ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:331/988)

Wielkanocna baba marchewkowa 99

orzechów  4 duże marchewki  polewa  100 g białej czekolady  łyżka masła  Przygotowanie:  jajka ubij z cukrem  dodaj olej i zmieszaj z masą jajeczną do masy jajecznej dodaj mąkę, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny i sok z cytryny - wszystko wymieszaj  do masy dodaj posiekane orzechy oraz marchewkę startą na drobnych oczkach ciasto

Niezły Młynek
Muffiny bananowe z nasionami chia i orzechami włoskimi. 230

miażdżymy za pomocą tłuczka do ziemniaków. Do garnka wlewamy olej, jogurt, dodajemy jajka i ubijamy. Dodajemy mus bananowy oraz suche produkty i całość dokładnie mieszamy.  Ciasto nakładamy do foremek lub papilotek, posypujemy orzechami włoskimi i pieczemy w piekarniku przez około 35 minut w 180 stopniach.  Gotowe babeczki odstawiamy do ostygnięcia.  Smacznego! Normal 0 21 false false false

Symfonia smakowa
Ciasto cygan 3258

się resztą. Ciasto pyszne więc polecam. Zrobiłam małe zmiany w cieście i polewę wg mojego przepisu. Składniki: Ciasto 150 g masła 250 g cukru pudru 6 żółtek 100 g płynnego miodu 200 g zmielonego maku( w oryginale 300g) 100 g zmielonych orzechów włoskich( mój dodatek) 50 g kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżeczki maki ziemniaczanej Krem(...)masła Polewa 3 łyżki masła 3 łyżki cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki jogurtu naturalnego Dodatkowo 2 galaretki wiśniowe 12 podłużnych biszkoptów Przygotowanie: Ciasto:  Miękkie masło, cukier i żółtka utrzeć. Dodać miód, mak, orzechy i ucierać około 5 minut do połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy. Dodać kakao,sodę oczyszczoną, cynamon, mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Ubić pianę

Ala piecze i gotuje
Pączki serowe z czekoladą i orzechami 156

orzechów włoskich, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Do dużej miski przekładam zmielony ser biały, jajka, mąkę, cukry oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Z ciasta odrywam po kawałku i formuję kulki wielkości orzecha włoskiego. Pączki smażę na rozgrzanym oleju na złoty kolor. 2. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Rozpuszczoną czekoladą smaruję usmażone pączki. Następnie posypuję

Tradycyjna kuchnia Kasi
Makowiec - strucla makowa 303

Składniki: masa makowa: 750 g maku, 4 łyżki miodu, 1,5 szklanki cukru pudru, 150 g orzechów włoskich, 150 g rodzynek, 3 szklanki mleka, 1/2 olejku migdałowego, 6 białek, ciasto: 4 szklanki mąki, 50 g drożdży, 6 żółtek, 1 szklanka mleka, 4 łyżki cukru, 2 łyżeczki oleju, 125 g margaryny, szczypta soli. Przygotowanie: Masa makowa: mak opłukujemy na sitku. Następnie(...)wyciskamy z niego nadmiar mleka. Taki mak mielimy 3 razy w maszynce do mielenia. Rodzynki i orzechy sparzamy. Dodajemy do maku wraz z cukrem pudrem, miodem i olejkiem migdałowym. Mieszamy. Na samym końcu dodajemy ubitą pianę z białek i mieszamy. ciasto: W rondelku podgrzewamy mleko i dodajemy do niego pokruszone drożdże, 4 łyżki mąki i 4 łyżki cukru. Mieszamy

