jest suche a swoją wilgotność zawdzięcza jabłkom, które posypane cukrem puszczają sok. Ciasto to często gości na moim stole, ze względu na składniki, które zawsze mam :) Pozycja obowiązkowa na niedzielny deser w gronie najbliższych. Składniki: 6 jabłek obranych i pokrojonych w kostkę 3/4 szklanki orzechów włoskich 1/4 szklanki rodzynek 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku(...)wsypać do miski z jabłkami. Dodać jaja. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Masę przełożyć na blachę. Piec ok. 35 minut. Ostudzić na kratce. Posypać cukrem pudrem. Dla tych, którzy preferują ciasta proste, szybkie i bez użycia miksera polecam także Ciasto bananowe . The post Proste ciasto jabłkowo-orzechowe appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja DelicjaKolejne pyszne ciasto bez miksera. Uwielbiam takie łatwe ciasta, które zawsze wychodzą. Polecam dziś na deser, jeśli nie macie nic do kawki po południu 🙂 Składniki: skórka
Moja Delicjadzięki czemu ciasto odpocznie i stanie się bardziej elastyczne. Po tym czasie wałkujemy na prostokąt o grubości ok 2mm. Na jednej połowie układamy kuleczki farszu wielkości orzecha włoskiego. Przykrywamy drugą, czystą częścią ciasta. Dociskamy wokół farszu, by porządnie skleić i wycinamy foremką do ravioli. Czynność powtarzamy do wykorzystania zarówno ciasta jak i farszu :) Gotujemy w osolonej wodzie ok 3 minuty
Kuchnia w czekoladzieKolejne ciasto bez miksera, szybkie i bardzo proste w przygotowaniu. Ze składników, które zazwyczaj mamy w domu. Powidła możemy zastąpić dowolnym dżemem, marmoladą, dodać posiekane orzechy, inne bakalie lub kakao. Proste ciasto do kawy, na leniwe popołudnie, idealne i szybkie. Podaję z cytrusowym lukrem lub domową polewą (mocno!:) czekoladową Dziś u mnie proste ciasto bez miksera pachnące pomarańczami i powidłami
Zasmakuj Kuchniciasto francuskie, gotowa masa makowa i 10 minut pracy, resztę wykona piekarnik 😉 Ciasto z wyglądu trochę skojarzyło mi się z baklawą tylko zamiast ciasta filo jest ciasto francuskie, a masa makowa zastępuje orzechy... Wierzch możemy polać czekoladą, lukrem lub po prostu posypać cukrem pudrem. Pasuje zarówno na co dzień, jak i od święta 🎄 Składniki: 1 op. ciasta francuskiego
Kuchnia MagdaLenycukier puder do posypania Przygotowanie Orzechy i migdały uprażcie na suchej patelni. Wsypcie na czysta ściereczkę, zawińcie ją i pocierając orzechy o siebie pozbawcie je części skórek. Pozbawione skórek orzechy drobno posiekajcie (ja użyłam do tej czynności blendera). Piekarnik nagrzejcie do 175 st (z termoobiegiem). Przygotujcie niezbyt dużą formę do pieczenia- u nas to okrągła forma o średnicy(...)szczyptą soli na jasna masę, dodając po jednym jajku. Do masy wlejcie czekoladę i likier. Mąkę przesiejcie, wymieszajcie z proszkiem do pieczenia, dodajcie do reszty ciasta i wymieszajcie tylko do połączenia składników. Dodajcie posiekane orzechy, wymieszajcie jeszcze raz. Gotowa masę przełóżcie do przygotowanej formy, posypcie płatkami migdałów. Pieczcie około 35-40 minut lub do suchego patyczka. Przestudzone ciasto posypcie cukrem
OliveandThymezamiast orzechów włoskich i pistacji dodałam orzechy laskowe. Po upieczeniu chlebek był bardzo delikatny i mięciutki. Bardzo przypominał mi w smaku chałkę. Jednak dodatek aromatycznych moreli i chrupiących orzechów sprawia, że ten chleb z suszonymi owocami jest wyjątkowy. Bardzo smakował mi jedynie z dodatkiem masła lub z dodatkiem żółtego sera. Myślę, że po stostowaniu będzie idealny z miodem Bardzo dziękuję(...)dalej aż będzie elastyczne. Dodaj sól i zagniataj kolejne 5 minut. Ciasto powinno być plastyczne. 3. Wymieszaj odsączone morele i rodzynki z łyżką mąki, orzechami i pistacjami. Delikatnie, aby ich nie naruszyć wgnieć owoce do ciasta. 4 Umieść ciasto w naoliwionym pojemniku z przykrywką i odstaw do wyrośnięcia na 60 minut. Po 30 minutach przebij ciasto. 5. Posyp mąką blat
UgotujmyTo.plCiasta bez pieczenia są wyjątkowo szybkie i łatwe w przygotowaniu. Co więcej, przepisów na ciasta bez piekarnika jest mnóstwo. Poznaj wyjątkowe pomysły na pyszny deser dla zapracowanych! Ciasto bez pieczenia ma wiele zalet. Przede wszystkim w niczym nie ustępuje ciastom pieczonym w piekarniku! Ciasta bez pieczenia są pyszne, aromatyczne i idealne na wiosnę lub lato. Często mają orzeźwiający smak(...)pracochłonnych ciast z piekarnika! Wreszcie, ciasta bez pieczenia są idealnym pomysłem dla osób, które „nie mają ręki do ciast” lub dopiero zaczynają stawiać pierwsze kroki w przygotowywaniu deserów. Ale nie tylko. To też świetny pomysł dla wszystkich tych, którzy nie posiadają piekarnika! Ciasta bez pieczenia można przygotowywać na wiele sposobów. Z tego względu każdy znajdzie coś dla siebie. Ciasto
