ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:344/988)

Muffinki malinowe 230

Składniki na 12 sztuk: 50 g mielonych orzechów włoskich 1 i 3/4 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia mielony cynamon jajko 100 ml oleju 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 300 g jogurtu waniliowego 150 g mrożonych malin cukier puder do posypania Składniki podzielić na suche i mokre (fot.1) . Mąkę przesiać do miski i dodać resztę suchych składników(...)mokre składniki, mieszając całość drewnianą łyżką. Należy jedynie zwrócić uwagę, żeby na końcu dodać olej i wlewać go małymi porcjami. Na koniec wsypać mrożone maliny i delikatnie wymieszać z ciastem. Przygotować papilotki. Napełnić je ciastem (fot.2) . Wstawić do formy na muffinki i piec 25-30 minut w temp. 180ºC. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Podczas pieczenia tych babeczek w całym

Świat Ciasta
Pizza bianco z pesto i szparagami 227

kiedy piekę pizzę w domu są one kolorowe i różne w smaku. Pizza bianco Składniki: na 1 podłużną pizzę ciasto na pizzę, tutaj przepis 100 g philadephia 2 łyżki utartego parmezanu 1 łyżka oliwy szczypta soli 50 g włoskich orzechów 100 g koziego twarogu 12 zielonych szparagów 4 łyżki pesto 50 g zielonej sałaty killa listków mięty pieprzowej Zagnieć ciasto(...)wyrośnięcia. Szparagi pokrój i obgotuj w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty, odcedź i opłukaj zimną wodą. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na podłużny owalny placek. Wymieszaj serek z parmezanem i oliwą, dopraw solą i rozprowadź na spodzie. Posyp połową orzechów i końcówkami szparagów, kłosy zachowaj do nadzienia. Wstaw pizzę do nagrzanego na 250ºC piekarnika i piecz przez 10-12 minut. Zazwyczaj

codojedzenia
ciasto z masą jabłkowo-orzechową i bananami (bez pieczenia) 218

Dziś proponuję połączenie jabłek, orzechów włoskich, bananów i galaretki, czyli zupełnie nowe ciasto. Bardzo smaczne i oryginalne ciasto, na które przepis pochodzi z bardzo starego zeszytu mojej Mamy. Świetnie się sprawdziło u nas na chrzcinach, wszystkim smakowało i ładnie się prezentowało na stole. Masa jest w nim dość nietypowa, bo z surowym jabłkiem i surowym jajkiem ale nie bójcie się(...)masy maślanej wmieszać delikatnie orzechy, jabłka i pianę z białka. Połowę kremu wyłożyć na herbatniki. Biszkopty namaczać w herbacie i układać na kremie. Rozsmarować jego drugą część. Banany obrać i pokroić na niezbyt cienkie plasterki. Galaretki rozpuścić w pół litra wrzątku i wystudzić. Kiedy galaretki  zaczną tężeć plasterki banana ułożyć na kremie i zalać ciasto. Blaszkę owinąć folią

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Miłość o smaku czekoladowym 150

małe święto, w środku mroźnej zimy. A świętowanie to przecież pyszne jedzenie, na przykład czekolada. Ciasto czekoladowe z bakaliami Składniki: 1,5 kostki masła 2 szklanki cukru 3 łyżki kakao 6 łyżek wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 2 szklanki mąki ¾ szklanki orzechów włoskich Wykonanie: Tłuszcz, cukier, kakao i wodę gotować 3 minuty. Odlać z tego pół szklanki(...)Pozostałą część po ostudzeniu połączyć z mąką, proszkiem do pieczenia i żółtkami. Dobrze wymieszać. Następnie dodać pianę ubitą z białek, a na końcu posiekane grubo orzechy. Blaszkę o standardowych wymiarach (jeśli chcemy żeby ciasto było wyższe, pieczemy w mniejszej formie) wyłożyć papierem do pieczenia. Natychmiast po upieczeniu ciasto polać pozostałą polewą (można ją lekko podgrzać, gdyby za bardzo zastygła). Kiedy

KulinarneImpresje.pl
Ciasteczka orzeszki 256

łyżeczki sody 0,5 łyżki octu 1 łyżka cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany szczypta soli Przygotowanie: Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto, które podzielić na parzystą porcji , z których formować małe kuleczki wielkości orzecha laskowego. Układać pojedynczo na blaszce/patelni do pieczenia, piec ok 3 minut z obu stron. Z tej ilości ciasta wychodzi ok 40 szt ciasteczek. Ja osobiście używam

