Ciasto można po prostu posypać cukrem pudrem, ale ja najbardziej lubię je polać rozpuszczoną (z kilkoma łyżkami kremówki) gorzką czekoladą, a następnie obsypać wiórkami kokosowymi. Masa makowa: 400 g mielonego maku (2 torebki) 4 jajka 1,5 szklanki mleka 100 g rozpuszczonego masła (pół kostki) 100 g płynnego miodu 50 g rozkruszonych na pył herbatników 1 szklanka drobno posiekanych orzechów(...)rozpuszczone masło ( może być ciepłe, ale nie gorące). Mieszamy. Dodajemy cukier z wanilią, rozkruszone na pył (można rozkruszyć w malakserze lub wałkiem) herbatniki, starte jabłka oraz drobno pokrojone orzechy (ja najbardziej lubię miks włoskich, laskowych i migdałów). Mieszamy do połączenia. Białka ubijamy w osobnej misce na sztywno. Dodajemy po trochu białek do masy makowej i delikatnie mieszamy. Gdy wmieszamy całe
Poezja smakupomocą miksera. Wbij żółtko i zmiksuj ponownie. W osobnej misie wymieszaj mąkę z sodą oczyszczoną i solą. Połącz zawartość obu misek. Odłóż ok. 20 orzechów pekan, a resztę drobno posiekaj. Dodaj do ciasta i zagnieć, aż otrzymasz jednolitą masę. Z ciasta uformuj kulę i włóż ją na 30 minut do lodówki. Piekarnik nagrzej do 160ºC . Ciasto podziel na 20 równych
Food Squaremasło, cukier i syrop waniliowy. W oddzielnym naczyniu mieszamy mielone orzechy, mąkę, kakao i sól. Cały czas miksując dodajemy sypkie składniki do masy maślanej. Kiedy ciasto jest jednolite formujemy z niego kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blasze, lekko spłaszczamy, dekorujemy orzechem i pieczemy około 10 minut. Wystudzone ciastka przechowujemy w szczelnym naczyniu, podżerając w chwilach słabości. Są świetne- mocno
les mirabellesmoja rodzinka uwielbiamy różnego rodzaju ciasta z kremami, ale czasami mam ochotę na proste ciasto, które można zjeść zaraz po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu. Takim ciastem jest Wiewiórka. Przygotowanie jego zajmuje kilka chwil, a jest ono aromatyczne, pachnące bakaliami i zachowujące długo świeżość. Składniki na blaszkę o wymiarach 30×23 cm. Składniki: 4 jajka 2 szklanki mąki pszennej(...)jabłka, orzechy, odciśniętą i pokrojoną żurawinę. Ponownie delikatnie wymieszać do połączenia składników. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 45-50 minut. Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową i posypać posiekanymi orzechami
Danka Pichcimaki ziemniaczanej lub 1 budyn waniliowy+3/4 szklanki wody 1/2 szklanki rodzynek garsc orzechow wloskich Z podanych skladnikow zagniesc kruche ciasto.Uformowac kule i ciasto wstawic na 1/2-1 godz do lodowki.Namoczyc i umyc rodzynki.Posiekac orzechy. Jablka umyc,obrac,pokroic na cwiartki,usunac gniazda nasienne,miazsz pokroic w plasterki.Wlozyc do rondla,zasypac cukrem i podgrzewac,zeby puscily sok.Pogotowac kilka minut.W(...)zimnej wody rozpuscic budyn lub make ziemniaczana i wymieszac z gotujacymi sie jablkamiDodac rodzynki i orzechy .Odstawic do wystygniecia. Piekarnik nagrzac do 190 °C.Wylozyc papierem do pieczenia tortownice,boki posmarowac maslem. 2/3 ciasta rozwalkowac przez folie spozywcza na oproszonej maka stolnicy,wylozyc nim dno tortownicy i uformowac rand.Ponakluwac widelcem.Na ciasto nalozyc przygotowana mase z jablkami.Reszte ciasta zetrzec na grubych oczkach
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!napojami – słodycze wybieramy samemu przy ladach, bo oferta zmienia się w zależności od pory roku. A jest w czym wybierać :) My zdecydowaliśmy się na dwa rodzaje ciasta: czekoladowo-gruszkowe z kawałkami orzechów i jabłkowo cynamonowe oraz na zestaw pralinek: pistacjową, sernik z polewą truskawkową i piernik w czekoladzie. Mimo mocnego postanowienia, że zamawiam gorącą czekoladę po zjedzeniu wszystkich tych
Ciastkozercymieszamy wszystkie składniki prócz mleka Wlewamy mleko i nadal ucieramy na doskonałą masę Do metalowej blaszki nakładamy papierowe papilotki Do każdej nakładamy niezbyt czubato masę z ciasta Na wierzch można dodatkowo położyc orzechy Wstawiamy na około 15 min. do nagrzanego piekarnika Pieczemy do wyrośnięcia i zarumienienia Z tej porcji wychodzi około 7 sztuk babeczek, składniki najlepiej podwoić
Proste Potrawywymieszaj składniki płynne: mleko, jogurt, masło, jajko. Połączy zawartość obu naczyń, lekko wymieszaj ( tylko do połączenia składników) i dodaj pokrojone jabłka. Gotowe ciasto przełóż do foremek na muffiny (wypełniałam je do pełna). Z wierzchu posyp orzechami i cukrem demerara. Piecz około 25 minut w temperaturze 190ºC. Wyjmij i wystudź na kratce. Smacznego
