ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:285/988)

Kotlety z selera w orzechowej panierce 164

Gotujemy na parze przez ok. 20 min. Orzechy kroimy jak najdrobniej.  Mąkę mieszamy z mlekiem. Solimy. Ugotowane plastry selera moczymy w cieście z mleka i mąki. Obtaczamy w orzechach. Smażymy na oliwie lub oleju, aż będą rumiane. Propozycja podania: ziemniaki gotowane na parze sałatka ze szpinaku z awokado

Weganka gotuje
Muffiny z batatami 123

lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i miksujemy na gładko. Dodajemy mąkę, otręby, proszek do pieczenia, cukier, pieprz, sól morską, olej rzepakowy, roztopioną Smakowitą Pajdę, jajo, jogurt i orzechy i miksujemy na gładkie, sprężyste ciasto.  Pokrojony w  kosteczkę boczek podsmażamy na smalczyku roślinnym, dodajemy drobno posiekany (obrany) imbir i żurawinę. Razem z tymiankiem dodajemy do ciasta i mieszamy wszystko łyżką(...)Ciasto przekładamy do papilotek, posypujemy tartym serem i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy z gałązką tymianku i orzechami. Smacznego! Ten przepis bierze udział w zabawie kulinarnej " Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", której sponsorem są ZT Kruszwica S.A producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda. Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Biszkopt orzechowy 160

przepisu korzystała moja babcia.  Biszkopt z mocno wyczuwalnymi orzechami,  niezwykle aromatyczny,  i bardzo mięciutki. Idealnie skomponuje się z większością tortowych kremów czy ciast.  Polecam;)  Składniki: 6 jajek 6 łyżek orzechów  3 łyżki mąki  łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżek cukru  4.5 łyżki bułki tartej Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek, ubić

Krakowskie smaki Ani
Kruche ciasteczka - kwiatki 188

kwiatki.  Składniki: 250 g mąki 100 g cukru pudru 2 żółtka 200 g masła szczypta soli Wszystkie składniki  łączymy i zagniatamy ciasto. Z powstałego ciasta robimy ok. 25 kulek wielkości dużego orzecha włoskiego. Z każdej kulki robimy okrągły placuszek i smarujemy go marmoladą, a następnie ciasto zawijamy do środka. Teraz lekko spłaszczamy powstałą kulkę i nadcinamy brzegi tworząc

Salonik smaków
Ciasto Kryzysek 191

szklanka cukru 3 jajka 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 przyprawa do szarlotki Delecta 90 g mieszanki bakaliowej do ciasta  2 jabłka  2 gruszki  cukier puder  Przygotowanie: W osobnej misce łączymy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i przyprawę do szarlotki. Miękkie masło miksujemy razem(...)składników i mieszamy wszystko na wolnych obrotach do czasu aż składniki się połączą. Jabłka i gruszki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Owoce oraz mieszankę bakaliową (orzechy, rodzynki, żurawina) dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Pieczemy je w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez godzinę. Wierzch posypujemy cukrem

Taste Therapy
Ciasto "Wiewiórka" na pigwach i "Kuchennymi drzwiami t. 1" 152

klasyczną wersję wiewiórki na jabłkach oraz wersję brązową . Ponieważ moje drzewo pigwowe obficie w tym roku zaowocowało, postanowiłam połączyć pigwy z orzechami włoskimi, którymi zostałam ostatnio obdarowana (A. - dziękuję 😊 ). Po obróbce termicznej pigwy są słodkie, więc do ciasta nie dodałam zbyt wiele tego słodziwa. Ciastu dobrze robi dodatek cytrusów. Składniki (na dużą keksówkę): 6 pigw sok z cytryny 3 łyżki(...)obficie sokiem z cytryny. Do pigw dodać żurawiny, orzechy włoskie i skórkę pomarańczową. Całość dobrze wymieszać. Do pigw z bakaliami dodać mąkę, proszek do pieczenia i rozbełtane jajka. Dokładnie wymieszać. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej masę pigwową. Piec ok. 50 minut w temperaturze 190 stopni C. Gdy ciasto lekko ostygnie wyłożyć na kratkę. Stylowa okładka książki "Kuchennymi

