Ciasto bananowe z dodatkiem wanilii, miodu, rodzynek oraz orzechów. Długo zachowuje świeżość. Chlebek można upiec w całości z mąki pszennej, ale polecam zmieszać mąkę pszenną z żytnią razową. 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki razowej mąki żytniej 4 średnie dojrzałe banany szczypta soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/4 szklanki cukru trzcinowego 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich 1/2 szklanki rodzynek(...)ekstraktem z wanilii. Dodać suche składniki (mąkę, sodę, sól, cukier) i wszystko razem zmiksować. Do przygotowanej masy dodać ugniecione widelcem banany, posiekane orzechy oraz rodzynki. Piec w temperaturze 165°C przez około 50 – 55 minut. Ciasto powinno być wyrośnięte i brązowe. Piekłam w podłużnej formie o wymiarach 27,5 x 8,5 cm. Ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem
Bulliowskakuje" na bloga-Ciasto amerykańskie, ciasto salceson, to cynamonowo kakaowe ciasto z jabłkami. Pyszne, wilgotne, kusi zapachem. Można dodać do niego bakalie lub orzechy, ale my wolimy z samymi jabłkami. Polecam, ciasto robi się szybko i smakuje wyśmienicie;) Do ciacha pyszna herbata KLIK i można się rozmarzyć;) 5 jajek (L) 4 szklanki mąki ½ - ¾ szklanki
Takie tam pichcenieCiasto bananowe z dodatkiem wanilii, miodu, rodzynek oraz orzechów. Długo zachowuje świeżość. Chlebek można upiec w całości z mąki pszennej, ale polecam zmieszać mąkę pszenną z żytnią razową. 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki razowej mąki żytniej 4 średnie dojrzałe banany szczypta soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/4 szklanki cukru trzcinowego 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich 1/2 szklanki rodzynek(...)ekstraktem z wanilii. Dodać suche składniki (mąkę, sodę, sól, cukier) i wszystko razem zmiksować. Do przygotowanej masy dodać ugniecione widelcem banany, posiekane orzechy oraz rodzynki. Piec w temperaturze 165°C przez około 50 – 55 minut. Ciasto powinno być wyrośnięte i brązowe. Piekłam w podłużnej formie o wymiarach 27,5 x 8,5 cm. Ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem
Bulliospirytus, dokładnie wymieszać łyżką (ma być jednolita konsystencja). Do szerokiego garnka wleć tyle oleju, aby pączki mogły swobodnie pływać, rozgrzać olej (przeprowadzić test wrzucając odrobinę ciasta). Za pomocą 2 łyżek formować kulki wielkości orzecha włoskiego i wrzucać na rozgrzany olej. Łyżkę maczać w zimnym oleju, aby ciasto nie kleiło się do niej. Pączki podczas smażenia powinny same się obracać. Wyjąć
Kuchcik gotujeskładniki * gotowe ciasto francuskie * 8 łyżek kremu orzechowo-czekoladowego np. nutella * 50 g posiekanych orzechów laskowych * 2 łyżeczki cukru Sposób wykonania Rozwinąć ciasto. Krem orzechowo-czekoladowy nieco podgrzać w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, ale żeby nie był za ciepły. Rozsmarować krem na cieście, a następnie posypać go orzechami.Zrolować jeden brzeg ciasta do wewnątrz, to samo zrobić z drugim
Mix smakuWpis pochodzi z www.mgotuje.pl W weekend zrobiłam drożdżowe rogaliki z ciasta zatapianego, które po wyrobieniu wkłada się do zimnej wody, zawinięte szczelnie
Marta GotujeCiasto to bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło. Przygotowując je nawet nie przypuszczałam, że będzie mi AŻ TAK smakować:) Smak taki jak w nazwie: jabłkowo-orzechowy z lekko wyczuwalną wkładką krucho-drożdżową. Najlepsze chyba na 2-3 dzień po przygotowaniu. Myślę, że z tego też powodu świetnie sprawdzi się jako świąteczny wypiek. Możemy przygotować go wcześniej, a zachowa super smak i świeżość(...)przede wszystkim jest bardzo, bardzo dobre. Polecam:) Biszkopt orzechowy: 7 jajek 1 op. cukru wanilinowego 3/4 szkl. drobnego cukru 140 g mielonych orzechów 1/2 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Ciasto krucho-drożdżowe z jabłkami: 1 łyżka cukru pudru 40 g drożdży 300 g mąki tortowej 150 g masła 4 żółtka 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
Smaki Na TalerzuJeden raz już wykorzystałam coca-colę do wypieków. Było to podczas pieczenia TEGO ciasta (klik) , gdzie colą zalewało się mielone orzechy i herbatniki. Efekt był wyśmienity, dlatego postanowiłam ponowić próbę, tym razem jednak wykorzystując ją do samego ciasta. Muszę się przyznać, że ciasto to piekłam kilka razy. Za pierwszym totalnie mi nie wyszło… tzn dobrze mi się nie dopiekło
