budyniu 1 szklanka śmietany 30% 1 szklanka mleka 4 łyżki oleju 2 cale jajka 4 żółtka Beza 6 białek 15 dek cukru 15 orzechów zmielonych 1 łyżka bułki tartej Wykonanie: Ze składników na ciasto zagnieść kruche wyłożyć na brytfankę. Następnie przygotować ser: ucierając go z cukrem, cukrem wanilinowym i budyniem. Następnie wlać śmietanę, mleko, olej, 2 jajka i 4 żółtka(...)dalej ucierać. Całość wylać na ciasto kruche. Białka ubić na sztywno z cukrem następnie mieszać w to orzechy z bułką tartą i łyżką wyłożyć bezę na ser tak aby nie utonęła. Piec godzinę
Pychotkaaacukrem na puszystą masę. Dodajemy olejek waniliowy. Nie przerywając miksowania stopniowo wsypujemy przesiane mąki. Dokładnie mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy ( lekko podsypanej mąką ). Wycinamy kieliszkiem kółka. . Pieczemy ok. 12 minut, do stwardnienia i lekkiego przyrumienienia ciasteczek. W tym czasie roztapiamy polewy i siekamy orzechy. Po wyciągnięciu z piekarnika studzimy ciasteczka na kratce i dekorujemy czekoladą i orzechami. Zajadamy po zastygnięciu
Ostra na SłodkoCiasto Maxi King to domowa wersja znanego batonika. Ciasto bez pieczenia, proste w wykonaniu na gofrach z masą mleczną, rozpływającą się masą orzechową i czekoladą. Deser powstał dzięki uprzejmości marki Helio, Stovit. Składniki: 1 opakowanie gotowych gofrów ok. 700 ml śmietanki 30% 5 łyżki cukru pudru Opakowanie cukru waniliowego 2 opakowania śmietan fix 250 g Mascarpone 250g masy orzechowej Helio(...)wykładamy część bitej śmietany, równo rozsmarowujemy. Masę kajmakową lekko podgrzewamy aby miała konsystencję płynną. Ostudzony kajmak i wykładamy resztę śmietany. Ciasto chłodzimy około 10 minut. Następnie na zimne ciasto wylewamy rozpuszczoną czekoladę i posypujemy orzechami i migdałami. Schładzamy najlepiej całą
Podróż w kulinariadyni, a później ciasto! Wyszło przepysznie! Składniki: 2 szkl puree z dyni 3 szkl mąki pszennej typ 500, np. TOTA 1 szkl oliwy 3/4 szkl cukru brązowego 4 jajka 2 łyżeczki sody 1 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka świeżego startego imbiru 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 3 łyżeczki cynamonu szczypta soli 2 garście orzechów włoskich 1 filiżanka rodzynek namoczonych(...)średnich obrotach, następnie dodać stopniowo po jednym jajku, i na przemian puree z dyni oraz mąkę z dodatkami, cały czas miksując. Na koniec dodać orzechy, pestki dyni i rodzynki, delikatnie przemieszać. Ciasto wylać do okrągłej foremki, wysmarowanej masłem i wysypanej kaszką manną. Piec ok 60-70 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Kiedy ostygnie oprószyć je cukrem pudrem
Trufelkowoktóre można zastosować: zamiast tartej skórki z pomarańczy można zastosować skórkę z cytryn, limonek, mandarynek, można użyć ekstrakt waniliowy, cynamon, można dodać rodzynki, siekane orzechy - co przyjdzie do głowy. Można też do połowy ciasta dodać kakao i zrobić ciasto marmurkowe. No i na koniec historia z ciotką Hankitą: Teresa, abyśmy nie zjedli wszystkiego od razu, ciasto z jednej foremki(...)płaskich łyżeczek proszku do pieczenia tarta skórka z 3 pomarańczy, lub z 3 cytryn, lub wanilia, lub rodzynki, lub pokrojone orzechy, lub to, co ci do głowy wpadnie odrobina tłuszczu do nasmarowania foremek odrobina cukru (najlepiej trzcinowego) do posypania ciasta Przygotowanie ciasta: Mikser w dłoń! W misce zmiksuj śmietanę (lub miękkie masło) z cukrem. Nie przestając miksować dodawaj po kolei
