Składniki na 12 sztuk: 50 g mielonych orzechów włoskich 1 i 3/4 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia mielony cynamon jajko 100 ml oleju 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 300 g jogurtu waniliowego 150 g mrożonych malin cukier puder do posypania Składniki podzielić na suche i mokre (fot.1) . Mąkę przesiać do miski i dodać resztę suchych składników(...)mokre składniki, mieszając całość drewnianą łyżką. Należy jedynie zwrócić uwagę, żeby na końcu dodać olej i wlewać go małymi porcjami. Na koniec wsypać mrożone maliny i delikatnie wymieszać z ciastem. Przygotować papilotki. Napełnić je ciastem (fot.2) . Wstawić do formy na muffinki i piec 25-30 minut w temp. 180ºC. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Podczas pieczenia tych babeczek w całym
Świat Ciastakiedy piekę pizzę w domu są one kolorowe i różne w smaku. Pizza bianco Składniki: na 1 podłużną pizzę ciasto na pizzę, tutaj przepis 100 g philadephia 2 łyżki utartego parmezanu 1 łyżka oliwy szczypta soli 50 g włoskich orzechów 100 g koziego twarogu 12 zielonych szparagów 4 łyżki pesto 50 g zielonej sałaty killa listków mięty pieprzowej Zagnieć ciasto(...)wyrośnięcia. Szparagi pokrój i obgotuj w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty, odcedź i opłukaj zimną wodą. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na podłużny owalny placek. Wymieszaj serek z parmezanem i oliwą, dopraw solą i rozprowadź na spodzie. Posyp połową orzechów i końcówkami szparagów, kłosy zachowaj do nadzienia. Wstaw pizzę do nagrzanego na 250ºC piekarnika i piecz przez 10-12 minut. Zazwyczaj
codojedzeniaDziś proponuję połączenie jabłek, orzechów włoskich, bananów i galaretki, czyli zupełnie nowe ciasto. Bardzo smaczne i oryginalne ciasto, na które przepis pochodzi z bardzo starego zeszytu mojej Mamy. Świetnie się sprawdziło u nas na chrzcinach, wszystkim smakowało i ładnie się prezentowało na stole. Masa jest w nim dość nietypowa, bo z surowym jabłkiem i surowym jajkiem ale nie bójcie się(...)masy maślanej wmieszać delikatnie orzechy, jabłka i pianę z białka. Połowę kremu wyłożyć na herbatniki. Biszkopty namaczać w herbacie i układać na kremie. Rozsmarować jego drugą część. Banany obrać i pokroić na niezbyt cienkie plasterki. Galaretki rozpuścić w pół litra wrzątku i wystudzić. Kiedy galaretki zaczną tężeć plasterki banana ułożyć na kremie i zalać ciasto. Blaszkę owinąć folią
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamałe święto, w środku mroźnej zimy. A świętowanie to przecież pyszne jedzenie, na przykład czekolada. Ciasto czekoladowe z bakaliami Składniki: 1,5 kostki masła 2 szklanki cukru 3 łyżki kakao 6 łyżek wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 2 szklanki mąki ¾ szklanki orzechów włoskich Wykonanie: Tłuszcz, cukier, kakao i wodę gotować 3 minuty. Odlać z tego pół szklanki(...)Pozostałą część po ostudzeniu połączyć z mąką, proszkiem do pieczenia i żółtkami. Dobrze wymieszać. Następnie dodać pianę ubitą z białek, a na końcu posiekane grubo orzechy. Blaszkę o standardowych wymiarach (jeśli chcemy żeby ciasto było wyższe, pieczemy w mniejszej formie) wyłożyć papierem do pieczenia. Natychmiast po upieczeniu ciasto polać pozostałą polewą (można ją lekko podgrzać, gdyby za bardzo zastygła). Kiedy
KulinarneImpresje.plłyżeczki sody 0,5 łyżki octu 1 łyżka cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany szczypta soli Przygotowanie: Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto, które podzielić na parzystą porcji , z których formować małe kuleczki wielkości orzecha laskowego. Układać pojedynczo na blaszce/patelni do pieczenia, piec ok 3 minut z obu stron. Z tej ilości ciasta wychodzi ok 40 szt ciasteczek. Ja osobiście używam
