Ciasto samo zdrowie! Jego głównymi składnikami są orzechy nerkowca, migdały i owoce (u mnie ulubione truskawki). Brak tu cukru, mąki i produktów zwierzęcych (zamiast miodu można użyć syropu z agawy). Masa z nerkowców wspaniale udaje sernik, a razem z truskawkami stanowi pyszną alternatywę dla popularnych pianek na bitej śmietanie. Jest to idealny posiłek dla preferujących dietę raw food. Wszystkie składniki(...)surowe więc możemy cieszyć się pełnią witamin. Przepis z małymi modyfikacjami pochodzi ze strony www.mynewroots.org. Czas podany w przepisie nie obejmuje czasu chłodzenia ciasta przed podaniem
Milion Smakówżółtka masa makowa 500 g mielonego suchego maku 400 ml mleka 100 g miodu 100 g cukru 100 g mieszanki orzechów i rodzynek 3 białka lukier 200 g cukru pudru 30 ml ciepłej wody Z podanych składników zagniatamy ciasto. Przygotowaną kulę wkładamy do lodówki na 45 minut(można przygotować dzień wcześniej). Ciasto dzielimy na dwie nierówne części. Większą cześć rozwałkowujemy(...)Odstawiamy na 30 minut. Rodzynki moczymy we wrzątku 15 minut. Odcedzamy i posypujemy mąką. Orzechy mielimy. Gdy mak napęcznieje dodajemy orzechy i rodzynki. Mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy makowej. mieszamy. Wykładamy gotową masę na ciasto. Z pozostałego ciasta tworzymy kruszonkę, którą układamy na maku. Całość pieczemy najpierw 30 minut w 180 stopniach, następnie 15 minut
Ciasta z tradycjamitarce o grubych oczkach. Ostawiamy na kilkanaście minut. Piekarnik nastawiamy na 180*C. Keksówkę dokładnie natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą. Orzechy pekan grubo siekamy. Do miski wrzucamy cukinię, odciskając w dłoni każdą dodawaną garść- dzięki temu ciasto nie będzie zbyt wilgotne. Dorzucamy cukry, olej i jajka i dokładnie mieszamy. Następnie w misce lądują suche składniki- mąka, sól, proszek, soda(...)cynamon, i znów mieszamy. Na koniec dodajemy posiekane orzechy i olejek migdałowy. Pieczemy 70 minut w temperaturze 180*C, do suchego dźgulca. Co tu dużo pisać- zdecydowanie polecam to ciasto:-) A cukinia się nada nie tylko na obiad, ale i do poobiedniej kawy
les mirabelleskajmaku kilka kropli esencji rumowej Spód ciasta: opakowanie herbatników lub tak jak u mnie ciastka kruche na wagę rodzynki żurawina 3 łyżki kakao posiekane orzechy inne bakalie 2 -3 łyżki masła Wykonanie: Masło rozpuścić, ciasta pokruszyć ja kruche kruszyłam tłuczkiem do ziemniaków, dodać resztę składników wymieszać tak aby zrobił się tzw mokry piach. Tortownicę wysmarować masłem, spód i ewentualnie boki
Pychotkaaałyżki siekanych rodzynek 1,5 łyżki siekanych orzechów włoskich 1,5 łyżki siekanych migdałów lukier: cukier puder i sok z limonki siekane migdały do posypania Masło kroimy w kostkę. Mąkę wsypujemy do misy robota, dodajemy szczyptę soli, pokrojoną w kostkę masło i gęsty jogurt grecki, wyrabiamy hakiem robota. Oczywiście ciasto można zagnieść ręcznie. Ciasto nie wymaga chłodzenia w lodówce. Ciasto(...)składników i zwijamy ciasto w kształt rogalika. Układamy rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20-25 minut w temp. 160 stopni z termoobiegiem lub 180 stopni bez termoobiegu. Rogaliki wyciągamy z piekarnika i lukrujemy. Wystarczy 1/4 szklanki cukru pudru wymieszać z 1 łyżką soku z limonki, posmarować rogaliki i obsypać je siekanymi migdałami lub orzechami. Smacznego. The post
