ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:310/988)

Murzynek 125

się pochwalić, że nasz przepis można było znaleźć w sobotnim dodatku Gazety Krakowskiej Ciasto: - 1 jajko - 200 g cukru - ½ kostki masła - 160 g mąki pszennej - 90 g mąki ziemniaczanej - 1 łyżka dowolnego dżemu - 1 łyżka kakao - 1/2 łyżki sody - 200 g mleka - ½ łyżeczki proszku do pieczenia - orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa Polewa - 5 łyżek cukru pudru - 1 jajko - 3 łyżki kakao(...)Następnie dodaję dżem, kakao, sodę i proszek do pieczenia. Po wymieszaniu wszystkich składników stopniowo dodaję mąkę i dalej mieszamy. Na samym końcu dodajemy mleko oraz orzechy, rodzynki i skórkę pomarańczową. Po wymieszaniu wszystkich składników ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej pergaminem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy 40 minut. Po wystudzeniu ciasta przygotowujemy polewę. Przygotowanie polewy zaczynamy

Kuchenne Wariacje
jabłecznik z cynamonowym budyniem (bez pieczenia) 382

wolę ciasta z galaretką. Zwłaszcza jeśli nie trzeba ich piec. W końcu kto by stał przy piekarniku w taki upał.  *foremka 25*34 cm Składniki: 2 duże paczki herbatników 1,5 kg kwaśnych jabłek 2 opakowania galaretki agrestowej 3/4 l mleka 2 opakowania budyniu waniliowego 2 łyżeczki cynamonu 5 łyżek cukru 200 g masła 100 g startych orzechów włoskich(...)herbatnikami i wstawić do lodówki.  Zimny budyń utrzeć z miękkim masłem. Wyłożyć na ciasto 3/4 kremu, warstwę herbatników i pozostały krem. Za pomocą siteczka górę ciasta posypać cynamonem a następnie pokryć orzechami.  Wstawić do lodówki. Kroić najlepiej na następny dzień

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Keto donuty dyniowe (Paleo, LowCarb) 125

grzybowej monotonii skierowała mnie ku słodkim kuchennym kreacjom, oczywiście na bazie dyni … Padło na keto donuty dyniowe. Pyszne oponki w standardowej glazurze z jogurtu i musu kokosowego z orzechami uświetniły moje dzisiejsze śniadanie , zaraz po jajecznicy z grzybami naturalnie. Keto dyniowe oponki Keto donuty dyniowe jako alternatywa dla dań z grzybami Przepis na te keto donuty dyniowe jest naprawdę fajny(...)dynia. Co do tej drugiej chyba zdążyliście się już zorientować... Dzisiaj królowa jesieni w kolejnej odsłonie - keto donuty dyniowe w glazurze jogurtowej z orzechami. Pyszności! Dania Deser , Przekąska Kuchnia Amerykańska , Wege Keyword ciastka , ciasto dyniowe , donuty , finger food , jogurt , pączki Porcje 6 sztuk Czas przygotowania 10 minut Czas gotowania 15 minut Składniki Donuty 2 jajka 0,75 szklanki puree

Modern Cave Girl
Mazurek z kremem czekoladowym z pieczonymi gruszkami i orzechami włoskimi 141

śmietanowymi kremami. Mazurki w moim wydaniu przypominają torciki i słodkie tarty. Ale warto je wypróbować, bo są pyszne! Miks kruchego mazurkowego ciasta, czekoladowego śmietanowego kremu, deserowego sosu, smak dopełnia soczysta pieczona gruszka której towarzyszy idealnie pasujący do niej orzech włoski. Moja rodzina już nie może się ich doczekać. Wypróbujcie koniecznie :) Składniki: (na tortownicę ok 22 cm) Ciasto: 180 g mąki(...)było gruszek a gdzie znajdował się krem czekoladowy. 5. Na sam wierzch posypać posiekane orzechy włoskie Chłodzenie:  Mazurka włożyć do zamrażalnika na 40 minut do 1 godziny, by krem stężał. Trzymać mazurka przez noc w lodówce. Najlepszy jest na następny dzień gdy ciasto delikatnie skruszeje, chodź do jedzenia nadaje się już po wyjęciu z zamrażalnika. Smacznego

