ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:313/988)

Mazurek orzechowy z lukrem 205

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec na złoto 15-20 minut.  Zmielone orzechy zmiksować ze śmietaną, rumem i cukrem pudrem. Może się zdarzyć, że będzie potrzeba nieco więcej śmietany, jeśli masa będzie zbyt gęsta.  Posmarować równomiernie masą kruchy spód ciasta.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni(...)minut. Wyjąć i całkowicie wystudzić.  Śmietanę z cukrem pudrem wymieszać w rondelku i gotować przez 5 minut. Przestudzić i polać lukrem ciasto. Do lukru można dodać łyżkę ciemnego kakao, wtedy wierzch będzie czekoladowy.  Dekorujemy połówkami orzechów włoskich lub złotymi jajeczkami z czekolady

Kulinarne Inspiracje
Murzynek z orzechami i gruszkami. 117

żółtek ubijamy, dodajemy żółtka, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sodę, cały czas miksujemy, dodajemy łyżkami mąkę, kakao miksując,  wlewamy powoli olej, dodajemy pokruszone orzechy i kawałki gorzkiej czekolady, do wymieszanego ciasta (na wierzch)dodajemy  pokrojone gruszki, pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku(góra/dół- bez termoobiegu) 45 min. Posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą

Kuchnia Beaty
Rolada makowa 182

maszynce do mięsa przez sitko o najmniejszych okach lub uciera w makutrze. Do masy makowej dodaje się grubo posiekane orzechy włoskie, migdały, (namoczone, całe) rodzynki i kandyzowaną skórkę pomarańczową lub inne bakalie oraz miód. Upieczone ciasto polewa się lukrem i ewentualnie ozdabia ziarenkami maku lub kawałeczkami smażonej skórki pomarańczowej. Składniki: Ciasto: 5 szklanek mąki pszennej(...)łyżeczki proszku do pieczenia 250 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 jajko 2 żółtka 4-6 łyżek śmietany 18% Dodatkowo: polewa czekoladowa orzechy drobno posiekane puszka gotowego maku Wykonanie: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto wstawić je na 30 minut do lodówki. Po 30 minutach ciasto wyjąć podzielić na 2 części, każdą część rozwałkować. Masę makową równo rozłożyć

Pychotkaaa
Szarlotka rosyjska 131

obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Orzechy rozłupujemy, no chyba że kupujemy gotowe już łuskane i rozdrabniamy na mniejsze części. Następnie rozpuszczamy masło. W między czasie miksujemy żółtka z cukrem i dodajemy stopniowo rozpuszczone masło. Potem dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Ja wybrałam cukier migdałowy który nadał ciastu dodatkowego aromatu. W rondelku w którym rozpuszczaliśmy masło(...)wraz z cynamonem i rumem. Jeżeli ktoś nie lubi alkoholu to polecam aromat rumowy. Do zmiksowanej masy dodajemy pokrojone jabłka i rozdrobnione orzech i mieszamy. Na końcu dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i mieszamy. Gotowe ciasto wlewamy do tortownicy i pieczemy godzinę w temperaturze 180 stopni. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Drożdżowy warkocz z matchą, kakao i orzechami 109

średni dojrzały banan 2 łyżki kakao 2 łyżki wody 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich Wykonanie: Do niewielkiej miseczki nalewamy ciepłej wody (150 ml), wsypujemy drożdże i dokładnie mieszamy. Odstawiamy. Mąki przesiewamy do większej miski, dodajemy sól, cukier i dokładnie mieszamy. Dolewamy olej i rozpuszczone drożdże i wyrabiamy ciasto aż będzie jednolite. Jeśli ciasto jest zbyt suche, można dolać(...)wrzątkiem i odstawiamy na około 15 minut. W małym mikserze blendujemy obranego banana, odcedzone daktyle, kakao i wodę. Masę przekładamy do miseczki, dodajemy pokrojone orzechy i dokładnie mieszamy. Po upływie tego czasu każdą z części ciasta przekrawamy na pół i rozwałkowujemy na niezbyt grube kawałki o tej samej wielkości (mniej więcej, ciasto jest bardzo elastyczne i można jest troszkę “naciągnąć

