ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:340/988)

Muffiny piernikowe 115

się prezentują.  Miałam więc foremki ze Stelli i zabrałam się do przygotowania ciasta na muffiny.  Składniki: * 1 szklanka mąki * 1/2 szklanki brązowego cukru * 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia * 1 łyżka kakao * 3 łyżki przyprawy do piernika * 2 jajka * 125 g masła * rodzynki, suszona żurawina, orzechy * 1 łyżka miodu prawdziwego ( opcjonalnie ) * powidła * foremki Stella Masło utarłam z cukrem(...)ucierałam dalej. Dodałam przesianą mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika oraz miód.  Wrzuciłam garść bakalii: rodzynki, żurawinę i orzechy i wymieszałam.  Nakładałam do muffinek dwie małe i płaskie łyżeczki ciasta, pół łyżeczki powideł i na to wykładałam jeszcze dwie płaskie łyżeczki ciasta. Wysokość surowego ciasta sięgała 3/4 wysokości foremki. Tak przygotowane do wypieków piekłam

Pieprzyć z Fantazją
Muffiny piernikowe 148

się prezentują.  Miałam więc foremki ze Stelli i zabrałam się do przygotowania ciasta na muffiny.  Składniki: * 1 szklanka mąki * 1/2 szklanki brązowego cukru * 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia * 1 łyżka kakao * 3 łyżki przyprawy do piernika * 2 jajka * 125 g masła * rodzynki, suszona żurawina, orzechy * 1 łyżka miodu prawdziwego ( opcjonalnie ) * powidła * foremki Stella Masło utarłam z cukrem(...)ucierałam dalej. Dodałam przesianą mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika oraz miód.  Wrzuciłam garść bakalii: rodzynki, żurawinę i orzechy i wymieszałam.  Nakładałam do muffinek dwie małe i płaskie łyżeczki ciasta, pół łyżeczki powideł i na to wykładałam jeszcze dwie płaskie łyżeczki ciasta. Wysokość surowego ciasta sięgała 3/4 wysokości foremki. Tak przygotowane do wypieków piekłam

Pieprzyć z Fantazją
Kruche ciasto z orzechami 272

Następnie wykonujemy masę orzechową . Na masę potrzebujemy:  4 białka  1 szklankę cukru kryształu 1 szklankę pokrojonych orzechów  Białka ubijamy z cukrem , dodajemy orzechy i delikatnie mieszamy. Przygotowanie do pieczenia: Jedną część ciasta białego rozwałkowujemy i wykładamy na formę, ciasto to smarujemy powidłem śliwkowym ( 1 mały słoik) , na powidło wysypujemy starte wcześniej zamrożone ciemne ciasto, na ciemne nakładamy

Gorący kąsek
Ciasto kokosowo - ananasowe 461

były już jakiś czas temu, ale dla moich gości upiekłam pyszny placek, który śmiało może zastąpić tort :) Szczególnie jeśli jubilat lubi kokos, orzechy i ananasy. Wariacja na temat tych trzech smaków :) A przepis dostałam od Agi ;) Ciasto kokosowo - ananasowe Składniki placek orzechowy: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 7 dag mąki 5 dag orzechów 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie(...)ubić pianę i dodać do niej cukier, nadal ubijać. Stopniowo po jednym dodawać żółtka i całość utrzeć na gładką masę.  Łyżką wmieszać przesianą mąkę z proszkiem i zmielone orzechy. Przelać na formę wyścieloną papierem do pieczenia. Piec w 160 stopniach.  Składniki placek kokosowy: 4 białka 20 dag kokosu 20 dag cukru Przygotowanie: Z 4 białek ubić pianę, dodać

Lawendowe Niebo
Francuskie rożki z pieczarkami 204

imprezowo, wytrawnie i pysznie:) Uwielbiam te rożki i bardzo Wam je polecam. Przepis wyłowiony na blogu "W kuchni Usagi" . Składniki na 8 rożków: 1 opakowanie ciasta francuskiego (275g); 300 g pieczarek; 100 g orzechów włoskich; 10 szalotek lub 1 cebula; 1 ząbek czosnku; 1 łyżka octu balsamicznego; 1 łyżka śmietany; natka pietruszki; szczypta rozmarynu; szczypta bazylii (lub zioła prowansalskie); sól(...)należy je pociąć), smażyć do momentu zeszklenia się cebulki. Następnie dodać śmietanę, posiekaną pietruszkę i orzechy, doprawić do smaku solą i pieprzem, zamieszać kilka razy aż śmietana zgęstnieje i zdjąć z ognia. Odstawić do przestudzenia. W tym czasie wyjąć z lodówki ciasto francuskie (jeżeli mamy ciasto mrożone to wyjmujemy je przed smażeniem pieczarek, by się rozmroziło). W miseczce rozrobić widelcem