KreatywnePiny
Pascha kakaowa z bakaliami 250

kostki miękkiego masła 1/3 szkl śmietany 30 % 1/2 szkl cukru pudru 2 łyżki kakao 50 g gorzkiej czekolady kilka migdałów 3 łyżki suszonej żurawiny 2 łyżki rodzynek 1/3 szkl orzechów 1. Ser mielimy trzykrotnie przez maszynkę do mięsa. Miękkie masło ucieramy z pudrem. Stopniowo dodajemy ser i śmietanę. Na koniec wsypujemy kakao. 2. Masę ucieramy dość długo aż podwoi swoją(...)lodówki na noc. 4. Rano wyjmujemy paschę i ostrożnie zdejmujemy gazę. Przekładamy na talerz i dekorujemy bakaliami, migdałami, żelkami lub innymi słodkościami. Smacznego! Kategoria: Ciasta , Przepisy , Słodkości i desery Tagged: czekolada , kakao , migdały , orzechy , pascha , ser , Wielkanoc , żurawina

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
EKSPRESOWE CIASTO ZE ŚLIWKAMI 97

uniwersalny przepis na ciasto będziecie do niego wracać jak nic. Do ciasta można dodać rozmaite owoce, nawet mrożone (bez uprzedniego rozmrażania), dodatki w postaci tartych orzechów, wiórków kokosowych, siemienia lnianego, rozmaitych bakalii. Gotowe ciasto koniecznie posypcie cukrem pudrem, podajcie i cieszcie się smakiem prostego, domowego ciasta. Ekspresowe ciasto ze śliwkami SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku

Zasmakuj Kuchni
ciasto Rzeszowiak 180

dodajemy cukier puder, żółtka, śmietanę oraz masło. Wszystko siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy i przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. (Opcjonalnie można ciasto podpiec). składniki na masę orzechową: 350 g orzechów, zmielonych 170 g cukru kryształu 2 białka 120 ml mleka 1 łyżka masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Orzechy, zalewamy gorącym mlekiem, dodajemy cukier, żółtka(...)gładką masę. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy wraz z rodzynkami do masy serowej, delikatnie mieszamy. Całość wykładamy równomiernie na maku i orzechach. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 70 -80 min. Po upieczeniu pozostawiamy ciasto w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia. Polewamy polewą czekoladową. Dowolnie dekorujemy

Domowy Smak Jedzenia
569. Wtorek. Kukurydziana muffina. 138

pieczenia coś do posłodzenia cynamon, szczypta soli, aromat waniliowy + kilka daktyli orzechy Mąkę przesiewamy i miksujemy z resztą składników. Daktyle kroimy w kostkę, dodajemy do ciasta. Przelewamy masę do maczynka\papilotki\foremki, posypujemy orzechami i pieczemy przez ok.30min w piekarniku nagrzanym do 180stopni

More food, love and dreams
Cukiniowe cudo - 180 kcal? 236

swoją drogą, to oznacza, ze koty nie płaczą?) :D Czasami z mojego gapiolstwa wychodzą całkiem dobre rzeczy. Jak? Dzisiaj zapomniałam o mące i o orzechach (dobra orzechy zjadłam zanim je 'wsadziłam' do ciasta) co spowodowało, że wypiek jest taki ''dietetyczny''. Jedyny minus jaki zauważyłam->cisto jest bardzo, bardzo mokre oraz odrobinę pracochłonne! Ale smaczne bez dwóch zdań, co jest

fitolarun.blogspot.com
Ciastka owsiane 91

jeśli oczywiście zostanie jakieś do rana:) Do ciastek można dodać zamiast żurawiny rodzynki albo miechunkę. Migdały również można zastąpić na przykład orzechami laskowymi, przepis jest bardzo łatwy i szybki do przygotowania. Można zrobić je w każdej chwili przygotowanie ciasta trwa tyle, co rozgrzanie piekarnika. Zamiast kupować ciastka w sklepie lepiej przygotować je własnoręcznie. Ciastka można upiec w większej ilości(...)cukrem na puszystą masę. Następnie dodać jajka , mąkę , cynamon, otręb y i płatki owsiane, posiekane migdały i żurawinę , dokładnie połączyć. Ciasto schłodzić w lodówce przez 10 minut, będzie się lepiej formować.  Zwilżonymi dłońmi formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem odstępów. Wilgotnymi palcami spłaszczyć kulki ciasta. Wstawić do piekarnika , piec