Lamarida.pl
Tort pachnący kawą 300

www.sklep.coffea.pl , Dodatkowo: 1/2 szklanki mocnej kawy parzonej VASPIATTA ESPRESSO za sklepu www.sklep.coffea.pl , 50g mielonych orzechów laskowych, ozdoby czekoladowe do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt ciemny: Białka ubijam na sztywną pianę. Naprzemiennie dodaję żółtka oraz cukier. Nadal ubijając dodaję olej, mąkę, kakao, ocet i proszek do pieczenia. Ciasto wylewam na tortownicę o średnicy 22 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 35 minut(...)masy kawowej, wyrównuję. Następnie układam biszkopt jasny. Biszkopt smaruję 1/3 masy i układam drugi blat biszkoptu ciemnego.  5. Pozostałą masą smaruję boki i wierzch ciasta oraz dekoruję brzeg. Boki tortu obsypuję mielonymi orzechami. Wierzch tortu dodatkowo dekoruję ozdobami czekoladowymi.  Do nasączenia biszkoptu oraz przygotowania masy użyłam kawy VESPIATTA ESPRESSO, którą otrzymałam ze sklepu: www.sklep.coffea.pl . Kawa nadała tortowi wspaniałego

Tradycyjna kuchnia Kasi
Bakaliowa rolada z jabłkami 256

proszkiem do pieczenia. Dodać zmielone orzechy, wiórki kokosowe i posiekane nożem rodzynki. Wymieszać i odstawić. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli i ustawiając mikser na najwyższych obrotach, dodawać porcjami cukier. Zmniejszyć obroty do minimum i dodawać po jednym żółtku. Na końcu wsypać mąkę z bakaliami i wymieszać delikatnie łopatką. Ciasto wyłożyć na jabłka i równo rozsmarować. Wstawić

https:KKuchniaMniam
Orzechowe brownie z kubka 160

przydają się wyjątkowo kubki i filiżanki przystosowane do używania w mikrofalówkach, jak i same mikrofalówki :) Kilka zgrabnych ruchów przy mieszaniu i dwie minuty później możemy raczyć się czekoladową puszystością ciasta z filiżanki. U mnie wersja orzechowa ale Wy możecie dodać (lub zupełnie pominąć) to, na co akurat macie ochotę :) Maliny, siekane kawałki czekolady, a może pokruszoną krówkę? Wyobraźnia(...)orzechów włoskich Sposób przyrządzenia: 1. Masło przełóż do filiżanki i rozpuść. 2. Do masła dodaj mleko, sól i cukier - wymieszaj. 3. Dodaj mąkę, lekko posiekane orzechy i kakao - mieszaj do momentu otrzymania gęstego ciasta i wyrównaj. 4. Po środku zrób w cieście dziurę i wypełnij ją masłem orzechowym, przykryj ciastem. 5.   Wstaw do mikrofali i 'piecz' przez

Kuchnia w Słońcu Skąpana
SZARLOTKA Z ORZECHAMI 133

jabłek 2 łyżki bułki tartej Dodatkowo: 100 g posiekanych orzechów włoskich Wykonanie:  Jabłka obrać, pokroić ma małe kawałki, przełożyć do rondelka i delikatnie podgrzewać do momentu, kiedy zaczną się rozpadać. Następnie dodać bułkę tarta i wymieszać. Odstawić. Do przesianej mąki dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciastoCiasto p odzielić na 2/3 i 1/3 część. Obie zawinąć(...)minut),  mniejszą do zamrażarki. Blaszkę  wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wykleić ciastem z lodówki. Na ciasto wyłożyć przesmażone jabłka. Na jabłka zetrzeć na tarce ciasto z zamrażalnika. Całośc posypać posiekanymi orzechami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 55-60 minut

Walijskie Pichcenie
Słoneczna Latina 2756

łyżki cukru pudru, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, ½ łyżki śmietany 18%, 1/3 szklanki cukru kryształu, 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej, ½ słoiczka powideł śliwkowych, 100 g bakalii (orzechów, rodzynek, wiórków kokosowych, płatków migdałowych), Ciasto makowe: 4 białka, 3/4 szklanki cukru, 1 łyżeczka octu, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 3 łyżki suchego maku, Masa: 500ml mleka, 2 opakowania budyniu śmietanowego