W garach u Gosi
Wiosenna Panna Marlenka z masłem orzechowym. 157

Trochę wiosennych kolorów i słodyczy w ten pochmurny dzień.:) Marlenka jest ciastem bardzo popularnym w Czechach. Postanowiłam zrobić ją w wersji z dodatkiem masła orzechowego i cynamonu. Składniki: I. Ciasto: 150 g masła 250 g cukru  3 łyżki miodu 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka octu 1 łyżeczka (płaska) sody oczyszczonej 2 jajka 700 g mąki II. Masa: 1 niesłodzony(...)łyżki przyprawy do deserów "Karmel i wanilia" 1 puszka masy kajmakowej 250 g prawdziwego, miękkiego masła 150 g masła orzechowego (użyłam z kawałkami orzechów) III. Do przybrania: drobno zmielone skrawki ciasta temperowana czekolada (opcjonalnie) lukier królewski (opcjonalnie) lukier plastyczny (opcjonalnie) Sposób przygotowania: Najpierw robimy masę. Gotujemy budyń z pół litra mleka, doprawionego przyprawą "Karmel i wanilia". Schładzamy. Masło ucieramy

DominikaDolci
Mazurek kajmakowy 191

pół łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% 1 żółtko szczypta soli Mazurek z kajmakiem – Dodatkowe składniki: ok. 300 g masy kajmakowej migdały orzechy włoskie morele suszone   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na mazurek kajmakowy: Składniki na ciasto kruche, takie jak jajko, śmietana i masło powinny być schłodzone. Do miski wsypać przesianą przez sitko mąkę i cukier puder, żółtko, śmietanę, szczyptę(...)kajmakową z puszki). Jeśli używacie domowego kajmaku, to możecie go rozprowadzić już na ostudzonym kruchym cieście. Kolejno udekorować wierzch mazura kajmakowego. Możecie użyć dowolnych bakalii i ozdób cukierniczych. Ja zrobiłam kwiatuszki z suszonych moreli i płatków migdałów, a pozostałą część mazura oprószyłam posiekanymi orzechami włoskimi. Pozostawić mazurka do stężenia masy kajmakowej (najszybciej zajdzie ten proces w lodówce). Po stężeniu masy

Kulinarne Przeboje
Ciasto marchewkowe z kubusiową galaretką 338

zrobiłam kilka zmian i wyszło całkiem fajne aromatyczne, pachnące i efektowne ciasto. Lubię takie ciasta bez kremów i dodatkowych kalorii. A ta galaretka kubusiowa pyszna. Z tego przepisu piekłam też ciasto Marchewkowe z lukrem królewskim . Składniki: 4 jajka 1 szkl cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Ale-raj 1i 3/4 szkl mąki pszennej  Młyn Kopytowa 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej(...)przyprawą do piernika, cynamonem i solą. Dodawać porcjami do utartej masy i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać startą na tarce na dużych oczkach marchewkę, pokrojone orzechy, wyfiletowaną  pokrojoną pomarańczę i ponownie wymieszać. Ciasto wylać do blaszki 25*25 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. P iec w 170 stopniach około 40 minut do suchego patyczka.   Galaretka: zagotować

Ala piecze i gotuje
Babeczki z karmelizowanym jabłkiem 192

właściwe pytanie :) Ale czasem mimo wszystko przyda się drobna odmiana i dlatego dziś mam coś podobnego, choć w wersji mini, babeczki z kruchego ciasta z karmelizowanymi jabłkami, podawane z bitą śmietaną i kawałkami orzechów. Prawda, że taki deser pasuje na każda okazję? :) Składniki: 400 g mąki pszennej 120 g cukru brązowego 4 żółtka  Jajko 120 g masła Łyżka ekstraktu(...)jabłek 3 łyżki cukru 1,5 łyżeczki cynamonu 200 ml śmietanki 30% garść orzechów arachidowych Sposób przygotowania Do wysokiej miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, żółtka, miękkie masło, ekstrakt cynamonowy i jajko. Całość szybko zagniatamy – ja robię to za pomocą robota kuchennego, choć można zagnieść ciasto tradycyjnie –ręcznie. Gotowe ciasto wstawiamy owinięte folią spożywczą do lodówki na około 30 minut

