ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:296/988)

CZEKOLADOWE CAKE POPS Z NUTELLĄ 363

gładki krem, a następnie dodajemy do pokruszonego ciasta. Wszystko razem dokładnie zagniatamy, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na ok. 30 minut do lodówki. Po schłodzeniu porcjujemy ciasto i formujemy kule wielkości orzecha włoskiego. Tak przygotowane układamy na talerzu i wkładamy do zmrożenia na ok. 20 minut. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej z 1 łyżeczką oleju. Patyczki/rurki wbijamy w schłodzone

Ostra na Słodko
Ciasteczka owsiano-kawowe 720

Chrupiące, słodkie i aromatyczne ciasta z płatków owsianych i orzechów. Szybkie do przygotowania, bez pieczenia. Z podanej porcji wychodzi około 15 ciastek. 2 szklanki płatków owsianych 1/3 szklanki orzechów włoskich 1/4 szklanki cukru 2 łyżki miodu 7 łyżek wody 1 łyżeczka aromatu waniliowego 10 g kawy zbożowej 4 łyżki masła Orzechy drobno posiekać. Wymieszać z pozostałymi składnikami i podgrzewać

Bullio
migdałowe ciasteczka z lemon curd 295

puszystą masę. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Włożyć do lodówki na ok. 30 min., żeby ciasto łatwiej się formowało. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego, obtoczyć w cukrze putrze. Ułożyć na blaszce, zachowując odstępy. Każde ciastko delikatnie spłaszczyć i zrobić w nim zagłębienie, np. przy pomocy końca drewnianej łyżki. W otwór nałożyć

zabawa smakiem
Comfort food, cobbler i garnek Neoflam 184

soli, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 30 g startego parmezanu, 80 g maślanki ew. świeży tymianek Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść, następnie z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego i delikatnie spłaszczać. Tak przygotowane bułeczki układać na potrawce i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 20-25 min - do ładnego zrumienienia

Plate of Joy
Ciasto z roszponką 126

orzechów mielonych 50 g masy marcepanowej 0,5 szklanki cukru Sposób przygotowania: Żółtka, jajko i cukier ubijamy na puszystą masę. Dodajemy sodę, mąkę i roszponkę zmiksowaną z orzechami, marcepanem . Wszystko razem miksujemy. Ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem (u mnie taka o średnicy 10cm) i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 15 minut. Podajemy z ulubionym kremem, bezami lub bakaliami

Wielki apetyt
Grzybki 261

łyżki śmietany ponadto 3 jajka 50g  maku 6 łyżki cukru pudru polewa czekoladowa Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą, dobrze wygniatając, następnie urywamy ciasto i robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, w którym robimy dziurkę i kładziemy dziurką do blaszki wyłożonej papierem pergaminowym (tak jak w kluskach śląskich)- będą to nasze kapelusze do grzybków. Tworzymy teraz cienki wałek

kgwjanczewo
Bajaderka 178

manny 1 szkl. mleka 4 łyzki kakao kieliszek alkoholu aromat rumowy bakalie, orzeszki, rodzynki itp dżem porzeczkowy Mleko zagotować z kaszą manną i dodawać kakao stale mieszając.Ciasto pokruszyć wraz z bakaliami, orzechami, rodzynkami .Połączyć dokładnie z  masą z kaszy, dodać aromat i odrobinę alkoholu. Masę wyłożyć na blachę. Wyrównać i polać polewą, dowolnie udekorować

Moje domowe kucharzenie
Mleczne ciasteczka 158

masa może się zwarzyć). Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko w proszku, ekstrakt waniliowy i wszystko razem zmiksować. Na końcu wrzucić kawałki czekolady, wymieszać. Z ciasta robić kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w odległościach od siebie. Ciasteczka lekko spłaszczyć. Piec w temperaturze 200 o C przez 10 minut. Upieczone ciasteczka studzić

In my kitchen
Ciastka czekoladowe z płatkami owsianymi i orzechami laskowymi 139

ucieramy na gładką masę. Dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i mąkę i dokładnie łączymy wszystkie składniki. Na koniec wsypujemy płatki owsiane lub otręby i posiekane orzechy laskowe. Z tak przygotowanego ciasta formujemy dość duże kule, które spłaszczamy na dłoni i przekładamy na blaszkę w sporych odstępach. Ciastka się podczas pieczenia trochę rozlewają na boki. Pieczemy 13-15 minut

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Ciasteczka chałwowe 174

temperaturze pokojowej 2 jajka 3 szklanki maki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić ciasto mikserem. Zagnieść do otrzymania gładkiego ciasta. Łyżką nabierać porcje wielkości orzecha włoskiego. Formować kulki, spłaszczyć i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15-17 minut w 180*C do lekkiego zbrązowienia. Smacznego! Przepis ze strony Moje

Chocolate Muffin Blog
Najprostsze ciasteczka maślane 2751

zagniatamy szybko w jednolitą masę, formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 20 minut. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (góra-dół). Z ciasta formujemy kuleczki mniejsze od orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zgniatamy przy pomocy widelca, tworząc charakterystyczny wzorek. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. Wyciągamy i odstawiamy

My Culinary Art
Orzechowe ciasteczka z lentilkami 205

kolorowych drażetek lentilek. Wykonanie Do miski wsypać cukry, dodać posiekaną margarynę, śmietanę i masło orzechowe, zagnieść. Powoli wsypywać przesianą mąkę zmieszaną z sodą. Zagnieść gładkie ciasto. Formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu wcisnąć po kilka drażetek.  Piec ok. 15 min w temp. 180st. Ostudzić na kratce

Z miłości do słodkości
Pierniczki glazurowane 290

kakao i przyprawę do piernika. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto jest dość kleiste, więc należy zwilżyć ręce w wodzie przed formowaniem ciasta. Następnie robić kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je w sporych odstępach na blaszce.  Piec w temp. 175 st.C przez ok. 15 min. Sok wymieszać z cukrem pudrem (trzeba dać

Pasja Smaku
Pierniczki brukowce 261

początku zmiksowałam mikserem ze spiralnymi mieszadłami, a potem tradycyjnie wyrobiłam rękami. Wyrobione ciasto przykryłam i odstawiłam na 30 minut w temperaturze pokojowej. Po upłynięciu tego czasu, z ciasta formowałam kulki wielkości małego orzecha włoskiego, układałam je na blasze w odstępach do 2 cm i lekko spłaszczałam każdą kulkę. Piekłam je przez około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Piekąc

Blondynka Gotuje
Ciasteczka kocie oczka z marmoladą 327

Składniki: 1/2 szklanki cukru, 2 szklanki mąki, 180 g masła, 1 jajko, 1 łyżeczka cukru waniliowego , szczypta soli, marmolada Orzech .     Przygotowanie:    W misce zagniatamy ciasto z miękkiego masła, cukru białego i waniliowego, mąki, jajka i szczypty soli. Ciasto przekładamy do szprycy z tylką, która przypomina gwiazdkę. Najlepiej jak użyjemy szprycę materiałową, te jednorazowe często pękają, gdyż

Aga w kuchni