Kuchnia bezglutenowaszczypta soli. Składniki na nadzienie: 75 dag winnych jabłek, 2 łyżki cukru, ½ łyżeczki cynamonu, 15 dag posiekanych orzechów włoskich, 37,5 dag maku, 2 jajka, 20 dag roztopionego masła. Składniki na kruszonkę: 10 łyżek cukru 10 łyżek mąki 10 łyżek oleju Wykonanie ciasta drożdżowego: Drożdże rozmieszać w ciepłym mleku z odrobiną mąki i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut(...)wyrośnięcia. Jabłka obrać, zetrzeć, posypać dwoma łyżkami cukru z cynamonem i odstawić. Wykonanie nadzienia makowego: Mak sparzyć, osączyć, wbić jajka, wlać roztopione masło, posypać orzechami i połączyć składniki. Składanie placka: Formę posmarować tłuszczem i wyłożyć ciastem drożdżowym. Następnie jabłka, a na nie masę makową. Wymieszać składniki na kruszonkę, posypać rękami po cieście i odłożyć na 20 minut do wyrośnięcia. Rozgrzać
Tradycyjna KuchniaCiasto marchewkowe to słodki placek ze startą marchewką. Marchewka nadaje mu miękką i wilgotną konsystencję. Składniki: 1,5 szklanki startej marchewki 1,5 szklanki mąki 4 jajka 1 szklanka oleju 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka cukru waniliowego pół szklanki pokrojonych orzechów włoskich pół(...)ciasto go wchłonie. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z solą, sodą, proszkiem do pieczenia i cynamon. Na końcu wsypujemy marchewkę, orzechy i wiórki kokosowe. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy na nią ciasto i pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego
Pyszności SłodkościCiasto marchewkowe to słodki placek ze startą marchewką. Marchewka nadaje mu miękką i wilgotną konsystencję. Składniki: 1,5 szklanki startej marchewki 1,5 szklanki mąki 4 jajka 1 szklanka oleju 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka cukru waniliowego pół szklanki pokrojonych orzechów włoskich pół szklanki wiórków kokosowych(...)momentu aż ciasto go wchłonie. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z solą, sodą, proszkiem do pieczenia i cynamon. Na końcu wsypujemy marchewkę, orzechy i wiórki kokosowe. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy na nią ciasto i pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego
Salonik smakówOrzechy przydadzą Wam się w tym czasie, gdyż mają sporo cynku i wapnia poprawiającego odporność, magnezu i żelaza, które poprawią Wasze samopoczucie. No i przede wszystkim pamiętajcie: zgodnie z zaleceniami - to bakterie się głodzi, WIRUSY SIĘ KARMI. Mąkę to pewnie wszyscy macie - widziałem w sklepach :) Składniki: - mąka - olej - orzechy włoskie - cynamon Wykonanie: Z mąki i wody robimy lejące się ciasto
Kryzysowa Książka Kucharskaorzechy i dokładnie wymieszać tak, żeby karmel pokrył je z każdej strony. Wyłożyć orzechy cienką warstwą na papier do pieczenia, zostawić do ostygnięcia. Orzechy w karmelu połamać na małe kawałki (najlepiej wałkiem do ciasta). Masę na lody przelać do maszynki. Pod koniec dodać pokruszone orzechy. Przełożyć lody do pudełka, zamrozić. Smacznego! Ja tymczasem idę się wykąpać i spać; przerażamnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzesito, wlewamy orzechy razem z wodą i pulpą, odciskamy pulpę. Pulpy z orzechów nie wyrzucajcie! Można jej z powodzeniem użyć jako dodatek do ciasta (zmniejszając ilość wymaganej mąki na rzecz pulpy- mąki z orzechów), zagęstnik do curry (jest idealna!) albo wkładkę do porannego smoothie lub müsli. Jeśli nie chcecie jej używać teraz, można ją zamrozić i użyć później. Parzymy mocne
Karo in the KitchenCisto o wdzięcznej nazwie wiewiórka :) Naprawdę pyszne. Puszyste, mięciutkie z orzechami, jabłkami i rozgrzewającym cynamonem. W sam raz na jesienne dni. Ja piekę to ciasto przez cały rok, ale kojarzy mi się ono właśnie z jesienią. Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 2 łyżki miodu 2 szklanki mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu(...)łyżeczka kakao 150 ml. oleju 3 jabłka 1 szklanka orzechów włoskich Wykonanie: Jajka utrzeć z cukrem i miodem. Dodać mąkę, sodę proszek, cynamon, kakao. Następnie wlać olej, zmiksować. Jabłka obrać i pokroić w kostkę, dodać do ciasta. Na koniec wsypać orzechy.Wszystko wymieszać łyżką. Ciasto wylać na blaszkę wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Piec 40-45 minut w piekarniku nagrzanym
Agusiowe smakołyki