ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:320/988)

Babskie ule, pszczoły bąki i inne owady 189

pomysłem) Wyrobienie ciasta kruchego nie zajmuje dużo czasu, tym bardziej ulepienie kuleczek- uli. Polecam użycie kandyzowanej  skórki z pomarańczy  i orzechów pistacjowych lub nerkowca, w ciekawy sposób zmieniają nasze doznania smakowe. Na cieście nie może zabraknąć masy więc i tym razem znęcamy się nam margaryna lub masłem. Ja dodałam do masy olejek pomarańczowy, sprawił, ze ciasto nabrało(...)oczyszczonej powidła śliwkowe 3 łyżki śmietany kwaśnej Nadzienie do kulek: 1/2 szklanki orzechów 1/2  szklanki skórki z pomarańczy 2 łyżki miodu masa:  1/2 l mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 25 dag margaryny Okrągłe biszkopty Wykonanie.  Składniki na ciasto łączymy ze sobą i ugniatamy na jednolitą kulę. Wykładamy połową ciasta brytfannę. Składniki

ciastkarnia na kruchym spodzie
Diablotki z prażoną cebulką (ciasteczka z żółtego sera) 226

/margarynę, a na końcu wsypać prażoną cebulkę. Całość porządnie zagnieść, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce (około 20-30 minut). Po tym czasie z ciasta formować (*) kulki (mniejsze od wielkości orzecha włoskiego). Każdą z nich mocno spłaszczać i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Odstęp nie musi być zachowany.) Piec (w rozgrzanym piekarniku) 20-25 minut

Di gotuje
Mazurek z orzechami i kajmakiem 197

smaku krówki 50 g orzechów włoskich 50 g rodzynek powidła śliwkowe  Przygotowanie: Do misy miksera przesiać mąki, dodać cukier puder, cukier waniliowy, jajko i zimne masło pokrojone w kostkę. Końcówką do ucierania na wolnych obrotach ucierać do momentu, aż składniki się połączą. Przełożyć na blat lekko podsypany mąką, zagnieść i uformować kulkę. Odłożyć trochę ciasta a resztę uformować(...)godziny do lodówki. Przed włożeniem do piekarnika ciasto nakłuć widelcem. Piec w 200 stopniach około 15-20 minut do zrumienienia. Po upieczeniu studzić na kratce. Zimne ciasto posmarować powidłami śliwkowymi, posypać pokrojonymi orzechami i rodzynkami. By lepiej się smarowało, kajmak lekko podgrzać i posmarować. Odłożyć do schłodzenia. Dowolnie udekorować

Ala piecze i gotuje
Ciasto bananowe z gruszkami 260

Bardzo aromatyczne ciasto  w którym banany grają główną rolę . Idealne do kawy w jesienne popołudnie z dodatkiem gruszki która staje się wypełnieniem całości ;) Szybkie w przygotowaniu bez użycia miksera. Składniki: 2,5 szkl. mąki pszennej 6 dojrzałych bananów  2/3 szkl. oleju słonecznikowego  2 jajka  1,5 łyż. sody oczyszczonej 1 szkl. posiekanych orzechów włoskich lub laskowych(...)drugiej miski wlewamy olej, dodajemy rozgniecione banany, cukier i roztrzepane jajka. Dodajemy partiami mąkę z sodą. Mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. Na koniec dodajemy orzechy. Przelewamy do blaszki na górze ciasta układamy pokrojone gruszki. Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez

Wypieki Uli
Torcik bananowo - truskawkowy z kremem cappuccino i nutellą. Cholera jakie to dobre! 369

potem już improwizowałam...wyszło bajecznie.  Przepis na muffinki znajdziecie:  tutaj Składniki na małą formę o średnicy 20 cm: ciasto: 1 szklanka przesianej mąki tortowej 1/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1/3 szklanki oleju 1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich 1/2 szklanki mleka 1 jajko 1 dojrzały banan, rozgnieciony widelcem albo w blenderze 1/2 łyżeczki sody  1/2 łyżeczki proszku(...)nutella, rozgniecione banany, olej, jajko. Suche składniki mieszamy ze sobą w osobnej misce: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, cukier waniliowy, sól, posiekane orzechy. Następnie zawartość obu misek łączymy ze sobą dokładnie mieszając łyżką. Ciasto wlewamy do okrągłej foremki o średnicy 20 cm. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach C do suchego patyczka. Krem: Mikserem ucieramy miękkie masło

Bon Appetit Małgorzaty
Weselne ciastka z Węgier 131

Zastanawiałam się jakim przepisem zakończyć rok 2018 i najbardziej spodobały mi się weselne ciastka z Węgier. Kucha, delikatna beza i solidne ciasto drożdżowe to genialne połączenie

dolcevitainmykitchen
Krajanka serowo - dyniowa 145

cukru 230 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki szczypta soli 1 i 1/2 szklanki orzechów pekan (lub włoskich) 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych Sposób wykonania: Orzechy drobno posiekać. Z podanych składników zagnieść ciasto do momentu aż zaczną się tworzyć wilgotne grudki. Z przygotowanych wilgotnych okruszków odłożyć 2  szklanki przygotowanego „ciasta”. Pozostałą ilość okruszków wyłożyć na posmarowanej tłuszczem dużej

Na słodko lub wytrawnie
Muffinki dyniowo - marchewkowe z orzechami / Muffins with pumpkin, carrot and walnuts 131

