ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:290/988)

Proste ciasto jabłkowo-orzechowe 446

jest suche a swoją wilgotność zawdzięcza jabłkom, które posypane cukrem puszczają sok. Ciasto to często gości na moim stole, ze względu na składniki, które zawsze mam :) Pozycja obowiązkowa na niedzielny deser w gronie najbliższych. Składniki: 6 jabłek obranych i pokrojonych w kostkę 3/4 szklanki orzechów włoskich 1/4 szklanki rodzynek 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku(...)wsypać do miski z jabłkami. Dodać jaja. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Masę przełożyć na blachę. Piec ok. 35 minut. Ostudzić na kratce. Posypać cukrem pudrem. Dla tych, którzy preferują ciasta proste, szybkie i bez użycia miksera polecam także Ciasto bananowe .     The post Proste ciasto jabłkowo-orzechowe appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja
Proste ciasto pomarańczowe bez miksera 59

Kolejne pyszne ciasto bez miksera. Uwielbiam takie łatwe ciasta, które zawsze wychodzą. Polecam dziś na deser, jeśli nie macie nic do kawki po południu 🙂 Składniki: skórka

Moja Delicja
Hreczkowskie ravioli z rukolą i boczkiem 142

dzięki czemu ciasto odpocznie i stanie się bardziej elastyczne. Po tym czasie wałkujemy na prostokąt o grubości ok 2mm. Na jednej połowie układamy kuleczki farszu wielkości orzecha włoskiego. Przykrywamy drugą, czystą częścią ciasta. Dociskamy wokół farszu, by porządnie skleić i wycinamy foremką do ravioli. Czynność powtarzamy do wykorzystania zarówno ciasta jak i farszu :) Gotujemy w osolonej wodzie ok 3 minuty

Kuchnia w czekoladzie
Proste ciasto z powidłami 149

Kolejne ciasto bez miksera, szybkie i bardzo proste w przygotowaniu. Ze składników, które zazwyczaj mamy w domu. Powidła możemy zastąpić dowolnym dżemem, marmoladą, dodać posiekane orzechy, inne bakalie lub kakao. Proste ciasto do kawy, na leniwe popołudnie, idealne i szybkie. Podaję z cytrusowym lukrem lub domową polewą (mocno!:) czekoladową Dziś u mnie proste ciasto bez miksera pachnące pomarańczami i powidłami

Zasmakuj Kuchni
MAKOWIEC FRANCUSKI 190

ciasto francuskie, gotowa masa makowa i 10 minut pracy, resztę wykona piekarnik 😉 Ciasto z wyglądu trochę skojarzyło mi się z baklawą tylko zamiast ciasta filo jest ciasto francuskie, a masa makowa zastępuje orzechy... Wierzch możemy polać czekoladą, lukrem lub po prostu posypać cukrem pudrem. Pasuje zarówno na co dzień, jak i od święta 🎄 Składniki: 1 op. ciasta francuskiego

Kuchnia MagdaLeny
SZYBKIE CIASTO CZEKOLADOWO-ORZECHOWE 120

cukier puder do posypania Przygotowanie Orzechy i migdały uprażcie na suchej patelni. Wsypcie na czysta ściereczkę, zawińcie ją i pocierając orzechy o siebie pozbawcie je części skórek. Pozbawione skórek orzechy drobno posiekajcie (ja użyłam do tej czynności blendera). Piekarnik nagrzejcie do 175 st (z termoobiegiem). Przygotujcie niezbyt dużą formę do pieczenia- u nas to okrągła forma o średnicy(...)szczyptą soli na jasna masę, dodając po jednym jajku. Do masy wlejcie czekoladę i likier. Mąkę przesiejcie, wymieszajcie z proszkiem do pieczenia, dodajcie do reszty ciasta i wymieszajcie tylko do połączenia składników. Dodajcie posiekane orzechy, wymieszajcie jeszcze raz. Gotowa masę przełóżcie do przygotowanej formy, posypcie płatkami migdałów. Pieczcie około 35-40 minut lub do suchego patyczka. Przestudzone ciasto posypcie cukrem