SprawdzonaKuchnia.pl
Torcik leśny mech 142

Ciasto bardzo znane ale jakoś nie miałam okazji go zrobić. Jest pyszne! Idealne na jesień! Wyglądem wkomponowuje się w kolory złotej jesieni. A robi się je błyskawicznie! Biszkopt (tortownica 18 cm): 2 jajka 2/3 szklanki cukru 200 g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego) 2/3 szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 1 szklanka śmietanki36(...)placek biszkoptu. Na nim rozkładamy połowę kremu, przykrywamy drugim plackiem. Całość delikatnie dociskamy. Dalej ponownie rozsmarowujemy resztę kremu oraz wysypujemy pokruszony biszkopt z granatem. Na wierchu ciasta układamy czekoladowe grzybki oraz pokrojone orzechy laskowe

VioletoweKucharzenie
Rogale marcińskie 74

miodu 60 g orzechów włoskich 100 g migdałów blanszowanych 8 szt biszkoptów 2 łyżki skórki pomarańczy 1 jajko Dodatkowo 120 g cukru pudru 60 g orzechów włoskich 1 jajko 2 łyżki mleka Ciasto półfrancuskie 30 g masła rozpuść w rondelku. Pozostałe masło odstaw do lodówki. Mleko podgrzej, żeby było lekko ciepłe (ale nie gorące). Mąkę wsyp do misy miksera(...)Ciasto pokrój na 12 prostokątów o długich bokach. Za pomocą rękawa cukierniczego nakładaj nadzienie, pozostawiając brzegi wolne. Możesz rozsmarować nadzienie, ale nie jest to konieczne. Zwiń kawałek ciasta od najszerszej części i natnij je na środku, rozłóż wierzchołki i zwiń w rogala. Tak przygotowane rogale układaj na natłuszczonej blaszce i przykryj ściereczką. Odstaw na 40 minut do wyrośnięcia. Jajko wymieszaj

Przepisy na widelcu
Rogale Marcińskie edycja II 164

jajko 3 łyżki cukru szczypta soli 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 200 g miękkiego masła 25 g masła rozpuszczonego do ciasta Nadzienie: 300 g białego maku od Green Essence 100 g masy marcepanowej 100 g blanszowanych migdałów 100 gram orzechów włoskich 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki gęstej śmietany 3 pokruszone podłużne biszkopty Dodatkowo: 1 jajko(...)chłodzimy 45 minut w lodówce. Proces wałkowania powtarzamy 3 razy, chłodząc ciasto między wałkowaniem przez 30 minut.  Po ostatnim wałkowaniu ciasto owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez kilka godzin minimum 5. Mak oraz orzechy parzymy wrzącą wodą, zostawiamy na 15 minut, po czym odcedzamy i dobrze odciskamy z nadmiaru wody, najlepiej przez tetrową lub bawełnianą ściereczkę. Sparzony

Życie zaczyna się w kuchni
Wieniec Z Białym Makiem 94

cukru esencja waniliowa nadzienie z białego maku: 120 g białego maku mielonego 2 łyżki miodu 25 g cukru 1/4 szkl  wody 1 białko  1 łyżeczka masła orzechy, rodzynki, żurawina drobno posiekane (ewentualnie) esencja migdałowa lub cukier migdałowy lukier: 1/2 szkl cukru pudru 2 łyżki gorącej wody 1. Z ciepłego mleka, drożdży oraz łyżki cukru robimy zaczyn i odstawiamy(...)mąki, dodajemy żółtko, resztę cukru, szczyptę soli i esencję waniliową. Wyrabiamy ciasto. Gotowe odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut. 4. Wystudzony mak mieszamy z orzechami i esencją migdałową oraz ubitym białkiem. 5. Wyrośnięte ciasto, odgazowujemy i wałkujemy na prostokąt. Następie wykładamy masę makową i zwijamy całość w roladę. 6.Końce łączymy i całość łączymy w okrąg. Wykładamy na blaszkę

Gotowanie...to proste !
Castagnaccio - toskańskie ciasto kasztanowe 53

wody 80 g orzechów włoskich 40 g orzeszków piniowych 40 g rodzynek rozmaryn świeży 1/3 szkl. oliwy sól Piekarnik nastawić na 200 stopni C.  Rodzynki namoczyć przez kilka minut w ciepłej wodzie i odsączyć, orzechy posiekać. Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli. Powoli wlewać wodę, cały czas mieszając, żeby nie utworzyły się grudki. Powstanie ciasto płynne jak śmietana(...)Okrągłą formę natłuścić oliwą i wlać ciasto.Posypać orzechami włoskimi i piniowymi. Posypać rozmarynem i polać resztą oliwy.  Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 30 minut, aż ciasto będzie suche i popękane z wierzchu. Wystudzić przed podaniem. Smacznego

wyzwania kuchenne