Składniki /  Ingredients: 250 g mąki / 250 g flour 200 g zmielonych orzechów laskowych / 200 g ground hazelnuts 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powder 2 jajka / 2 eggs 60 g cukru waniliowego /  60 g vanilla sugar 350 g dyni /  350 g pumpkin 1 marchewka /  1 carrot  150 ml oleju / 150 ml oil Sposób(...)równe części. Dynię kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym piekarniku (180 stopni) około 50 minut. Dynię studzimy i miksujemy. Potem przygotowujemy ciasto. Suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, orzechy) mieszamy ze sobą, a mokre składniki ze sobą (jajka, cukier, olej). Do mokrych składników dodajemy suche i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodajemy startą

Projekty ze smakiem
Ciasto orzechowe z nadziewanymi jabłkami 147

lubi nadziewane jabłka na pewno polubi to ciasto. Robi się je szybko i jest bardzo smaczne. Na ciepło smakuje wspaniale. Składniki: 9 szt. małych jabłek 100 g mielonych orzechów 120 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżek cukru 4 jajka 50 g masła cynamon Masa: 25 g mielonych orzechów 25 g mielonych migdałów 25 g marcepanu(...)mieszamy razem. Masę wkładamy do środka każdego z jabłek. Masło topimy i odstawiamy do przestygnięcia. Mąkę, orzechy i proszek do pieczenia mieszamy. Jajka ubijamy stopniowo z cukrem do uzyskania jednolitej masy, dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło. Dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do foremki i układamy na nim jabłka. Posypujemy cynamonem. Pieczemy je w tem. 180 stopni około

Lili w kuchni
tarta ze śliwkami i kruszonką 58

Głosów:  5    Average:  5 /5] składniki na ciasto kruche: 250 g mąki 125 g masła 50 g cukru 2-3 łyżki śmietany 2 żółtka 1 szczypta soli wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wykładamy nim do natłuszczonej, okrągłej formy do tarty. Nakłuwamy widelcem. Podpiekamy 10-15 min. w 180 st. C. składniki na nadzienie śliwkowe(...)zimnej wody 3 łyżki posiekanych orzechów lub migdałów wykonanie: Śliwki myjemy, usuwamy pestki i kroimy na połówki. Dodajemy do nich cukier i smażymy przez ok. 5 min, cały czas mieszając. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z wodą i wlewamy do śliwek. Mieszamy i podgrzewamy ok. 1 min. Dodajemy posiekane orzechy i mieszamy. Na podpieczony spód ciasta równomiernie wykładamy śliwki. Posypujemy kruszonką. Całość

Domowy Smak Jedzenia
Czekoladowe ciasto w 5 minut 100

olej...zatem nic tylko znaleźć w sobie odrobinę chęci i przygotować ten banalnie prosty deserek! Po wymieszaniu składników można dodać swoje ulubione dodatki takie jak: orzechy, czekoladę, bakalie lub drobne owoce. Ciasto najlepiej smakuje na ciepło ;) Polecam!     Składniki: (na 1 dużą lub dwie mniejsze porcje)   1 jajko 3 łyżki cukru 3 łyżki mleka 3 łyżki oleju

Nastoletnie Wypiekanie
Szarlotka germańska. Moja ulubiona. 122

około 2 kg jabłek sok i skórka starta z jednej cytryny 20 dag rodzynek 15 dag orzechów włoskich 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka imbiru 4 czubate łyżki cukru 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 2 żółtka 2 łyżki mleka Z podanych składników zagnieść ciasto (gdy będzie zbyt klejące można podsypać mąką) i wstawić na pół godziny do lodówki. Jabłka obrać

My simple kitchen
Babeczki orzechowo - pomarańczowe. 165

cukru 250 g mąki 100 g masła 200 g jogurtu naturalnego Sok i skórka z jednej pomarańczy 1 łyżeczka cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g orzechów + 25 g do dekoracji Krem: 100 g masła 75 g jogurtu naturalnego 400 g cukru pudru Przygotowanie:  W dużej misie łączymy jaja, cukier, cukier waniliowy, roztopione masło, jogurt(...)składników mokrych i mieszamy za pomocą trzepaczki przez ok. 2 min, masy nie należy miksować mikserem, jedynie dokładnie wymieszać ręcznie, aby nie było grudek. Do ciasta dodajemy pokrojone na mniejsze kawałeczki orzechy i skórkę otartą z pomarańczy (ścieramy tylko powierzchnię skórki, czyli tylko samą pomarańczową część), i mieszamy.  Formę na babeczki wykładamy papilotkami i napełniamy foremki do 3/4 wysokości

Kuchnia Łukasza
Walentynkowa Elwirka 85

Przepis jak na Elwirka Cake -  http://claudittemisscooking.blogspot.com/2013/02/elwirka-cake-apple-penaut.html Ale zamiast orzechów dodajemy mieszankę studencką 200 g.  Na wierzch ciasta dajemy kruszonkę: 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1/2 kostki margaryny tortowej 1/2 kostki margaryny rozpuszczamy i dodajemy do mąki i cukru. Mieszamy aż do uzyskania konsystencji takiej piaskowej

ClauditteMissCooking
Ciasteczka migdałowe z masłem orzechowym - low carb 715

szczypta soli wanilia (opcjonalnie) Wykonanie: Rozgrzej piekarnik do ok.175 stopni w dużej misce wymieszaj wszystkie sypkie składniki dodaj jajko, masło i ulep ciasto (najlepiej ręką) z ciasta lepimy 12 kulek wielkości dużego orzecha włoskiego, układamy na papierze do pieczenia i lekko przygniatamy. Zostawiamy odstępy bo ciastka trochę urosną.   Ciastka przed upieczeniem Pieczemy 10-12 minut. Po wyjęciu zostawiamy

Marta próbuje