OliveandThyme
Chleb z suszonymi owocami 170

zamiast orzechów włoskich i pistacji dodałam orzechy laskowe. Po upieczeniu chlebek był bardzo delikatny i mięciutki. Bardzo przypominał mi w smaku chałkę. Jednak dodatek aromatycznych moreli i chrupiących orzechów sprawia, że ten chleb z suszonymi owocami jest wyjątkowy. Bardzo smakował mi jedynie z dodatkiem masła lub z dodatkiem żółtego sera. Myślę, że po stostowaniu będzie idealny z miodem Bardzo dziękuję(...)dalej aż będzie elastyczne. Dodaj sól i zagniataj kolejne 5 minut. Ciasto powinno być plastyczne. 3. Wymieszaj odsączone morele i rodzynki z łyżką mąki, orzechami i pistacjami. Delikatnie, aby ich nie naruszyć wgnieć owoce do ciasta. 4 Umieść ciasto w naoliwionym pojemniku z przykrywką i odstaw do wyrośnięcia na 60 minut. Po 30 minutach przebij ciasto. 5. Posyp mąką blat

UgotujmyTo.pl
Ciasto bez pieczenia – efektowny deser bez udziału piekarnika! 157

Ciasta bez pieczenia są wyjątkowo szybkie i łatwe w przygotowaniu. Co więcej, przepisów na ciasta bez piekarnika jest mnóstwo. Poznaj wyjątkowe pomysły na pyszny deser dla zapracowanych! Ciasto bez pieczenia ma wiele zalet. Przede wszystkim w niczym nie ustępuje ciastom pieczonym w piekarniku! Ciasta bez pieczenia są pyszne, aromatyczne i idealne na wiosnę lub lato. Często mają orzeźwiający smak(...)pracochłonnych ciast z piekarnika! Wreszcie, ciasta bez pieczenia są idealnym pomysłem dla osób, które „nie mają ręki do ciast” lub dopiero zaczynają stawiać pierwsze kroki w przygotowywaniu deserów. Ale nie tylko. To też świetny pomysł dla wszystkich tych, którzy nie posiadają piekarnika! Ciasta bez pieczenia można przygotowywać na wiele sposobów. Z tego względu każdy znajdzie coś dla siebie. Ciasto

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Angielskie ciasteczka owsiane – pychota  131

białym i brązowym, cukrem ze skórką pomarańczy, olejkiem waniliowym i jajkami. W oddzielnej misce zmieszać mąkę, płatki, proszek, sodę oraz sól. Dodać do utartego masła. Wsypać rodzynki, orzechy oraz czekoladę. Wyrobić ręką. Ciasto będzie kleiło się do rąk. Blachy o wielkości piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Formować kulki, układać na blasze i spłaszczać. Zachować duże odstępy, ponieważ ciasteczka rosną

Przepisy Babci
świąteczne ciasteczka maślane z żurawiną 523

ulubionych świątecznych ciasteczek i muszę przyznać, że od kilku lat nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia bez tych kruchych i bardzo delikatnych maślanych pyszności. W oryginalnym przepisie do ciasta dodać należy grubo posiekane orzechy pecan, a całość przed pieczeniem obtoczyć w kokosowych wiórkach ale moim chłopcom bardzo posmakowała wersja żurawinowa i tej trzymamy się od lat ;-) O prócz Cranberry Noel polecam(...)suszonej żurawiny wykonanie: Masło zmiksowałam z cukrem na gładką, puszystą masę. Dodałam mleko, wanilię i sól, stopniowo dodawałam mąkę i całość dokładnie zmiksowałam. Dodałam żurawinę i wmieszałam ją w ciasto. Gotowe ciasto wyłożyłam na stolnicę (nie podsypując mąką) i podzieliłam na dwie równe części. Z każdej z nich uformowałam gruby wałek o długości 20 cm i zawinęłam w folię spożywczą

babka w formie
Ciasto marchewkowe 124

szklanki marchewki startej na drobnych oczkach 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 50 g posiekanych orzechów włoskich na krem: 250 g serka mascarpone 50 g miękkiego masła ekstrakt z wanilii 1,5 szklanki cukru pudru Wykonanie: ciasto(...)Jajka utrzeć z cukrem na jednolitą masę, powoli dodawać olej cały czas mieszając. Stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodać orzechy, następnie startą marchewkę i mieszać do połączenia się wszystkich składników. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 40 minut w temperaturze 180°C. Wystudzone ciasto przekroić poziomo na dwie części. Spód

