Czy bezy muszą być nudne? BYNAJMNIEJ Kolorowe beziki są tego świetnym potwierdzeniem. To cieszący oko mini deser, na który chyba każdy się skusi A dodatkowo świetna
Słodki sentymentCzy bezy muszą być nudne? BYNAJMNIEJ Kolorowe beziki są tego świetnym potwierdzeniem. To cieszący oko mini deser, na który chyba każdy się skusi A dodatkowo świetna
Słodki sentymentlekko rozgrzaną patelnię wrzucić masło, dodać cukier. Jak masło i cukier się roztopi dodać rozdrobnione orzechy. Smażyć, ciągle mieszając aż orzechy lekko się zarumienią. Ostudzić orzechy i zimne rozłożyć na warstwie z kremem. Pyszne ciasto, smacznego
Kuchnia Pokoleńduże rolady z makiem Ciasto drożdżowe: 500 g mąki 200 ml mleka 150 g masła 50 g świezych drożdży 2 łyżki cukru 5 żółtek 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego ½ łyżeczki soli Lukier: 200 cukru pudru kilka kropli soku z cytryny 3-4 łyżki wrzątku Masa makowa: 500 g białego maku 100 g rodzynek 100 g orzechów włoskich 100 g migdałów(...)mięsa. Migdały i orzechy włoskie drobno posiekaj. Rodzynki namocz we wrzątku przez kilka minut i odcedź. Dodaj do maku wraz z kandyzowaną skórką pomarańczową, cynamonem, kardamonem, olejkiem migdałowym, rozpuszczonym masłem, cukrem pudrem oraz miodem. Dokładnie wymieszaj i w razie potrzeby dodaj więcej cukru. Przed samym pieczeniem makowców ubij białka i połącz je z masą makową. Ciasto drożdżowe Przygotuj raczyn, rozprowadzając
Food Squarenieudanego jakiegoś ciasta.Na blogi już bajaderka jest i to nie jedna,a teraz jest ciut inna .Pomysł podpatrzony tutaj. ok. 1 kg okruchów z ciast, herbatniki 25 dkg bakalii: pokrojone drobno orzechy, rodzynki, śliwki, wiórki kokosowe 3/4 szkl. mleka 3-4 łyżki mleka w proszku 10 dkg czekolady rozpuszczonej [ nie dałam] 3-4 łyżki kakao
Moje domowe kucharzeniemasło oraz jajka. Ze składników wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę do lodówki. Masa makowa (można użyć również gotowej masy makowej): 500 g maku 1/2 szklanki miodu 1/4 szklanki cukru 60 dag masła 3 białka skórka otarta z jednej pomarańczy 1,5 łyżeczki esencji migdałowej 1/2 szklanki rodzynek 1/2 szklanki orzechów włoskich Dodatkowo: masło i bułka tarta(...)minut. Ubić pianę z białek i otrzeć skórkę z pomarańczy. Do maku dodać miód, cukier i skórkę pomarańczową. Na koniec dodać pianę z białek, rodzynki, posiekane orzechy oraz esencję migdałową i delikatnie wymieszać. Ciasto po wyjęciu z lodówki podzielić na dwie części (większą na spód ciasta, mniejszą do starcia na wierzch). Okrągłą formę do ciasta wysmarować masłem i posypać bułką
Bulliomasło oraz jajka. Ze składników wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę do lodówki. Masa makowa (można użyć również gotowej masy makowej): 500 g maku 1/2 szklanki miodu 1/4 szklanki cukru 60 dag masła 3 białka skórka otarta z jednej pomarańczy 1,5 łyżeczki esencji migdałowej 1/2 szklanki rodzynek 1/2 szklanki orzechów włoskich Dodatkowo: masło i bułka tarta(...)minut. Ubić pianę z białek i otrzeć skórkę z pomarańczy. Do maku dodać miód, cukier i skórkę pomarańczową. Na koniec dodać pianę z białek, rodzynki, posiekane orzechy oraz esencję migdałową i delikatnie wymieszać. Ciasto po wyjęciu z lodówki podzielić na dwie części (większą na spód ciasta, mniejszą do starcia na wierzch). Formę do ciasta wysmarować masłem i posypać bułką tartą
BullioCiasto orzechowe: 4 jajka 12 dag mielonych orzechów włoskich 3/4 szk. cukru 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka kakao 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywną pianę, dodać żółtka oraz resztę składników. Dodatkowo: lukier WYKONANIE(...)Formę o wymiarach 21x35 cm wyłożyć pergaminem, po czym na jej dno rozwałkować ciasto kruche. Można delikatnie posypać je bułką tartą, by wchłonęła wilgoć z jabłek. Na kruchym cieście równomiernie rozłożyć przestudzone jabłka, masę kokosową, a na sam wierzch wylać ciasto orzechowe. Piec około 40 minut w temp. 180'C. Po upieczeniu i ostudzeniu udekorować lukrem.Ja osobiście następnym razem
w mojej kuchnimasło oraz jajka. Ze składników wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę do lodówki. Masa makowa (można użyć również gotowej masy makowej): 500 g maku 1/2 szklanki miodu 1/4 szklanki cukru 60 dag masła 3 białka skórka otarta z jednej pomarańczy 1,5 łyżeczki esencji migdałowej 1/2 szklanki rodzynek 1/2 szklanki orzechów włoskich Dodatkowo: masło i bułka tarta(...)minut. Ubić pianę z białek i otrzeć skórkę z pomarańczy. Do maku dodać miód, cukier i skórkę pomarańczową. Na koniec dodać pianę z białek, rodzynki, posiekane orzechy oraz esencję migdałową i delikatnie wymieszać. Ciasto po wyjęciu z lodówki podzielić na dwie części (większą na spód ciasta, mniejszą do starcia na wierzch). Formę do ciasta wysmarować masłem i posypać bułką tartą