Grahamka, weka i kajzerkarozpuszczoną i ostudzoną żelatynę. Całość przekładamy na masę krówkę. Na bitą śmietanę nakładamy drugą część ciasta. Czekolady mleczne rozpuszczamy na parze z odrobiną mleka i masła. Jeżeli mamy orzechy laskowe musimy je najpierw uprażyć w piekarniku(...)temperaturze ok 200 ° jakieś 5-10 minut. Następnie musimy je pokruszyć na przykład w blenderze czy po prostu tłuczkiem do mięsa J Jeżeli mamy orzechy ziemne niesolone po prostu wykładamy je na górę ciasta i polewamy naszą rozpuszczoną i ostudzoną czekoladą. Przed podaniem ciasta
Słodkie ciachoagrestowe 2 galaretki wiśniowe ok. 100 g orzechów włoskich garść migdałów (można pominąć) ok. 80 g rodzynek brzoskwinie z puszki cukier puder do smaku Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo wsypujemy cukier, a następnie dodajemy po 1 żółtku. Na końcu dodajemy olej oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przelewamy do formy (21x32cm, może być ciut(...)Szybko ubiłam więc śmietanę i dodałam do niej galaretkę o kisielowatej konsystencji (galaretka nie może stężeć całkowicie). Następnie przygotowałam bakalie (posiekałam orzechy i migdały, zalałam wrzątkiem rodzynki) i pokroiłam brzoskwinie. Jak widzicie przy dobrej organizacji pracy ciasto nie jest wcale tak czasochłonne jak mogłoby się wydawać. Masę piankową warto rozprowadzić dość szczelnie po powierzchni ciasta, tak by przy wylewaniu
Smaki Na TalerzuMieszamy wszystko dokładnie i odstawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200°. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Do orzechów dodajemy łyżkę mąki i dokładnie mieszamy – dzięki temu nie opadną na dno ciasta. Do miski wbijamy jaja i dodajemy cukier – ubijamy mikserem do uzyskania puszystej masy. Do tego dodajemy ostudzoną czekoladę z masłem i delikatnie(...)mieszamy do połączenia. Na sam koniec dodajemy szczyptę soli, orzechy w mące i dodatkową łyżkę mąki – dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Gotowe ciasto wylewamy do blachy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25-30 minut, do chwili gdy wierzch stanie się błyszczący i popękany. Wystawiamy do ostygnięcia. Powrót na górę
Smaczna Stronamargaryny) cukier waniliowy Krem śmietankowy 0,5 l śmietany 36% 3 łyżeczki żelatyny Polewa 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (lub gotowa puszka ugotowanego toffi) 10 dag orzechów włoskich Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie równe części. Przełożyć je do dwóch identycznych, prostokątnych foremek, wyłożonych papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni(...)czas zanurzona w wodzie). Śmietanę ubić na puszystą masę, dodać do niej wcześniej rozpuszczoną żelatynę. Kremem śmietankowym przełożyć ostudzone placki. Na wierzchu rozsmarować ostudzone ugotowane mleko i posypać posiekanymi orzechami. Przechowywać w lodówce. Najsmaczniejsze po dwóch dniach, kiedy placki zmiękną. Artykuł Miodowe z toffi pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniaproszku do pieczenia Budyń: 2 budynie waniliowe bez cukru 30 g masła 5 łyżek cukru 3 szkl mleka Masa orzechowa: 250 ml mleka 3/4 szkl cukru 200 g zmielonych orzechów włoskich 300 g miękkiego masła mały słoik powideł śliwkowych Polewa: 100 g czekolady gorzkiej 100 g śmietanki 30% Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i ubijać aż piana(...)powidłami. 2 opakowania budyniu wymieszać z 2 szklankami zimnego mleka. Pozostałe mleko, masło i cukier zagotować. Ugotować budyń. Gorący wylać na powidła i przykryć drugim blatem ciasta. Ostudzić. Masa orzechowa: Mleko, cukier i orzechy prażyć aż odparuje cały płyn, ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch. Cały czas miksując dodawać po łyżce uprażonych orzechów. Masę wyłożyć na biszkopt, schłodzić. Polewa: śmietankę