Smaki Na Talerzuproszek do pieczenia Całość dokładnie wymieszać i połączyć z kawałkami czekolady oraz migdałami. Powstałą masę schłodzić w lodówce - minimum 15 minut. Po tym czasie z ciasta uformować kulki - nie co większe od orzecha włoskiego. Kuleczki ułożyć (zachowując spore odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia i dość mocno spłaszczyć. (Ciasto można wykładać za pomocą łyżki stołowej. Jeśli ciastka pieczemy
Di gotujekalorycznych i dość pracochłonnych ciastach przekładanych, postanowiłam upiec coś lżejszego, prostszego, co nie wymaga poświęcenia kilku godzin na przygotowania ani nie zawiera tylu kalorii co np. ciasto jogurtowo-grysikowe czy miodownik z orzechami . Przedstawię Wam dziś przepis na prostą babkę z majonezem. Jakiś czas temu po raz pierwszy piekłam ciasto z dodatkiem majonezu, nie do końca wierząc, że ciasto
Smakołyki BerenikiInspiracją był przepis na ciasto czekoladowe z wiśniami z bloga Zjem to . Wisni w domu nie miałam, ale za to dodałam garstkę orzechów włoskich i zamiast zwykłego cukru, użyłam cukru trzcinowego. Ciasto wyszło mięciutkie, puszyste. Bardzo polecam , pomimo mojej modyfikacji ciasto wyszło wyśmienite :) Wymiary blaszki: Temp. pieczenia: 175C Czas pieczenia 50-60 minut Składniki: 3 jajka(...)masła 120 g czekolady gorzkiej 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej 3/4 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru trzcinowego 50 g orzechów włoskich zmielonych 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa : 2 czubate łyżki kakao 2 łyżki cukru 2 łyżki mleka 1 łyżka margaryny Sposób przygotowania : W rondelku rozpuszczamy masło. Wrzucamy kawałki czekolady i czekamy aż się rozpuści i mieszamy. Wlewamy
Słodkości i nie tylkocukry waniliowe 1/2 puszki masy kajmakowej Ozdobna rozetka: 200 g masy marcepanowej 1 białko Na wierzch: 1/2 puszki masy kajmakowej płatki migdałowe orzechy włoskie wiórki kokosowe rodzynki Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Owinąć je folią aluminiową i włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować każdą z nich na prostokątne placki o wymiarze(...)zbyt zbita, należy ją rozpuścić w kąpieli wodnej - wstawiając otwartą puszkę do garnka z gotującą wodą (fot.3) ), ubitą śmietanę (fot.5) , ponownie kruche ciasto, ponownie 1/2 puszki masy kajmakowej (wlać wewnątrz rozetki) , płatki migdałowe, posiekane orzechy, wiórki kokosowe i rodzynki (fot.5) . Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny. Żródło: przepis własny drukuj przepis
Świat Ciastapłaska łyżeczka sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 170 g mąki (typ 550) 60 g siekanych orzechów włoskich (polecam bakalie i przyprawy Skworcu ) Wykonanie: Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przygotowując składniki na ciasto, w 4 naczyniach, łączymy je w następujący sposób: 1- Do dużej miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier. 2- W małym(...)proszek do pieczenia, mąka, orzechy. Jajka z cukrem ubijamy mikserem na jasną, puszystą masę. Dolewamy olej z cytryną i na małych obrotach, całość miksujemy do momentu połączenia się składników. Dosypujemy składniki suche i całość mieszamy delikatnie łyżką. Krótko, tylko do połączenia się składników. Dodajemy marchewkę i ponownie delikatnie mieszamy, do połączenia się składników. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy
Smak mojego domuwiem dlaczego, ale brzoskwiniowa galaretka wypada słabo. Skorzystaj z przelicznika foremek. Ciasto (forma śr 20 cm): 2 białka (ok 70 g) + szczypta soli 30 g drobnego cukru 1/2 żółtka (10 g) 15 g drobno pokrojonych rodzynek (mogą być w całości) 20 g wiórków kokosowych 40 g zmielonych orzechów włoskich 1/3 łyżeczka proszku do pieczenia 20 g mąki pszennej tortowej Oddzielamy(...)żółtko. Miksujemy krótko, tylko do połączenia się składników. Gdy otrzymamy jednolitą masę odkładamy mikser. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, orzechami, wiórkami i rodzynkami. Delikatnie łączymy je z masą jajeczną używając szpatułki lub rózgi kuchennej. Gotowe ciasto […] Artykuł BRZOSKWINIOWIEC pochodzi z serwisu SŁODKI POMYSŁ
Słodki Pomysłtwarogu półtłustego 1 jajko 30 g ksylitolu sok z 1 mniejszej pomarańczy 1 łyżeczka przyprawy piernikowej bez dodatku cukru lub miks przypraw 3-4 łyżki miodu orzechy do posypania Ze składników zagniatamy ciasto. Wylepiamy nim formę do tart. Pieczemy przez ok. 10 minut w 180 st. C. W tym czasie żółtko ucieramy z ksylitolem. Następnie dodajemy przyprawę, twaróg i dolewamy(...)podpieczonych spodów tart i pieczemy kolejne ok. 15-20 minut w 170 st. C. Miód mieszamy z pozostałą częścią soku z pomarańczy. Tarty po ostudzeniu polewamy sokiem, posypujemy orzechami
Kucharzyca