In my kitchen
Makowiec w cieście półfrancuskim 205

łyżki cukru pudru szczypta soli 10 gram miękkiego masła do ciasta dodatkowo: 200 gram miękkiego masła Masa makowa: 2 szklanki zmielonego maku, który gotujemy w mleku do miękkości 2 jajka 250 gram pigwy (lub żurawiny) - z kompotu/ nalewki lub świeżej* 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/2 szklanki rodzynek 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki amaretto 2 łyżki mąki pszennej(...)minut wcześniej. Mak i pigwę miksuję na gładką masę. Dodaję cukier puder, amaretto, jajka i mąki. Całość dokładnie mieszam. Dodaję rodzynki oraz orzechy włoskie, ponownie mieszam masę. Formę keksową smaruję masłem. Odkładam ćwierć przygotowanego ciasta a pozostałym ciastem półfrancuskim wylepiam dno i boki formy. Odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie wlewam farsz. Pozostałe ciasto wałkuje i kroję

Mango Papaja
Biszkopt czekoladowy z masą serową i orzechami 187

zostawiamy uchylone drzwiczki piekarnika przez 5 minut. Po tym czasie wyjmujemy blachę z ciastem i pozostawiamy do wystudzenia. Kiedy biszkopt się studzi robimy masę serową: do garnka dajemy ser i ½ szklanki mleka, ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Ser nie będzie jednolicie gładki. Dodajemy masło, jajka, cukier, orzechy, mieszając gotujemy doprowadzając do wrzenia. W między czasie rozrabiamy budyń z ½ szklanki mleka. Kiedy(...)plackiem, delikatnie dociskamy. Wykładamy następną część masy (1/3), rozprowadzamy równomiernie, przykładamy trzecim plackiem, dociskamy, wykładamy trzecią część masy, rozprowadzamy równomiernie, posypujemy okruszkami biszkopta. Ciasto zostawiamy na kilka godzin, żeby masa zastygła. Smacznego :)) biały ser, twaróg, orzechy włoskie, budyń waniliowy, sernik

Bułka z Chlebem
Ciasto Kukułka (bez pieczenia) 2277

obroty i stopniowo wlewać wódkę, na koniec wsypać orzechy i krótko zmiksować, tylko do połączenia. Blaszkę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno blaszki układać herbatniki, ściśle jeden obok drugiego, następnie wyłożyć połowę kremu, wyrównać, wyłożyć kolejną warstwę herbatników, następnie wyłożyć resztę kremu, na wierzch poukładać trzecią warstwę herbatników. Ciasto włożyć do lodówki na minimum 2 godziny(...)lodówce przez 30 min. Smacznego! Ciasto Kukułka Ciasto Kukułka Ciasto Kukułka Ciasto Kukułka listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='300 g cukierków Kukułka 1 litr mleka 4 budynie czekoladowe bez cukru (każdy na 0,5 litra mleka) 200 g miękkiego masła 200 g posiekanych orzechów włoskich lub migdałów (u mnie pół na pół) 1/4 szklanki wódki lub Spirytusu

moj przepis na
Drożdżówka do odrywania z cynamonem, orzechami i żurawiną 258

jako przekąska do podjadania przed telewizorem. Polecam!!! Drożdżówka do odrywania Składniki na ciasto:   2 i 3/4 szklanki mąki 1/4 szklanki cukru 7 g drożdży w proszku 5 łyżek masła 2/3 szklanki mleka szczypta soli 2 jajka Składniki na nadzienie: 100 g suszonej żurawiny 100 g orzechów włoskich 3 łyżki cynamonu 3/4 szklanki cukru 5 łyżek masła Do dzieła(...)długość 60 cm i szerokość 30 cm. Tak powstały prostokąt smarujemy rozpuszczonym masłem (zostawiamy łyżkę do posmarowania po wierzchu), posypujemy cynamonem, cukrem, posiekanymi orzechami i żurawiną. Aby składniki nadzienia nie odpadały delikatnie przycisnęłam je dłonią do ciasta. Tak powstały placek kroimy na podłużne plastry o wymiarach 30 na 10 cm i układamy jeden na drugim - nadzieniem ku górze. Formę

