr rodzynek 50 gr daktyli (ewentualnie można dać więcej rodzynek) 150 gr orzechów włoskich kilka kropel olejku

moj przepis na
Rogale świętomarcińskie :) 183

użyłam niebieskiego. Ale smak jest identycznie pyszny polecam każdemu. Przepis zaczerpnęłam ze strony www.poznan.pl Składniki: Ciasto: - 1 kg mąki - 6 jajek - 1/2 kostki masła - 2 łyżki cukru - 50 g drożdży - 1 szklanka mleka Masa: - 1,5 szklanki cukru pudru - 200 g migdałów i orzechów - 100 g białego maku Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości mleka. Jajka ucieramy(...)cukrem i łączymy ze stopionym i wystudzonym masłem. Nie przerywając ubijania dodajemy porcjami przesianą mąkę, mleko oraz wcześniej przygotowane drożdże. Ciasto wyrabiamy do chwili, gdy zaczną pojawiać się pęcherzyki i wtedy pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Migdały, orzechy i mak sparzamy gorącą wodą. Następnie odcedzamy, mielimy i ucieramy z cukrem aż do uzyskania gęstej masy. Wyrośnięte ciasto rozwałkować

Zainspirowana w kuchni
Orzechowiec 430

łyżki płynnego miodu Krem budyniowy: 2 waniliowe / śmietankowe budynie 0,5 L mleka  4 łyżki cukru 200 g masła Masa orzechowa: 350 g orzechów włoskich 100 g masła 3 łyżki miodu Wykonanie: Wyrabiamy ciasto z podanych składników i chłodzimy w lodówce przez ok. 60 minut. Wyciągamy, dzielimy na 2 równe części i jedną część, a następnie drugą wykładamy(...)budyń był chłodny ponieważ może nam stopić masło. Na pierwszy blat wykładamy krem, przykrywamy drugim blatem Potłuczone orzechy na mniejsze kawałki smażymy przez ok. 5 minut cały czas mieszając z dodatkiem miodu i masła. Masę orzechową wykładamy na samą górę ciasta. Ciasto chłodzimy, najlepiej smakuje na drugi dzień. Może wydawać się ciut twarde ale z czasem mięknie i jest przepyszne

W Moim Magicznym Domu
Mazurek orzechowy 135

żółtka 2 łyżki śmietany 18% MASA: 250 g serka mascarpone 150 g masła orzechowego typu crunch 50 g masła z orzechów laskowych (opcjonalnie) 100 g białej czekolady + orzeszki ( u mnie ziemne, ale możesz użyć takie, jakie lubisz) + gorzka czekolada CIASTO Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier puder, szczyptę soli, wymieszaj. Do mąki dodaj masło pokrojone w kostkę, żółtka oraz śmietanę(...)ciasto rozwałkuj, przełóż je na blachę do pieczenia (wcześniej wyłóż ją papierem lub dokładnie wysmaruj formę masłem). Ciasto ponakłuwaj widelcem. Piecz ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Po upieczeni odstaw do przestygnięcia. MASA: Serek mascarpone zmiksuj z masłem z orzechów arachidowych oraz z masłem z orzechów laskowych (jeśli go nie masz, możesz dodać więcej masła z orzeszków

365 dni dookoła kuchni
Torcik laskowy z kruchych blatów oraz budyniu (bez glutenu, cukru białego, laktozy) 145

budyniu) a następnie włożyć do lodówki aby się nieco schłodził. KREM BUDYNIOWO-ORZECHOWY 12. Orzechy uprażyć na patelni i wystudzić. Gdy ostygną posiekać lub rozdrobnić w odpowiednim sprzęcie (ok 20g odstawić do ozdoby). 13. Do ostudzonego budyniu dodać 60g posikanych orzechów oraz pastę z orzechów laskowych, miksować całość mikserem od niskich do wysokich obrotów. Nasza pasta orzechowa miała dość płynną(...)wstawiłyśmy do lodówki na minimum 3 dni aby blaty miały szansę zmięknąć. Kilka łyżek pozostałego kremu zamknąć szczelnie w pudełku. 14. Po kilku dniach wyciągnąć ciasto, resztą kremu posmarować górę oraz boki a mielonymi orzechami posypać całość

Candy Pandas
Wielkanocna baba marchewkowa 167

orzechów  4 duże marchewki  polewa  100 g białej czekolady  łyżka masła  Przygotowanie:  jajka ubij z cukrem  dodaj olej i zmieszaj z masą jajeczną do masy jajecznej dodaj mąkę, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny i sok z cytryny - wszystko wymieszaj  do masy dodaj posiekane orzechy oraz marchewkę startą na drobnych oczkach ciasto

Niezły Młynek
Tort bezowy z kremem czekoladowo-kawowym 131

Powoli w mojej kuchni zaczynają pojawiać się świąteczne klimaty. A to za sprawą tego, że szykuję już dla Was pachnące świętami przepisy :) Jeśli mi się uda

My simple kitchen