Pysznie & Pięknie
Babka rumowa z ziemniakami 90

jajka ¾ szklanki cukru 1 szczypta soli Skórka otarta z jednej cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 szklanki mąki (użyłam tortowej) 1 ¼ szklanki mielonych orzechów Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml Ziemniaki przepuszczam przez praskę i odstawiam w chłodne miejsce (najlepiej zrobić to już dzień wcześniej). Rodzynki przepłukuję pod gorącą wodą, odsączam, przekładam do miski(...)cytryny ubijam. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną i dodaję do masy jajecznej, miksuję. Następnie dodaję orzechy i ziemniaki i składniki krótko miksuję. Następnie dodaję do masy rodzynki i skórkę pomarańczową i mieszam łopatką. Ciasto wylewam do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na 45 minut

Słodki sentyment
Murzynek 130

Klasyczny murzynek, szybki i prosty. Mocno kakaowy, wilgotny, oblany polewą kakaową i obsypany orzechami. Niebo w gębie. Przepis ze strony My man's kitchen . Polecam!       Murzynek   Składniki na formę 9 x 22 cm (wymiary dna keksówki):   2 szklanki mąki 200g masła lub margaryny 3/4 szklanki wody 4 jajka (żółtka i białka osobno(...)rozpuszczenia. Dodajemy masło pokrojone na mniejsze kawałki, podgrzewamy do rozpuszczenia. Rondel zdejmujemy z palnika i dodajemy kakao. Mieszamy szybko, aż powstanie gładka polewa. Polewą dekorujemy przestudzone ciasto. Ciasto dodatkowo możemy udekorować siekanymi orzechami.   SMACZNEGO

Smak mojej kuchni
Keks mojej mamy 115

Keks to jeno z tych ciast, które moja mama często robi w weekend gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Pamiętam jego smak z dzieciństwa – czekoladowo-waniliowy, słodki i orzechowy. Najbardziej smakuje mi warstwa kakaowa. Spróbujcie koniecznie, przepis jest bardzo prosty. Keks mojej mamy Składniki 2 szklanki mąki 3 jajka 2/3 szklanki cukru cukier waniliowy ½ kostki masła 2/3 szklanki mleka(...)ucieramy masło z cukrem na jednolitą masę. Dodajmy jajka, mleko, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki mieszamy mikserem aż połączą się dokładnie. Powstałe ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy cukier waniliowy i orzechy, do drugiej kakao. Do wyłożonej papierem podłużnej blaszki wykładamy najpierw warstwę białą, a na nią ciemną- kakaową. Keks mojej mamy Keks mojej mamy Keks

Pyza i Surówka
Brownie budyniowe z orzechami i karobem na białkach (bez cukru) 184

trochę suche. Przypomina brownie, chociaż tylko trochę, bo nie jest aż tak wilgotne (i nie zawiera czekolady, tylko karob ;)). Myślę, że to ciasto fajnie skomponowałoby się też z jakimś domowym, lekko kwaśnym dżemem. Brownie budyniowe z orzechami i karobem na białkach (bez cukru) 6 białek 45 g ksylitolu 45 g erytrolu 0,5 łyżeczki ekstraktu ze stewii w pudrze(...)dodawać stopniowo ksylitol, ciągle ubijając. Mąkę orkiszową i amarantusową wymieszać z proszkiem do pieczenia, budyniem, ekstraktem ze stewii, karobem, orzechami. Olej dodać do ubitych białek, a następnie mleko i ekstrakt waniliowy, wymieszać delikatnie. Mąkę połączyć delikatnie z masą. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę. Piec ok. 40-45 minut w 180 stopniach

FitKot