kostki miękkiego masła 1/3 szkl śmietany 30 % 1/2 szkl cukru pudru 2 łyżki kakao 50 g gorzkiej czekolady kilka migdałów 3 łyżki suszonej żurawiny 2 łyżki rodzynek 1/3 szkl orzechów 1. Ser mielimy trzykrotnie przez maszynkę do mięsa. Miękkie masło ucieramy z pudrem. Stopniowo dodajemy ser i śmietanę. Na koniec wsypujemy kakao. 2. Masę ucieramy dość długo aż podwoi swoją(...)lodówki na noc. 4. Rano wyjmujemy paschę i ostrożnie zdejmujemy gazę. Przekładamy na talerz i dekorujemy bakaliami, migdałami, żelkami lub innymi słodkościami. Smacznego! Kategoria: Ciasta , Przepisy , Słodkości i desery Tagged: czekolada , kakao , migdały , orzechy , pascha , ser , Wielkanoc , żurawina
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyuniwersalny przepis na ciasto będziecie do niego wracać jak nic. Do ciasta można dodać rozmaite owoce, nawet mrożone (bez uprzedniego rozmrażania), dodatki w postaci tartych orzechów, wiórków kokosowych, siemienia lnianego, rozmaitych bakalii. Gotowe ciasto koniecznie posypcie cukrem pudrem, podajcie i cieszcie się smakiem prostego, domowego ciasta. Ekspresowe ciasto ze śliwkami SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku
Zasmakuj Kuchnidodajemy cukier puder, żółtka, śmietanę oraz masło. Wszystko siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy i przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. (Opcjonalnie można ciasto podpiec). składniki na masę orzechową: 350 g orzechów, zmielonych 170 g cukru kryształu 2 białka 120 ml mleka 1 łyżka masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Orzechy, zalewamy gorącym mlekiem, dodajemy cukier, żółtka(...)gładką masę. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy wraz z rodzynkami do masy serowej, delikatnie mieszamy. Całość wykładamy równomiernie na maku i orzechach. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 70 -80 min. Po upieczeniu pozostawiamy ciasto w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia. Polewamy polewą czekoladową. Dowolnie dekorujemy
Domowy Smak Jedzeniapieczenia coś do posłodzenia cynamon, szczypta soli, aromat waniliowy + kilka daktyli orzechy Mąkę przesiewamy i miksujemy z resztą składników. Daktyle kroimy w kostkę, dodajemy do ciasta. Przelewamy masę do maczynka\papilotki\foremki, posypujemy orzechami i pieczemy przez ok.30min w piekarniku nagrzanym do 180stopni
More food, love and dreamsswoją drogą, to oznacza, ze koty nie płaczą?) :D Czasami z mojego gapiolstwa wychodzą całkiem dobre rzeczy. Jak? Dzisiaj zapomniałam o mące i o orzechach (dobra orzechy zjadłam zanim je 'wsadziłam' do ciasta) co spowodowało, że wypiek jest taki ''dietetyczny''. Jedyny minus jaki zauważyłam->cisto jest bardzo, bardzo mokre oraz odrobinę pracochłonne! Ale smaczne bez dwóch zdań, co jest
fitolarun.blogspot.comjeśli oczywiście zostanie jakieś do rana:) Do ciastek można dodać zamiast żurawiny rodzynki albo miechunkę. Migdały również można zastąpić na przykład orzechami laskowymi, przepis jest bardzo łatwy i szybki do przygotowania. Można zrobić je w każdej chwili przygotowanie ciasta trwa tyle, co rozgrzanie piekarnika. Zamiast kupować ciastka w sklepie lepiej przygotować je własnoręcznie. Ciastka można upiec w większej ilości(...)cukrem na puszystą masę. Następnie dodać jajka , mąkę , cynamon, otręb y i płatki owsiane, posiekane migdały i żurawinę , dokładnie połączyć. Ciasto schłodzić w lodówce przez 10 minut, będzie się lepiej formować. Zwilżonymi dłońmi formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem odstępów. Wilgotnymi palcami spłaszczyć kulki ciasta. Wstawić do piekarnika , piec
SprawdzonaKuchnia.plCiasto bardzo znane ale jakoś nie miałam okazji go zrobić. Jest pyszne! Idealne na jesień! Wyglądem wkomponowuje się w kolory złotej jesieni. A robi się je błyskawicznie! Biszkopt (tortownica 18 cm): 2 jajka 2/3 szklanki cukru 200 g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego) 2/3 szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 1 szklanka śmietanki36(...)placek biszkoptu. Na nim rozkładamy połowę kremu, przykrywamy drugim plackiem. Całość delikatnie dociskamy. Dalej ponownie rozsmarowujemy resztę kremu oraz wysypujemy pokruszony biszkopt z granatem. Na wierchu ciasta układamy czekoladowe grzybki oraz pokrojone orzechy laskowe