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniężelatynę. Śmietanę dobrze schłodzoną ubić i po trochu wymieszać z masą karmelową. Wyłożyć na wystudzone jabłka i wstawić do lodówki na minimum kilka godzin. Posypać zmielonymi orzechami lub stostowanymi płatkami migdałowymi. Porada: Można ciasto przygotować również na spodzie biszkoptowym. Przepis znajdziecie również w e-booku wielkanocnym serwisu http://zpierwszegotloczenia.pl Smacznego Post Jabłecznik bez pieczenia pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plmojprzepisna.pl | Drożdżowy kołacz z makiem i orzechami Naszło mnie na drożdżówki z makiem, a że czasu mam ostatnio trochę mniej, to zrobiłam szybszą wersję, czyli nie paręnaście drożdżóweczek, tylko jedną mega wielką drożdżówkę z makiem i orzechami. Ciekawa jestem czy moim chłopakom posmakuje, bo dla mnie jest świetna. Mak jest mięciutki i jest go dużo. Drożdżówka jest wilgotna, mięciutka, naładowana(...)ciasto, gładkie, elastyczne. Ciasto podczas wyrabiania będzie się bardzo kleiło do rąk, tak ma być, wyrabiać dalej. Z czasem ciasto będzie coraz mniej się kleiło, aż w końcu, prawie wcale nie będzie się kleiło. Ciasto wstawić do wysypanej mąką miski. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, przykryte ściereczką. Po tym czasie, ciasto krótko wyrobić, stolnicę wysypać mąką, ciasto rozwałkować
moj przepis nakilka przepisów zamieszczam, pamięcią do nich wracając. I życzę Wam, nam, pięknej, ciepłej, pachnącej jesieni. Zacznę od przepisu absolutnie jesiennego. Wyłącznie dla wielbicieli ciast kakaowych, z dużą ilością bakalii. Tak naprawdę mało wyszukane ciasto. Nie jest wilgotne, mocno czekoladowe jak brownie, daleko mu do puchatego, delikatnego murzynka. Nie tak piękne jak tort Sachera, który wspominam poniżej, z powodów bardzo(...)ubijamy jeszcze chwilkę. Do masy przesiewamy mąkę z dodatkami, naprzemiennie z dolewaniem jogurtu z dodatkami. - cały czas mieszamy trzepaczką. Powstała masa będzie bardzo gęsta. Dosypujemy orzechy, daktyle i mieszamy całość łyżką. Przekładamy ciasto do formy keksowej - u mnie krótka, silikonowa. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 45 min, do suchego patyczka. Studzimy 5 minut w otwartym
Kronika Piekarnikaprzełożone jabłkami i pianką z likieru. Przechowywane w lodówce długo zachowuje świeżość ale do krojenia nadaje się najwcześniej dzień po złożeniu. *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 650 g mąki 4 jajka 200 g cukru pudru 100 g miodu 100 g masła łyżeczka sody na warstwę jabłkową: 1 kg jabłek 3 opakowania galaretki zielonej(...)zmiksować. Blaszkę wyścielić wysoko papierem, na dno położyć jedno ciasto. Wylać tężejącą galaretkę jabłkową. przykryć ciastem. Wyłożyć 3/4 masy advocatowej i położyć ostatni blat ciasta. Na wierzchu rozsmarować pozostałą piankę i posypać orzechami. Wstawić do lodówki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniacoś na szybko. Nie ma mleka a chciałam muffinki. Mimo to wyszły pycha. Muffinki kawowe w smaku jak orzechowe, i strasznie wilgotne. Nie mieszałam dokładnie ciasta, przez co grudki chyba wyczuwam jako orzechy ;p Za to fotki chyba najbardziej niewyraźne w ostatnim czasie tu.. Składniki: szklanka mąki pszennej 150 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)misce wymieszać mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia, kawą, cynamonem i solą.W osobnej wymieszać jajko z mlekiem i olejem. Dodać mokre składniki do suchych i lekko wymieszać. Nalać ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem. Piec przez trochę ponad 20 min w 190 stopniach. Muffinki bardzo nie rosną. Są w miarę równe