sierotka maRysia w kuchni
Przepis na Makowiec w kształcie kwiatu - puszysty i wilgotny 453

posiekanych orzechów włoskich 40 g rodzynek 3 białka 40 g roztopionego i przestudzonego masła 1 łyżka cukru pudru otarta skóra z 1 cytryny 4 łyżki miodu (płynnego) 1 jabłko winne kilka kropli aromatu migdałowego + mleko do pomalowania przed pieczeniem (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem na: Makowiec w kształcie kwiatu z ciasta drożdżowego Przygotowanie: Najpierw przygotuję ciasto(...)pieczenia zależy od piekarnika. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Po upieczeniu ciasto wyjmuję z foremki i odstawiam do wystudzenia. Wystudzone ciasto dodatkowo możemy udekorować lukrem i posypać posiekanymi orzechami włoskimi. na lukier: 1/2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżka zimnej wody 3-4 łyżki cukru pudru Do miseczki wlewam sok z cytryny, wodę, dodaję stopniowo

Uwaga Babcia Gotuje
Wiśniowy tort z Czarnego Lasu w stylu Ombre 240

wiśnie z likieru . Jeśli dysponujecie takimi wiśniami to polecam wydrylować je i dodać do tortu, razem z wiśniami z kompotu. Ciasto: 170g margaryny 170g cukru 7 jajek 200g mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 150g mielonych migdałów lub orzechów 180g gorzkiej czekolady Krem śmietankowy: 900ml śmietany kremówki 30% 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżka cukru pudru 4 ½ łyżeczki żelatyny Warstwa(...)srebrne Na początek przygotowujemy składniki. Margaryny kroimy w mniejsze kawałki, by zmiękła. Czekoladę trzemy na drobnych oczkach tarki. Migdały lub orzechy mielimy na mąkę. Białka oddzielamy od żółtek. Dno tortownicy Ø26 - 28cm smarujemy margaryną (boków nie smarujemy, by ciasto nie opadło). Miękką margarynę miksujemy z cukrem, po czym dodajemy żółtka i po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia

Smakowy Raj
Kokosanki 222

cukier waniliowy 1/2 szkl mleka 3 łyżki kakao dodatkowo; 400 g wiórek lub orzechów , migdałów Sposób przygotowania Sposób przygotowania 1. Miękką margarynę utrzeć z cukrami , dodać jajka, mleko , wymieszać . Dodać mąkę i proszek , chwilkę ubić mikserem. 2. Blaszkę o wymiarach 25/25 wyłożyć papierem do pieczenia . Wlać ciasto. 3. Piec w temp.190 st. około 30 minut. 4. Po upieczeniu wystudzić(...)pokroić w kwadraty. 5. MASA; Margarynę rozpuścić z cukrem , dodać mleko , cukier waniliowy, kakao. Gotować na małym ogniu około 10 minut. Masę ostudzić . 6. Kwadraty ciasta zamaczać w masie i obtaczać w kokosie i orzechach. 7. Kokosanki odstawić na godzinę do zastygnięcia

Sama słodycz i szczypta chili
Rogale marcińskie-najlepszy przepis Rogale świętego Marcina 257

orzechów włoskich -250g pokruszonych biszkoptów -2 jajka -85g masła POMADA -200g cukru pudru -troszkę gorącej wody -trochę migdałów i orzechów do posypania rogali *1 jajko rozmącone z odrobiną mleka  Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od zrobienia rozczynu. Najpierw wkruszamy drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru, 3 łyżki mąki oraz pół szklanki mleka, mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Następnie(...)przykrywamy ściereczką. I ciasto mamy gotowe :-) NADZIENIE Wiem, że możecie mieć problem z dostaniem białego maku, jednak coraz częściej jest on dostępny w sklepach, na targach czy w internecie. Mak , zalewamy wrzątkiem i gotujemy na niewielkim ogniu około 40 minut. Po tym czasie studzimy i usuwamy nadmiar wody. Mak mielimy 3 razy na najmniejszym sitku maszynki. Orzechy włoskie i migdały

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku