względu na ser będzie się lepić). Z ciasta formujemy coś w rodzaju kuli. Następnie odrywamy małe kawałki i formujemy w dłoniach małe kulki (wielkości orzecha włoskiego lub mniejsze). Kuleczki ze względu na lepiące ciasto albo lekko obtaczamy w pozostałości mąki na brzegach miski, albo co jakiś czas myjemy ręce pod wodą i formujemy kuleczki w wilgotnych dłoniach. Kuleczki wrzucamy
Słodkie okruszkiżółtko 200 g masła lub margaryny 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku dodatkowo: 2 szklanki zmielonych orzechów do obtaczania 1 białko masa kajmakowa: 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru Z podanych składników na ciasto wyrabiamy ciasto i wkładamy do lodówki na 1 godzinę (aby uwolnił się gluten). Do przygotowania masy kajmakowej potrzebujemy porządny, szeroki(...)się nie przypaliło. Gdy masa będzie miała kolor taki jak na zdjęciu (czyli kolor kawy z dużą ilością mleka) to zdejmujemy z ognia. Wyjmujemy ciasto z lodówki i formujemy kulki trochę większe od orzecha laskowego, obtaczamy w ubitym białku i orzechach, lekko spłaszczamy i w środku robimy dziurkę na masę kajmakową. Pieczemy 15 minut w 170 stopniach. Na gorące ciastka
Jadło i czytadłoPrzy okazji robienia lussekatter postanowiłam z tego samego ciasta wyczarować jeszcze coś innego..i tak oto są zawijane bułeczki..nadziane mixem keksowym , suszoną żurawiną i orzechami Helio .. 300 ml mleka 200 g masła 50 g drożdży 2 jajka 0,5 łyżeczki soli 150 g cukru 2 g szafranu lub kurkumy 750 g mąki mix keksowy Helio orzechy(...)resztę składników. Wyrobić, zostawić do wyrośnięcia. Podzielić na dwie części i osobno rozwałkować.Jedną część posmarować jajkiem wymieszanym z odrobiną mleka, posypać mixem keksowym, rozdrobnionymi orzechami i pokrojoną suszoną żurawiną.Przykryć drugim rozwałkowanym płatem ciasta, lekko rozwałkować.Pokroić na 2-3 cm paski.Skręcić , a potem zwinąć w bułeczkę. Odstawić do wyrośnięcia na 15 min. Posmarować jajkiem z mlekiem. Piec
Moje domowe kucharzenieidealne.Ja zafascynowana batonikami Maxi King po spróbowaniu tego ciasta juz wiem,że zagości w moim domu na stałe Składniki: masa: 1 kostka masła 1 szklanka mleka 1/2 szkl cukru pól kg mleka w proszku polewa: 2 tabliczki mlecznej czekolady 2/3 szkl śmietany 36% 20 dag orzechów ziemnych dodatkowo : 600 g herbatników puszka masy krówkowej kakaowej Wykonanie: masa: masło ucieramy(...)herbatników, na nie wykładamy masę kajmakową, rozsmarowujemy. Wykładamy kolejną warstwę herbatników i wykładamy resztę masy. Polewa: Czekolady rozpuszczamy w garnuszku ze śmietaną. Do masy dodajemy uprażone orzechy, mieszamy. Gotowa masę wykładamy na wierzch ciasta, rozsmarowujemy. Odstawiamy do lodówki do stężenia
Z Majeczką w kuchniuprażyć z masłem, cukrem i cynamonem, ok. 10 minut, aż nieco zmiękną. W między czasie orzechy posiekać i uprażyć na suchej patelni. Połowę orzechów dodać do nadzienia ,a resztę odłożyć do dekoracji rogalików. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie równe części, uformować kulę i rozwałkować na okrąg o średnicy ok. 25 cm, naciąć po przekątnej tworząc 12 małych trójkątów .Na każdy(...)nadzienia i zwijać rogaliki.Z drugą częścią ciasta zrobić tak samo.Układać rogaliki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem [zapomniałam] i zostawić w ciepłym miejscu do napuszenia (ok. 20-30 minut). Piec przez ok. 15-19 minut w piekarniku nagrzanym do 175 C. Jeszcze ciepłe polukrować i od razu posypać odłożonymi orzechami. [ u mnie mielone orzechy]. Składniki lukru
Moje domowe kucharzenieubitych jajek – całość wymieszać mikserem na średnich obrotach – dodać pozostałe składniki. Ciasto wyłożyć na blaszkę (forma 22 x 27 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i piec 45 – 50 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Wystudzić biszkopt. Orzechy zmielić. Polewa: Margarynę i masło roztopić i dodać cukier i kakao – wymieszać(...)kroku: 1. Utrzeć jajka z cukrem 2. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i olej 3. Ciasto przelać do formy i upiec biszkopt 4. Pokroić biszkopt 5. Zmielić orzechy 6. Do roztopionego masła dodać cukier i kakao 7. Wymieszać całość ze śmietaną 8. Każdy kawałek biszkoptu obtoczyć w polewie kakaowej
KuchniaWeDwoje.plłyżek bułki tartej 6 łyżek mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1½ szklanki zmielonych orzechów włoskich Składniki na krem: 3 jajka 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka zagotowanej wody 400g masła (ewentualnie dobrej margaryny) 1 kieliszek spirytusu Polewa do ciasta: 100g margaryny 3 łyżki kakao ciemnego 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki mleka lub wody(...)tartą i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą i dodajemy do ubitych jajek. Mieszamy delikatnie, ale dokładnie. Kolejno dodajemy pomarańcze, a na końcu zmielone orzechy. Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Przygotowane i dobrze połączone ciasto przelewamy do jednej blaszki o wymiarach ok 30x40cm i pieczemy w nagrzanym do 200st C piekarniku przez 50 minut lub przelewamy do 3 takich
Kuchnia w czekoladzieBlondies to kolejna propozycja z książki „Gordon Ramsay’s Ultimate Cookery Course”. Blondies to ciasto inne niż do tej pory kosztowaliśmy. Jest lekko twardawe, a przy
Moja Delicjawarzyw tj. pietruszka, seler, brukiew, rzepa, rzodkiew opakowanie ciasta francuskiego 300 ml mleka roślinnego (u mnie sojowe niesłodzone) 3 kopiaste łyżki mąki (najlepiej kukurydzianej) 4 łyżki oliwy łyżeczka soli łyżeczka czosnku suszonego pół łyżeczki kuminu 2-3 gałązki świeżego rozmarynu 1-2 cebule około 50 g ulubionych orzechów łyżeczka płatków drożdżowych (nieaktywnych)*opcjonalnie Przygotowanie: Warzywa obierz i pokrój(...)Mleko połącz z mąką, kuminem i suszonymi drożdżami. Cebulę pokrojoną w półplasterki podsmaż na złoto na 2 łyżkach oliwy, dodaj posiekanie orzechy i rozmaryn, razem smaż jeszcze minutkę. Formę do pieczenia wylep ciastem, na dnie ułóż upieczone warzywa. Wylej na nie mleko połączone z mąką. Na górze posyp podsmażoną cebulą z orzechami. Całość piecz nie dłużej niż 30 minut
greenscarfprzepis się wywodzi. Otóż mowa tutaj o soul food — kuchni z duszą, o której możecie przeczytać więcej tutaj i przy okazji poznać oryginalny przepis na sweet potato pie — ciasto wywodzące się wprost z nowojorskiego Harlemu. Jednak moja dzisiejsza tarta to wersja odchudzona, pozbawiona cukru i w 100% roślinna, a mimo to tak samo dobra, jak oryginał ! Gorąco polecam na jesienne(...)odstaw do całkowitego wystudzenia. Dekoracja Mocno schłodzoną śmietankę kokosową (zebraną z góry puszki z mlekiem kokosowym) ubij mikserem. Możesz ją dodatkowo posłodzić ksylitolem. Wyłóż na wystudzone ciasto za pomocą łyżki. Wierzch tarty udekoruj orzechami włoskimi i cynamonem
Food Squarekawa tchibo będzie do tego wspaniałym dodatkiem :) W całym domu pachnie ciastem i kawą... Składniki : 60 g mąki pszennej 30 g masła 100 g cukru trzcinowego 150 g miodu wielokwiatowego 130 g orzechów laskowych (nieobranych) 130 g migdałów nieobranych 100 g migdałów obranych (mogą być posiekane) 70 g suszonych fig lub daktyli(...)cukier puder do posypania Przygotowanie: W dużym naczyniu wymieszać orzechy, owoce kandyzowane, pokrojone figi lub daktyle, mąkę, kakao i przyprawy- ważne by każdy składnik został pokryty mąką Następnie na małym ogniu stop masło z cukrem i miodem- uważać by temp. nie była zbyt wysoka ( co najwyżej 120 *C), bo ciasto będzie twarde Tak przygotowany syrop wlać do miski z bakaliami
Proste Potrawymaku 50 g masła 100 g miodu 200 ml mleka 100 g rodzynków cynamon 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki mielonych orzechów laskowych 2 łyżki Amaretto lub olejek migdałowy 3 białka Wykonanie: składniki na kruche ciasto zagnieść, uformować w kulę, owinąc w folię i włożyć na 30 minut do lodówki mleko, masło, miód umieścić w rondelku i podgrzać. Gorącym(...)odstawić do napęcznienia. Dodać skórkę pomarańczową, rodzynki (uprzednio namoczone w gorącej wodzie i osączone), mielone orzechy, Amaretto i cynamon białka ubić na sztywną pianę i delikatnie przy pomocy szpatułki wymieszać z masą makową tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, bok posmarować masłem. Ciasto podzielić na dwie części. Ciasto poszarpać i małymi kawałeczkami wyłożyć dno foremki i lekko docisnąć na ciasto wyłożyć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przygotowania z dziećmi. Daje duże pole do popisu. Można zamienić czekoladę lub bakalie. Ja w swoim torcie caprese dodałam migdały, orzechy włoskie i mak. Jeśli będziecie przygotowywać ten tort z dziećmi to pamiętajcie pominąć alkohol. Polecam to ciasto na piknik! Składniki: 200 g czekolady gorzkiej 125 g margaryny Palma firmy Bielmar 120 g cukru 70 g mielonych migdałów(...)migdałowy cukier puder do dekoracji Migdały i orzechy włoskie oraz kakao mielimy. Margarynę rozpuszczam. Czekoladę drobno kroje. Rozpuszczoną margaryną zalewam czekoladę. Mieszam do momentu powstania sosu czekoladowego. Jajka ucieram z cukrem. Dodaję likier migdałowy i sos czekoladowy. Krótko miksuję. Dodaje bakalie i proszek do pieczenia. Krótko miksuję do połączenia się składników. Ciasto piekę około 40 minut w 170 stopniach. Studzę
Ciasta z tradycjamipodczas krojenia nie będzie się kruszyć, rozpadać. Po przekrojeniu bardzo apetycznie wygląda, można od samego patrzenia nabrać ochoty na skosztowanie. Jeżeli chodzi o dekorację góry ciasta ,można to zrobić według uznania. Masę śmietanową posypać orzechami, fantazyjnie skropić rozpuszczoną masą krówkową, wzorki z rozpuszczonej czekolady, posypać tartą czekoladą itp. Szczerze polecam u mnie to ciasto gościło już kilka razy. Składniki jabłka(...)wyłożyć warstwę 1/2 jabłek, na to 1/2 masy śmietanowo-krówkowej . Przykryć kolejną warstwą herbatników. Znów masa jabłkowa, śmietanowo-krówkowa i warstwa herbatników. Wierzch posmarować odłożoną śmietaną. Można posypać czekoladą, orzechami. Można również podgrzać 2 łyżki masy krówkowej i przy pomocy widelca spryskać wierzch , robiąc wzorki. To wszystko wedle Waszego uznania. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Smacznego:) Artykuł Krówka
gotuj ze mnąwystudzenia. Jajka ubić, dodać cukier, ubić do białości, nadal miksując dodać wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia, czekoladę, a na koniec sparzone i osączone rodzynki i orzechy. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wyrównać, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 200 stopniach ok. 200 minut. Białą czekoladę zetrzeć na tarce do bakalii o grubych oczkach, posypać wierzch upieczonego gorącego
Gorący kąsektrzcinowego 2 łyżeczki sody 4 małe jaja łyżeczka cynamonu łyżeczka startego imbiru szczypta gałki muszkatołowej garść orzechów laskowych garść suszonej żurawiny ewentualnie cukier puder z cynamonem do posypania ciasta Ponad kilogram jabłek należy umyć, obrać i zetrzeć na tarce, tak by ostatecznie startych jabłek było około 900 gramów. Odciskam nadmiar soku(...)dodaję jajka, olej, sól i cukier. Dokładnie mieszam składniki, dodaję mąkę, przyprawy i sodę. Ponownie mieszam składniki. Dodaję na końcu laskowe orzechy oraz suszoną żurawinę. Wszystkie składniki dokładnie mieszam i przekładam do dwóch keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Ciasto umieszczam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni i piekę przez 60 minut, aczkolwiek sprawdzam patyczkiem wcześniej czy ciasto jest już wypieczone
Mango Papajamanny jest pyszny, delikatny i świetnie smakuje w takim połączeniu. Miodownik często piekę na Boże Narodzenie ale jest tak pyszny, że trzeba go upiec również w ciągu roku. Składniki: Ciasto 500 g mąki pszennej 150 g cukru pudru 1 łyżeczka sody oczyszczonej sól szczypta 200 g margaryny lub masła 3 łyżki miodu 2 jajka Krem 8 łyżek kaszy manny(...)margaryny lub masła 100 g cukru pudru kilka kropli aromatu migdałowego Polewa 50 g margaryny 1,5 łyżki mleka 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka kakao orzechy nerkowca prażone i solone Kresto Przygotowanie: Ciasto: mąkę wymieszać z cukrem,solą i sodą oczyszczoną. Dodać zimną margarynę pokrojoną w kostkę i posiekać z mąką. Dodać miód, zagnieść ciasto. Podzielić na 4 równe
Ala piecze i gotuje