W garach u GosiTrochę wiosennych kolorów i słodyczy w ten pochmurny dzień.:) Marlenka jest ciastem bardzo popularnym w Czechach. Postanowiłam zrobić ją w wersji z dodatkiem masła orzechowego i cynamonu. Składniki: I. Ciasto: 150 g masła 250 g cukru 3 łyżki miodu 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka octu 1 łyżeczka (płaska) sody oczyszczonej 2 jajka 700 g mąki II. Masa: 1 niesłodzony(...)łyżki przyprawy do deserów "Karmel i wanilia" 1 puszka masy kajmakowej 250 g prawdziwego, miękkiego masła 150 g masła orzechowego (użyłam z kawałkami orzechów) III. Do przybrania: drobno zmielone skrawki ciasta temperowana czekolada (opcjonalnie) lukier królewski (opcjonalnie) lukier plastyczny (opcjonalnie) Sposób przygotowania: Najpierw robimy masę. Gotujemy budyń z pół litra mleka, doprawionego przyprawą "Karmel i wanilia". Schładzamy. Masło ucieramy
DominikaDolcipół łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% 1 żółtko szczypta soli Mazurek z kajmakiem – Dodatkowe składniki: ok. 300 g masy kajmakowej migdały orzechy włoskie morele suszone (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na mazurek kajmakowy: Składniki na ciasto kruche, takie jak jajko, śmietana i masło powinny być schłodzone. Do miski wsypać przesianą przez sitko mąkę i cukier puder, żółtko, śmietanę, szczyptę(...)kajmakową z puszki). Jeśli używacie domowego kajmaku, to możecie go rozprowadzić już na ostudzonym kruchym cieście. Kolejno udekorować wierzch mazura kajmakowego. Możecie użyć dowolnych bakalii i ozdób cukierniczych. Ja zrobiłam kwiatuszki z suszonych moreli i płatków migdałów, a pozostałą część mazura oprószyłam posiekanymi orzechami włoskimi. Pozostawić mazurka do stężenia masy kajmakowej (najszybciej zajdzie ten proces w lodówce). Po stężeniu masy
Kulinarne Przebojezrobiłam kilka zmian i wyszło całkiem fajne aromatyczne, pachnące i efektowne ciasto. Lubię takie ciasta bez kremów i dodatkowych kalorii. A ta galaretka kubusiowa pyszna. Z tego przepisu piekłam też ciasto Marchewkowe z lukrem królewskim . Składniki: 4 jajka 1 szkl cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Ale-raj 1i 3/4 szkl mąki pszennej Młyn Kopytowa 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej(...)przyprawą do piernika, cynamonem i solą. Dodawać porcjami do utartej masy i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać startą na tarce na dużych oczkach marchewkę, pokrojone orzechy, wyfiletowaną pokrojoną pomarańczę i ponownie wymieszać. Ciasto wylać do blaszki 25*25 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. P iec w 170 stopniach około 40 minut do suchego patyczka. Galaretka: zagotować
Ala piecze i gotujewłaściwe pytanie :) Ale czasem mimo wszystko przyda się drobna odmiana i dlatego dziś mam coś podobnego, choć w wersji mini, babeczki z kruchego ciasta z karmelizowanymi jabłkami, podawane z bitą śmietaną i kawałkami orzechów. Prawda, że taki deser pasuje na każda okazję? :) Składniki: 400 g mąki pszennej 120 g cukru brązowego 4 żółtka Jajko 120 g masła Łyżka ekstraktu(...)jabłek 3 łyżki cukru 1,5 łyżeczki cynamonu 200 ml śmietanki 30% garść orzechów arachidowych Sposób przygotowania Do wysokiej miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, żółtka, miękkie masło, ekstrakt cynamonowy i jajko. Całość szybko zagniatamy – ja robię to za pomocą robota kuchennego, choć można zagnieść ciasto tradycyjnie –ręcznie. Gotowe ciasto wstawiamy owinięte folią spożywczą do lodówki na około 30 minut
Słodkie Przyjemnościdelikatnym smaku 6 łyżek płynnego miodu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 jajko 120 ml (12 łyżek) mleka krowiego lub roślinnego 90 g czekolady deserowej lub gorzkiej 12 połówek orzechów włoskich Przygotowanie czekoladowych muffinek bez cukru: Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach, następnie bardzo dokładnie odciśnij z nadmiaru wilgoci. W średniej misce wymieszaj(...)wymieszaj do połączenia. Czekoladę posiekaj i dodaj do ciasta, wymieszaj. Foremkę na muffinki wyłóż 12 papilotkami. Do każdej foremki nałóż po ok. 2 łyżki ciasta. Na wierzchu ułóż po jednej połówce orzecha włoskiego. Wstaw blachę do piekarnika i piecz przez 20-25 minut (do suchego patyczka). Gotowe muffinki ostudź na kratce. Podawaj w towarzystwie filiżanki kawy Colombia Narino
Chilli Czosnek i Oliwaciasto. Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. 2/3 ciasta wyłożyć na tortownicę (o średnicy 24-26 cm). 1/3 ciasta włożyć do lodówki. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Nadzienie: 2-4 dojrzałe banany 100 gram zmielonych orzechów włoskich lub laskowych 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka mielonego kardamonu 3 białka Orzechy wymieszać z cynamonem i kardamonem. Banany obrać(...)tartą. Brzoskwinie pokroić w plastry. Wyłożyć na banany. Posypać delikatnie bułką tartą. Białka ubić na sztywną pianę. Do białek dodać orzechy. Delikatnie wymieszać. Pianę z białek rozprowadzić na brzoskwiniach. 1/3 ciasta pokruszyć na białka. Tartę piec ok. 30 -40 minut w temperaturze 175/180 stopni. Smacznego
Kuchnia smakówsoczystych wiśni, pokryte kisielem. Jest bezglutenowe, bezlaktozowe i cudne w smaku. Szybko się je przygotowuje, piecze i równie szybko znika z talerza. Do przygotowania ciasta potrzebujemy: 3 jajka 100 g cukru 150 g zmielonych orzechów 150 g czekolady Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Dodać orzechy i czekoladę. Wymieszać do połączenia składników. Całość dodać do formy. Piec 30 minut
Szybko Tanio SmacznieKiedyś już publikowałam podstawowy przepis na ciasto marchewkowe z użyciem mąki orkiszowej z opcją wykonania go z pysznym kremem cynamonowym. Składniki na ciasto: – ok. 200g marchewki (2 spore sztuki) – 90g wiórków kokosowych – 60g orzechów pekan – 50g orzechów włoskich – 3 jajka – 2 łyżki masła orzechowego – 2-4 łyżki miodu/syropu klonowego – 1,5 łyżeczki(...)kokosowych – 30g masła/oleju kokosowego – 1-2 łyżeczki miodu/syropu klonowego Marchewki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach lub rozdrabniamy w malakserze. Wiórki mielimy z orzechami włoskimi na mąkę. Dodajemy cynamon, sodę i sól, mieszamy. Następnie dodajemy jajka, masło orzechowe i miód, mieszamy, by otrzymać gładką masę. Otrzymaną masę mieszamy ze startą marchewką i 30g połamanych
Be Fit Be StrongPuszyste, wilgotne o lekko korzennym smaku - tak w skrócie można opisać to ciasto. Bardzo łatwe w wykonaniu, wystarczy wszystko ze sobą zmiksować, upiec i gotowe :) Składniki: 2 szklanki startej marchewki (na drobnych oczkach) 2 szklanki mąki pszennej 4 jaja 1,5 szklanki cukru (ilość cukru jest opcjonalna, powinna zależeć od słodkości marchewek) 1 opakowanie cukru waniliowego 2 płaskie łyżeczki(...)wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Całość dodać do masy i zmiksować. Dodać marchewkę, cukier waniliowy i cynamon, zmiksować. Do jednolitej masy wsypać orzechy i migdały i całość wymieszać rózgą. Ciasto wyłożyć do formy posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut w 180 stopniach. Gotowe ciasto oprószyć cukrem pudrem bądź
Qchnia po prostu