Aga w kuchni
Świąteczna rolada z kremem orzechowo - migdałowym 197

możemy ją podać na różne okazje. U nas na przykład na pewno pojawi się na Boże Narodzenie. Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 6 jajek 3/4 szklanki cukru 6 łyżek gorącej wody Krem: 200 g masła 100 g zmielonych orzechów włoskich 50 g zmielonych migdałów 1/2 szklanki gorącego mleka 2 łyżki czekośliwki 150 g cukru 3 żółtka Dodatkowo: bita(...)masę. Po czym stopniowo ciągle ucierając dodajemy mąkę. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do nich masę żółtkową i delikatnie mieszamy. Ciasto pieczemy 15 min, w tem. 180 stopni C. Studzimy kilka minut i rolujemy je w ścierkę. Orzechy i migdały zalewamy gorącym mlekiem i odstawiamy masę do przestygnięcia. Masło, żółtka i cukier ucieramy, po czym dalej ucierając dodajemy

Lili w kuchni
Ciasto makowo – „serowe” z polewą czekoladową 189

spotyka Cię codziennie, wreszcie może inicjować kolejne etapy Twojego życia integrując otaczających Cię ludzi. Pamiętaj o tym. U nas na blogu wielkanocny smakołyk ciasto makowo – „serowe” z polewą czekoladową. Ciasto makowo – „serowe” z polewą czekoladową Składniki:   Masa makowa 1 szklanka maku 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1 szklanka mleka roślinnego (u mnie kokosowe) 1 łyżeczka sproszkowanej wanilii (ewent. cukru(...)Odstawiamy z ognia i polewamy ciasto. Tortownicę o wymiarach ok. 24 cm. Wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy olejem kokosowym (lub innym) i posypujemy zmielonymi orzechami. Nakładamy masę makową następnie serową. Wierzch polewamy polewą czekoladową. Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc. Smacznego! Autor: Mama

Moja Mama Gotuje
Makowiec na ucieranym cieście z suszonymi śliwkami. 230

świeżych drożdży 3 żółtka 3 białka 150 g pokrojonych suszonych śliwek 250 g bakalii (rodzynek, posiekanych orzechów, moreli, daktyli, fig, kandyzowanej skórki pomarańczowej             bądź cytrynowej) aromat migdałowy, można też dodać kilka kropel aromatu pomarańczowego lub arakowego CIASTO: 250 g masła 250 g cukru 5 żółtek 5 białek 250 g mąki pszennej 50 g mąki

Rozpustne gotowanie
Lawendowe Sconsy z brzoskwinią i karmelizowanymi jabłkami 88

Sconsy (tzw. scones) już dawno zakradły się do naszej kuchni. Są to proste i szybkie w przygotowaniu bułeczki, idealne na śniadanie. Robi je się dość łatwo

Moja Delicja
Pączki serowe w kilka chwil 258

względu na ser będzie się lepić). Z ciasta formujemy coś w rodzaju kuli. Następnie odrywamy małe kawałki i formujemy w dłoniach małe kulki (wielkości orzecha włoskiego lub mniejsze). Kuleczki ze względu na lepiące ciasto albo lekko obtaczamy w pozostałości mąki na brzegach miski, albo co jakiś czas myjemy ręce pod wodą i formujemy kuleczki w wilgotnych dłoniach. Kuleczki wrzucamy

Słodkie okruszki
Chrupiące orzechowe ciasteczka z domowym kajmakiem 145

żółtko 200 g masła lub margaryny 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku dodatkowo: 2 szklanki zmielonych orzechów do obtaczania 1 białko masa kajmakowa: 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru Z podanych składników na ciasto wyrabiamy ciasto i wkładamy do lodówki na 1 godzinę (aby uwolnił się gluten). Do przygotowania masy kajmakowej potrzebujemy porządny, szeroki(...)się nie przypaliło. Gdy masa będzie miała kolor taki jak na zdjęciu (czyli kolor kawy z dużą ilością mleka) to zdejmujemy z ognia. Wyjmujemy ciasto z lodówki i formujemy kulki trochę większe od orzecha laskowego, obtaczamy w ubitym białku i orzechach, lekko spłaszczamy i w środku robimy dziurkę na masę kajmakową. Pieczemy 15 minut w 170 stopniach. Na gorące ciastka