Weekendy w domu i ogrodzie
Mazurek śliwkowy z bezą i orzechami 129

znajduje się już kilka mazurków, na które przepisy znajdziecie na blogu. A dzisiaj kolejny wielkanocny wypiek, mazurek z powidłami, bezą i orzechami. Sfotografowany pod presją, w biegu, bo chłopaki zaglądali mi przez ramię, gotowi dobrać się do ciasta. Ciasto: 320 g mąki krupczatki 150 g zimnego masła szczypta soli 3 żółtka z dużych jajek słoik powideł śliwkowych Beza: 3 białka(...)cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 80 g posiekanych orzechów włoskich Na stolnicę przesiać mąkę, dodać cukier, szczyptę soli i pokrojone w kostkę masło. Następnie do ciasta dodać żółtka. Wszystko razem połączyć, a następnie rękoma zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia

Czerwień i błękit
Ciasteczka orkiszowo-orzechowe ze wzorem (pełnoziarniste) 122

włoskimi) 240g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (może być inna) 1 łyżka karobu (można użyć kakao) 1 łyżka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie) Dodatkowo: mąka do podsypywania ciasta (u mnie ta sama co w ciastkach) Orzechy należy zmielić. (U mnie powstała wilgotna papka - dłużej mielona byłaby masłem orzechowym. Możecie je uprzednio podprażyć na suchej patelnie, ale wtedy należy użyć około 30-40g mąki(...)mniej.) Wszystkie składniki (z orzechami) szybko zagnieść - do uzyskania jednolitej konsystencji.  Masę schłodzić w lodówce - minimum przez 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować gładkim wałkiem (podsypując mąką) na grubość około 5 mm, a następnie wałkiem grawerowanym (również delikatnie oprószonym mąką).  Następnie z tak przygotowanego ciasta - wykrawać (foremką lub np. szklanką) dowolne kształty (u mnie kółka o średnicy

Di gotuje
Brownie z kaszy jaglanej 217

szklanki mleka 1 tabliczka gorzkiej czekolady (u mnie 82%) 1 tabliczka mlecznej czekolady 2 łyżki naturalnego kakao 70 g cukru 2 jajka mały jogurt naturalny + 200 g dowolnych orzechów (u mnie mieszanka) Przygotowanie:  Suchą kaszę jaglaną uprażyć w garnku z grubym dnem do momentu, aż zacznie ładnie pachnieć. Wlać mleko ze szczyptą soli, przemieszać. Gotować na małym ogniu(...)dokładnie zblendować z kaszą.  W misie rozmiksować ze sobą pozostałe składniki dodając stopniowo zblendowaną kaszę.  Formę o wymiarach 20x30 wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto, a wierzch posypać posiekanymi orzechami.  Piec przez ok. 30-40 minut w temperaturze 180 stopni C.  Wyjąć, wystudzić.  Udanych wypieków

Kuchnia Ellie
Proste ciasto z gruszkami 240

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ciasto z gruszkami i bakaliami. Puszyste i wilgotne w środku z dużą ilością gruszek. Jego przygotowanie zajmuje

Marta Gotuje
Christmas cake czyli keks mocno bakaliowy i alkoholowy 212

Tradycyjne, świąteczne ciasto rodem z Wysp Brytyjskich, z ogromną ilością suszonych owoców i orzechów oraz korzennych przypraw i… przy okazji mocno okraszone dużą ilością brandy. U nas musi być makowiec i sernik, u nich to niezwykłe ciasto o bogatym wnętrzu. Jadłam taki keks rodem z Kalifornii u mojej(...)dawałabym jednak ziemnych – 200 g obranych migdałów – 250 g orzechów włoskich Owoce kandyzowane 200 g – 100 g kandyzowanej skórki z cytryny lub limonki – 100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy Razem bakalie 1800 g Pozostałe składniki: – 400 ml brandy do ciasta oraz dodatkowo 100 ml łyżki do polania ciasta