Słodkie Przyjemności
FIT muffinki czekoladowe z cukinią i orzechami włoskimi (bez cukru) 160

delikatnym smaku 6 łyżek płynnego miodu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 jajko 120 ml (12 łyżek) mleka krowiego lub roślinnego 90 g czekolady deserowej lub gorzkiej 12 połówek orzechów włoskich Przygotowanie czekoladowych muffinek bez cukru: Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach, następnie bardzo dokładnie odciśnij z nadmiaru wilgoci. W średniej misce wymieszaj(...)wymieszaj do połączenia. Czekoladę posiekaj i dodaj do ciasta, wymieszaj.  Foremkę na muffinki wyłóż 12 papilotkami. Do każdej foremki nałóż po ok. 2 łyżki ciasta. Na wierzchu ułóż po jednej połówce orzecha włoskiego. Wstaw blachę do piekarnika i piecz przez 20-25 minut (do suchego patyczka).  Gotowe muffinki ostudź na kratce. Podawaj w towarzystwie filiżanki kawy Colombia Narino

Chilli Czosnek i Oliwa
Tarta bananowo-brzoskwiniowa 219

ciasto. Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. 2/3 ciasta wyłożyć na tortownicę (o średnicy 24-26 cm).  1/3 ciasta włożyć do lodówki. Piekarnik nagrzać do 175 stopni.  Nadzienie: 2-4 dojrzałe banany 100 gram zmielonych orzechów włoskich lub laskowych 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka mielonego kardamonu 3 białka Orzechy wymieszać z cynamonem i kardamonem.  Banany obrać(...)tartą.  Brzoskwinie pokroić w plastry. Wyłożyć na banany.  Posypać delikatnie bułką tartą.  Białka ubić na sztywną pianę. Do białek dodać orzechy.  Delikatnie wymieszać.  Pianę z białek rozprowadzić na brzoskwiniach.  1/3 ciasta pokruszyć na białka. Tartę piec ok. 30 -40 minut w temperaturze 175/180 stopni.  Smacznego

Kuchnia smaków
Ciasto czekoladowe z owocami 205

soczystych wiśni, pokryte kisielem. Jest bezglutenowe, bezlaktozowe i cudne w smaku. Szybko się je przygotowuje, piecze i równie szybko znika z talerza. Do przygotowania ciasta potrzebujemy: 3 jajka 100 g cukru 150 g zmielonych orzechów 150 g czekolady Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Dodać orzechy i czekoladę. Wymieszać do połączenia składników. Całość dodać do formy. Piec 30 minut

Szybko Tanio Smacznie
Bezglutenowe ciasto marchewkowe z kokosem bez mąki 239

Kiedyś już publikowałam podstawowy przepis na ciasto marchewkowe z użyciem mąki orkiszowej z opcją wykonania go z pysznym kremem cynamonowym. Składniki na ciasto: – ok. 200g marchewki (2 spore sztuki) – 90g wiórków kokosowych – 60g orzechów pekan – 50g orzechów włoskich – 3 jajka – 2 łyżki masła orzechowego – 2-4 łyżki miodu/syropu klonowego – 1,5 łyżeczki(...)kokosowych – 30g masła/oleju kokosowego – 1-2 łyżeczki miodu/syropu klonowego Marchewki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach lub rozdrabniamy w malakserze. Wiórki mielimy z orzechami włoskimi na mąkę. Dodajemy cynamon, sodę i sól, mieszamy. Następnie dodajemy jajka, masło orzechowe i miód, mieszamy, by otrzymać gładką masę. Otrzymaną masę mieszamy ze startą marchewką i 30g połamanych

Be Fit Be Strong
CIASTO MARCHEWKOWE 232

Puszyste, wilgotne o lekko korzennym smaku - tak w skrócie można opisać to ciasto. Bardzo łatwe w wykonaniu, wystarczy wszystko ze sobą zmiksować, upiec i gotowe :) Składniki: 2 szklanki startej marchewki (na drobnych oczkach) 2 szklanki mąki pszennej 4 jaja 1,5 szklanki cukru (ilość cukru jest opcjonalna, powinna zależeć od słodkości marchewek) 1 opakowanie cukru waniliowego  2 płaskie łyżeczki(...)wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Całość dodać do masy i zmiksować. Dodać marchewkę, cukier waniliowy i cynamon, zmiksować. Do jednolitej masy wsypać orzechy i migdały i całość wymieszać rózgą. Ciasto wyłożyć do formy posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut w 180 stopniach. Gotowe ciasto oprószyć cukrem pudrem bądź

Qchnia po prostu