W kuchni bez szafekmusli (na kruchym cieście) Dziś polecam Wam połączenie moich dwóch „miłości”. Sernika z chrupiącym czekoladowym musli. Prosty, pyszny deser, idealny do filiżanki ulubionej kawy czy herbaty. Takie serniczki sprawdzą się również w ramach drugiego śniadania. Mój mąż zabrał jeden do pracy Proste w przygotowaniu i tak pysznie czekoladowe za sprawą musli crunchy czekoladowego z orzechem laskowym i nasionami(...)Nadzienie: 150 g naturalnego serka kremowego 1 jajko klasy M 2 łyżki cukru (można dodać mniej) 5 pełnych łyżek musli crunchy czekoladowego z orzechem laskowym i nasionami chia 4health 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej Kruche ciasto: 200g mąki pszennej 120g masła 90g cukru pudru 1 jajko szczypta soli Przygotowanie: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, szczyptę soli, masło (siekamy
Słodkie okruszkipuszka mleczka kokosowego 3/4 szklanki śmietany 12% 100 g białej czekolady 3/4 szklanki wiórków kokosowych 1/3 mąki ziemniaczanej/z tapioki ok 1 szklanka mąki Ciasto : robiłam z tego przepisu tylko zamiast orzechów dodałam kakao - klik Przygotowanie : Do miski wlewamy śmietankę, mleczko kokosowe, białą czekoladą i ok 1/2 szklanki mleka gotujemy na małym ogniu (lub lepiej w kąpieli wodnej(...)mało gęsta można rozrobić dodatkową porcję mąki z mlekiem i dodać do masy, należy jednak brać pod uwagę, że masa dodatkowo trochę zgęstnieje jak ostygnie. Masę wylewamy na upieczone ciasto i odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. Smacznego
zdrowa vege kuchniałyżek masła orzechowego, u mnie od Skworcu 4 łyżki cukru pudru Dodatkowo: Orzechy w kolorowej polewie 1. Masło siekamy na mniejsze kawałki. Dodajemy mąkę, zmielone orzechu, cukier i jajka. Zagniatamy na gładkie ciasto. Chłodzimy w lodówce minimum 1h. 2. Ciasto wałkujemy na grubość około 0,5cm i za pomocą szklanki wycinamy kółka. Kółkami wylepiamy formę na tartaletki. Z podanej porcji(...)wychodzi ich 12. 3. Z pozostałego ciasta formujemy "wałeczki" o długości około 10cm. Formujemy je na kształt podkowy tak by pasowały się do średnicy koszyczków. Układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 4. W pierkaniku rozgrzanym do 180 stopni pieczemy najpierw koszyczki, następnie "podkowy". Każde z nich przez około 15 minut, aż się zarumienią. Studzimy. 5. Przygotowujemy krem: śmietanę ubijamy
Szefowa kuchniokazało – wyjątkowo smaczne! W menu: Krem z pieczoną dynią, imbirem, kawą Inką i grzankami Smażony kalafior z morelami, kawą Inką i orzechem laskowym Łosoś z białą kaszą gryczaną w emulsji kawowej, cukinią i pesto ziołowym Ciasto marchewkowe z kawą Inką i sosem waniliowo-kardamonowym Crème brûlée z kawą Inką i pieczoną gruszką Dania powstały w błyskawicznym tempie(...)się nimi oblizując ze smakiem! Ps. nie sądziliśmy, żekawa INKA tak fajnie będzie łączyć się z daniami wytrawnymi! Mój numer 1 ( nie licząc ciasta, które było obłędne! to Smażone kalafior z morelami, kawą Inka i orzechami – niebo w gębie ! Zobaczcie jeszcze kilka migawek z warsztatów! PS. z całego serducha dziękuję organizatorom za zaproszenie, a kawie INKA za inspiracje
Ostra na Słodko