ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:340/988)

Ciasteczka pomarańczowe z batatów 74

minut. Uważać żeby nie przypiec! Następnie zmiksować na puree i odmierzyć jedną szklankę. Przełożyć do miseczki, dodać przesianą mąkę i resztę składników. Wyrobić elastyczne ciasto. Zwilżonymi dłońmi formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kuleczki lekko spłaszczyć dłonią. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C i piec przez około 15 – 17 minut. Smacznego

Oryginalny smak
Kulinarne pamiątki, które warto przywieźć z Chorwacji 108

Interhome . Z przyjemnością przyjmę wszelkie rady i polecenia od Was FIGI Tutaj wybór jest ogromny: świeże, suszone, w postaci przetworów (np. dżemy czy soki) oraz popularnego ciasta smokvenjak (z suszonych fig i orzechów włoskich lub migdałów). Oczywiście świeże owoce mogą być trudne do przewiezienia, więc lepiej cieszyć się nimi podczas urlopu, ale wszystko inne można kupić i bez problemu przetrwa

Pasja Smaku
Super kruche ciasteczka kokosowe bez jajek 89

łyżeczki proszku do pieczenia       Kruche ciasteczka kokosowe bez jajek - przygotowanie:   Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść ma jednolite ciasto. Następnie z ciasta należy uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą z nich spłaszczyć oraz ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Dodatkowo na ciastkach odcisnęłam foremką wzorek. Można widelcem lub go pominąć.) Ciastka wstawić

Di gotuje
PLACKI 88

cukier puder, syrop klonowy, z zabawy i/lub dżem do podania Uwagi do przepisu: Składniki mam w temp. pokojowej. Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Do ciasta na placki można dodać mielone orzechy, wiórki kokosowe lub posiekane owoce. PRZYGOTOWANIE: Mąkę przesiewam do miski, dodaję resztę składników i mieszam rózgą do połączenia. Odstawiam na bok. Na patelni rozgrzewam olej, smażę placki

Zasmakuj Kuchni
Cebulowe kluski śląskie 89

Ziemniaki razem z cebulą zmieliłam w maszynce do mięsa. Do zmielonych ziemniaków wbiłam jajko i dosypałam mąkę ziemniaczaną. Z podanych składników zagniotłam ciasto. Z ciasta odrywałam małe porcje i formowałam z nich kulki wielkości orzecha włoskiego. W każdej kulce po środku robiłam palcem zagłębienie/dziurkę, ale nie przebijając ciasta na przelot. W garnku zagotowałam wodę, osoliłam ją i wrzuciłam

Waniliowe Improwizacje
Płynne smaki Walencji 108

kontaktu z dębem. Poddane jest także krótkiej fermentacji i maceracji w celu zachowania odpowiedniego poziomu cukru oraz owocowego charakteru. Mistela jest polecana do wszelakich rodzajów ciast i deserów, sałatek owocowych i orzechów. Jest idealna także do przystawek i niebieskich serów, ale sprawdzi się również w połączeniu z pasztetem z wątróbek gęsich lub jako aperitif przed posiłkiem. Wino zaleca się pić

Gotuj po hiszpańsku
KRUCHE CIASTECZKA ORZECHOWE 128

Składniki: 200g masła 80g cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego Olejek migdałowy ( pominęłam ) 100g zmielonych orzechów włoskich 270g mąki pszennej Wykonanie: masło ucieramy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i olejkiem jeżeli dodajecie do masy dodajemy zmielone orzechy oraz mąkę i zagniatamy gładkie ciasto, które zawijamy w worek foliowy i wkładamy do   lodówki na 1 godzinę schłodzone ciasto rozwałkowujemy

Słodkie zapomnienie
Słodka choinka z bakaliami o nucie chałwy – ciasto świąteczne 138

zjadamy. Przesadzać też nie możemy i dobrze o tym wiemy, że najlepiej się nimi delektować i z każdego rodzaju po kawałeczku smakować. Ja lubię ciasta bakaliowe, mocno owocowe, z daktylami, brzoskwiniami i migdałami, ozdobionymi orzechami. Może powiecie, że to takie zwykłe połączenie, ale jest jedno małe zaskoczenie, bo do ciasta chałwy dodałam i dzięki temu ciekawy smak uzyskałam. Dzięki foremce

Moniki Smakołyki
Orzeszki z kremem kokosowym 850

żółtko 2 jajka Krem: Mleczko kokosowe puszka Wiórki kokosowe szklanka Mleko w proszku 1 i 3/4 szklanki Cukier puder łyżka kopiasta  Płatki migdałów lub orzechy garść ( drobno posiekać) Przygotowanie: Zagniatamy ciasto z podanych wyżej składników. Formujemy małe kuleczki i pieczemy w opiekaczu przez kilka minut, aż ładnie się zarumienią. Do garnka wlewamy mleczko kokosowe, wsypujemy wiórki kokosowe i gotujemy

Kulinarne przygody
Ciasteczka orkiszowe z kaszą manną i kakao słodzone melasą 91

łyżeczki proszku do pieczenia Kaszę, mąkę, melasę, jajko masło/margarynę, kakao oraz proszek do pieczenia zagnieść do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Z ciasta uformować kulki o wielkości sporego orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę spłaszczyć i z odstępami ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut w 180 stopniach. Mąka, kasza manna

Di gotuje
Serowo - budyniowy krem z bakaliami - serniczki w pucharkach 148

Fajny lekki deser mam dziś do pokazania. Ser gotowałam z masłem i dodatkami aby powstał budyń a potem przełożyłam go bakaliami, jest super. Ja osłodziłam go

Moje Małe Czarowanie
Mega orzechowy chlebek bananowy 137

Mieszamy łyżką. W małej miseczce przesiewamy mąkę i sodę. Sypkie składniki wrzucamy do mokrych i mieszamy. Przygotowane wcześniej orzechy i ciasteczka drobimy (mogą być duże kawałki orzechów) i przesypujemy do masy. Przygotowane ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i wstawiamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika (grzanie z termoobiegiem) na około 50 minut (sprawdzamy patyczkiem, czy się upiekło

ChilliJemy
Ciastka z KAMYKAMI 112

arachidowych kamyków i wymieszać rękoma. Ciasto można wstawić do lodówki na około 20-30 minut, ale nie trzeba koniecznie, możemy od razu piec ciasteczka. 4. Z ciasta formować w rękach kulki wielkości orzecha włoskiego ( patrz FILM ) i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczać. Należy zachować między ciastkami odstępy, ponieważ sporo rosną podczas pieczenia. Wierzch ciastek ozdobić

Mała Cukierenka
Najpopularniejsze przepisy 2018 roku 177

słodko po meksykańsku Sałatka z kurczakiem, mozzarellą i makaronem warzywnym Pieczony omlet z pomidorkami koktajlowymi i serem pleśniowym Sałatka z cykorią, jajkami na parze i orzechami włoskimi Chlebek bananowy (banana bread) Ciasto ze śliwkami Gulasz z kurczakiem i pieczarkami Dip z awokado

My Chcemy Jeść
Babka łaciata – kuchnia podkarpacka 161

babą, ponieważ kształt ciasta kojarzył mu się z turbanem Ali Baby z „Baśni 1000 i jednej nocy”. Tradycyjne baby wypiekane były z ciasta drożdżowego, do którego dodawano bakalie. Wierzch baby drożdżowej dekorowano lukrem, rodzynkami, orzechami i innymi dodatkami. Z czasem popularność zyskały również baby przygotowywane z ciast innego rodzaju, na przykład z ciasta ucieranego, czy z ciasta muślinowego (około

Trzeci talerz