VioletoweKucharzeniemiodu 60 g orzechów włoskich 100 g migdałów blanszowanych 8 szt biszkoptów 2 łyżki skórki pomarańczy 1 jajko Dodatkowo 120 g cukru pudru 60 g orzechów włoskich 1 jajko 2 łyżki mleka Ciasto półfrancuskie 30 g masła rozpuść w rondelku. Pozostałe masło odstaw do lodówki. Mleko podgrzej, żeby było lekko ciepłe (ale nie gorące). Mąkę wsyp do misy miksera(...)Ciasto pokrój na 12 prostokątów o długich bokach. Za pomocą rękawa cukierniczego nakładaj nadzienie, pozostawiając brzegi wolne. Możesz rozsmarować nadzienie, ale nie jest to konieczne. Zwiń kawałek ciasta od najszerszej części i natnij je na środku, rozłóż wierzchołki i zwiń w rogala. Tak przygotowane rogale układaj na natłuszczonej blaszce i przykryj ściereczką. Odstaw na 40 minut do wyrośnięcia. Jajko wymieszaj
Przepisy na widelcujajko 3 łyżki cukru szczypta soli 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 200 g miękkiego masła 25 g masła rozpuszczonego do ciasta Nadzienie: 300 g białego maku od Green Essence 100 g masy marcepanowej 100 g blanszowanych migdałów 100 gram orzechów włoskich 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki gęstej śmietany 3 pokruszone podłużne biszkopty Dodatkowo: 1 jajko(...)chłodzimy 45 minut w lodówce. Proces wałkowania powtarzamy 3 razy, chłodząc ciasto między wałkowaniem przez 30 minut. Po ostatnim wałkowaniu ciasto owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez kilka godzin minimum 5. Mak oraz orzechy parzymy wrzącą wodą, zostawiamy na 15 minut, po czym odcedzamy i dobrze odciskamy z nadmiaru wody, najlepiej przez tetrową lub bawełnianą ściereczkę. Sparzony
Życie zaczyna się w kuchnicukru esencja waniliowa nadzienie z białego maku: 120 g białego maku mielonego 2 łyżki miodu 25 g cukru 1/4 szkl wody 1 białko 1 łyżeczka masła orzechy, rodzynki, żurawina drobno posiekane (ewentualnie) esencja migdałowa lub cukier migdałowy lukier: 1/2 szkl cukru pudru 2 łyżki gorącej wody 1. Z ciepłego mleka, drożdży oraz łyżki cukru robimy zaczyn i odstawiamy(...)mąki, dodajemy żółtko, resztę cukru, szczyptę soli i esencję waniliową. Wyrabiamy ciasto. Gotowe odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut. 4. Wystudzony mak mieszamy z orzechami i esencją migdałową oraz ubitym białkiem. 5. Wyrośnięte ciasto, odgazowujemy i wałkujemy na prostokąt. Następie wykładamy masę makową i zwijamy całość w roladę. 6.Końce łączymy i całość łączymy w okrąg. Wykładamy na blaszkę
Gotowanie...to proste !wody 80 g orzechów włoskich 40 g orzeszków piniowych 40 g rodzynek rozmaryn świeży 1/3 szkl. oliwy sól Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Rodzynki namoczyć przez kilka minut w ciepłej wodzie i odsączyć, orzechy posiekać. Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli. Powoli wlewać wodę, cały czas mieszając, żeby nie utworzyły się grudki. Powstanie ciasto płynne jak śmietana(...)Okrągłą formę natłuścić oliwą i wlać ciasto.Posypać orzechami włoskimi i piniowymi. Posypać rozmarynem i polać resztą oliwy. Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 30 minut, aż ciasto będzie suche i popękane z wierzchu. Wystudzić przed podaniem. Smacznego
wyzwania kuchenneszczypta soli Orzechy podprażyć na suchej patelni i zmielić (na drobno) za pomocą malaksera (można młynkiem). Z wszystkich składników zagnieść jednolite ciasto. Z masy formować kulki (o wielkości orzecha włoskiego) i lekko spłaszczone układać na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Można lekko docisnąć widelcem.) Ciastka piec (na złoty kolor) 15-20 minut w 190 stopniach
Di gotujepołączy. Dalej ucierając dodawać mąkę przesianą z sodą i solą. Na koniec dodać 1/2 szklanki sezamu. Ciasto wstawić na ok. 1-2 godziny do lodówki. Schłodzone ciasto nabierać łyżką, formować kulki wielkości włoskiego orzecha, obtaczać w pozostałym sezamie i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie, gdyż ciasto się rozleje. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec
Mix smakubardzo szybkie i proste ciasto, do którego nawet nie trzeba zbytnio się przykładać i wyciągać miksera, bo wystarczy kilka ruchów łyżką i ciasto gotowe! W cieście tym jest mnóstwo bakalii- dodałam posiekane orzechy włoskie, laskowe oraz migdały- z delikatną nutką pomarańczy, dzięki dodatkowi skórki oraz soku, a całość polana lukrem- pyszności :) Ciasto pięknie wyrasta, jest zwarte i gliniaste dzięki czemu
Kraina Miodem Płynąca