Bulliołyżek miodu 2 łyżka cukru 6 garści orzechów włoskich drobno posiekanych 2 łyżeczki cynamonu 8 -10 dag roztopionego masła 1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy łyżeczkę cukru i zostawiamy na 15 minut. Mąkę, sól, masło i zaczyn drożdżowy mieszamy, dodajemy roztrzepane jajka. Zagniatamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia(...)ciasto podwoi swoją objętość wyjmujemy z miski odpowietrzamy, lekko zagniatamy i wałkujemy na dość duży prostokąt. 2. Z miodu, roztopionego masła, cynamonu. orzechów, cukru i migdałów robimy masę wszystko dokładnie mieszając. Masą smarujemy rozwałkowane ciasto i przecinamy wzdłuż na trzy równe części. Kładziemy jedną na drugą i kroimy na kilka części w zależności od wielkości naszej foremki. Foremkę smarujemy
Apetyczna babeczkapuree z dyni. Spontanicznie postanowiłam upiec sernik dyniowy. I tak właśnie powstał mój sernik jesienny :) Składniki: Ciasto kruche: 2 szklanki mąki 1 i 2/3 szklanki zmielonych orzechów 2/3 kostki zimnego masła 2 żółtka(...)łyżki cukru pudru Przygotowanie: Ciasto kruche: składniki zagnieść i wstawić do lodówki. 2/3 ciasta rozwałkować i przełożyć do tortownicy (śr.25cm). Po nakłuwać widelcem i piec około 15min. Wyjąć i wystudzić. Pozostałe cisto można zamrozić lub zrobić kulki wielkości orzecha włoskiego lekko spłaszczyć i upiec w 180C na złoty kolor. Masa serowa: Trzeba pamiętać aby wszystkie składniki miały temperaturę
Amatorka kuchennazadecydowało powstaniu leniwych. cynamonowe żytnie leniwe z jabłkami, cynamonem i orzechami włoskimi Zapas moich owoców skurczył się jedynie do jabłek, które zebrałam w ogrodzie, więc przy wyborze słodkiego dodatku nie miałam problemów. Całość podkreśliłam smakiem cynamonu, który służył jako posypka całego dania oraz znalazł się w cieście(...)leniwych. SKŁADNIKI: 3 czubate łyżki pełnoziarnistej mąki żytniej 100g twarogu białko jajka 2 łyżki ksylitolu jabłko 2 łyżeczki cynamonu laska cynamonu garść orzechów włoskich WYKONANIE: twaróg ugniatamy widelcem, dodajemy ksylitol, cynamon, mąkę i białko- dokładnie mieszamy ciasto przekładamy na deskę (delikatnie podsypujemy mąką), ugniatamy w wałeczek- kroimy w romby gotujemy w garnku wodę z dodatkiem laski cynamonowej, do gotującej
healthy dreamsprzepis na stronie kuchnialidla.pl. Ciasto bardzo mi przypasowało choć nie lubię mocno czekoladowych ciast, ale to jest wyjątkowe w smaku. Składniki: - 180 g mąki pszennej - 150 g cukru - 125 g masła - 50 g kakao - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 50 g orzechów włoskich - 50 g czekolady deserowej posiekanej lub startej - 3 jajka - 1 mango - 50 ml wody - 1 łyżeczka(...)pieczenia i paprykę i dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Potem dodajemy orzechy, czekoladę i mango. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek. Masę przekładamy do formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 50-55 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta robimy polewę. Śmietankę zagotowujemy i dodajemy do niej masło i połamane czekolady. Wszystko
Kuchenne Wariacjemazurek już upieczone czekało, ale jak się okazało, podczas masła z dodatkami podgrzewania, zmienił się mój plan działania. Orzechy szybko uprażyłam, jajka z kakao połączyłam, jeszcze mąki dodałam i masę z wszystkich składników przygotowałam. Co wyszło? ciasto mocno czekoladowe, smaczne, wyjątkowe. Dzieci w ozdabianiu mi pomagały i przy tym frajdę miały. Składniki: na 6 - 7 foremek na tartaletki(...)dodatkiem soli i kakao, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, orzechy i delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do foremek. Pieczemy ok. 15-20 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu studzimy. Ozdabiamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladą i czekoladowymi jajeczkami z migdałami. Rada: jeśli nie macie takich małych foremek, można ciasto upiec w dużej formie na tarte. Smacznego
Moniki Smakołykinakłuwamy ciasto, dno i boki do 1/2 wysokości foremki. Tartaletki pieczemy ok 15-18 minut w temperaturze 180ºC (bez termoobiegu). Wyciągamy i studzimy. Do każdej tartaletki nakładamy pół łyżeczki konfitury, a następnie krem Rocher. Na końcu polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Gdy polewa zastygnie posypujemy tartaletki posiekanymi orzechami laskowymi(...)drobno zmielonych, prażonych orzechów laskowych, do posypania złoty cukier do dekoracji kilka pralinek Ferrero Rocher czekoladowych do dekoracji (niekoniecznie) Uwagi: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, oprócz masła i serka mascarpone. Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450. Nie przesadzajmy z dodawaniem mąki do ciasta. Dodajemy tylko tyle, aby ciasto
Słodki Pomysł