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnebiałym i brązowym, cukrem ze skórką pomarańczy, olejkiem waniliowym i jajkami. W oddzielnej misce zmieszać mąkę, płatki, proszek, sodę oraz sól. Dodać do utartego masła. Wsypać rodzynki, orzechy oraz czekoladę. Wyrobić ręką. Ciasto będzie kleiło się do rąk. Blachy o wielkości piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Formować kulki, układać na blasze i spłaszczać. Zachować duże odstępy, ponieważ ciasteczka rosną
Przepisy Babciulubionych świątecznych ciasteczek i muszę przyznać, że od kilku lat nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia bez tych kruchych i bardzo delikatnych maślanych pyszności. W oryginalnym przepisie do ciasta dodać należy grubo posiekane orzechy pecan, a całość przed pieczeniem obtoczyć w kokosowych wiórkach ale moim chłopcom bardzo posmakowała wersja żurawinowa i tej trzymamy się od lat ;-) O prócz Cranberry Noel polecam(...)suszonej żurawiny wykonanie: Masło zmiksowałam z cukrem na gładką, puszystą masę. Dodałam mleko, wanilię i sól, stopniowo dodawałam mąkę i całość dokładnie zmiksowałam. Dodałam żurawinę i wmieszałam ją w ciasto. Gotowe ciasto wyłożyłam na stolnicę (nie podsypując mąką) i podzieliłam na dwie równe części. Z każdej z nich uformowałam gruby wałek o długości 20 cm i zawinęłam w folię spożywczą
babka w formieszklanki marchewki startej na drobnych oczkach 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 50 g posiekanych orzechów włoskich na krem: 250 g serka mascarpone 50 g miękkiego masła ekstrakt z wanilii 1,5 szklanki cukru pudru Wykonanie: ciasto(...)Jajka utrzeć z cukrem na jednolitą masę, powoli dodawać olej cały czas mieszając. Stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodać orzechy, następnie startą marchewkę i mieszać do połączenia się wszystkich składników. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 40 minut w temperaturze 180°C. Wystudzone ciasto przekroić poziomo na dwie części. Spód
Pysznie & Piękniejajka ¾ szklanki cukru 1 szczypta soli Skórka otarta z jednej cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 szklanki mąki (użyłam tortowej) 1 ¼ szklanki mielonych orzechów Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml Ziemniaki przepuszczam przez praskę i odstawiam w chłodne miejsce (najlepiej zrobić to już dzień wcześniej). Rodzynki przepłukuję pod gorącą wodą, odsączam, przekładam do miski(...)cytryny ubijam. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną i dodaję do masy jajecznej, miksuję. Następnie dodaję orzechy i ziemniaki i składniki krótko miksuję. Następnie dodaję do masy rodzynki i skórkę pomarańczową i mieszam łopatką. Ciasto wylewam do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na 45 minut
Słodki sentymentKlasyczny murzynek, szybki i prosty. Mocno kakaowy, wilgotny, oblany polewą kakaową i obsypany orzechami. Niebo w gębie. Przepis ze strony My man's kitchen . Polecam! Murzynek Składniki na formę 9 x 22 cm (wymiary dna keksówki): 2 szklanki mąki 200g masła lub margaryny 3/4 szklanki wody 4 jajka (żółtka i białka osobno(...)rozpuszczenia. Dodajemy masło pokrojone na mniejsze kawałki, podgrzewamy do rozpuszczenia. Rondel zdejmujemy z palnika i dodajemy kakao. Mieszamy szybko, aż powstanie gładka polewa. Polewą dekorujemy przestudzone ciasto. Ciasto dodatkowo możemy udekorować siekanymi orzechami. SMACZNEGO
Smak mojej kuchniKeks to jeno z tych ciast, które moja mama często robi w weekend gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Pamiętam jego smak z dzieciństwa – czekoladowo-waniliowy, słodki i orzechowy. Najbardziej smakuje mi warstwa kakaowa. Spróbujcie koniecznie, przepis jest bardzo prosty. Keks mojej mamy Składniki 2 szklanki mąki 3 jajka 2/3 szklanki cukru cukier waniliowy ½ kostki masła 2/3 szklanki mleka(...)ucieramy masło z cukrem na jednolitą masę. Dodajmy jajka, mleko, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki mieszamy mikserem aż połączą się dokładnie. Powstałe ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy cukier waniliowy i orzechy, do drugiej kakao. Do wyłożonej papierem podłużnej blaszki wykładamy najpierw warstwę białą, a na nią ciemną- kakaową. Keks mojej mamy Keks mojej mamy Keks
Pyza i Surówkatrochę suche. Przypomina brownie, chociaż tylko trochę, bo nie jest aż tak wilgotne (i nie zawiera czekolady, tylko karob ;)). Myślę, że to ciasto fajnie skomponowałoby się też z jakimś domowym, lekko kwaśnym dżemem. Brownie budyniowe z orzechami i karobem na białkach (bez cukru) 6 białek 45 g ksylitolu 45 g erytrolu 0,5 łyżeczki ekstraktu ze stewii w pudrze(...)dodawać stopniowo ksylitol, ciągle ubijając. Mąkę orkiszową i amarantusową wymieszać z proszkiem do pieczenia, budyniem, ekstraktem ze stewii, karobem, orzechami. Olej dodać do ubitych białek, a następnie mleko i ekstrakt waniliowy, wymieszać delikatnie. Mąkę połączyć delikatnie z masą. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę. Piec ok. 40-45 minut w 180 stopniach
FitKot