To co kocham
Ciasteczka gwiazdki z orzechami i czekoladą 100

chrupiące małe co nie co do świątecznej kawusi. Wspólne przygotowanie ciasteczek to również świetna zabawa i wprowadzenie do kulinarnego świata Bożego Narodzenia dla najmłodszych. Składniki: Ciasto na ciasteczka: 260g mąki pszennej 200g zmielonych orzechów włoskich 200g masła extra 80g  cukru pudru 2 żółtka 3 łyżeczki cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Polewa: 150g mlecznej czekolady 3 łyżki śmietany(...)łyżka masła Dodatkowo: 30 orzechów laskowych olej do wysmarowania formy Wykonanie: 1. Mąkę, zmielone orzechy i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą, dodać masło, cukry i żółtka. Wszystkie składniki połączyć ze sobą za pomocą miksera. Następnie ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 1 godzinę. 2. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około

Szalona Kuchnia Eweliny
Makowiec bez jajek i glutenu 96

drożdżowa, która choć bez zarzutu w smaku, to nieestetycznie pękała, tracąc swój piękny kształt. Innym razem upiekłam klasyczny makowiec, który okazał się tak kruszyć, że zamiast ciasta otrzymałam formę pełną sypkiego maku z orzechami. Aż do wczoraj sądziłam, że makowce są dla mnie stracone na zawsze, kiedy to powodowana nagłym impulsem zabrałam się za pieczenie tego ciasta. Podkasałam rękawy(...)mieszanki rodzynek i suszonych wiśni, świetnie sprawdzi się również dodatek żurawiny lub np. drobno pokrojone morele, śliwki, 1/3 – 1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów – użyłam mieszanki orzechów włoskich i migdałów /można pominąć, jeśli dieta wyklucza spożywanie orzechów/ , 40 g mąki z tapioki, drobno otarta skórka z 1 pomarańczy, 1 łyżeczka cynamonu, szczypta soli, 1 1/2 łyżeczki naturalnego ekstraktu z migdałów

Even Better Food
Piernik dyniowy 205

współgrają .  A jak przyprawy korzenne  to skojarzenie oczywiste z piernikiem . No to może warto pokombinować i zrobić piernik z  dynią  ?? A pewnie ,ze warto . Aromatyczne ciasto , wilgotne  , dość ciężkie , pełne bakalii , pachnące pomarańczami  i korzeniami  .  Samo w sobie nie za słodkie , ale dzięki temu możemy pokusić się o solidne oblanie lukrem . Składniki(...)sodę . Dodać śmietanę i wszystko razem połączyć. Rodzynki namoczyć kilka minut w letniej wodzie  , odcisnąć . Rodzynki i skórkę pomarańczową  obtoczyć w łyżce mąki  , orzechy posiekać  , Bakalie dodać do ciasta , wymieszać całość .  Przełożyć ciasto do foremki i piec ok 50 min w 170'C . Wystudzić . Śmietanę i cukier puder utrzeć na jednolitą gładką masę i polać

Malinowa Kawiarenka
Kurtosze 463

100ml mleka 10dag drożdży 2-3 łyżki cukru 20-30 g masła Posypki przed włożeniem ciasta do pieca Cukier kryształ cynamon Posypki które dodajemy po wyjęciu ciasta z pieca.  kakao  czekolada orzechy  itp. Wykonanie. Z mleka, drożdży i łyżki mąki robimy zaczyn. Dodajemy resztę mąki, cukier i stopione masło. Zagniatamy i odstawiamy na 1h ,aby podwoiło objętość(...)wałek np. w postaci kokilek Nasz poczciwy kuchenny wałek owijamy folią aluminiową. Zabezpieczamy tak przed upaleniem. Możemy poświęcić wałek i wtedy należy go przesmarować lekko olejem przed owinięciem go ciastem. Jeszcze lepiej jak drewniane rączki zastąpimy metalową rurką, a najlepiej, jeżeli będziemy mieli metalowy wałek zrobiony np. z grubego drutu i stelaż na który będziemy wkładać wałek. Najprościej mają

Kulinarny karnet Christophera