Smakołyki AsiMoje ukochane smaki, czyli orzechy i czekolada we wspaniałym wydaniu! Jako najlepsze zdrowe ciasto podobne do popularnego batonika maxi king... tak tak, tego z chrupiącymi orzechami i warstwą słodkiej czekolady. Co więcej, wszystko zdrowe, bez białego cukru i masła :) Spód: 1 szklanka płatków owsianych 2 łyżki oleju kokosowego 3 łyżki masła orzechowego 3 łyżki mleka (lub więcej) Płatki zmielić(...)owsiany. Wyrównać. Schłodzić w lodówce lub w zamrażarce (nie zamrozić całkowicie!). Polewa: 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 1/2 szklanki mleka Czekoladę zalać mlekiem i rozpuścić na małym ogniu. Polać ciasto i wstawić do lodówki na całą noc. Można posypać orzeszkami. Smacznego
Chocolate Muffin Blogmasy kajmakowej, 1 łyżeczka kawy mielonej Skworcu Masa śmietanowa: 330 ml kremówki, 2 łyżki cukru pudru, 1 śmietan-fix, powidła śliwkowe Dodatkowo: orzechy arachidowe do dekoracji , polewa czekoladowa WYKONANIE Ciasto miodowe: Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na 3 części. Ciasto wykładamy do 3 foremek o wymiarach 38x22 cm. Na pieczemy 10 min w 180 stopniach, studzimy(...)dodajemy kawę. Masa śmietanowa: cukier mieszamy z fixem, śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier. Pierwszy blat ciasta smarujemy masą kajmakową, przykładamy drugim plackiem, dociskamy. Drugi blat smarujemy powidłami, a następnie masą śmietanową. Przykładamy trzeci placek, smarujemy odłożonym kajmakiem, polewamy polewą, posypujemy obficie orzechami
słodki bratekpizzy musiało powstać. Uwielbiamy figi i ser kozi. Wyszło pysznie <3 Składniki Ciasto: 500 g mąki pszennej 1 szczypta soli 7 g świeżych drożdży 1 szczypta cukru 270 ml ciepłej wody 2 łyżki oliwy z oliwek Pesto z rukoli: 1 garść rukoli 1 łyżka orzechów włoskich 1 ząbek czosnku 70 ml oliwy z orzechów włoskich sól, pieprz Dodatki(...)gładko. Z ciasta formujemy kulę, oprószamy mąką, przekładamy do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Pesto z rukoli: Rukolę miksujemy z orzechami, ząbkiem czosnku i oliwą. Do smku doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto cienko rozwałkowujemy, rozsmarowujemy pesto i układamy ćwiartki fig, pokrojone na mniejsze kawałki szparagi, pokrojoną w piórka cebulę, rozkruszamy ser kozi i układamy plastry mozzarelli. Pieczemy
R'n'G Kitchenumilić sobie dzień czymś przyjemnym. Np. ciastem. Nawet najprostszym. Byleby Wam smakowało. Z racji, że w tytule posta nazwałam ten wypiek "ciastem na jesienną chandrę" powinny się w nim znaleźć same smakołyki. I tak jest. Orzechy, migdały, czekolada, rodzynki, marchewka i jakże jesienna dynia. W idealnej wersji widziałam je polane obficie polewą czekoladową (której mi jednak zabrakło). Czekolada zdecydowanie poprawia(...)cytryny lub pomarańczy po solidnej garści: rodzynków, posiekanej gorzkiej czekolady, posiekanych orzechów włoskich oraz płatków migdałowych polewa czekoladowa Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej i nadal mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem, sodą i przyprawami i dokładnie mieszamy. Odstawiamy mikser na bok. Do ciasta dodajemy dynię, marchewkę i skórkę z cytrusa; za pomocą łyżki wszystko łączymy
My simple kitchen