Jadło i czytadło
Zawijańce z orzechami i mixem keksowym 194

Przy okazji robienia  lussekatter  postanowiłam z tego samego ciasta wyczarować jeszcze coś innego..i tak oto są zawijane bułeczki..nadziane mixem keksowym , suszoną żurawiną i orzechami Helio .. 300 ml mleka 200 g masła 50 g drożdży 2 jajka 0,5  łyżeczki soli 150 g cukru 2 g szafranu lub kurkumy 750 g mąki mix keksowy Helio orzechy(...)resztę składników. Wyrobić, zostawić do wyrośnięcia. Podzielić na dwie części i osobno rozwałkować.Jedną część posmarować jajkiem wymieszanym z odrobiną mleka, posypać mixem keksowym, rozdrobnionymi orzechami i pokrojoną suszoną żurawiną.Przykryć drugim rozwałkowanym płatem ciasta, lekko rozwałkować.Pokroić na 2-3 cm paski.Skręcić , a potem zwinąć w bułeczkę. Odstawić do wyrośnięcia na 15 min. Posmarować jajkiem z mlekiem. Piec

Moje domowe kucharzenie
CIASTO MAXI KING 651

idealne.Ja zafascynowana batonikami Maxi King po spróbowaniu tego ciasta juz wiem,że zagości w moim domu na stałe   Składniki: masa: 1 kostka masła 1 szklanka mleka 1/2 szkl cukru pól kg mleka w proszku polewa: 2 tabliczki mlecznej czekolady 2/3 szkl śmietany 36% 20 dag orzechów ziemnych dodatkowo : 600 g herbatników puszka masy krówkowej kakaowej Wykonanie: masa: masło ucieramy(...)herbatników, na nie wykładamy masę kajmakową, rozsmarowujemy. Wykładamy kolejną warstwę herbatników i wykładamy resztę masy. Polewa: Czekolady rozpuszczamy w garnuszku ze śmietaną. Do masy dodajemy uprażone orzechy, mieszamy. Gotowa masę wykładamy na wierzch ciasta, rozsmarowujemy. Odstawiamy do lodówki do stężenia

Z Majeczką w kuchni
Bananowe drożdżowe rogaliki 121

uprażyć z masłem, cukrem i cynamonem, ok. 10 minut, aż nieco zmiękną. W między czasie orzechy posiekać i uprażyć na suchej patelni. Połowę orzechów dodać do nadzienia ,a resztę odłożyć do dekoracji rogalików. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie równe części, uformować kulę i rozwałkować na okrąg o średnicy ok. 25 cm, naciąć po przekątnej tworząc 12 małych trójkątów .Na każdy(...)nadzienia i zwijać rogaliki.Z drugą częścią ciasta zrobić tak samo.Układać rogaliki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem [zapomniałam] i zostawić w ciepłym miejscu do napuszenia (ok. 20-30 minut). Piec przez ok. 15-19 minut w piekarniku nagrzanym do 175 C. Jeszcze ciepłe polukrować i od razu posypać odłożonymi orzechami. [ u mnie mielone orzechy]. Składniki lukru

Moje domowe kucharzenie
Orzechanki 183

ubitych jajek – całość wymieszać mikserem na średnich obrotach – dodać pozostałe składniki. Ciasto wyłożyć na blaszkę (forma 22 x 27 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i piec 45 – 50 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Wystudzić biszkopt. Orzechy zmielić. Polewa: Margarynę i masło roztopić i dodać cukier i kakao – wymieszać(...)kroku: 1. Utrzeć jajka z cukrem 2. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i olej 3. Ciasto przelać do formy i upiec biszkopt 4. Pokroić biszkopt 5. Zmielić orzechy 6. Do roztopionego masła dodać cukier i kakao 7. Wymieszać całość ze śmietaną 8. Każdy kawałek biszkoptu obtoczyć w polewie kakaowej

KuchniaWeDwoje.pl