Tradycyjna kuchnia Kasi
Baba wiśniowo-orzechowa 160

Wielkanoc. Tak, pamiętam o tym. Piękny słoneczny dzień i niesamowicie błękitne niebo, czas od czasu przysłaniane wielką, ciemną, burzową chmurą są kwintesencją lata. Na przekór tradycji to ciasto, w przeróżnych wersjach i wariacjach, na naszym stole gości dość często,. Jedni preferują ją jeszcze ciepłą i pachnącą, ja natomiast najbardziej lubię lekko wysuszone brzegi maczane w kubku ciepłego mleka... Baba:) Dzisiaj(...)pieczenie Mąkę przesiałam i wymieszałam z proszkiem do pieczenia. Masło utarłam z cukrem na puch, następnie nie przerywając ucierania dodawałam po 1 żółtku. Gdy ciasto osiągnęło jednolitą konsystencję, dodałam uprażone wcześniej na patelni mielone orzechy oraz mąkę z proszkiem do pieczenia, oraz sok który wypłynął z wiśni w procesie ich drylowania. Następnie wymieszałam ciasto z ubitą na sztywno pianą

Zapiski Młodej Żony
Korzenne ciastka z amarantusa i orzechów włoskich 165

podgrzej i wlej do reszty składników. Dodaj syrop klonowy. Wszystko wymieszaj dokładnie i wyrób lekko jak ciasto. Powinna powstać gęsta i lepka masa, pozwalająca się formować. W razie potrzeby dosyp więcej amarantusa lub dolej oleju kokosowego. Z masy uformuj 16 kul wielkości orzecha włoskiego, a następnie spłaszcz je, formując ciastka. Ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Piecz przez kwadrans

Food Square
CIASTECZKA ORZECHOWO-CYNAMONOWE 141

cynamon posiekajcie razem (jak przy wyrabianiu ciasta kruchego) aż do połączenia składników (ja używam do tego celu malaksera, dodaję również całe orzechy włoskie, bez skorupek oczywiście- siekają się podczas mieszania składników). Dodajcie jajo, szybko zagniećcie ciasto. Uformujcie z niego wałek, obwińcie folią spożywczą (lub aluminiową) i włóżcie na 1-2 godziny do lodówki. Piekarnik nagrzejcie do 180 st.  Wyciągnijcie

OliveandThyme
Ciasto z Masą Kawową 1408

proszku do pieczenia Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy po jednym żółtku ciągle ubijając. Na sam koniec wsypujemy bułkę tartą, zmielone orzechy i proszek do pieczenia. Mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Wykładamy na drugie ciasto i całość pieczemy około 40 minut. Masa kawowa: 4 żółtka 240 g cukru kryształu 1 szklanka mocnej zaparzonej kawy 1,5 łyżki mąki(...)dodajemy po łyżce kremu kawowego, otrzymując puszystą masę kawową. Wykonanie: Na ciasto kruche z pianą bakaliową wykładamy masę kawową. Przykrywamy drugim ciastem z pianą orzechową, pianą do środka. Lekko dociskamy i polewamy czekoladowym ganache i ewentualnie posypujemy zmielonymi orzechami. Odstawimy w chłodne miejsce, najlepiej na całą noc, warstwy muszą sobą przejść. Najlepsze na drugi, trzeci dzień. Ganache: 200 ml śmietany

Made By Mom And Son
Świąteczna, drożdżowa gwiazda z makiem 1921

Wypiek doskonały na zbliżające się święta. Ciasto jest mięciutkie i puszyste, a nadzienie makowo - orzechowe absolutnie genialne w smaku, dzięki podprażonym orzechom laskowym. Makowiec uformowany na kształt gwiazdy wygląda zjawiskowo i wydaje się być skomplikowany, ale tak naprawdę jest bardzo prosty do przygotowania. Chcesz zrobić na święta nietypowe ciasto z makiem? Ta gwiazda makowa będzie z pewnością smakować wszystkim! Składniki(...)ciasto: 420 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa 630) 200 ml mleka 1 jajko 30 g drożdży 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki soli 50 g masła Składniki na nadzienie: 150 g mielonego maku 150 ml mleka 4 czubate łyżki mielonych podprażonych orzechów laskowych 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki miodu 1 lyżka masła 1 /2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!